RECEPTI

Juha od fazana

Sastojci:

3 dkg masti ili maslaca
3 dkg brašna
3 dkg mrkve
1 srednje veliki krumpir
4 dkg korjena peršina
2 dkg crvenog luka
malo ulja ili maslaca
fazanove nogice, vrat, krilca i sl.
papar u zrnu (7-8 zrnaca)
sol, lovorov list
ocat
preprženi kruh na maslacu, nasjeckan na kockice
1/2 dl kiselog vrhnja

peršinov list



Priprema:

Fazanove rubne ostatke operite i dobro očistite Korjenasto povrće i krumpir narežite na manje kockice.
U loncu s maslacem izdinstajte luk do zlatnožute, staklaste boje. Prelijte ga s vodom (količina po želji, ovisno koliko juhe želite) te u nju dodajte fazanovo meso za juhu, korjenasto povrće, krumpir i lovorov list. Posolite i popaprite po ukusu te kuhajte na laganoj vatri dok povrće i meso ne omekšaju.

Kada je juha skoro pa gotova, pripravite laganu zapršku na način da na tavi s masalcem prepržite malo brašna. Dodajte zapršku juhi i dobro promiješajte, kako se ne bi stvorile grudice. Na kraju, po želji, u juhu umiješajte kiselo vrhnje.


Prijedlog za posluživanje:
Poslužite na način da u tanjur juhe dodate nekoliko kockica preprženog kruha te ga potom ukrasite sa žličicom dobro umućenog kiselog vrhnja. Posipajte s malo sitno sjeckanog peršina.



Pirjani fazan

Drago Vukušić i Božica Mirić autori su kuharice "Hrvatski obiteljski objed" u kojoj su ponudili ovaj zanimljivi recept koji se može poslužiti i u ovo blagdansko vrijeme.

Sastojci:

2 manja fazana
8 dkg slanine
sol, papar
8 dkg masti
10 dkg luka
10 dkg mrkve
1 žlica brašna

Priprema:


Očišćene i oprane fazane izrežite na veće komade, potom ih posolite i obložite tankim ploškama slanine. Slaninu na fazana pričvrstite pomoću čačkalica. Luk i mrkvu izrežite na tanke ploške i stavite u posudu na vruću mast. Kratko popržite, dodajte izrezane komade fazana i pirjajte povremeno dolijevajući malo vode.


Kad meso omekša, pobrašnite povrće, dobro izmiješajte, zalijte s nekoliko žlica vode i kuhajte 5-10 minuta.
Umak propasirajte, dodajte kiselo vrhnje i prokuhajte zajedno s mesom fazana.
Poslužite uz pržene valjuške.


Pivski pereci

Sastojci:

500 gr. oštrog brašna 
1 svježi kvasac (42 g) 
250 ml mlijeka
1/2 čajne žličice soli

50 g omekšalog maslaca

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na 15 dijelova i ostavite 20 minuta da miruje.

Zakuhajte 1 litru vode i dodati 3 jušne žlice sode bikarbone i prokuhajte. 

Od tijesta formirajte perece (ili po želji štangice, kiflice...) i svako pecivo stavite u cjedilo te potopite u otopinu sode bikarbone oko nekoliko sekundi. 


Potom poslažite perece na podmazani lim za pečenje (ili lim obložen masnim papirom za pečnje). Pustite da se peciva još malo dignu.

Potom peciva malo zarežite na najdebljem dijelu (taj dio će ostati bijeli kad peciva budu pečena), posolite krupnom solju i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20-25 min ili dok ne porumene.

Poslužite uz neko dobro pivo.



Nugat prutići

Sastojci:

22,5 dkg margarina
10 dkg šećera u prahu
1 vanilin šećer
3 žumanjka
pola žličice cimeta
20 dkg brašna
4 dkg kakaa
3 ravne žličice praška za pecivo
12 dkg mljevenih oraha


10 dag Nutelle

Priprema:

Pomiješajte sve navedene sastojke, osim Nutelle. 

Špricom na masni papir ili namašćenu tepsiju praviti prutiće, dužine oko 5 cm. Pecite na 175 stupnjeva desetak minuta, tj. dok se prutići ne prosuše i ne porumene.

Kad se ohlade spajajte ih Nutellom.


Ideja:
Spojene prutiće dodatno možete ukrasiti tako da im vrhove umočite u rastopljenu čokoladnu glazuru koju ćete napraviti od 10 dag tamne čokolade i 1 žličice margarina ili maslaca.

Hobotnica ispod peke s mladim krumpirima

Sastojci:

2 kg hobotnice

1 kg mladog krumpira
1 dl maslinovog ulja
2 dl bijelog vina
1 srednje velika glavica luka
3 režnja češnjaka
sol, papar, peršin

Priprema:

Duboko smrznutu hobotnicu odledite, očistite i operite. Stavite je u lonac na  srednje jaku vatru, poklopite i pirjajte je na suho. Povremeno je okrenite. Ubrzo će hobotnica pustiti ljubičastu tekućinu.

Pirjanje traje dokle god se tekućina ne iskuha i na dnu lonca ne ostane samo ljubičasta boja. Uklonite hobotnicu s vatre.

Mladi neoguljeni krumpir srednje veličine operite, a ako je veći narežite po pola. Posložite ga u lim za pečenje, vrlo malo posolite, dodajte po pola prerezanu glavicu luka, a u sredinu stavite hobotnicu te sve prelijte maslinovim uljem.

Poklopite pekom i nabacajte žar. Pečenje traje otprilike 40 minuta. U lonac u kojem ste pirjali hobotnicu dolijte malo maslinovog ulja te na ljubičastom talogu koji je ispustila hobotnica pirjajte sitno nasjeckani češnjak, dok ne omekša u potpunosti. Dolijte bijelo vino, popaprite i dodajte peršin. Sol nije potrebna, jer je talog od hobotnice slan. Kuhajte sve oko dvije minute.

Otkrijte peku, polijte po hobotnici i krumpiru maslinovo ulje s češnjakom te pustite još dvije do tri minute da krumpir u sebe upije ukusni umak.

Ovaj način vrijedi i za pripremu hobotnice u pećnici na temperaturi od 200°C.

Primorske punjene rajčice

Sastojci (za 4 osobe):

4 velike rajčice

15 dkg kuhane tunjevine (može i iz konzerve - tuna u vlastitom soku)
1 glavica luka
2 kisela krastavca
4 zelene masline
1 žličica gorušice
1 limun
1 dl ulja
peršin, vlasac, sol i papar


Priprema:

Rajčice operite te im potom odrežite vrh i izdubite sredinu, pazeći da se ne ošteti vanjska kožica. Okrenite ih tako da se ocijedi voda.

Luk, kisele krastavce i masline narežite na sitne kockice. Tunjevinu zgnječite vilicom. Meso rajčica odvojite od sjemena i narežite na kockice. Rajčicu, tunjevinu i ostale namirnice dobro izmiješajte, dodajte sjeckani peršin i vlasac, posolite i popaprite. Posebno izmiješate ulje, gorušicu i limunov sok te ih dodajte nadjevu.

