RECEPTI

Domaći pelati bez konzervansa

Sastojci:

10 kg rajčica tipa šljivar (npr. San Marzano, Roma ili Rio Grande)
2 vrhom pune žlice soli
voda



Priprema:

Rajčicu dobro operite pa svakoj na vrhu nožićem plitko zarežite kožicu u u obliku križa.

Dobro oprane i osušene staklenke za pelate sterilizrajte u prethodno zagrijanoj pećnici na 90°C, 15 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu i ostavite je zatvorenu do uporabe.

U širem loncu zakuhajte vodu, toliko da bude duboka barem 15 cm, tako da rajčica, kad je stavite u vodu, bude prekrivena i može plutati.

U kipuću vodu stavljajte rajčice, po nekoliko komada odjednom (ovisno o veličini lonca) tako da prekriju površinu vode u jednom redu. Kratko blanširajte, oko 3 minute, dok se kožica rajčice ne počne odvajati.

Rupičastom žlicom izvadite blanširanu rajčicu i položite je na veći pladanj (ili veliki lim za pečenje kolača). Potom u vodu stavite novu turu rajčice i ponavljajte postupak dok sva rajčica ne bude blanširana.

Ogulite kožicu sa blanširane rajčice.

U veliki lonac u nekoliko redova posložite svu oguljenu rajčicu (svih 10 kg).
Posipajte rajčicu s 2 vrhom pune žlice soli. 

Stavite lonac na vatru, poklopite i kuhajte do vrenja. Za to vrijeme rajčica će polako ispuštati svoj sok.
Nakon što smjesa zavrije, kuhajte još dodatnih 25 minuta.


Tako termički obrađene pelate tijesno slažite u prethodno sterilizirane i još tople staklenke. 
Poklopite staklenke odgovarajućim poklopcem pa ih tako zatvorene posložite u pećnicu zagrijanu na 70°C i ostavite tako još 40 minuta

Ovako pripremljeni pelati u odgovarajućoj smočnici mogu trajati i dvije godine. Provjereno!






Jednostavni prženi dimljeni tofu

Sastojci: 

200 g dimljenog tofua
suncokretovo ulje
1 žlica sojinog umaka

Priprema:

Tofu narežite na tanje ploške, debljine (8 - 10 ploški).

U grill tavi (može i obična tava) dobro zagrijte  malo ulja pa na njemu popržite tofu s obje strane, da blago porumeni.
Potom ponovno okrenite tofu na stranu koju ste prvu pržili pa podlijte sojinom umakom. 
Kratko prodinstajte s jedne, a potom i s druge strane, dok tofu ne upije umak i dodatno ne porumeni.

Poslužite uz povrtni prilog  po izboru.






Ledeni čaj s limunom i ružmarinom

Sastojci: 

1 litra vode
3 žlice šećera
1 limun
1 grančica svježeg ružmarina, dužine 10 -12 cm
3 vrećice crnog čaja Earl Grey


Priprema:

Limunovu koricu ogulite pomoću nožića za guljenje pa je dodajte u lončić. Prelijte je jednom litrom vode i dodajte tri žlice šećera i stavite na vatru. Kuhajte do vrenja pa uklonite s vatre.

Dodajte grančicu ružmarina i vrećice crnog čaja.

Poklopite i ostavite da se namače 5 minuta.

Uklonite ružmarin, koricu limuna i vrećice čaja.

Ohladite.

Kada čaj dosegne sobnu temperaturu, dodajte ocijeđeni sok jednog limuna. Promiješajte i stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.

Servirajte prelijevanjem preko kockica leda.




Jednostavna taco salata u tortilja-zdjelici

Sastojci:
/za 4 porcije

4 velike tortilje
4 žlice suncokretovog ulja

400 g mljevenog mesa (govedina, puretina, miješano...)
130 ml vode

1 glavica iceberg salate, narezana na trakice
1 avokado, narezan na kockice
4 srednje velike rajčice, narezane na kockice
1/4 šalice svježeg vlasca, sitno nasjeckanog
1/2 šalice naribanog cheddar sira

Preljev:
1/2 šalice kiselog vrhnja
1/3 šalice majoneze
svježe cijeđeni sok od jedne srednje velike limete
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica Sambal Oeleka (ili nekog drugog ljutog umaka - npr. sriracha ili kombinacija 1/2 žličice ketchupa i 1/2 žličice tobasca)



Priprema:

Pripremite 4 vatrostalne posude veličine 

Na tavi zagrijte jednu žlicu ulja pa na njemu kratko zapržite tortilju, tako da počne rumeniti. Okrenite tortilju pa još kratko popržite, toliko da se na njoj počnu stvarati mjehuri. 

Toplu tortilju položite u manju vatrostalnu zdjelicu, tako da joj tortilja obloži stranice i sama poprimi oblik zdjelice. Stavite zdjelicu s tortiljom u pećnicu na 180°C na 8-10 minuta, kako bi se dodatno zapekla i postala hrskava. Pazite da je ne prepečete. Kada se dodatno zarumeni, izvadite iz pećnice i iz zdjelice i ostavite da se ohladi i postane hrskava.

U međuvremenu, ponovno zagrijte tavu pa na njoj zapecite mljeveno meso, tako da posmeđi i počne rumeniti. Dodajte taco začinsku mješavinu, promiješajte i podlijte vodom. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri sve dok voda ne ispari u potpunosti. Uklonite s vatre.

