Domaći fini slanci (kao iz pekare)

Sastojci:

Tijesto:
250 ml toplog mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica suhog kvasca
50 ml ulja
1 žličica soli
1 žlica tekućeg jogurta
1/2 žličice praška za pecivo
350 g oštrog brašna

Slani preljev:
1 žličica soli
2 žličice brašna
6 žličica vode

Priprema:

U većoj zdjeli redom pomiješajte sastojke za tijesto: mlijeko, šećer, suhi kvasac, ulje, sol, jogurt, prašak za pecivo i brašno. Električnim mikserom izradite glatko tijesto pa ga ostavite pokrivenog na toplom da odstoji i da se diže 30 minuta.

Odmoreno i podignuto tijesto izvadite iz zdjele pa ga na malo nauljenoj radnoj površini razrežite na devet jednakih dijelova. Svaki dio nauljenim rukama zavrtite u lopticu i ostavite još 10 minuta da odstoji.

Potom jednu po jednu lopticu prstima nježno utiskujte i blago razvlačite na dužinu od oko 20-ak centimetara i širinu oko 5 centimetara. Tako razvučeno tijesto zarolajte po dužoj strani u prutić pa ga još rukama razvaljajte na željenu dužinu slanca (obično dužinu lima za pečenje, oko 40-ak centimetara). Tako dobivene slance rasporedite na lim za pečenje obložen masnim papirom. Pustite da odstoji još 20 minuta.

Pećnicu zagrijte na 200°C.
Prije stavljanja u pećnicu, slance pomoću kista premažite običnom vodom.
Stavite ih u pećnicu i pecite 10 minuta.

U međuvremenu pripremite preljev za slance tako da u manjoj zdjelici pomiješate sol, brašno i vodu.

Nakon što su slanci bili u pećnici 10 minuta, izvadite ih iz pećnice, a temperaturu u pećnici povisite na 230°C.

Pripremljenim preljevom pomoću žličice poprijeko poškropite slance pa ih vratite u pećnicu i pecite na 230°C još 10 minuta.

Pečene i još uvijek vruće slance pomoću četkice premažite s malo ulja.







Originalni recept za ove slance potražite na: https://sasina-kuhinja.com/ 



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.