Paratha (indijski lisnati tanki kruščić)

Sastojci:
za 4 parathe:
2 šalice brašna
1 šalica tople vode
1 1/2 žlica suncokretovog ulja
1 žličica soli
ghee (pročišćeni indisjki maslac) ili suncokretovo ulje za premazivanje
brašno za posipanje


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i 1 žlicu ulja.
Ručnim mikserom, uz postepeno dodavanje vode, zamijesite glatko tijesto. Dobivenu smjesu  oblikujte u kuglu, površinu kugle premažite s 1/4 žlice ulja pa ostavite u pokrivenoj posudi barem 30 minuta da odstoji.

Odmoreno tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u kuglicu pa ostavite još 10-ak minuta pokriveno da odstoji.

Svaku kuglicu zatim tanko kružno razvaljajte.

Površinu tako razvaljanjog tijesta četkicom premažite rastopljenim gheejem / uljem i blago pobrašnite. Potom od centra kruga nožem zarežite ravnu crtu do ruba kruga tako da izrezana linija čini radijus kruga. Tijesto zatim počnite rolati prema van, od jednog zarezanog ruba ukrug do drugog, tako da na kraju  dobijete oblik stošca. Baza stošca, kada je pogledate, izgledat će kao spirala. Ponovite to i s ostala tri pripremljena kruga.
(Masnoća i brašno kojima ste tijesto premazali prije zamotavanja osigurat će karakterističnu lisnatost parathe.)

Dobiveni stožac potom postavite uspravno (bazom dolje) pa rukom pritisnite vrh stošca tako da ga spljoštite. Pomoću valjka oblikujte tanku parathu.
Ponovite to i s ostala tri stošca.

Površinu svakog kruščića premažite s još malo gheeja / ulja.

Dobro zagrijte  tavu na kojoj planirate peći parathe.
Kruščić na tavu stavite nauljenom stranom prema dolje, a potom četkicom s malo ulja premažite i gornju stranu parathe.

Pecite kratko na vrlo vrućoj tavi dok se donja strana dobro ne zapeče, okrenite parathu i još kratko pecite s druge strane.

Po želji pečene parathe možete dodatno posoliti.

Paratha je najbolja kada je poslužena topla.





Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.