RECEPTI

Domaći slatko-kiseli umak

Sastojci:

Za 1 šalicu (240 ml) umaka:

3/4 šalice pasirane rajčice (passata)
1/4 šalice soka od ananasa
1 žlica sojinog umaka
2 žličice naribanog svježeg đumbira
2 žličice protisnutog češnjaka
1 žličica čili paste (npr. Sambal Oelek)
2 žličice šećera



Priprema:

U lončiću pomiješajte sve sastojke pa kuhajte do vrenja na srednje do jakoj vatri, uz stalno miješanje. 

Potom smanjite vatru na najniži stupanj pa još kratko kuhajte dok umak ne poprimi  željenu gustoću.

Uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.

Čuvati u hladnjaku u zatvorenoj staklenci, ne duže od tri tjedna.





Začinski maslac (više vrsta)

Postupak je za sve vrste maslaca u nastavku isti.

U zdjeli pomiješajte omekšali maslac s navedenom začinskom mješavinom pa sve dobro promiješajte, tako da začini budu ravnomjerno raspoređenim u maslacu. Za to možete koristiti drobilicu za pire krumpir.

Maslac potom oblikujte u valjak i zamotajte ga u masni papir za pečenje kolača.  
Ostavite u hladnjaku da se stegne. 


Ranch začinski maslac


Sastojci:

250 g neslanog maslaca
5 žličica Ranch začinske mješavine



Ovaj začinski maslac  možete koristiti kao završni premaz za pečeno meso (goveđi odrezak, pečeno pile...), kao premaz za kuhani ili pečeni klip kukuruza, kao dodatak tjestenini s parmezanom, pečeni krumpir...




Začinski maslac s timijanom, češnjakom i limunom

Sastojci:

250 g neslanog maslaca
2 češnja češnjaka, protisnuta kroz drobilicu
2 žlice svježih listića timijana
2 žlice svježe cijeđenog limunovog soka
3/4 žličice soli
1 žličica sitno narezanih listova svježeg vlasca
1/4 žličice papra


Ovaj začinski maslac koristite za kao završni premaz za pečene odreske, ribu, piletinu, pečeni krumpir ili slatki krumpir.



Začinski maslac s češnjakom

Sastojci:

250 g neslanog maslaca
1 1/2 žličica češnjaka u granulama
1/4 žličice ribanog parmezana
1 žličica soli
1 žličica talijanske začinske mješavine
1/2 žličice mljevenog papra 
1/4 žličice mljevene slatke paprike


Ovom začinskom mješavinom, osim za začinjavanje mesa, možete iskoristiti i za začinjavanje kuhane riže, tjestenine i krumpira.




Začinski maslac s bosiljkom i limunovom koricom 

120 g neslanog maslaca
1 svežanj  listova svježeg bosiljka (šaka)
malo ribane limunove korice, količina prema ukusu
1/8 žlice soli

Ovim maslacem premažite pečeni ili kuhani kukuruz ili povrće s grila (tikvice, šparoge...).  Premažite vrući tost i dodajte kriške breskve i med. Dodajte u kajganu, tijesto za pogačice, tjesteninu, palentu...









Mileram torta

Sastojci:

Tijesto:

250 g brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 paketić vanilin šećera
80 g maslaca, sobne temperature
1 jaje, sobne temperature


Fil:

500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
800 g milerama


Preljev:

500 g voća prema želji (npr. borovnice, maline, kupine, ribizl...)
3 žlice šećera (ukoliko koristite neko slađe vođe, možete oduzeti malo šećera)
1 preljev za tortu



Priprema:

Kalup za tortu (promjer 26 cm) premažite maslacem i pobrašnite.

Tijesto:

U posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Dodajte maslac i jaje pa sve zajedno zamijesite tako da dobijete smjesu za prhko tijesto. 
 
Tijesto tanko razvaljajte na masnom papiru pa ga prenesite na kalup za pečenje i prstima utapkajte, tako da prekrijete i dno i bočne strane kalupa. Ostavite sa strane.


Fil:

U manji lonac ulijte 400 ml mlijeka i stavite na laganu vatru da se grije. 

U posebnoj zdjelici pomiješajte šećer i puding od vanilije pa prelijte s preostalih 100 ml mlijeka i dobro promiješajte, tako da nema grudica. 

Kada mlijeko u loncu zakuha, dolijte mu smjesu s praškom za puding pa, neprestano miješajući, ukuhajte gusti puding. Pazite da nema grudica.