Dobivenom smjesom punite rajčice, posipajte ih sjeckanim peršinom, ohladite u hladnjaku i poslužite kao hladno predjelo.

Dubrovačka maneštra

Sastojci (za 4 osobe):

30 dkg suhog svinjskog mesa

40 dkg prokulica
10 dkg pancete
15 dkg suhog ovčjeg mesa
1 par suhih svinjskih kobasica
20 dkg krumpira
10 dkg tikvica
10 dkg mahuna
5 režnjeva češnjaka
1 vezica peršina
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar


Priprema:

Povrće operite i očistite, krumpir i tikvice ogulite i narežite na kockice. Suhu ovčetinu i svinjetinu skuhajte u vodi. Kad je meso gotovo, izvadite ga i u istoj vodi skuhajte tikvice, prokulice, krumpir i mahune.

U međuvremenu sitno isjeckajte pancetu, češnjak i peršin. Tu smjesu u posebnoj posudi dobro izmiješajte s maslinovim uljem.

Kad je povrće gotovo kuhano, dodajte smjesu s pancetom, zajedno s kobasicom narezanom na kolutiće. Sve zajedno kuhajte narednih desetak minuta, dodajte kuhano suho meso narezano na komadiće te uklonite s vatre.

Dubrovačka maneštra ne bi trebala biti pregusta.

Brodet sa začinskim travama


Sastojci:

1 kg ribe za brodet (škarpina, ugor, kirnja, tabinja, kovač)
1 manji jastog
2 veće glavice luka
3-4 režnja češnjaka
3 veće zrele rajčice (može i pelat)
1-2 žlice vinskog octa, maslinovo ulje
3 dl bijelog vina
voda
začini: sol, papar, peršin, metvica, timijan, kadulja, origano, estragon


Priprema:

Očišćenu i opranu riba lagano ispržite na ulju u loncu u kojem ćete pripremati brodet.
Ribu se izvadite, a na istom ulju ispržite grubo narezani luk do staklaste zlatnožute boje, potom dodajte češnjak i peršin te još kratko dinstajte.

Potom dodajte oguljene rajčice, kojima ste odstranili kožu i sjemenke te kratko pirjajte.  U pirjane rajčice dodajte vino te sve zajedno kuhajte oko 15 do 20 minuta. Dodajte ribu pa sve prelijte vodom. Potrebno toliko vode da prekrije tj. potopi ribu. Posolite i dodajte vinski ocat.

Kuhajte još oko 10 do 15 minuta, ovisno o veličini komada ribe. Pred kraj dodajte začinske trave prema, količina prema ukusu. Na kraju dodajte svježe mljeveni crni papar.

Brodet servirajte topao, uz kuhanu palentu, kao glavno jelo.

Palačinke s povrćem

Sastojci:

2 žlice maslinovog ulja
1 crveni luk, srednje veličine, sitno nasjeckan
2 mrkve, oguljene i narezane na manje kockice
1 režanj češnjaka, nasjeckan
450 g smrznutog špinata
2 rajčice, odstranjene kožice i sjemenki, nasjeckane
1 žličica soli
1/4 žličice svježe mljevenog papra
pola šake listova svježeg bosiljka
1/2 šalice ribanog parmezana
250 g mascarpone sira
250 g mozzarella sira, u komadićima
150 ml mlijeka

12 nešto debljih, slanih palačinki

Priprema:

Prije pripreme nadjeva, ispecite 12 nešto debljih, velikih palačinki. Odložite ih na toplo mjesto.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk, mrkvu i češnjak te dinstajte dok povrće malo ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte špinat, rajčicu, sol i papar. Promiješajte. Premjestite povrće u veći lonac. Dodajte bosiljak, 1/4 šalice parmezana i mascarpone sir. Promiješajte.
Uklonite s vatre i smjesu povrća podijelite na dva dijela. Jednim dijelom ćete puniti palačinke.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Lagano maslacem premažite vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći palačinke.

Polovicu svake palačinke prekrijte s 2 žlice smjese od povrća, a po povrću rasporedite dio pripremljene mozarelle. Zamotajte palačinke te ih slažite u vatrostalnu posudu.

Drugu, neiskorištenu polovicu povrća stavite u blender te ga izmiksajte s 1 dl mlijeka.  Dodajte još do pola decilitra mlijeka, ako je potrebno, kako biste dobili fin umak. Umakom po sredini prelijte palačinke. Posipajte s ostatkom parmezana i pecite dok se sir ne otopi, a povrće potpuno ne zagrije, oko 25 minuta.

Servirajte vruće.

Hortobágy palačinke (mađarske palačinke s teletinom)

Ovakav način pripreme palačinki nosi ime po regiji Hortobágy u Mađarskoj i danas je čest na menijima njihovih restorana i hotela, iako se zapravo radi o marketinškom triku. Ovaj recept prvi put je predstavljen 1958. godine na briselskom svjetskom sajmu, a Mađari su ga pametno iskoristili u promotivne svrhe te je danas ono i jedno od njihovih prepoznatljivih nacionalnih jela.


Sastojci:

12 slanih palačinki
400 g teletine, oprane i narezane na sitne kockice
2 žlice masti
1 crveni luk, srednje veličine
sitno sjeckani peršinov list za posipanje
300 ml kiselog vrhnja
sol
svježe mljeveni crni papar
mljevena slatka crvena paprika
1 žličica brašna

Priprema:

Meso operite i narežite na kockice.
Na tavi zagrijte masnoću te na njoj popržite luk tako da postane staklast, dodajte meso i pržite oko dvije do tri munute na jakoj vatri, stalno miješajući. Uklonite tavu s vatre, meso posipajte crvenom paprikom, dodajte sol i papar, poklopite tavu i dinstajte na laganoj vatri dok meso ne postane meko.
Kad omekša, uklonite meso iz tave, a sokove i masnoću u kojoj se peklo ostavite za kasnije. Mekano meso dodatno zdrobite vilicom.

U zdjelici pomiješajte žličicu brašna s dvije žlice kiselog vrhnja, dobro umiješajte da nema grudica te izlijte vrhnje u tavu s masnoćom u kojoj se pekla teletina. Zakuhajte umak te mu dodajte ostatak vrhnja. Dobro promiješajte. Dvije žlice dobivenog umaka umiješajte u teletinu te dobro promiješajte.

Tako dobivenom mesnom smjesom punite palačinke, zamotajte ih tako da dobijete "široke torbice" na način da ih zatvorite sa strane, da punjenje ne može ispadati. Posložite tako punjenje palačinke u vatrostalnu posudu, prelijte ih preostalim umakom od vrhnja te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C, dok ne porumene.

Prije serviranja, ukrasite ih sitno sjeckanim peršinovim listom.




