RECEPTI

Začinski maslac (više vrsta)

Postupak je za sve vrste maslaca u nastavku isti.

U zdjeli pomiješajte omekšali maslac s navedenom začinskom mješavinom pa sve dobro promiješajte, tako da začini budu ravnomjerno raspoređenim u maslacu. Za to možete koristiti drobilicu za pire krumpir.

Maslac potom oblikujte u valjak i zamotajte ga u masni papir za pečenje kolača.  
Ostavite u hladnjaku da se stegne. 


Ranch začinski maslac


Sastojci:

250 g neslanog maslaca
5 žličica Ranch začinske mješavine



Ovaj začinski maslac  možete koristiti kao završni premaz za pečeno meso (goveđi odrezak, pečeno pile...), kao premaz za kuhani ili pečeni klip kukuruza, kao dodatak tjestenini s parmezanom, pečeni krumpir...




Začinski maslac s timijanom, češnjakom i limunom

Sastojci:

250 g neslanog maslaca
2 češnja češnjaka, protisnuta kroz drobilicu
2 žlice svježih listića timijana
2 žlice svježe cijeđenog limunovog soka
3/4 žličice soli
1 žličica sitno narezanih listova svježeg vlasca
1/4 žličice papra


Ovaj začinski maslac koristite za kao završni premaz za pečene odreske, ribu, piletinu, pečeni krumpir ili slatki krumpir.



Začinski maslac s češnjakom

Sastojci:

250 g neslanog maslaca
1 1/2 žličica češnjaka u granulama
1/4 žličice ribanog parmezana
1 žličica soli
1 žličica talijanske začinske mješavine
1/2 žličice mljevenog papra 
1/4 žličice mljevene slatke paprike


Ovom začinskom mješavinom, osim za začinjavanje mesa, možete iskoristiti i za začinjavanje kuhane riže, tjestenine i krumpira.




Začinski maslac s bosiljkom i limunovom koricom 

120 g neslanog maslaca
1 svežanj  listova svježeg bosiljka (šaka)
malo ribane limunove korice, količina prema ukusu
1/8 žlice soli

Ovim maslacem premažite pečeni ili kuhani kukuruz ili povrće s grila (tikvice, šparoge...).  Premažite vrući tost i dodajte kriške breskve i med. Dodajte u kajganu, tijesto za pogačice, tjesteninu, palentu...









Mileram torta

Sastojci:

Tijesto:

250 g brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
1 paketić vanilin šećera
80 g maslaca, sobne temperature
1 jaje, sobne temperature


Fil:

500 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
150 g šećera
800 g milerama


Preljev:

500 g voća prema želji (npr. borovnice, maline, kupine, ribizl...)
3 žlice šećera (ukoliko koristite neko slađe vođe, možete oduzeti malo šećera)
1 preljev za tortu



Priprema:

Kalup za tortu (promjer 26 cm) premažite maslacem i pobrašnite.

Tijesto:

U posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Dodajte maslac i jaje pa sve zajedno zamijesite tako da dobijete smjesu za prhko tijesto. 
 
Tijesto tanko razvaljajte na masnom papiru pa ga prenesite na kalup za pečenje i prstima utapkajte, tako da prekrijete i dno i bočne strane kalupa. Ostavite sa strane.


Fil:

U manji lonac ulijte 400 ml mlijeka i stavite na laganu vatru da se grije. 

U posebnoj zdjelici pomiješajte šećer i puding od vanilije pa prelijte s preostalih 100 ml mlijeka i dobro promiješajte, tako da nema grudica. 

Kada mlijeko u loncu zakuha, dolijte mu smjesu s praškom za puding pa, neprestano miješajući, ukuhajte gusti puding. Pazite da nema grudica.

Čim se puding zgusne, uklonite lonac s vatre pa u vrući puding dodajte mileram. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Tako dobivenu kremu izlijte na tijesto u ranije pripremljenom kalupu.

Stavite peći 70 minuta  u pećnici zagrijanoj na 170°C.

Pečeni kolač izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Dok je još vruć, možda će vam krema izgledati premekana i nepečena, ali ne brinite. Jednom kad kolač stavite u hladnjak, ona će se potpuno stisnuti.


Preljev:

U manjem lončiću pomiješajte voće (svježe ili smrznuto), dodajte šećer, promiješajte i stavite na laganu vatru. Povremeno miješajući, zagrijavajte voće do vrenja, tj. dok ne pusti sok.

Procijedite voće, a sok sačuvajte tako da ga vratite u lončić u kojem se kuhalo voće.  
Ako soka ima manje od 250 ml, dodajte mu vode do te količine. 
Stavite lončić na laganu vatru i zagrijte do vrenja.

U manjoj zdjelici pomiješajte šećer i  preljev za torte.
Dodajte 3 žlice hladne vode i dobro promiješajte, tako da nema grudica. 

Kada sok provrije, uklonite ga s vatre pa mu umiješajte preljev za tortu. Vratite na vatru i miješajte dok smjesa ponovno ne zavrije.  Uklonite s vatre pa umiješajte voće koje ste ranije ostavili sa strane.

Ostavite 5 minuta sa strane da odstoji. 

Još toplim (ne i vrelim) voćnim preljevom prelijte pečeni kolač. Ostavite da se sve ohladi na sobnoj temperaturi, a potom stavite u hladnjak na barem 4 sata. Najbolje preko noći.