Čim se puding zgusne, uklonite lonac s vatre pa u vrući puding dodajte mileram. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Tako dobivenu kremu izlijte na tijesto u ranije pripremljenom kalupu.

Stavite peći 70 minuta  u pećnici zagrijanoj na 170°C.

Pečeni kolač izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Dok je još vruć, možda će vam krema izgledati premekana i nepečena, ali ne brinite. Jednom kad kolač stavite u hladnjak, ona će se potpuno stisnuti.


Preljev:

U manjem lončiću pomiješajte voće (svježe ili smrznuto), dodajte šećer, promiješajte i stavite na laganu vatru. Povremeno miješajući, zagrijavajte voće do vrenja, tj. dok ne pusti sok.

Procijedite voće, a sok sačuvajte tako da ga vratite u lončić u kojem se kuhalo voće.  
Ako soka ima manje od 250 ml, dodajte mu vode do te količine. 
Stavite lončić na laganu vatru i zagrijte do vrenja.

U manjoj zdjelici pomiješajte šećer i  preljev za torte.
Dodajte 3 žlice hladne vode i dobro promiješajte, tako da nema grudica. 

Kada sok provrije, uklonite ga s vatre pa mu umiješajte preljev za tortu. Vratite na vatru i miješajte dok smjesa ponovno ne zavrije.  Uklonite s vatre pa umiješajte voće koje ste ranije ostavili sa strane.

Ostavite 5 minuta sa strane da odstoji. 

Još toplim (ne i vrelim) voćnim preljevom prelijte pečeni kolač. Ostavite da se sve ohladi na sobnoj temperaturi, a potom stavite u hladnjak na barem 4 sata. Najbolje preko noći. 










Kus-kus salata s mrkvom

Sastojci:

5 žličica maslinovog ulja
4 žličice svježeg soka od naranče
svježe mljeveni crni papar, po ukusu
100 g marokanskog kus-kusa 
150 ml kipućeg povrtnog temeljca
1 mali svježi crveni čili, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan
1 žličica mljevenog kumina
2 veće mrkve, oguljene i grubo naribane
3 mlada luka (može kao zamjena i svježi vlasac)
10 mini grappolo rajčica, narezanih na četvrtine
60 g svježeg mladog graška šećerca, očišćenog
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg korijandera


Priprema:

U zdjelici pomiješajte 3 žličice maslinovog ulja, sok od naranče i crni papar i ostavite sa strane.

U manjem loncu kus-kus prelijte kipućim temeljcem i promiješajte. Poklopite i ostavite sa strane oko 6 minuta (ili prema uputama na pakiranju), dok se temeljac ne upije i kus-kus ne omekša. Kus-kus izmiješajte vilicom.

U međuvremenu, u tavi zagrijte preostale 2 žličice maslinovog ulja.  Dodajte čili i pržite na srednje jakoj vatri 1 minutu. 

Dodajte kumin pa pirjajte 30 sekundi. 

Dodajte mrkvu i mladi luk pa, uz redovito miješanje, pirjajte 3-4 minute ili dok povrće malo ne omekša. Uklonite s vatre.

U kus-kus dodajte pripremljeno povrće i pomiješajte s dvije vilice. 

Dodajte rajčice i grašak od šećera, zajedno s preljevom od naranče (prije ga još jednom dobro promiješajte) i korijanderom.

Još jednom promiješajte.

Poslužite toplo samostalno ili uz zelenu salatu.






Krem juha od mrkve i đumbira

Sastojci:

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
polovica srednje velikog žutog luka, nasjeckanog
1/2 žličice morske soli
3 češnja češnjaka, zgnječena nožem
450 g mrkve, grubo nasjeckane
1 žličica naribanog svježeg đumbira
1 žlica jabučnog octa
3 šalice povrtnog temeljca
svježe mljeveni crni papar
1 žličica javorovog sirupa, po želji
prema želji: nekoliko kapi bučinog ulja ili kokosovog mlijeka


Priprema:

U većem loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje.

Dodajte luk, sol i papar pa pržite dok luk ne omekša, povremeno miješajući, oko 8 minuta

Dodajte zgnječeni češnjak i mrkvu te kuhajte još 8 minuta uz povremeno miješanje.

Umiješajte đumbir, jabučni ocat i povrtni temeljac. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte još 30 minuta.