Palačinke bolognese


Sastojci:
/ za 10 velikih palačinki

500 g mljevene govedine
1 veliki žuti luk, sitno nasjeckan
400 ml pasirane rajčice
sol
papar
2 češnja češnjaka
1/4 žličice čili pahuljica 
3 žlice suncokretovog ulja
maslac
100 g mozzarella sira
1 jaje
180 ml kiselog vrhnja

Priprema:

Ispecite palačinke i ostavite ih na toplom.
Zagrijte pećnicu na 200°C.

U većoj tavi zagrijte ulje te na njemu  popržite luk do staklaste, zlatnožute boje. Potom dodajte sitno nasjecaki češnjak i 1/4 žličice  chili pahuljica, kratko prodinstajte da češnjak pusti miris pa dodajte mljeveno meso i još kratko popržite. Meso začinite solju prema ukusu te svježe mljevenim crnim paprom. Promiješajte pa zalijte pasiranom  rajčicom. Dinstajte oko 15-ak minuta, na laganoj vatri, dok se ne ugusti.

Palačinke punite mesom te ih zarolajte ili zamotajte na način da ih potpuno zatvorite, kao jastučiće. Smjesa ne smije nigdje curiti. Poslažite palačinke jednu do druge u maslacem podmazanu vatrostalnu posudu.

U zdjelici umutite jaje te mu dodajte kiselo vrhnje. Promiješajte pjenjačom. Vrhnjem zalijte palačinke. Mozzarellu nakidajte na manje komade te ih rasporedite po palačinkama. Stavite palačinke u pećnicu i pecite dok im površina ne porumeni.

Servirajte toplo.





Palačinke s kestenom i narančom


Sastojci:

4 velike palačinke (kliknite poveznicu za osnovni recept)
4 žličice kesten pirea ili namaza od kestena
4 žličice čvrsto tučenog slatkog vrhnja
1 žličica ruma
2 naranče
malo marmelade ili džema od naranče

Priprema:

U zdjeli pomiješajte tučeno slatko vrhnje i kesten pire te dodajte rum. Ogulite naranče te ih narežite na četvrtine. Sa svake četvrtine odstranite žilice iz sredine te bijelu ovojnicu od kore.
Na svaku palačinku stavite po 1/4 smjese kesten pirea i ravnomjerno razmažite. Na sredinu složite po dvije četvrtine naranče i presavijte palačinke po pola. Zatim ih još jednom presavijte po pola kako bi formirale oblik trokuta.

Palačinke složite na zagrijani pladanj za serviranje. Ukrasite zagrijanom marmeladom od naranče i naribanom koricom od naranče.







Palačinke od bjelanjaka sa šumskim voćem

Sastojci (za 2 osobe):

60 g brašna
2 bjelanjka
sol
120 ml obranog mlijeka
15 ml suncokretovog ulja
70 g zamrznutog šumskog voća
7 g šećera u prahu
po želji, sladoled od vanilije


Priprema:

U većoj zdjeli glatko umiješajte pjenjačom brašno, mlijeko, sol i ulje. Bjelanjke istucite u snijeg i lagano dodajte u zdjelu s brašnom i mlijekom.

Uljem premažite tavu za pečenje palačinki i dobro je zagrijte. Ulijte smjesu za jednu palačinku u tavu i pecite oko 2 minute. Okrenite palačinku, a na sredinu rasporedite 2 žlice prethodno odmrznutog i ocijeđenog šumskog voća. Pecite palačinku s voćem još oko 2 minute. Presavinite palačinu po pola te je prebacite u tanjur za serviranje. Posipajte šećerom u prahu i servirajte toplo.
Po želji, možete uz palačinku servirati i kuglicu sladoleda od vanilije.


Palačinke s piletinom i šparogama


Sastojci:

palačinke

120 ml guste pileće juhe (pileći temeljac ugustite s brašnom)
1 žličica umaka Worcestershire
malo mljevenog muškatnog oraščića
140 g kuhane piletine (bijelo meso), narezane na manje komadiće
140 g očišćenih svježih šparoga
50 g kuhane šunke, narezane na kockice
40 g parmezana
120 ml vrhnja za kuhanje
80 ml majoneze

Priprema:

Prema osnovnom receptu ispecite palačinke i ostavite ih na toplom.

Zagrijte pećnicu na 200°C.

U manjoj zdjeli pomiješajte pileću juhu, umak Worcestershire i muškatni oraščić. Od dobivene smjese odvojite oko 50 ml i ostavite sa strane. U zdjelu dodajte piletinu, šparoge i šunku.
Smjesom punite palačinke, tako da na svaku stavite dvije pune žlice smjese. Palačinke čvrsto umotajte te ih slažite u namašćeni lim za pečenje ili u četverokutnu vatrostalnu posudu dimenzija oko 25 x 25 cm.

Smjesom umaka koju ste na početku odvojili sada prelijte palačinke. Posipajte s pola količine pripremljenog parmezana (20 g).

Aluminijskom folijom prekrijte palačinke i pecite ih u pećnici oko 20 - 25 minuta. Pomiješajte vrhnje za kuhanje s majonezom te umak prelijte preko palačinki. Posipajte s ostatkom parmezana. Vratite u pećnicu ovaj put bez aluminijske folije i još kratko pecite, dok se preljev na palačinkama ne zarumeni.

Servirajte toplo.



Palačinke sa špinatom, slaninom i gljivama


Sastojci:

6 tankih kriški slanine
15 g maslaca
225 g svježih šampinjona

45 g maslaca
30 g brašna
250 ml mlijeka
280 g prethodno odmrznutog usitnjenog špinata
1 žličica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
10 g ribanog parmezana
sol, papar

160 ml pilećeg temeljca
2 jaja
120 ml limunovog soka
sol, papar

prethodno ispečene palačinke


Priprema:

Prema osnovnom receptu pripremite i ispecite palačinke. Ostavite ih na toplom.

U većoj i dubljoj tavi popržite slaninu. Izvadite je na papirnati ubrus da se prosuši pa je zatim izmrvite i ostavite sa strane. U tavu u kojoj ste popržili slaninu dodajte i žlicu malsaca te na njemu popržite gljive.

U drugoj posudi otopite 3 žlice masalca (45 g), dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatku gustu smjesu. Potom umiješajte mlijeko i ukuhavajte dok ne dobijete gusti umak. Dodajte usitnjenu slaninu, gljive, odmrznuti špinat i peršin, parmezan, sol i papar. Kuhajte još oko desetak minuta, dok se sve još malo ne ugusti.

U loncu zakuhajte pileći temeljac. U manjoj zdjelici umiješajte jaja i limunov sok. Jaja dodajte u temeljac neprestano miješajući pjenjačom kako biste dobili jednoličnu smjesu, a ne temeljac komadićima jaja. Posolite i popaprite po ukusu.

Svaku palačinku napunite špinatom i slaninom, umotajte te prelijte umakom od jaja.




