Preljevi za deserte: Pire od jabuke

Sastojci
/za 6-8 porcija

350 g jabuka (npr. Jonagold, Elstar)
1/4 šalice (60 ml) vode
sok od 1 limuna
80 g šećera
1 manji štapić cimeta

po želji: Calvados (brandy od jabuke) za dodatnu alkoholnu notu


Priprema:

Oprane, oguljene i očišćene jabuke narežite na četvrtine. 
Dio oguljenih kora od jabuke sačuvajte!

U manjem lončiću pomiješajte vodu sa sokom od limuna, dodajte šećer, štapić cimeta i sačuvanu koru od jabuke. (Kora od jabuke preljevu će dati intenzivniji okus.) 
Stavite na vatru i pustite da zakuha. 

Kada smjesa zavri, izvadite kore od jabuke, a dodajte kriške jabuke pa kuhajte dok jabuke ne omekšaju. 

Kada su jabuke omekšale, izvadite štapić cimeta, a ostatak smjese izradite u pire pomoću štapnog miksera.

Kada se pire ohladi, prema želji možete mu dodati malo Calvadosa.



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.