Uklonite s vatre pa štapnim mikserom od povrća izradite gustu krem juhu.  

Ako vam je juha pregusta dodajte malo vode. 

Ako želite da vam juha bude malo slađa, dodajte javorov sirup.

Prema želji, prije serviranja juhu u tanjuru možete pokapati s nekoliko kapi bučinog ulja ili kokosovog mlijeka.

Servirajte toplo.





Pasta caponata (Tjestenina s patlidžanom)

Sastojci:
 
400 g tjestenine (npr. rigatoni, penne)
5 žlica maslinovog ulja 
1 manja glavica luka srebrenca, nasjeckana 
2 velika češnja češnjaka, usitnjena 
1 veći patlidžan, narezan na kockice veličine zalogaja 
1 velika stabljika celera, tanko narezana 
500 ml passata rajčice
malo vode
10-12 crnih maslina bez koštica, narezane
2 žlice ukiseljenih kapara 
1 žlica suhog origana 
1 žlica crvenog vinskog octa 
sol i papar
svježi list peršina, usitnjen


Priprema:

U većoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk i češnjak. Pržite oko minutu dok luk ne postane staklast. 

Dodajte celer i patlidžan pa pržite oko 2-3 minute. Dodajte rajčicu i pomiješajte, pustite da se krčka oko 10 minuta. Prema potrebi, dodajte malo vode kako umak ne bi bio pregust. 

Dodajte masline, kapare i origano pa pirjajte još 7-8 minuta ili dok patlidžani ne omekšaju. 

U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj kipućoj vodi dok ne bude al dente.
Odvojite šalicu vode u kojoj se tjestenina kuhala, prije no što je ocijedite. 

Umak posolite i popaprite  prema ukusu te dodajte žlicu crvenog vinskog octa. 

Promiješajte i dodajte kuhanu tjesteninu. 

Dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina pa sve promiješajte. 

Poslužite posipano usitnjenim svježim peršinovim listom. 







Cacio e pepe (Tjestenina sa sirom i paprom)

Sastojci:

400 g špageta
6 žlica maslinovog ulja (ili maslaca)
2 češnja češnjaka, usitnjena
2 žličice mljevenog papra
150 g ribanog sira Pecorino Romano


Priprema:

U velikom loncu zakuhajte slanu vodu pa skuhajte špagete prema uputama s pakiranja.
Nemojte dopustiti da se prekuhaju, trebaju ostati al dente.

Prije no što ih kuhane procijedite, odvojite 1 šalicu vode u kojoj su se kuhali i ostavite sa strane.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite papar i usitnjeni češnjak, toliko da pusti miris - oko 1 do 2 minute.

U tavu dodajte kuhane špagete i sve dobro promiješajte. Dodajte i naribani Pecorino Romano te podlijte s pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina. Miješajte dok se sir ne rastopi, oko 1 minutu. Prema potrebi dodajte još vode, tako da na kraju tjestenina bude dobro obložena umakom od sira. 

Ukoliko smatrate da ste dodali previše vode, dodajte još sira kako bi se umak ponovno ugustio.




 


Jednostavna grčka salata

Sastojci:

60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 žlice crvenog vinskog octa
1 češnjak, vrlo sitno usitnjen
1/2 žličice suhog origana  + još toliko za posipanje
1/4 žličice Dijon senfa
1 veći krastavac salatar, uzdužno prepolovljen i narezan na 1/2 cm debele ploške 
1 zelena paprika, narezana na 2x2 cm kockice
2 šalice cherry rajčice, narezane na polovice
150 g feta sira, narezane na 1x1 cm kockice
1/3 šalice tanko narezanog ljubičastog luka
1/3 šalice crnih maslina, bez koštice
1/3 šalice svježih listića mente
1/4 žličice soli
svježe mljeveni crni papar


Priprema:

U zdjelici pripremite preljev za salatu tako da pomiješate maslinovo ulje, vinski ocat, češnjak, origano, senf, sol i malo papra.

Pomiješajte krastavce, papriku, rajčicu, feta sir, luk i masline i položite ih na veliki tanjur za salatu. Prelijte pripremljenim preljevom i lagano promiješajte. Posipajte origanom i dodajte listiće mente.
Prije serviranja prema ukusu posolite i popaprite.






