/ za 2 velike pizze
570 g brašna tipa 00
12 g instant suhog kvasca
14 g soli
315 ml tople vode
60 ml maslinovog ulja
pšenična krupica* za posipanje
Priprema:
U veliku zdjelu u kojoj planirate zamijesiti tijesto prosijte brašno.
Uz jedan rub posude s brašnom dodajte suhi kvasac, a nasuprot njemu dodajte sol, tako da se kvasac i sol u posudi ne dodiruju. Pomiješajte kvasac s brašnom i sol s brašnom, a potom sve zajedno pomiješajte.
U ovom slučaju i kvasac i sol bit će obloženim brašnom i neće doći do direktnog kontakta između ova dva sastojka, što bi u protivnom kasnije moglo utjecati lošiji rezultat dizanja tijesta.
U manjoj zdjeli pomiješajte toplu vodu i ulje.
Nastavkom za dizana tijesta na mikseru* lagano i postepeno umiješajte mokre sastojke u suhe.
Nastavite lagano miksati oko 10 minuta, dok se u tijestu ne razvije gluten.
Nauljite ruke pa zamiješano tijesto izvadite iz posude i oblikujte kuglu.
Posudu u kojoj će se tijesto dizati (može biti ista posuda u kojoj je tijesto zamiješeno) također premažite s malo ulja, a potom isto napravite i s oblikovanom kuglom tijesta.
Položite tijesto u nauljenu posudu. Posudu poklopite odgovarajućim poklopcem ili prekrijte plastičnom folijom pa ostavite na toplom 2 sata da se tijesto diže.
Tijesto se može dizati i u pećnici, na nižoj temperaturi (do 40°C).
Tijesto se može dizati i u pećnici, na nižoj temperaturi (do 40°C).
Nakon 2 sata, izvadite tijesto iz posude i kratko ga kratko premijesite na nepobrašnjenoj površini tako da izbijete zrak iz njega.
Podijelite ga na dva jednaka dijela pa ga ponovno oblikujte u kuglu i odložite ga na radnoj površini.
Prekrijte tijesto poklopcem ili folijom i ostavite još 20 minuta da se opusti.
Zagrijte pećnicu na (barem) 250°C, s uključenim donjim grilom i ventilatorom.
Nakon što se tijesto opustilo, radnu površinu na kojoj ćete ga razvaljati izdašno posipajte pšeničnom krupicom (grizom). **
Lim za pečenje također ravnomjerno, ali ovaj put lagano posipajte pšeničnom krupicom.
Razvaljajte svaku od kugli tijesta na željenu debljinu, premažite odabranim umakom za pizzu i dodajte željene sastojke.
Ovisno o pećnici, debljini razvaljanog tijesta i količini dodataka na pizzi, pecite oko 8 do 15 minuta tj. sve dok tijesto ne nabubri i ne poprimi zlatno smeđu boju.
Dodatni savjet:
Ovo tijesto možete pripremiti i večer prije za sutrašnji obrok.
U tom slučaju svi koraci do trenutka dizanja tijesta su identični, ali tijesto za sutra ostavite da se, pokriveno folijom ili poklopcem, preko noći polako diže u hladnjaku.
Prije prvog premiješavanja, izvadite tijesto iz hladnjaka oko sat vremena ranije, kako bi poprimilo sobnu temperaturu.
Nakon toga tijesto lagano premijesite, ostavite da se odmori 20 minuta i razvaljajte.
Ukoliko je nakon odležanih 20 minuta tijesto još žilavo, to samo znači da ga trebate ostaviti još malo da "odmara" i da se opusti.
Također, tijesto za pizzu se može i zamrznuti. Nakon što ga podijelite na dva jednaka dijela, omotajte dio koji želite zamrznuti (ili oba dijela, svaki zasebno) plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.
Dan prije no se odlučite napraviti pizzu, izvadite tijesto iz zamrzivača i prebacite je u hladnjak da se odmrzne i odstoji preko noći. Daljnji koraci identični su onima kao kod tijesta koje je ostavljeno preko noći da se diže.
Napomene:
* Da bi ovaj jednostavan recept zaista bio jednostavan, predviđena je izrada tijesta mikserom. Ali ako nemate mikser, tijesto se s istim rezultatom može izraditi i rukama. U tom slučaju, miješanje tijesta će trajati nešto duže, oko 20-30 minuta.
**Ako nemate pšeničnu krupicu (griz), poslužit će i kukuruzna krupica (palenta).
Nema komentara:
Objavi komentar