Palačinke (osnovni recept)

Sastojci:

125 g brašna
2 jaja
120 ml mlijeka
120 ml mineralne (gazirane) vode
1/4 žličice soli
30 g maslaca, otopljenog

Priprema:

U velikoj zdjeli zamiješajte brašno i jaja. Polagano dodavajte mlijeko pa mineralnu vodu, miješajući pjenjačom kako bi dobili glatku smjesu, bez grudica. Potom dodajte maslac i još jednom dobro zamiješajte.

Ostavite smjesu da odstoji oko 20 minuta u hladnjaku.

Dobro zagrijte tavu za palačinke. Grabilicom za juhu lijevajte palačinke u tavu, tako da jedna mjerica bude za jednu palačinku. Držite tavu pod nagibom i zakrećite je tako da smjesa jednolično prekrije dno čitave tave.

Pecite palačinke oko 2 minute, dok donja strana blago ne porumeni i dok se ne odlijepi od podloge. Potom palačinku okrenite i još kratko popecite s druge strane.

Palačinke servirajte vruće.

Vanilijine palačinke (osnovni recept)


Sastojci:

350 ml mlijeka
3 žumanjka
2 žlice ekstrakta vanilije
300 g brašna
1/2 žličice soli
5 žlice otopljenog maslaca

Priprema:

U velikoj zdjeli umutite mlijeko, žumanjke i vaniliju. Umiješajte brašno, šećer, sol i topljeni maslac te dobro izmiješajte pjenjačom kako ne bi bilo grudica.

Dobro zagrijte tavu za palačinke. Premažite je uljem te pecite tanke palačinke s jedne te s druge strane, dok lagano ne porumene.

Pečene palačinke po želji napunite vama omiljenim voćem (npr. borovnice, jagode, maline, ribizl...), čokoladnim namazom, karamelom, sladoledom ili slatkim sirom.

Čoko-banana palačinke (Palačinke s Nutellom i bananom)


Sastojci:

4 pečene palačinke
4 banane, narezane na ploške
Nutella (ili Linolada)

po želji:
komadići prženih lješnjaka ili badema - za posip
tučeno slatko vrhnje - za ukras

Priprema:

Palačinke premažite s dvije žlice Nutelle ili Linolade. Preko premaza na jednu polovicu svake palačinke poslažite kriške banane. Presavijte palačinke na četvrtine.
Dobro zagrijte tavu te na njoj svaku palačinku dobro zagrijte (oko dvije minute).

Servirajte tople.
Palačinkama kao dodatak možete poslužiti svježe tučeno slatko vrhnje i posip od komadića preprženih lješnjaka.



Zapečene palačinke sa sirom



Sastojci:

za palačinke:
20 žlica glatkog pšeničnog brašna
3 jaja
1/2 litre mlijeka
1 žličica ribane korice limuna
1 mala žličica soli

za nadjev:
1 kg svježeg kravljeg sira
3 jaja
250 g šećera
1 žličica ribane korice limuna

ostalo:
1 dl slatkog vrhnja
ulje za prženje

Priprema:

Izmiksajte jaja i lagano im dodavajte brašno, mlijeko, ribanu koricu limuna te malo soli. Smjesa mora biti tekuća. Od pripremljene smjese ispečemo palačinke.

Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte svježi sir, vanilin šećer i ribanu koricu limuna. Svaku palačinku premažite nadjevom pa zarolajte.

Slatko vrhnje pomiješajte s ostatcima nadjeva od sira.

Dno lima za pečenje premažite s malo nadjeva, poslažite palačinke jednu do druge pa prelijte ostatkom premaza. Pecite 30 minuta na 180° C.




Palačinke s gljivama

Sastojci:


250 g brašna
malo soli
2 šalice tople vode
2 žlice maslinovog ulja
800 ml povrtnog temeljca
100 ml vode
15 g suhih vrganja
150 ml crvenog vina
2 žlice meda
2 žlice maslinovog ulja
2 luka, sitno nasjeckana
250 g šampinjona, narezanih na ploške
200 g shiitake gljiva, narezanih na manje komadiće
papar
muškatni oraščić
sol
4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlice vode
2 žličice škroba
sitno nasjeckani peršin

Priprema:


U posudi pomiješajte brašno, sol, vodu i 2 žlice ulja dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da odstoji 20 minuta.

Malo namastite tavu i ispecite palačinke sa pripremljenom smjesom.

U zdjelici za umak zavrijte temeljac i 100 ml vode. Maknite sa vatre te umočite vrganje. Ostavite da odstoje 30 minuta. Ocijedite vrganje, a temeljcu dodajte vino i med.

U tavi zagrijte malo ulja i pržite luk 3 minute. Dodajte vrganje, šampinjone i shiitake te pržite 4-5 minuta. Dodajte papar, muškatni oraščić, sol i češnjak. Držite na vatri 1-2 minute uz miješanje. Dodajte 150 ml temeljca i pirjajte na laganoj vatri 10-12 minuta uz povremeno miješanje.

Preostali temeljac zavrijte i držite na vatri 10 minuta. Pomiješajte vodu i škrob te dodajte temeljcu. Držite na vatri 2-3 minute dok se umak ne zgusne.

Smjesu sa gljivama ravnomjerno rasporedite u palačinke te ih preklopite. Kod posluživanja prelijte umakom i posipajte sa peršinom.




Kajgana s tikvicama

Sastojci:

4 jaja
2 žlice ribanog parmezana
2 žlice maslinovog ulja
1 tikvica, narezana na tanke kriške
češnjak, protisnut u drobilici
sol, svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Lagano istucite jaja te im dodajte parmezan i dobro zamiješajte.

Na tavi zagrijte ulje te na njemu popržite tikvice, dok ne omekšaju i lagano ne porumene. Dodajte im češnjak, sol i papar. Smanjite vatru te u tavu izlijte tučena jaja.
Lagano miješajte oko 2-3 minute. Uklonite tavu s vatre i poklopite je. Ostavite tako poklopljeno još oko 2 minute.
Servirajte toplo.


Kokos keksići

Sastojci:

60 ml kozjeg mlijeka
180 ml narančinog soka, svježe iscijeđenog
2 šalice kokosovog brašna
7 žličica šećera
280 g brašna (2 šalice)
60 g maslaca

Priprema:

Sve navedene sastojke, osim mlijeka dobro umiješajte. Potom pomalo dodavajte mlijeko i miješajte kako bi dobili srednje meko, kompaktno tijesto.

Tijesto razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra te ga režite kalupom za kekse.
Poslažite kekse na podmazani lim za pečenje (ili na masni papir) te ih pecite na 200°C dok ne porumene.

Napomena:
Ovo je osnovni recept za kokos keksiće.
U smjesu za tijesto također možete dodati npr. sitne komadiće čokolade te je tako zamijesiti i ispeći.
Drugi način je da pečene kekse umočite do pola u čokoladnu ili šećernu glazuru.
U smjesu također, umjesto čokolade, možete dodati ukuhanu sitno nasjeckanu koru naranče.
Kao ukras, prije pečenja na svaki keks možete utisnuti jedan badem ili kandiranu višnju, itd.
Svoje ideje slobodno priložite u komentarima. :)

Pire od cvjetače

Sastojci:

1 veća cvjetača, narezana na manje komade
4 režnja češnjaka
80 ml mlijeka
4 žličice maslinovog ulja
20 g maslaca
pola žličice svježe mljevenog bijelog papra
pola žličice sitno nasjeckanog vlasca
sol

Priprema:

Cvjetaču kuhajte na pari dok ne postane potpuno meka, oko 10 do 15 minuta. Na tavi zagrijte žlicu maslinova ulja te na njemu popržite režnjeve češnjaka dok blago ne porumene.

