1 veliki luk, sitno nasjeckan
2 poriluka, očišćena i narezana na tanke kolutiće
1 paprika, crvena ili žuta, narezana na kockice
2 češnja češnjaka, protisnuta
700 ml pilećeg temeljca
230 g riže Arborio
1/8 žličice šafrana
450 g kuhanog purećeg mesa, bez kože
sol, svježe mljeveni papar
2 žlice svježe nasjecanog peršinovog lista
1 žlica ulja
Priprema:
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje pa na njemu kratko prodinstajte luk i poriluk, dodajte češnjak pa podlijte s 300 ml temeljca. Promiješajte, poklopite pa pustite da zakuha. Neka se sve potom kuha oko 8 minuta. Otklopite, smanjite vatru na najslabije pa sve dobro ukuhajte još oko 25 minuta, tj. dok smjesa ne postane raskuhana i gotovo sirupasta.
Umiješajte rižu i kuhajte oko 2 minute. Podlijte s malo temeljca i dodajte šafran. Malo pojačajte vatru i zakuhajte.
Ponovno smanjite vatru na najslabije te lagano kuhajte oko 15 minuta, povremeno podlijevajući temeljcem i miješajući, pazeći da se riža ne zalijepi i ne zagori.
Nakon 10 minuta umiješajte kuhanu puretinu narezanu na trakice, Poklopite i uklonite s vatre. Ostavite da odstoji oko 8 minuta.
Rižoto je gotov kada riža postane kremasta i meka i kada upije svu tekućinu.
Po ukusu ga začinite solju i paprom. Na kraju posipajte svježim peršinovim listom.
Napomena:
Pureće meso možete zamijeniti i nekim drugim mesom peradi.
Izvor: GoodToKnow |
Nema komentara:
Objavi komentar