Aromatični pak choi s gljivama

Sastojci:
2 glavice kineske raštike (pak choi)
250 g smeđih šampinjona
1 žlica umaka od soje
1 žlica balzamičnog octa
1 ljutika, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, protisnuta
sol, papar


Opcija uz pak choi:
1 šalica riže
1 žličica ulja
papar, sol
malo čili pahuljica
voda za podlijevanje


Priprema:

Sve sastojke pripremite prije samog početka termičke obrade. Kineskoj raštici odrežite donji zadebljani dio. Stapku listova (bijeli dio) narežite na manje komade. Zeleni dio listova narežite na trakice. Šampinjone narežite na ploške.

U loncu debljeg dna zagrijte malo ulja pa na njemu popržite suhu rižu. Popaprite i posolite pa dodajte malo čili pahuljica. Kada riža blago porumeni podijte je s čašom hladne vode i ostavite da kuha, povremeno miješajući i dolijevajući vodu dok god ne bude gotova.

U međuvremenu, woku ili u dubljoj teflonskoj tavi dobro zagrijte ulje pa na njemu kratko popržite sitno nasjeckanu ljutiku i češnjak. Dodajte gljive, popaprite i protresite pa pustite da se kratko poprže, najviše 1 minutu. Nemojte još dodavati sol kako gljive ne bi pustile vodu i kako ne bi došlo do kuhanja umjesto prženja.

Opuštene i blago porumenjene gljive istresite na tanjur i ostavite sa strane, a wok vratite na vatru.

Dodajte malo ulja pa na njemu kratko popržite stapke kineske raštike (bijeli dio), toliko da se opuste. Pak choi je meka zeljanica tako da mu neće trebati puno vremena. Dodajte im sojin umak i balzamični ocat, promiješajte i još kratko prodinstajte.

Omekšalim stapkama dodajte zelene dijelove lista pak choi i kratko ih obradite, da se i oni opuste.

U tavu s kupusom potom dodajte ranije pripremljene gljive, sve promiješajte i po potrebi dosolite i/ili dopaprite.

Čim sadržaj u tavi ponovno dođe do vrenja, ugasite vatru.

Poslužite odmah samostalno ili uz kuhanu rižu.




Nema komentara:

Objavi komentar

Adbox
Copyright: finoitocka.blogspot.com 2011-2018. Pokreće Blogger.