Čupava pita od jabuka

Sastojci:

Za prhko tijesto:
2 jaja
150 g margarina ili maslaca
prstohvat soli
1 vrećica vanilin šećera
150 g šećera
1 vrećica praška za pecivo
300 g brašna

Nadjev:
1,5 kg jabuka
3 vrećice vanilin šećera
2 velike žlice ruma (ili 1 vrećica rum-šećera)
1 žličica cimeta
korica od 1/2 limuna (srednje veličine)

Priprema:

U posudi dobro umutite jaja, vanilin šećer i šećer. Dodajte na listiće nasjeckani (ili naribani) margarin, sol, prašak za pecivo i brašno te mikserom zamiješajte srednje tvrdo tijesto. Potom ga ručno obradite. Ako je tijesto premekano, dodajte malo brašna. U slučaju da je pretvrdo, pomoći može 1-2 žlice mlijeka. Tijesto formirajte u oblik kugle, omotajte ga u prozirnu foliju te ga ostavite u hladnjaku oko pola sata da odstoji kako biste ga poslije mogli lakše razvaljati.

U međuvremenu pripremite nadjev. Jabuke operite, ogulite i naribajte na ribež. Istresite ih u veću i nešto dublju tavu, dodajte vanilin šećer i rum, cimet i koricu limuna, dobro promiješajte te na laganoj vatri kratko prodinstajte kako bi jabuke omekšale.

Iz hladnjaka izvadite tijesto te ga podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio vratite u hladnjak (možete i u zamrzivač, kako biste ga kasnije mogli lakše ribati).  Drugi dio tanko razvaljajte na veličinu lima u kojem ćete peći pitu. Lim prekrijte papirom za pečenje te na njega položite tako razvaljano tijesto na koje potom ravnomjreno rasporedite pripremljeni nadjev.

Drugi, dobro ohlađeni dio tijesta ribežom naribajte preko jabuka kako biste dobili "čupavu" gornju koru.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko pola sata.


Napomena:
Ako su vam jabuke kiselije, slobodno ih više zasladite.

Dimenzije lima za pečenje: cca 40 x 25 cm


Nema komentara:

Objavi komentar

© 2011-2023 finoitocka.blogspot.com . Pokreće Blogger.