Štapnim mikserom izmiksajte cvjetaču i poprženi češnjak, dodajte mlijeko, 2 žličice maslinova ulje, sol i papar. Miksajte dok smjesa ne postane kremasta.

Pretresite pire od cvjetače u zdjelice za serviranje. Poškropite s malo maslinova ulja i posipajte vlascem po želji.

Servirajte vruće.

Njemački kolač od šljiva

Sastojci:

200 g šljiva, očišćenih od koštica i narezanih na manje komade
1 žličica limunovog soka
100 g šećera
50 g maslaca
1 jaje
150 g brašna

Gornja kora:
55 g smeđeg šećera
50 g bijelog šećera
85 g brašna
60 g maslaca, ohlađenog i narezanom na manje komadiće

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Dno i stranice lima za pečenje (20 x 20  cm) namažite maslacem. 

U manjem lončiću pomiješajte šljive i limunov sok te smjesu kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta ili dok šljive ne omekšaju. Dodajte i 50 g šećera te kuhajte dok se  šećer ne otopi, a smjesa ne zgusne, oko 3-4 minute. 

Izmiksajte maslac sa 50 g šaćera dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaje i brašno da dobijete meko tijesto. Istresite tijesto u lim za pečenje te ga prstima utisnite da prekrije dno lima. Pecite oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice te potom kuhane šljive rasporedite po površini pečene kore.


U međuvremenu pripremite tijesto za gornju koru. Izmiksajte šećer i brašno, dodajte komadiće maslaca te  miksajte dok ne dobijete grubu, razmrvljenu, a jednoličnu smjesu.  Posipajte šljive razmrvljenom smjesom za gornju koru.
Vratite kolač u pećnicu i pecite još oko 30 minuta ili dok se gornja kora lagano ne zarumeni. Ohladite kolač i poslužite.

Kesten pire

Sastojci:

1 kg kestena
230 g šećera u prahu
1/2 mahune vanilije, uzduž prepolovljene / ili 1-2 žličice vanilijinog ekstrakta
malo mlijeka
malo ruma

Priprema:

Nožem zarežite križić na svaki kesten. zarezano kestenje stavite u veliku posudu te ga potopite u vodi. Poklopite lonac i zakuhajte vodu na jakoj vatri, a pozom vatru smanjite i kuhajte kestenje oko 20 minuta.
Uklonite s vatre i pustite da se ohladi. Očistite kestenje od ljuske.

U loncu pomiješajte očišćeni kesten s malo mlijeka. Ostružite sjemenke vanilije te ih umiješajte u kesten. Također, ubacite i mahunu od vanilije. Zakuhajte kesten i mlijeko i kuhajte djelomično poklopljeno dok kesten u potpunosti ne omekša (još oko 20 minuta).

Iz smjese odstranite mahunu vanilije te procijedite kesten. Tekućinu u kojoj se smjesa kuhala nastavite ukuhavati.
Kroz drobilicu za krumpir protisnite procijeđeni kesten  kako bi dobili pire. U multipraktik procesoru izradite pire kako bi postao potpuno kremast i bez grudica te mu dodajte ukuhanu tekućinu u kojoj se prethodno kuhao s vanilijom. Po potrebi dodajte još malo mlijeka, ako je pire presuh.

Za aromu po želji dodajte šećer u prahu i malo ruma te još jednom dobro umiješajte smjesu.

Prekrijte prozirnom folijom te do serviranja čuvajte u hladnjaku.


Rolada od kestena

Sastojci:

Za tamnu smjesu:
500 g kesten pirea
150 g šećera u prahu
2 žlice ruma

Za svijetlu smjestu:
5 dl slatkog vrhnja (30% m.m.)

Za čokoladnu glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
75 g maslaca

Priprema:

Tamna smjesa:
Kesten pire stavite u posudu. Dodajte mu šećer u prahu i rum. Mutite dok ne dobijete pjenastu, gustu smjesu. Razvaljajte je na debljinu oko 5 mm.

Svijetla smjesa:
Slatko vrhnje mutite dok ne dobijete čvrst snijeg.

Čokoladna glazura:
Čokoladu za kuhanje iskomadajte na manje dijelove te je stavite u posudu na laganu vatru. Miješajte dok se maslac ne rastopi i ne sjedini s čokoladom.

Po tamnoj smjesti ravnomjerno rasporedite tučeno vrhnje i sve skupa savijte u roladu. Potom je omotajte aluminijskom folijom te ostavite u hladnjaku da se stisne. Kada izvadite roladu iz hladnjaka, uklonite foliju te roladu prelijte pripremljenom toplom čokoladnom glazurom.

Kada se glazura ohladi i stisne, razrežite roladu na ploške.


Makrobiotička juha od bundeve

Sastojci:

2 šalice bundeve narezane na kocke
5 šalica vode
1/4 čajne žličice soli


Priprema:

Bundeva se stavi kuhati sa jednom šalicom vode. Kad zakuha posoli se, smanji se vatra i kuha se poklopljeno oko 10 minuta na laganoj vatri. Ispasira se, vrati u posudu i doda preostala voda. Kad zakuha, isključiti. Ukrasiti listićima peršina.
S obzirom da bundeva juhi daje dosta slatkast okus, u juhu možete dodati malo limunovog soka ili umeboshi octa. Također, možete dodati i malo kiselog vrhnja.

Kuhani štrukli

Sastojci:

300 g brašna
sol
mlaka voda

Nadjev:
30 g maslaca
2 žumanjka
250 g sira
1 kiselo vrhnje
2 bjelanjka

Preljev:
1 žlica ulja
40 g krušnih mrvica
1/2 kiselog vrhnja


Priprema:

Od brašna, soli i vode umijesite glatko tijesto. Razvucite ga tanko preko stola, na platnenoj podlozi (velikom stolnjaku, npr.) i četkicom ga premažite s malo otopljenog maslaca.

Nadjev pripremite tako da u otopljeni maslac dodate dobro izmiješane žumanjke te potom sir i vrhnje. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg te ga polagano umiješajte u smjesu sa sirom. 

Nadjev rasporedite na jednu polovicu razvučenog tijesta za štrukle. Tijesto potom uz pomoć stolnjaka na kojem ste ga razvukli uvijte u dugačku savijaču. 
Savijaču potom režite na manje jastučiće tj. štrukle.

U loncu zakuhajte vodu i posolite je. Kuhajte u njoj štrukle oko 15 minuta.

