6 žumanjaka
150 g šećera
500 g mascarpone sira
500 ml zaslađenog vrhnja za šlag
400 g piškota
1/2 litre skuhane jake kave
1 žlica šećera
50 ml ruma za kolače
kakao u prahu
Priprema:
Skuhajte pola litre jake kave, dodajte joj žlicu šećera i ostavite da se dobro ohladi.
U hladnu kavu dodajte rum za kolače pa ostavite sa strane do korištenja.
U zdjeli za miksanje pomiješajte žumanjke (sobne temperature) i šećer pa mikserom izradite pjenastu, glatku smjesu.
Ako već nije, smjesu prebacite u vatrostalnu posudu pa je termički obradite na pari, oko 15 - 20 minuta, stalno miješajući i pazeći da jaja ne koaguliraju. Kada temperatura smjese dosegne 70°C, uklonite je s vatre i ostavite da se dobro ohladi.
U tako ohlađenu smjesu dodajte mascarpone pa mikserom izradite u glatku, jednoličnu kremu.
U drugoj posudi slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag.
Velikom žlicom lagano umiješajte šlag u mascarpone kremu, pazeći da krema i dalje ostane prozračna.
Pripremite piškote, kavu i posudu u kojoj ćete slagati tiramisu.
Svaku piškotu vrlo kratko s obje strane umočite u kavu. Nemojte ih namakati duže od sekunde jer će postati gnjecave i počet će se raspadati.
Polažite piškote jednu pokraj druge na dno pripremljene posude dok u potpunosti ne obložite dno.
Piškote premažite s trećinom pripremljene kreme.
Na kremu ponovno položite sloj namočenih piškota pa potom premažite s drugom trećinom kreme.
Poredajte i posljednji sloj piškota pa na njih rasporedite preostalu kremu.
Tako pripremljeni tiramisu posipajte kakaom u prahu.
Prije serviranja ostavite u hladnjaku barem šest sati, kako bi se svi sastojci i okusi proželi.
Napomena:
Originalni recept za ovaj tiramisu nalazi se na 👉 Zdravo, ja sam Aleksandra, gdje možete pronaći i verzije za tiramisu sa sirovim jajima, sa kuhanim cijelim jajima te za tiramisu bez šlaga.
Super je recept❤️odličan tiramisu!
OdgovoriIzbriši