Tiramisu

Sastojci: 

6 žumanjaka
150 g šećera 

500 g mascarpone sira
500 ml zaslađenog vrhnja za šlag

400 g piškota

1/2 litre skuhane jake kave
1 žlica šećera
50 ml ruma za kolače

kakao u prahu


Priprema:

Skuhajte pola litre jake kave, dodajte joj žlicu šećera i ostavite da se dobro ohladi.
U hladnu kavu dodajte rum za kolače pa ostavite sa strane do korištenja.

U zdjeli za miksanje pomiješajte žumanjke (sobne temperature) i šećer pa mikserom izradite pjenastu, glatku smjesu. 

Ako već nije, smjesu prebacite u vatrostalnu posudu pa je termički obradite na pari, oko 15 - 20 minuta, stalno miješajući i pazeći da jaja ne koaguliraju. Kada temperatura smjese dosegne 70°C, uklonite je s vatre i ostavite da se dobro ohladi.

U tako ohlađenu smjesu dodajte mascarpone pa mikserom izradite u glatku, jednoličnu kremu. 

U drugoj posudi slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. 

Velikom žlicom lagano umiješajte šlag u mascarpone kremu, pazeći da krema i dalje ostane prozračna.

Pripremite piškote, kavu i posudu u kojoj ćete slagati tiramisu.  

Svaku piškotu vrlo kratko s obje strane umočite u kavu. Nemojte ih namakati duže od sekunde jer će postati gnjecave i počet će se raspadati.

Polažite piškote jednu pokraj druge na dno pripremljene posude dok u potpunosti ne obložite dno. 

Piškote premažite s trećinom pripremljene kreme. 

Na kremu ponovno položite sloj namočenih piškota pa potom premažite s drugom trećinom kreme. 

Poredajte i posljednji sloj piškota pa na njih rasporedite preostalu kremu.

Tako pripremljeni tiramisu posipajte kakaom u prahu.

Prije serviranja ostavite u hladnjaku barem šest sati, kako bi se svi sastojci i okusi proželi. 

Napomena:

Originalni recept za ovaj tiramisu nalazi se na  👉 Zdravo, ja sam Aleksandra, gdje možete pronaći i verzije za tiramisu sa sirovim jajima, sa kuhanim cijelim jajima te za tiramisu bez šlaga.



1 komentar:

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.