1.5 šalica crvene leće, isprane i probrane
1 srednje veliki luk
3 žlice maslinova ulja
1/2 žlice garam masale
1 1/2 žličica curryja u prahu
1/2 žličice kurkume
1 žličica (= 2 češnja) češnjaka
1 1/2 žličica mljevenog đumbira
1 žličica limunske trave u prahu (ili 2 stabljike)
1/2 žličice kajenskog papra
1 žličica korijandera
450 g pelata rajčice iz konzerve
1/4 šalice kokosovog brašna
1/4 šalice vrhnja za kuhanje
voda
sol
vlasac za posipanje
1 šalica riže
Priprema:
Crvenu leću prelijte hladnom vodom te je skuhajte po uputama s pakiranja. Skuhanu leću procijedite te ostavite sa strane.
Kokosovo brašno prelijte s 1/2 šalice vruće vode i ostavite smjesu da odstoji.
Pelate u sjeckalici izradite u pire.
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje te na njemu prodinstajte sitno sjeckani luk, povremeno miješajući dok se ne zažuti. Dodajte začine - garam masalu, curry, kurkumu, češnjak, đumbir, korijander, limunsku travu, kajenski papar te kratko prodinstajte, oko 2 minute, na laganoj vatri.
Dodajte pelate, promiješajte i pustite da zakuha. Potom dodajte leću, dobro promiješajte te ponovno pustite da zakuha.
U međuvremenu, blenderom izmiksajte ranije pripremljeni kokos zajedno s vrhnjem za kuhanje, oko 45 sekundi. Smjesu ulijte u leću sa začinima te dobro promiješajte. Po ukusu posolite.
Napola poklopite tavu te ostavite da se curry lagano krčka oko 15-20 minuta.
Gotov curry poslužite s kuhanom, neslanom rižom te posipajte sa sitno sjeckanim svježim vlascem ili peršinovim listom.
Nema komentara:
Objavi komentar