20111104

Kesten pire

Sastojci:


1 kg kestena
230 g šećera u prahu
1/2 mahune vanilije, uzduž prepolovljene / ili 1-2 žličice vanilijinog ekstrakta
malo mlijeka
malo ruma

Priprema:


Nožem zarežite križić na svaki kesten. zarezano kestenje stavite u veliku posudu te ga potopite u vodi. Poklopite lonac i zakuhajte vodu na jakoj vatri, a pozom vatru smanjite i kuhajte kestenje oko 20 minuta.
Uklonite s vatre i pustite da se ohladi. Očistite kestenje od ljuske.

U loncu pomiješajte očišćeni kesten s malo mlijeka. Ostružite sjemenke vanilije te ih umiješajte u kesten. Također, ubacite i mahunu od vanilije. Zakuhajte kesten i mlijeko i kuhajte djelomično poklopljeno dok kesten u potpunosti ne omekša (još oko 20 minuta).

Iz smjese odstranite mahunu vanilije te procijedite kesten. Tekućinu u kojoj se smjesa kuhala nastavite ukuhavati.
Kroz drobilicu za krumpir protisnite procijeđeni kesten  kako bi dobili pire. U multipraktik procesoru izradite pire kako bi postao potpuno kremast i bez grudica te mu dodajte ukuhanu tekućinu u kojoj se prethodno kuhao s vanilijom. Po potrebi dodajte još malo mlijeka, ako je pire presuh.

Za aromu po želji dodajte šećer u prahu i malo ruma te još jednom dobro umiješajte smjesu.

Prekrijte prozirnom folijom te do serviranja čuvajte u hladnjaku.

Nema komentara:

Objavi komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...