/za 4 porcije
1 veliki patlidžan
150 g mljevenih purećih prsa
450 g konzerviranih domaćih pelata
papar
sol
1 ravna žličica suhog bosiljka
2 češnja svježeg češnjaka (protisnuta kroz drobilicu) ili 1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica luka u granulama
1/4 žličice suhih čili pahuljica
25 ml maslinovog ulja (može i suncokretovog)
250 ml vode
prema potrebi: 1/2 žličice šećera (ako je pelat kiseo)
Priprema:
Patlidžan operite, ogulite (ako nije iz ekološkog uzgoja), narežite na kockice (ne veće od 1 cm).
U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje pa na njemu kratko popržite mljevenu puretinu, tako da blago porumeni.
Popaprite prema ukusu.
Dodajte kockice patlidžana i promiješajte. Nastavite pržiti dok i patlidžan ne počne rumeniti i ne postane staklast. Prema potrebi dodajte još ulja, da se bolje poprži.
Potom dodajte začine - sol, bosiljak, češnjak, luk u granulama i čili pahuljice.
Ako je pelat kiseliji, dodajte i malo šećera (ako je slađi, izostavite šećer).
Promiješajte i popržite još 30-ak sekundi.
Pelate pomoću sjeckalice usitnite u kašu pa njome prelijte patlidžan i meso.
Dodajte 250 ml vode, sve promiješajte, stišajte vatru. Ragu je gotov kad se ukuha i malo ugusti, tj. kada dio tekućine ispari.
Prema potrebi, prije kraja provjerite treba li dodati još soli ili nekog drugo začina.
Poslužite uz palentu s grilla (vidi recept), kuhanu palentu ili kuhanu rižu.
Nema komentara:
Objavi komentar