U međuvremenu na tavi zagrijte malo ulja i na njemu popržite krušne mrvice. Kuhane štrukle procijedite, poslažite na pladanj te prelijte prženim mrvicama. Servirajte tople uz preljev od kiselog vrhnja.

Za slatku verziju štrukle pri serviranju posipajte s malo šećera.



Pogačice s čvarcima

Sastojci:

750 g brašna
250 ml mlijeka
1 kvasac (40 g)
2 žumanjka
180 ml ulja
300 g mljevenih čvaraka
sol

Priprema:

Kvasac otopite u mlakom mlijeku i pustite da malo odreagira. Od brašna, mlijeka, kvasca, soli, ulja, jednog žumanjka i čvaraka zamijesite mekše tijesto koje se ne lijepi za ruke. Izradite ga na dasci, po potrebi pobrašnite povšinu da bi lakše mijesili.

Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1,5 cm pa ga kalupom ili čašom režite u pogačice. Pogačice slažite na podmazani lim za pečenje (može biti i obložen masnim papirom). Svaku pogačicu nožem po površini zarežite nekoliko puta, u obliku mreže.

Razmutite preostali žumanjak te njime premažite svaku pogačicu.
Ostavite pogačice u limu da odstoje još 10-ak minuta te ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, na 200°C, dok ne porumene.

Škampi s bosiljkom

Sastojci:

2,5 žlice maslinovog ulja
100 g rastopljenog maslaca
sok od 1,5 limuna
3  žlice Dijon senfa
1/2 šake svježeg lišća bosiljka
3 češnja češnjaka, nasjeckanog
sol po ukusu
bijeli papar
1,2 kg svježih škampa, očišćenih

Pribor:
ražnjići
roštilj

Priprema:

Za marinadu, u posudi pomiješajte maslinovo ulje, otopljeni maslac, limunov sok, dijon senf, bosiljak i nasjeckani češnjak te posolite i popaprite.

U marinadu dodajte škampe, dobro protresite da se svi sastojci prožmu, pokrijte posudu prozirnom folijom i  ostavite da se škampi mariniraju u hladnjaku oko jedan sat.

Dobro zagrijte roštilj.
Marinirane škampe poslažite na ražnjiće, a ostatak marinade bacite.
Rešetku roštilja lagano pomastite te poslažite ražnjiće. Pecite oko 4 minute, povremeno okrećući, sve dok meso škampa ne postane neprozirno.

Krumpirske pogačice

Sastojci:

6 srednje velikih krumpira
200 g maslaca ili margarina
1 žličica soli
1,5 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 žličica šećera
1 svježi kvasac
500 g bijelog brašna

Za posipanje:
po želji: krupna sol, kim


Priprema:

Neoguljene krumpire skuhajte u slanoj vodi. Kad se skuhaju, potopite ih u hladnoj vodi da se ohlade, te ih ogulite. Propasirajte krumpir te u njega dodajte 1 žličicu soli i maslac. Dobro izmiješajte.

Mlijeko zagrijte sa šećerom, miješajte da se šećer otopi te potom pustite da se malo ohladi, dok ne postane mlako. U mlako mlijeko stavite kvasac, razmutite ga i pustite nekoliko minuta da malo odreagira. Mlijeko s kvascem dodajte u krumpir te polako zamiješajte.

Prosijte brašno, pomiješajte ga s praškom za pecivo te ga polako dodavajte krumpiru, konstantno miješajući dok ne dobijete srednje tvrdo tijesto. Ako je potrebno više brašna, dodajte. Moguće je i da ne potrošite svo brašno do trenutka kad tijesto postane dovoljno tvrdo. Zbog toga je bitno da brašno dodajete malo po malo.

Dobro zamijesite smjesu te je ostavite prekrivenu krpom na toplom mjestu oko pola sata. Dizano tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu te ga razvaljajte na debljinu od oko 1,5 cm.Čašom režite pogačice i slažite u pomašćeni i pobrašnjeni lim za pečenje (ili na masni papir za pečenje).

Svaku pogačicu premažite kistom umočenim u malo vode. Posipajte pogačice s malo krupne soli ili kimom.

Pecite na 200°C dok ne porumene.

Tjestenina s bukovačama i kestenom

Sastojci:

300 g tjestenine
šalica pečenih i očišćenih kestena
50 g pršuta ili šunke, narezanog na tanke trakice
250 g bukovača
sol, bijeli papar
1 žlica svježeg peršina, sitno nasjeckanog
200 ml vrhnja za kuhanje
100 g maslaca


Priprema:

Na tavi zagrijte maslac te na njega istresite bukovače koje ste narezali na veće komade. Malo propržite da bukovače porumene. Potom dodajte pršut i kesten (u komadima, ne zdrobljeni) te dobro promiješajte. Kratko pržite, povremeno tresući tavu.

U međuvremenu, u kipuću slanu vodu dodajte tjesteninu te je skuhajte prema receptu na pakiranju.

Smjesu s bukovačama posolite i malo popapritet te dodajte svježi peršin. Dobro protresite. Procijeđenu tjesteninu dodajte bukovačama. Dobro promiješajte.

Tjesteninu zalijte vrhnjem za kuhanje i promiješajte. Pustite da se vrhnje ukuha te servirajte toplo.

Tjesteninu možete ukrasiti tako da je posipate s još malo svježeg peršina te na kraju još malo popaprite svježe mljevenim paprom.


Ovaj recept objavljen je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska!", 01. studenog 2011. godine.

Ideje za ukusnu Noć vještica

Iako u Hrvatskoj nije tradicija slaviti Noć vještica na način kako se to radi u Sjedinjenim Američkim Državama, možda ste se ipak odlučili organizirati party za ekipu. Evo, stoga, nekoliko ideja za vašu zabavu! 

Ideja #1: Koščate grickalice
Kao grickalice za vašu zabavu prigodom Noći vještica od smjese za Dabo Kolo možete napraviti jezivo simpatične malene koščice poput ovih:



Ideja #2: Pizza mumije
Od sredine šnita kruha za tost napravite krugove i istostirajte ih. Premažite ih gustim sokom od rajčice u koji ste dodali malo začina (sol, papar, origano). Papriku izrežite na malene kockice i posipajte je po svakom tostu. Crne masline narežite na tanke ploškice tako da dobijete kolutiće s rupom u sredini. Po dva kolutića stavite na svaki tost, umjesto očiju mumije. Za zjenice iskoristite malo mladog luka ili vlasca. Tvrdi sir narežite na prutiće. poslažite prutiće po cijelom tostu, osim po "očima". Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite  ove mini pizze oko desetak minuta tj. dok se sir ne rastopi. Rezultat bi trebao neodoljivo podsjećati na mumije:


Ideja #3: Jestive očne jabučice
Za ovo vam je potrebno nekoliko mrkvi, crnih maslina i kremasti sir. Mrkve narežite na manje komade (oko 1 cm dužine), na svaku utisnite malo kremastog sira te u sir ugurajte po jednu crnu maslinu bez koštice.



