Meko pecivo s ružmarinom

Sastojci: 

40 g mekih zobenih pahuljica
250 ml toplog mlijeka
2 1/4 žličice suhog instant kvasca
4 žličice smeđeg šećera
1 veće jaje, sobne temperature
60 g maslaca (neslanog), sobne temperature
1 1/4 žličice soli
2 šalice* oštrog brašna
1 šalica* glatkog brašna
1 žličica suhih ružmarinovih listića
1 žličica mljevene kurkume
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića


Priprema:

U zdjeli za miksanje pomiješajte zobene pahuljice s toplim mlijekom, kvascem i šećerom. Ostavite 10 minuta da kvasac odreagira i smjesa nabubri.

U međuvremenu u mužaru sameljite iglice ružmarina u prah.

Dodajte i ostale sastojke - jaje, sol, maslac narezan na manje komadiće, prosijano oštro i glatko brašno, usitnjeni ružmarin, kurkumu i muškatni oraščić.

Mikserom na niskoj brzini najprije zamiješajte smjesu, oko 30 sekundi, a potom povećajte brzinu na srednju i miješajte nastavkom za dizana tijesta još 4 - 5 minuta. Smjesa se treba u potpunosti odvojiti od stijenki posude, a ako ostaje zalijepljena za dno, dodajte postepeno još malo brašna (žlicu po žlicu) dok ne dobijete željenu masu.

Tijesto potom rukom oblikujte u kuglu pa ga vratite u posudu u kojoj ste ga mijesili, a čije ste dno prije toga lagano pobrašnili. Poklopite posudu odgovarajućim poklopcem ili folijom pa ostavite na toplom da se diže oko 1,5 do 2  sata tj. dok se tijesto ne udupla po volumenu. Postupak dizanja možete ubrzati tako da poklopljenu posudu stavite u toplu pećnicu, zagrijanu na 40°C. 


Naraslo tijesto istresite na lagano pobrašnjenu površinu pa ga premijesite i oblikujte u kompaktnu kuglu. Podijelite tijesto na 15 jednakih dijelova i svaki dio oblikujte u kuglicu.

Poslažite tako oblikovane kuglice na namašćeni i lagano pobrašnjeni lim za pečenje dimenzija 30x40 cm. Vratite u toplu pećnicu (40°C) i ostavite još 30 minuta da tijesto naraste. Peciva će se tijekom ovog procesa međusobno spojiti.

Povećajte temperaturu pećnice na 180°C i pecite narednih 25 minuta tj. dok se peciva ne zarumene.






Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.