Tijesto:
250 g brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 paketić vanilin šećera
80 g maslaca, sobne temperature
1 jaje, sobne temperature
Fil:
500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
800 g milerama
Preljev:
500 g voća prema želji (npr. borovnice, maline, kupine, ribizl...)
3 žlice šećera (ukoliko koristite neko slađe vođe, možete oduzeti malo šećera)
1 preljev za tortu
Priprema:
Kalup za tortu (promjer 26 cm) premažite maslacem i pobrašnite.
Tijesto:
U posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Dodajte maslac i jaje pa sve zajedno zamijesite tako da dobijete smjesu za prhko tijesto.
Tijesto tanko razvaljajte na masnom papiru pa ga prenesite na kalup za pečenje i prstima utapkajte, tako da prekrijete i dno i bočne strane kalupa. Ostavite sa strane.
Fil:
U manji lonac ulijte 400 ml mlijeka i stavite na laganu vatru da se grije.
U posebnoj zdjelici pomiješajte šećer i puding od vanilije pa prelijte s preostalih 100 ml mlijeka i dobro promiješajte, tako da nema grudica.
Kada mlijeko u loncu zakuha, dolijte mu smjesu s praškom za puding pa, neprestano miješajući, ukuhajte gusti puding. Pazite da nema grudica.
Čim se puding zgusne, uklonite lonac s vatre pa u vrući puding dodajte mileram. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Tako dobivenu kremu izlijte na tijesto u ranije pripremljenom kalupu.
Stavite peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170°C.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Dok je još vruć, možda će vam krema izgledati premekana i nepečena, ali ne brinite. Jednom kad kolač stavite u hladnjak, ona će se potpuno stisnuti.
Preljev:
U manjem lončiću pomiješajte voće (svježe ili smrznuto), dodajte šećer, promiješajte i stavite na laganu vatru. Povremeno miješajući, zagrijavajte voće do vrenja, tj. dok ne pusti sok.
Procijedite voće, a sok sačuvajte tako da ga vratite u lončić u kojem se kuhalo voće.
Ako soka ima manje od 250 ml, dodajte mu vode do te količine.
Stavite lončić na laganu vatru i zagrijte do vrenja.
U manjoj zdjelici pomiješajte šećer i preljev za torte.
Dodajte 3 žlice hladne vode i dobro promiješajte, tako da nema grudica.
Kada sok provrije, uklonite ga s vatre pa mu umiješajte preljev za tortu. Vratite na vatru i miješajte dok smjesa ponovno ne zavrije. Uklonite s vatre pa umiješajte voće koje ste ranije ostavili sa strane.
Ostavite 5 minuta sa strane da odstoji.
Još toplim (ne i vrelim) voćnim preljevom prelijte pečeni kolač. Ostavite da se sve ohladi na sobnoj temperaturi, a potom stavite u hladnjak na barem 4 sata. Najbolje preko noći.
Nema komentara:
Objavi komentar