Ideja #4: Čudovišni prsti
Prste napravite od nekog tvrdog sira, a nokte od komadića zelene paprike.





Odrezak u umaku od gljiva i vrhnja

Sastojci:

200 g odreska
100 g šampinjona
malo brašna
vrhnje za kuhanje
senf
malo Vegete
sol
peršin
goveđi temeljac
sir trapist

Priprema:

Odrezak ispecite na ulju i kada je napola gotov stavite ga u drugu tavu, nenauljenu, da se nastavi peći. U tavu s uljem u kojem se pržio odrezak stavite nasjeckane šampinjone i malo brašna te pirjajte. Potom dodajte vrhnje za kuhanje, malo senfa, sol, Vegetu, sitno sjeckani peršin te zalijte goveđim temeljcem.

Kada se umak ukuha, prelijte ga preko odreska, još malo pustite da se prokrčka i na kraju dodajte naribani trapist.

Kao prilog možete poslužiti grašak, mrkvu, krumpir ili rižu.

Sogan dolma

Sastojci (za 4 osobe):


600 g crvenog luka
slatka crvena mljevena paprika
malo octa
kiselo vrhnje

Za nadjev: 

100 g crvenog luka
400 g mljevenog junećeg mesa
80 g riže
1 jaje
2-3 žlice ulja (ili rastopljene masnoće)
sol, papar
pire od rajčice

Priprema:

Podrežite vrhove na glavicama luka. Stavite glavice luka da se skuhaju u vodi, ali pazite da se ne prekuhaju. U vodu možete dodati malo octa.
Kuhane glavice luka uklonite s vatre, ocjedite vruću i ulijte hladnu vodu da se glavice ohlade.

Pritiskanjem prstima istisnite "košuljice", odnosno čašice luka ("dolme"). 

Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme punite prstima, a manje čačkalicom ili desertnim nožićem.

Nadjev:
Za nadjev sitno isjeckajte crveni luk i izmješajte ga s mljevenim mesom. Dodajte papar, rižu, malo pirea od rajčice, jaje, sol i ulje. Sve dobro izmješajte.

Punjene dolme luka se slažu u lonac, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo octa (ako se glavice nisu kuhale sa octom), pritisnu tanjurom ili drugim poklopcem (užim od lonca) te stave kuhati. 

U kuhanu dolmu se doda malo slatke crvene mljevene paprike.


Keskul (turski puding od badema)

Sastojci:

2 žlice škrobnog brašna
pola čaše mljevenih badema
1 čaša šećera
4 čaše mlijeka
4 žumanjka
3 žlice vruće vode
šaka grublje sjeckanih badema

Priprema:

U 3 žlice ključale vode dobro umutite škrobno brašno.

Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte smjesu škrobnog brašna te mljevene bademe i zalijte s četiri šalice mlijeka.
Zagrijte veći lonac te u njega ulijte pripremljenu smjesu. Uz stalno miješanje pričekajte da smjesa zakuha. Potom dodajte krupnije sjeckane bademe i sve dobro zamiješajte.

Tako dobiveni puding izlijte u male zdjelice za serviranje te pustite da se hlade oko jedan sat na sobnoj temperaturi te ih onda prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak.

Prije posluživanja puding ukrasite mljevenim bademima.

Kiflice s marmeladom

Sastojci:

1 kg brašna
90 ml ulja (= 3 šalice za espresso)
1/2 litre mlijeka
2 jaja
malo soli
1 žlica šećera + malo šećera za kvasac
1 kvasac
šećer u prahu
2 vrećice vanilin šećera
ribana korica jednog limuna
marmelada od marelice
margarin

Priprema:

U mlako mlijeko stavite jednu žličicu brašna, malo šećera i kvasac te pustite da kvasac odreagira.

U posudu za zamjes tijesta razbijte jaja, dodajte malo soli i žlicu šećera. Dodajte i koricu limuna te jedan vanilin šećer. Potom u tu posudu usipajte mlijeko s kvascem te brašno. Zamijesite tijesto koje ne treba biti pretvrdo, ali se ne treba ni lijepiti za ruke. Podijelite ga na više manjih loptica (preporučujemo osam). Svaku lopticu razvaljajte u krug te rasijecite na osam trokuta. Na svaki trokut stavite malo marmelade te uvijte kiflice.
Kiflice poslažite na podmazani lim za pečenje (može i na masni papir za pečenje), tako da između svake ostavite razmak oko 1,5 cm. Pokrijte kiflice krpom te ostavite na toplom da narastu.

Otopite margarin (ili maslac). Svaku kiflicu četkicom dobro premažite margarinom te ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C dok ne porumene.

Pečene kiflice posipajte šećerom u prahu u koji ste dodali malo vanilin šećera.

Mantije (mesne rolice)

Sastojci:

Tijesto za koru:
1 kg brašna
1/2 litre mlake vode
1 žličica soli

Punjenje:
1 kg mljevenog telećeg mesa
4 glavice sitno nasjeckanog ljubičastog luka
sol, papar
180 g čvrstog jogurta
250 g maslaca

Priprema: 

Tijesto:
Brašno, mlaku vodu i sol zamjesite u glatko tijesto, u obliku lopte, i pustiti da odstoji pola sata. Tijesto potom premjesite još jednom i pustite da odstoji još sat vremena kako bi se podiglo.

U međuvremenu, napravite smjesu za punjenje: na maslacu popržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte mu mljeveno meso, sol i papar te ostavite dinstati dok voda koju će meso isputiti ne ispari. Tako pripremljenu smjesu ostavite sa strane da se ohladi.

Kada je tijesto naraslo, podjelite ga na tri dijela u obliku lopte. Svaku loptu razvucite u veliku tanku koru i dobro premažite rastopljenim maslacem.  Premazane kore stavite jednu na drugu te ih potom narežite na kvadrate veličine 8 x 8 cm.

Punjenje:
Sredinu svakog kvadrata puniti mesnom smjesom. Potom kvadrate presavijte tako da spojite dijagonalne rubove, dva po dva pa potom spojenu stranu okrenete prema dolje. Tako dobivene "jastučiće" poredajte u podmazani lim za pečenje.

Mantije potom premažite maslacem i pecite u jako zagrijanoj pećnici, na temperaturi od oko 250°C, dok ne porumene. Kad porumene, smanjite temperaturu na 180°C te  dalje pecite dok mantije ne postanu hrskave.

Gotove mantije prelijte jogurtom pa ih vratite u pećnicu na još 10-ak minuta.

Kiflice s lješnjacima i Nutellom

Sastojci:

Tijesto:250 g brašna
5 g suhog kvasca (1 vrećica)
60 g šećera
60 ml ulja
1 mala žličica soli
1 vrećica vanilin šećera
150 ml mlijeka

Nadjev:
150 g mljevenih lješnjaka (mogu biti i sitno sjeckani)
100 g Nutelle

Premaz:
1 jaje


Priprema:

Tijesto:
Kvasac razmutite u malo toplog mlijeka u koje ste prethodno dodali žličicu šećera. U brašno dodajte sol, vanilin šećer i ulje pa zatim odreagirani kvasac. Tijesto dobro izradite mikserom i ostavite da se digne.

