350 g mljevenog Petit Buerre keksa
200 g tamne čokolade za kuhanje
50 g mljevenih oraha (ili lješnjaka, ili badema)
50 g maslaca
100 ml mlake vode
2 žlice šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
5 žlica ruma
Za punjenje: višnje iz kompota
Za ukrašavanje: kokos, mljeveni lješnjaci, bijela čokolada, čokoladne mrvice...
Priprema:
Nekoliko sati ranije:
Iz kompota izvadite 30-ak višanja te ih položite na manji pladanj (ili tanjur) i stavite u zamrzivač da se zalede. Na taj način će vam biti lakše kasnije oblikovati kuglice oko njih.
~~~
Pomiješajte sve suhe sastojke (mljeveni keks i orahe te šećer u prahu) u većoj posudi.
Na pari rastopite maslac. Čokoladu natrgajte na kockice te je dodajte maslacu i miješajući rastopite. Umiješajte i ekstrakt vanilije te rum za kolače. Dobivenom smjesom prelijte kekse i sve dobro promiješajte. Ukoliko je smjesa presuha, dodajte malo vode.
Kada dobijete jednoličnu smjesu, stavite posudu u hladnjak i ostavite oko sat vremena da se smjesa ohladi.
Izvadite višnje iz zamrzivača te smjesu za kuglice iz hladnjaka.
Oko svake višnje oblikujte kuglice od keksa promjera oko 3 cm.
Kuglice ukrasite prema želji - tako da ih uvaljate u smjesu kokosovog brašna, mljevenih orašastih plodova (orah, lješnjak, badem...).
Na pari rastopite 50 g bijele čokolade. Pola pripremljenih kuglica do pola uvaljajte u bijelu čokoladu pa ih potom posipajte tamnim čokoladnim mrvicama.
Ostale kuglice možete ukrasiti tako da zagrabite žlicom rastopljenu bijelu čokoladu te u tankom mlazu i s veće visine preko kuglica izvučete tanke čokoladne linije.
Gotove kuglice držite u hladnjaku prije posluživanja.
Nema komentara:
Objavi komentar