1. Banana, maline, kokos:
2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
pola banane
1/4 šalice zaleđenih malina
suhi kokos u listićima
1 dl tekućeg jogurta
Maline rastopite u mikrovalnoj pećnici. Bananu narežite na manje komade i dodajte vrućim malinama. Dodajte i zobene pahuljice i kokos i sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.
2. Banane, borovnice:
2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
3 žlice corn flakesa
pola banane
1/4 šalice zaleđenih borovnica
1 dl tekućeg jogurta
Borovnice rastopite u mikrovalnoj pećnici. Bananu narežite na manje komade i dodajte vrućim borovnicama. Dodajte zobene pahuljice i corn flakes pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.
3. Mango i banana:
2 žlice zoenih pahuljica, fino mljevenih
1 zreli mango
pola banane
1 dl tekućeg jogurta
Mango ogulite i narežite na kockice. U zdjelici pomiješajte mango s nasjeckanom bananom i zobenim pahuljicama pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.
4. Suho i orašasto voće:
3 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
1 žlica zlatnih grožđica (sultana) ili suhih brusnica
2 suhe marelice
5 jezgri badema (tostiranih)
5 jezgri lješnjaka (tostiranih)
5 polovica jezgri oraha (tostiranih)
2 dl tekućeg jogurta
Marelice narežite na manje komadiće. Bademe, orahe i lješnjake ugrubo zdrobite u mužaru. U zdjelici pomiješajte sve navedene suhe sastojke pa ih prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.
5. Marelice i banane:
5 zamrznutih polovica marelice
pola banane
2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
2 žlice corn flakesa
1 žličica lanenih sjemenki
2 dl tekućeg jogurta
Svaku zamrznutu polovicu marelite narežite na četvrtine. Stavite ih u mikrovalnu pećnicu da se zagriju i odmrznu. Banane narežite na manje komadiće, dodajte ih marelicama. Dodajte i zobene pahuljice, corn flakes i lanene sjemenke pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.
6. Jabuka s cimetom i grožđicama
1 manja slatka jabuka, nasjeckana na kockice ili naribana
malo cimeta
4 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
1 žlica zlatnih grožđica (sultana)
2 dl tekućeg jogurta
Naribanu ili nasjeckanu jabuku zajedno s grožđicama kratko prodinstajte na teflonskoj tavi, da se opusti i pusti sok. Po potrebi podlijte s malo vode. Posipajte cimetom i promiješajte. U zdjelici pomiješajte zobene pahuljice i smjesu s jabukama pa prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.
Za slađu verziju možete dodati malo meda.
7. Kuhana jabuka s cimetom i lanom
2 dl mlijeka
1 veća naribana jabuka, slatka
malo cimeta
malo soli
1/2 šalice zobenih pauljica
1/2 žličice mljevenog lana
sjeckani tostirani orasi za posipanje
Mlijeko zakuhajte pa mu dodajte naribanu jabuku, cimet i malo soli pa promiješajte. Kratko prokuhajte, a zatim dodajte i zobene pahuljice. Ukuhajte smjesu u kašu na laganoj vatri, povremeno miješajući. Uklonite s vatre pa umiješajte i lan. Poslužite toplo i posipano sjeckanim orasima.
8. Pahuljice u čaju s voćem
3 do 4 šalice vode
1 vrećica čaja (po želji - voćni, zeleni, Earl Gray, Rooibos s okusom vanilije...)
1 šalica zobenih pahuljica, krupnije mljevenih
malo soli
1/4 šalice svježih borovnica
1/4 šalice svježih malina
1 žlica svježih jagoda
1/2 banane, nasjeckane
1 žličica meda (ako je voće kiselije)
malo sjeckanih badema za posipanje
Vodu zakuhajte. Ako želite kompaktniju kašu, stavite 3 šalice vode, a ako preferirate mekšu kašu, potrebno je zakuhati 4 šalice. U kipuću vodu dodajte vrećicu željenog čaja i pustite da se namače nekoliko minuta (prema uputama s pakiranja čaja). Potom izvadite vrećicu, a u vrućem čaju zakuhajte zobene pahuljice s malo soli. Čaj će tako obogatiti okus samih pahuljica.
Kašu kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta (ovisno o tome koliko su krupno nasjeckane pahuljice), povremeno miješajući.
Kuhanu kašu uklonite s vatre te ostavite kratko da odstoji. Poslužite toplo tako da prilikom serviranja u kašu dodate borovnice, maline, jagode i banane. Po potrebi zasladite medom. Posipajte sjeckanim bademima, koje ste ranije tostirali.
9. Kruška s bademima
1 kruška, nasjeckana ili naribana
6-8 tostiranih badema
4 žlice zobenih pahuljica, fino sjeckanih
1,5 dl tekućeg jogurta
U zdjelici pomiješajte krušku, bademe i zobene pahuljice pa prelijte jogurtom.
10. Malina, jabuka i kokos s chia sjemenkama
1/4 šalice malina (svježih ili smrznutih)
1 manja slatka jabuka
1/2 žlice chia sjemenki
1 žlica listića suhog kokosa
4 žlice zobenih pahuljica, fino sjeckanih
2 žlice corn flakesa
1,5 dl tekućeg jogurta
Smrznute maline kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici (ili u lončiću na vatri). Ako su maline svježe, ovaj korak preskočite.
Jabuku sitno nasjeckajte i stavite u zdjelicu s malinama. Dodajte chia sjemenke, listiće kokosa, zobene pahuljice i corn flakes pa prelijte jogurtom. Promiješajte i odmah poslužite.
Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar