RECEPTI

Curry od crvene leće


Sastojci:

1.5 šalica crvene leće, isprane i probrane
1 srednje veliki luk
3 žlice maslinova ulja
1/2 žlice garam masale
1 1/2 žličica curryja u prahu
1/2 žličice kurkume
1 žličica (= 2 češnja) češnjaka
1 1/2 žličica mljevenog đumbira
1 žličica limunske trave u prahu (ili 2 stabljike)
1/2 žličice kajenskog papra
1 žličica korijandera
450 g pelata rajčice iz konzerve
1/4 šalice kokosovog brašna
1/4 šalice vrhnja za kuhanje
voda
sol
vlasac za posipanje
1 šalica riže


Priprema:

Crvenu leću prelijte hladnom vodom te je skuhajte po uputama s pakiranja. Skuhanu leću procijedite te ostavite sa strane.
Kokosovo brašno prelijte s 1/2 šalice vruće vode i ostavite smjesu da odstoji.
Pelate u sjeckalici izradite u pire.

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje te na njemu prodinstajte sitno sjeckani luk, povremeno miješajući dok se ne zažuti. Dodajte začine - garam masalu, curry, kurkumu, češnjak, đumbir, korijander, limunsku travu, kajenski papar te kratko prodinstajte, oko 2 minute, na laganoj vatri.

Dodajte pelate, promiješajte i pustite da zakuha. Potom dodajte leću,  dobro promiješajte te ponovno pustite da zakuha.

U međuvremenu, blenderom izmiksajte ranije pripremljeni kokos zajedno s vrhnjem za kuhanje, oko 45 sekundi. Smjesu ulijte u leću sa začinima te dobro promiješajte. Po ukusu posolite.
Napola poklopite tavu te ostavite da se curry lagano krčka oko 15-20 minuta.

Gotov curry poslužite s kuhanom, neslanom rižom te posipajte sa sitno sjeckanim svježim vlascem ili peršinovim listom.



Preljev za zelenu salatu

Sastav: 

100 ml maslinovog ulja
100 ml vinskog octa
1/2 žličice senfa
prstohvat timijana
1/2 žličice protisnutog češnjaka (opcija)
prstohvat papra
prstohvat soli

Priprema:
U zdjeli pomiješajte sve sastojke pa ih dobro pjenjačom izmiješajte.
Prelijte preko zelene salate.


Ideja:

Sastojke možete pomiješati i u staklenci koju potom zatvorite poklopcem i dobro  protresete. Također, staklenka je dobar način za skladištenje viška preljeva u hladnjaku.



Krutoni (osnovni recept)


Sastojci:
2 malo deblje šnite kruha
maslinovo ulje (ili maslac)
češnjak u granulama



Priprema:
Šnite kruha s obje strane premažite maslinovim uljem ili maslacem. Narežite na kockice veličine oko 1.5 cm. Kockice kruha perbacite u zdjelu, posipajte ih češnjakom te nekoliko puta dobro protresite da se sve kockice ravnomjerno začine.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega istresite kruh za krutone.
Pecite u pećnici na 200°C dok krutoni ne porumene.

Poslužite uz guste juhe, npr. uz juhu od bundeve ili mrkve i poriluka.



Juha od mrkve i poriluka


Sastojci:
1 veliki poriluk (bijeli dio)
5 većih mrkvi
naribana korica od pola limuna
1/4 žličice timijana
2 povrtne juhe u kocki
1/2 žličice češnjaka u granulama
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
750 ml vode + još po potrebi

1/4 šalice vrhnja za kuhanje (opcija)


Priprema:
Povrće dobro operite. Bijeli dio poriluka narežite na kolute. Mrkvu ogulite i narežite na veće komade.

U loncu zagrijte maslinovo ulje te na njemu prodinstajte poriluk dok blago ne porumeni. Dodajte mrkvu te još kratko dinstajte, oko 2 minute. Podlijte sa 750 ml vode.

Kada voda zavrije, dodajte kocke povrtne juhe. Juhu promiješajte, stišajte vatru na najmanje, poklopite i kuhajte dok mrkva ne omekša.

Skuhano povrće izmiksajte štapnim mikserom u jednoličnu, gustu smjesu te juhu vratite na vatru. Ukoliko je smjesa pregusta, razrijedite je postepeno dodavajući vodu, do željene gustoće.

Kada juha ponovno zakuha, dodajte timijan, limunovu koricu, te sol i papar po ukusu.
Na kraju, po želji, dodajte vrhnje za kuhanje te kuhajte juhu još oko 2 minute.

Poslužite toplo.


Ideja:
Ovu juhu možete poslužiti s dodatkom krutona.









