Mirisna uskrsna pinca

Sastojci:

Tijesto:
3 1/2 šalice brašna
1 žlica suhog kvasca
1 šalica šećera
1/2 šalice omekšalog maslaca
2 žlice cimeta
3/4 žlice  muškatnog oraščića u prahu
1/2 žlice soli
1/2 žlice klinčića u prahu
2 jaja
2 žumanjka
1 1/2 šalica toplog mlijeka
1 šalica grožđica
1 vanilin šećer
20 ml ruma


Kandirano voće:
korica jednog limuna, sitno sjeckana
korica jedne naranče, sitno sjeckana
2 dl vode
3 žlice šećera

Premaz:
2 žlice mlijeka
1 vanilin šećer
2 žlice maslaca



Priprema:

Kandiranje:
Naranču i limun operite, nožem im tanko ogulite koricu pa je nasjeckajte na sitne komadiće. Koricu stavite u lončić, prelijte s vodom, dodajte šećer pa stavite na vatru pa ukuhajte tako da sva voda ispari. Uklonite s vatre pa žlicom stalno miješajte dok se korica malo ne ohladi. Tako ćete izbjeći da se smjesa učvrsti u jednom velikom komadu.

Tijesto:
Pećnicu zagrijte na 70°C.
Grožđice u manjoj posudi prelijte rumom i dodajte im vanilin šećer pa ostavite sa strane da se aromatiziraju.

Pomiješajte brašno, klinčić, suhi kvasac, sol i šećer pa smjesi dodajte omekšali maslac i sve dobro izradite mikserom. Postepeno dodavajte jedno po jedno jaje i žumanjke izmjenjujući ih toplim mlijekom, miksajući smjesu između svakog dodavanja. U tijesto potom umiješajte grožđice s rumom.

Istresite smjesu na pomašćenu i pobrašnjenu radnu površinu pa ga razvaljajte na debljinu oko 1 cm. Po tijesu ravnomjerno rasporedite ranije kandiranu limunovu i narančinu koricu. Tijesto preklopite nekoliko puta pa ga oblikujte u kuglu.

Položite tako oblikovanu pincu na masnim papirom obloženi lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu da se diže.

Kad se tijesto podiglo, izvadite ga iz pećnice, a pećnici povećajte temperaturu na 200°C.

Na vrhu tijesta nožem zarežite poprijeko dva reza u obliku križića (možete zasjeći i kuhinjskim škarama). Vratite u vruću pećnicu i pecite 50-60 minuta. Pinca je pečena kada u sredinu tijesta zabodeni drveni štapić izlazi potpuno čist.

Premaz:
U manjoj posudi pomiješajte sastojke za premaz (mlijeko, maslac, vanilin šećer). Desetak minuta prije kraja pečenja ovime premažite pincu kako bi primila rumenu i sjajnu boju.



Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.