300 g pirea od buče (bundeve)
500 g brašna
3 žlice mlijeka
1 žličica šećera
1 1/2 žličica soli
12 g suhog instant kvasca
70 ml suncokretovog ulja
3 žlice bučinih sjemenki
suncokretove sjemenke (količina potrebna da u jednom sloju prekrije dno kalupa za kruh)
Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte pire od bundeve s mlijekom, uljem i šećerom.
U drugoj, većoj posudi za miješanje tijesta pomiješajte prosijano brašno s kvascem pa dodajte sol.
Postepeno umiješajte mokre sastojke u posudu sa suhim sastojcima pa dodajte bučine sjemenke. Električnim mikserom i nastavkom za dizana tijesta umijesite glatko tijesto.
Tijesto nauljenim rukama oblikujte u kuglu pa ga vratite u posudu. Posudu prekrijte poklopcem ili folijom pa ostavite na toplom jedan sat da se tijesto diže.
Dignuto tijesto izvadite na radnu plohu i premijesite. Oblikujte kuglu, pokrijte folijom i čistom krpom pa ostavite još jednom da tijesto odmori, oko 25 minuta.
Zgrijte električnu pećnicu na 180°C, s upaljenim donjim grilom i ventilatorom.
Kalup za kruh obložite papirom za pečenje, a po dnu posipajte suncokretove sjemenke.
Odmoreno tijesto oblikujte u kruh (ili prepolovite i oblikuje u dvije manje vekne kruha).
Prebacite veknu u kalup za kruh i ostavite još 10 minuta da se opusti.
Prema želji, površinu kruha možete ukrasiti s još malo bučinih sjemenki.
Oštrim nožem ili pekarskim žiletom brzim potezom uzdužno po kruhu zarežite površinu, oko 1 cm duboko.
Stavite kruh u pećnicu i pecite 35 minuta tj. dok površina kruha ne porumeni (vrijeme pečenja ovisit će o vrsti pećnice i veličini same vekne tj. pečete li jedan veći ili dva manja kruha).
Pečeni kruh odmah izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Nema komentara:
Objavi komentar