Kada tijesto udvostruči volumen istresite ga na radnu površinu i razvucite u obliku kruga koje potom trebate isjeći na 8 jednakih dijelova. Na svaki trokutić stavite po malo Nutelle i malo lješnjaka te potom urolajte u obliku kiflice.
Lim za pečenje podmažite margarinom i pobrašnite (ili na dno lima stavite masni papir za pečenje). Poslažite  na njega kifle te ih tako ostavite oko 15 minuta da se još malo dignu.

Premažite kiflice jajetom i pecite na 180° oko 20 minuta.



Kiflice sa orasima

Sastojci (za 8 osoba):

Tijesto:1 žumanjak
1 cijelo jaje
200 g maslaca
2 dl mlijeka
1 kvasac
8 žlica šećera
1 žličica soli
500 g brašna

Punjenje: 100 g proprženih mljevenih oraha
100 g šećera
2 bjelanjka

Priprema:

Za tijesto je potrebno potopiti kvasac u malo toplog mlijeka da izreagira, a u međuvremenu zamiješajte smjesu u koju ste dodali maslac, jaja, šećer, sol, mlijeko, koru jednog limuna i na kraju brašno.

Dodajte potom i kvasac te zamiješano tijesto odmah podijelite na osam jednakih dijelova - loptica, te ga ostavite da odstoje jedan sat i podignu se.

Svaku lopticu podijelite u novih osam dijelova, razvaljajte, punite orasima te umotajte u kiflicu.
Lim za pečenje podmažite s malo masnoće te napravite razmak između kiflica oko dva centimetra.

Ostavite tako posložene kiflice da odstoje još oko pola sata te ih potom stavite peći na 200°C, oko 10 do 15 minuta.
 
Kada su kiflice pečene, posipajte ih šećerom u prahu u koji ste prije toga umiješali malo vanilin šećera.

Kroketi od krumpira


Sastojci (za 4 osobe):

2 jušne žlice brašna
1 žličica soli
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice zdrobljenog crnog papra
6 srednje velikih krumpira
1 jaje
1 mljeveni režanj češnjaka
1 jušna žlica sitno nasjeckanog luka
50 g maslaca
350 g kiselog vrhnja 

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i papar. Ogulite i naribajte krumpir pa ga pustite da se u potpunosti osuši. Umijesite ga u suhu smjesu pa dodajte jaja, češnjak i luk.

Od tijesta oblikujte krokete kao male valjke.

U tavi ugrijte maslac i spržite male krokete tako da su s obje strane zlatnosmeđi.

Poslužiti sa vrhnjem.

Indijska juha od bundeve

Sastojci:

1,5 kg bundeve
2 crvena luka, srednje veličine
2 žlice maslinovog ulja ili ghee-ja (indijski pročišćeni maslac)
1 češanj češnjaka
1 žličica soli
bijeli papar
1 žličica curry-ja
1 žličica garam masale (indijski začin)
5 dl voda
180 ml čvrstog jogurta (može i kiselo vrhnje)

Priprema:

Bundevu raspolovite i odstranite sjemenke i koru. Luk i češnjak nasjeckajte te lagano prepržite na ulju, na to dodajte ostale sastojke (osim vode i jogurta) te kratko vrijeme lagano dinstajte. Dodajte vodu i kuhajte oko pola sata do 40 minuta tj. dok bundeva ne omekša.
Na kraju sve lagano izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom, dodajte jogurt (vrhnje) i poslužite toplo.


Kuglice od keksa i kokosa

Sastojci:


20 dkg petit beurre keksa
10 dkg kokosovog brašna
25 dkg šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
3 velike žlice ruma
3 velike žlice maslaca
10 dkg tamne čokolade (više od 60% kakaa)
1,5 kavena šalica vode

Priprema:

Sve osim kokosa i keksa prokuhajte. Uklonite s vatre te u u vruće umiješajte kokos i kekse.
Kad se ohladi oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.

Bajadera II

Bajadera je jaka i vrlo slatka poslastica stoga se jede u malim količinama.  

Sastojci:


25 dkg mljevenih petit beurre keksa (mogu biti i zdrobljeni)
25 dkg mljevenih oraha
25 dkg maslaca
50 dkg šećera
11 velikih žlica vode
½ bočice ekstrata od naranče
10 dkg čokolade za kuhanje.


Glazura:
10 dkg čokolade
1 dl slatkog vrhnja


Priprema:

Šećer, vaniliju i vodu ukuhajte u gusti sirup te vruće umiješajte u smjesu keksa, oraha i maslaca.
Pola smjese odvojite i u jednu polovicu umiješate otopljenu čokoladu. Smjesu sa čokoladom podijelite na pola.
Svaku smjesu posebno razvaljati i složiti jednu na drugu na način da donja bude tamna smjesa, u sredini svijetla, a gornja ponovno tamna.

Glazura:
Sastojke istopite na pari i prelijte preko bajadere.

Bajadera



Sastojci:
20 dkg mljevenog keksa petit beure
20 dkg mljevenih lješnjaka
32 dkg margarina za kreme
10 dkg čokolade za kuhanje
2 velike žlice ruma
50 dkg šećera
15 velikih žlica vode


Glazura:
10 dkg čokolade
5 dkg margarina



Priprema:

U većoj zdjeli izmiješajte kekse, lješnjake i margarin kao tijesto.

Skuhajte od vode i šećera sirup. Gotov je kad se sa žlice počne istezati tanka nit umjesto kapljice. Brzo umiješajte u smjesu keksa, lješnjaka i margarina.

Smjesu podijelite u dva dijela. U jedan dio umiješajte otopljenu čokoladu, a u drugi rum.
U kalup najprije stavite dio sa čokoladom, pa na njega dio sa rumom. Ostavite da se ohladi.

Glazura:
Margarin i čokoladu istopite u posudi iznad lonca s uzavrelom vodom te prelijte preko bajadere.


Žmara (Cicvara s jajima)

Sastojci:

1 l vode
1/2 kg kukuruzne krupice (palente)
250 g kiselog vrhnja ili mladog sira
2 žlice masti ili maslaca
2-3 jaja
sol

Priprema:

U loncu zavrijte vodu. Dodajte sol i mast te uz stalno miješanje pjenjačom dosipajte palentu. Pazite da se ne stvore grudice. Dodajte vrhnje (ili kajmak ili mladi sir).

Nastavite miješati dok masnoća ne počne izlaziti na površinu smjese te dok se palenta ne počne lagano odvajati od stijenki lonca. Po potrebi dosolite.

Kada je palenta kuhana, uklonite lonac s vatre te u smjesu dodajte jaja i još jednom dobro promiješajte. Vratite na vatru i miješajući ukuhavajte još dvije do tri minute.

Žmaru servirajte toplu uz kiselo mlijeko ili jogurt.