Brze krafne

Sastojci:

600 g glatkog brašna
50 g suhog kvasca
2 žlice šećera
3 dl toplog mlijeka
150 g maslaca
3 žumanjka
1 jaje
1/2 žličice soli
ribana korica od pola limuna
marmelada od marelice
ulje za prženje


Priprema:

U manjoj posudi u malo toplog mlijeka s pola žličice šećera i pola žličice brašna rastopite kvasac  tako da se stvori pjenica.

Omekšali maslac u većoj posudi rukama izradite s prosijanim brašnom da dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte šećer i naribanu limunovu koricu, jedno jaje i tri žumanjka, sol i nadignuti kvasac. Smjesu izradite mikserom (s mješalicama za dizana tijesta) tako da joj postepeno dodavajte mlijeko.

Pobrašnite podlogu na kojoj ćete izvaljati tijesto na debljinu od pola centimetra. Većim kalupom izrežite paran broj krugova. Na polovicu krugova stavite žličicu marmelade te ih prekrijte drugom polovicom krugova.

Uzmite malo manji kalup od onog prvog te ga utisnite u gotove krugove tako da im dobro zapečatite spojeve i da marmelada ne iscuri tijekom pečenja. Višak tijesta odstranite, a krugove tj. krafne pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se dižu oko 45 minuta.

U većoj zdjeli dobro zagrijte veću količinu ulja (toliko da kada u njega stavite krafnu, ona slobodno pluta po površini). U ulje stavite krafne tako da ih okrenete gornjom (zaobljenom) površinom prema dolje tj. u ulje, poklopite posudu i pržite krafne dok ne porumene. Zatim otklopite posudu, okrenite krafne i pržite otklopljeno dok i druga strana ne porumeni.

Gotove krafne kratko odložite na kuhinjski papiranti ubrus kako bi upio višak masnoće.

Kod serviranja obilno posipajte šećerom u prahu.


Ovo je recept Crochefa Mire Biondića.


Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.