Povrtna kus-kus salata

Sastojci:

2 žlice ulja
1/4 žličice čili pahuljica
1 povrtna kocka za juhu
1 1/2 šalica vode
1 šalica kus-kusa (instant, marokanskog)

2 žlice ulja
1 glavica ljubičastog luka, nasjeckana na kockice
1 konzerva (400 g) slanutka
1/2 žličice soli
1/8 žličice mljevenog crnog papra
1/2 žličice češnjaka u granulama
1 žličica začinske mješavine za kus-kus ( npr. 1001 Delights iz Lidla)
1/2 šalice vode

1 žlica maslinovog ulja
1 žlica balzamičnog octa 
ocijeđeni sok od pola većeg limuna

8 - 10 cherry rajčica, narezana četvrtine 
1 svježi krastavac salatar, narezan na kockice
1 avokado, narezan na kockice
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršinovog lista
1/4 šalice nasjeckanog svježeg vlasca
2 žlice nasjeckanog lista mente



Priprema:

U manjem loncu zagrijte ulje pa na njemu rastopite kocku za juhu. Dodajte čili pahuljice, podlijte vodom i zakuhajte. Dodajte kus-kus, promiješajte, uklonite s vatre, poklopite lonac i ostavite sa strane da kus-kus upije vodu.

U tavi zagrijte ulje pa na njemu kratko i na laganoj vatri popržite ljubičasti luk narezan na kockice. Slanutak iz konzerve procijedite i isperite pa dodajte na tavu. Pržite kratko, 2-3 minute, pa začinite solju i paprom, začinskom mješavinom za kus-kus, češnjakom u granulama. Promiješajte, podlijte s malo vode i ponovno promiješajte. Nakon što ponovno zakuha, dinstajte još oko 2 minute.

Promiješajte kus-kus koji je do sada već omekšao, razrahlite ga i pomiješajte sa slanutkom. 

U zdjelici pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje i balzamični ocat.

Narezane rajčice, krastavac i avokado te usitnjeno začinsko bilje (listove peršina, mente i vlasca) dodajte kuskusu pa sve prelijte mješavinom s limunovim sokom. Sve dobro promiješajte. Prema potrebi dosolite ili dodatno popaprite.

Servirajte u većoj zdjeli za salatu.








Irski kolač od jabuka

Sastojci:

Posip:

70 g oštrog brašna
35 g glatkog brašna
30 g krupnih zobenih pahuljica
90 g šećera
prstohvat soli
85 g hladnog maslaca, narezanog na komadiće

Kolač:
115 g maslaca, sobne temperature
90 g šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
2 velika jaja, sobne temperature
3/4 šalice* oštrog brašna 
1/2 šalice glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 1/2 žličica cimeta
2 prstohvata soli
3 žlice mlijeka
4 svježe jabuke, oguljene i narezane na tanke ploške (količina šećera u receptu prilagođena je korištenju nešto slađih jabuka)


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.  
Okrugli kalup za pečenje premažite maslacem i pobrašnite (ili obložite papirom za pečenje).

Posip:

U zdjeli za miksanje pomiješajte dvije vrste brašna, zobene pahuljice, šećer i sol. 

U to dodajte hladni maslac narezan na komadiće. Mikserom pomiješajte sastojke u jednoličnu, zrnatu smjesu. 

Ako koristite kuhinjski robot i trebate i dalje posudu za miksanje, smjesu pretresite u drugu zdjelu. Ako koristite ručni mikser, ovaj korak preskočite.

Smjesu potom ostavite da se do uporabe hladi u hladnjaku.


Kolač:

U posudi za miksanje pomiješajte maslac sobne temperature sa šećerom. Mikserom izradite pjenastu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije te, miješajući na najmanjoj brzini, umiješajte jedno po jedno jaje.  
Dodajte i tri žlice mlijeka.   

U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke - dvije vrste brašna, prašak za pecivo, cimet i sol. Postepeno ih mikserom, također na maloj brzini, umiješajte u smjesu s jajima i miješajte dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu masu. 

Tako dobivenu smjesu izlijte u ranije pripremljeni kalup i poravnajte. Po površini potom  ravnomjerno posložite na ploške narezane jabuke. 

Preko jabuka zatim rasporedite ranije pripremljeni i ohlađeni mrvičasti posip. 

Pecite u pećnici 60 - 70 minuta tj. dok se površina ravnomjerno ne zarumeni. 

Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prema želji, posipajte šećerom u prahu. 




