Mediteranske mesne okruglice

Sastojci:

Za mesne okruglice:
400 g miješanog mljevenog mesa
1 žlica sitno sjeckanog luka
1/2 žličice češnjaka u prahu
2 bjeljanjka
2 žlice parmezana
1/2 žličice soli
1/8 žličice papra
1 žlica brašna
1 žličica origana
1 žličica sitno sjeckanog peršinovog lista

Za umak od rajčice:
1/2 litre pasirane rajčice
1/2 žličice slatke paprike
1 žličica brašna
sol
po potrebi 1 žličica šećera (ako je rajčica kiselija)

Pire od krumpira:
1/2 kg krumpira
sol
mlijeko

Priprema:

U zdjeli pomiješajte sve navedene sastojke za mesne okruglice i dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu. Ostavite sa strane da se sastojci prožmu.

Ogulite krumpir, operite i stavite u lonac za kuhanje. Prelijte ga hladnom vodom, posolite i stavite na vatru da se kuha.

Dublju tavu stavite na vatru da se grije. U međuvremenu oblikujte mesne okruglice promjera oko 3 cm i slažite ih na suhu zagrijanu tavu da se prže. (S pripremljenom količinom mesa možete napraviti oko 25 do 30 okruglica.) Meso će ispustiti višak masnoće tako da nije potrebno prethodno dodavati masnoću na tavu. Kratko pržite okruglice sa svih strana, dok ne porumene pa ih potom izvadite na tanjur i ostavite sa strane.

Većinu masnoće iz tave odstranite (neka ostane samo malo, oko 1/2 žličice), a tavu potom vratite na vatru. Napravite zapršku od žličice brašna i slatke paprike, na tavu potom vratite mesne okruglice, sve dobro promiješajte pa zalijte pasiranom rajčicom. Povremeno miješajući, pustite da zakuha. Po potrebi posolite, a ako je rajčica kiselija dodajte i žličicu šećera. Kuhajte na laganoj vatri dok dio vode ne ispari, a umak malo ne ugusti.

Poslužite uz pire od krumpira koji ste napravili tako da ste propasirali kuhani krumpir te u njega dodali malo mlijeka i po potrebi soli.





Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.