Osvježavajuća salata sa slanutkom

Sastojci: 

1 manja glavica zelene salate (ili pola glavice veće)
6 cherry rajčica
100 g svježeg krastavca salatara
100 g pečenog slanutka
1 žlica sjemenki suncokreta
sol
2 žlice ulja od pistacije
2 žlice orahovog octa
2 žlice octa od maline



Priprema:

Povrće dobro operite pod mlazom hladne vode te ocijedite.

Zelenu salatu narežite na trakice, krastavac na manje kockice, rajčicu na polovice (ili na četvrtine, ovisno o veličini).

Na suhoj tavi tostirajte sjemenke suncokreta.

Pomiješajte povrće, posipajte suncokretom te dodajte (ranije pripremljeni) pečeni slanutak. Promiješajte. Dodajte soli po ukusu, začinite uljem od pistacija te octom od oraha i maline.
Još jednom dobro promiješajte i poslužite.



Pečeni začinjeni slanutak

Sastojci:
1 mala konzerva slanutka
1/2 žličice curryja
1/2 žličice korijandera u prahu
1/2 žličice kima u prahu
prstohvat kajenskog papra
prstohvat češnjaka u prahu
prstohvat soli
1 žlica maslinovog ulja


Priprema:
Zagrijte pećnicu na 210°C.

Slanutak isperite pod mlazom hladne vode, procijedite te ga raširite po suhoj krpi kako bi se prosušio.
Prosušeni slanutak prebacite u zdjelu te mu dodajte ulje i sve navedene začine. Dobro protresite kako bi se sva zrna jednoliko začinila.

Istresite slanutak na lim za pečenje te ga ravnomjerno rasporedite. Pecite u pećnici oko 30 minuta tj. dok slanutak ne porumeni, povremeno protresajući lim.


Savjet
Ako slanutak budete pekli nešto duže (oko 45 min), postati će tvrd, ali jednako ukusan. Tada ga možete poslužiti kako zdraviju opciju grickalica.



Punjene heljdine palačinke (Galette Complète)

 Sastojci:

4 ispečene heljdine palačinke
4 tanke kriške kuhane šunke
4 tanke kriške tvrdog sira (ili naribanog sira)
4 jaja (opcija)

malac za premazivanje tave



Priprema:

Stavite gotovu heljdinu palačinku na zagrijanu tavu premazanu s malo maslaca. Smanjite vatru na srednju jačinu, pržite palačinku oko 1 minute pa je okrenite.

Na sredinu palačinke stavite tanku krišu šunke te na nju razbijte jedno jaje. Pecite dok bjeljanjak ne pobijeli. Posipajte palačinku ribanim sirom ili raskidanim komadićima kriške sira te poklopite tavu i precite oko minutu do dvije, dok se sir ne rastopi. Žumanjak jajeta treba ostati još uvijek tekući.

Podignite poklopac te gotovoj palačinki presavinite rubove oko jajeta tako da dobijete kvadrat koji podsjeća na pismo.

Ponovnite postupak s ostale tri palačinke.

Poslužite vruće!


Savjet:


Ako ne volite tekući žumanjak, nakon što formirate galette u kvadrat, preokrenite je tako da se i gornja strana zapeče. Također, jaje možete i izostaviti.

Također, ukoliko želite odjednom ispeći više palačinki, možete ih pripremiti i u pećnici. U tom slučaju palačinku napunite po navedenim uputama, ali već prije pečenja savinite rubove.







Brašno od heljde

Kako na brz način sami možete pripremiti brašno od heljde?



Sastojci:
(za 1 kg brašna)

1 kg heljdine kaše





Priprema:

Zagrijte tavu. Na suho tostirajte zrna heljde dok blago ne porumene i ne počnu se rastvarati.

Tostiranu heljdu sameljite u brašno električnim mlincem za kavu.






Palačinke od heljde (osnovni recept)


Sastojci:

2 šalice mlijeka
1/4 žličice soli
3 žlice rastopljenog maslaca + još malo za pečenje palačinki
1/2 šalice heljdinog brašna
3/4 šalice pšeničnog brašna
3 jaja



Priprema:

U većoj posudi umiješajte pjenjačom sve navedene sastojke tako da dobijete konzistenciju smjese sličnu onoj za palačinke od bijelog brašna.
Posudu s pripremljenom smjesom prekrijte prozirnom folijom te odložite u hladnjaku preko noći da odstoji. Ako vam je to predugo čekati, smjesa bi trebala odstajati minimalno jedan sat.

Prije početka pečenja dobro zagrijte tavu te još jednom dobro promiješajte smjesu, jer su se sastojci tijekom odmaranja slegli na dno posude.

Tavu premažite maslacem te pecite palačinke s obje strane dok ne porumene.