Mramorni kolač

Sastojci: 

1/2 šalice* prirodnog, nezaslađenog kakaa u prahu
1/2 šalice šećera 
1/2 šalice vode
120 g čokolade za kuhanje, izlomljene na kockice


1 šalica mlaćenice (ili: 1 šalica mlijeka +  1 žlica alkoholnog octa)
4 jaja, sobne temperature
2 žličice ekstrakta vanilije


2 šalice oštrog brašna
1 šalica glatkog brašna
1 1/2 šalica šećera
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
3/4 žličice soli
225 g omekšalog maslaca


Za glazuru:
70 g maslaca
1/2 šalice  šećera
1/4 šalice vode
2 žličice ekstrakta vanilije


Priprema:

* 1 šalica = 240 ml

Zagrijte pećnicu na 170°C
Kalup za mramorni kolač tanko premažite maslacem i pobrašnite. 

U manjem lončiću pomiješajte pola šalice prosijanog kakaa, pola šalice šećera i jednako toliko vode pa stavite na laganu vatru i, stalno miješajući, dopustite da smjesa zavri. Potom uklonite s vatre pa umiješajte čokoladu razlomljenu na manje kocke i pustite da se rastopi. Smjesu još jednom promiješajte da postane glatka i jednolična pa ostavite lončić sa strane.

U srednje velikoj zdjeli pjenjačom umutite mlaćenicu (ili mlijeko s octom), 4 jaja i 2 žlice ekstrakta vanilije. Ostavite sa strane. Smjesa će se u međuvremenu zgrudati i to je u redu.

U većoj zdjeli za miksanje prosijte dvije šalice oštrog brašna i šalicu glatkog brašna, dodajte 1 1/2 šalicu šećera, žličicu praška za pecivo, pola žličice sode bikarbone i 3/4 žličice soli. Lagano mikserom promiješajte smjesu pa, također uz miješanje u niskoj brzini, postepeno dodajte kockice omekšalog maslaca. 

Miješajte oko jednu minutu, odnosno dok ne dobijete jednoličnu, zrnatu smjesu. Dok je mikser i dalje na maloj brzini, postepeno smjesi s maslacem dodavajte ranije pripremljenu smjesu s jajima. 

Povećajte potom brzinu na srednje jako i miksajte oko 3 minute, to jest dok smjesa ne postane glatka, svijetla i kremasta.  Prema potrebi, na pola puta zaustavite miješanje paa spatulom skinite smjesu s rubova posude, a potom nastavite miksati.

Od tako dobivene smjese odvojite 2 i pol šalice i prebacite u srednje veliku posudu. U to umiješajte ranije pripremljenu smjesu kakaa i čokolade pa pjenjačom zamiješajte tako da dobijete glatku i jednoličnu masu.

Jednu polovicu od ostatka bijele smjese rasporedite na dno  kalupa za pečenje. Preko nje prelijte tamu smjesu pa završite s preostalom polovinom bijele smjese. Drvenim štapićem ili tankim nožem prijeđite preko površine tako da ju samo lagano, s tek nekoliko poteza zamiješate, čime ćete stvoriti efekt mramora kasnije u presjeku kolača. Smeđa i bijela smjesa i dalje trebaju ostati jasno vidljive i razdvojene, stoga ne pretjerujte s miješanjem.

Tako pripremljeni kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta tj. dok zabodeni drveni štapić iz kolača ne izađe potpuno čist. 

U međuvremenu napravite glazuru.
U lončiću pomiješajte 70 g maslaca, 1/2 šalice šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije i 1/4 šalice vode. Zakuhajte na laganoj vatri pa kuhajte još oko 1 minutu, dok se sav šećer ne rastopi. 

Pečeni kolač izvadite iz pećnice pa u njemu, dok je još vruć i u kalupu,  po površini drvenim štapićem izbušite oko 40 rupa, do oko 3/4 dubine kolača. Pomoću četkice lagano po izbušenoj površini nanesite polovinu glazure i ostavite oko 10 minuta da kolač upije glazuru.

Potom kolač okrenite naopako i izvadite ga iz kalupa na pladanj za posluživanje. S ostatkom glazure premažite površinu kolača. Kolač potom ostavite barem dva sata, kako bi upio glazuru i ohladio se.

Poslužite kolač samostalno ili uz kuglicu sladoleda od vanilije.




Inspiraciju za recept pronašla sam na Once upon a chef, gdje možete naći i dodatne informacije o pripremi  ovog finog mramornog kolača.