U manjoj zdjelici pomiješajte sve navedene sastojke za preljev i ostavite sa strane.

Narežite salatu na trakice veličine zalogaja, avokado i rajčicu na kockice, a  listove svježeg vlasca usitnite.

Pripremljenu hrskavu tortilja-zdjelicu najprije do pola visine ispunite narezanom iceberg salatom. Na salatu rasporedite četvrtinu mljevenog mesa pa prema uksuu iscijedite malo soka od limete. 

Dodajte avokado, rajčicu i vlasac. Po površini povrća naribajte cheddar sir. 

Prelijte pripremljenim preljevom, količinom prema ukusu.







Stir fry s brokulom i šampinjonima

Sastojci: 
/za 4 porcije

1 veća brokula
250 g šampinjona
3 žlice suncokretovog ulja
3 češnja češnjaka
1 slatka crvena paprika, narezana na tanje trake ili kockice
1  sitno narezana čili papričica (ili 1/4 žličice  suhih čili pahuljica)
1 žlica stir fry suhe začinske mješavine za wok  (npr. Vitasia iz Lidla)
1/4 šalice (60 ml) sojinog umaka
2 žličice rižinog octa
2 žličice gustina
oko 200 ml vode 
1,5 šalica riže dugog zrna
sol prema ukusu


Priprema:

Brokulu razdijelite na cvjetiće, a stapku ogulite i narežite na kockice. Kratko blanširajte  u kipućoj vodi, oko 2-3 minute. Prije no što ocijedite brokulu, oduzmite 250 ml vode u kojoj se ona kuhala i ostavite sa strane. Procijedite ostatak, a brokulu zalijte hladnom vodom kako bi se zaustavilo kuhanje. 

U posebnom loncu skuhajte rižu prema uputama s vrećice. 

U woku ili visokoj tavi zagrijte ulje pa na njemu na srednje jakoj vatri popržite na četvrtine narezane gljive, tako da se lijepo zarumene. Dodajte usitnjeni češnjak, čili papričicu i crvenu papriku pa promiješajte. Dodajte začinsku mješavinu za stir fry te podlijte sojinim umakom i rižinim octom. Ostavite da se kratko dinsta, oko 2 minute pa podlijte vodom u kojoj se kuhala brokula. Promiješajte i pustite za zakuha.

U manjoj zdjelici pomiješajte gustin i 200 ml hladne vode, tako da dobijete smjesu bez grudica pa smjesu dodajte u wok i promiješajte. Smanjite vatru pa ponovno zakuhajte, povremeno miješajući dok se umak ne reducira i malo ugusti.

Prije no što uklonite s vatre, prema potrebi pojačajte spomenute začine.

Servirajte toplo uz kuhanu rižu.











Domaći sirup od bazge i naranče

Sastojci:
/za 14 litara sirupa

Sok:
140 svježe ubranih velikih cvjetova bazge
3 kg naranči za cijeđenje
8 velikih limuna
6 litara vode

Sirup:
7 kg šećera
200 g limunske kiseline
5 litara vode
10 g konzervansa 


Priprema:

S cvjetova bazge odstranite stapke, a cvjetove poslažite u posudu zapremine 10 litara.

Limune i naranče prepolovite pa ih kroz prešu za agrume iscijedite u posudu s bazgom. Protisnute agrume potom narežite na kriške i također stavite u posudu s bazgom.

Voće i bazgu zalijte s 5 litara hladne vode i dodajte limunsku kiselinu. 

Poklopite i ostavite na hladnijem mjestu 24 sata da se namače.

Idući dan:

U velikom loncu (zapremine 15 ili više litara) pomiješajte šećer i i vodu za sirup. Stavite lonac na srednje jaku vatru i zakuhajte, povremeno miješajući, kako bi se šećer otopio. 

Nakon vrenja ostavite da se sirup kuha 30 minuta. Potom isključite vatru.

Kroz gustu pamučnu tkaninu barem 2 puta procijedite ranije pripremljeni i odstajali sok od bazge i agruma. 

Procijeđeni sok potom ulijte u lonac sa sirupom, dodajte 10 g konzervansa i promiješajte.

Vratite lonac na laganu vatru i zagrijte do vrenja.

Uklonite s vatre. Vrući sirup presipajte u sterilizirane staklene boce i hermetički zatvorite odgovarajućim čepom. Boce sirupa na stolu posložite jednu do druge i prekrijte (umotajte) debljom tkaninom. Ostavite preko noći da se polagano ohlade.

Idući dan, prema potrebi, boce prebrišite čistom mokrom spužvicom ili isperite pod mlazom vode.
Osušite krpom i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu do konzumacije.

















Koktel French Gimlet

Sastojci: 

4 žlice gina
1 žlica soka od limete
za ukras: ploška limete ili limetina korica


Priprema:

U šejkeru pomiješajte gin, liker od bazge i sok limete. Dodajte 5-6 kocki leda i dobro protresite, da se sadržaj ohladi. 

Procijedite u čašu i ukrasite ploškom limete ili koricom.



Liker St. Germain - liker od bazge

Sastojci: 

30 svježe ubranih cvjetova bazge
750 ml votke
3 ploške limuna
prema ukusu: 1/4 do 1/2 šalice šećera (može i bagremov med)


Priprema:

Odstranite stapke sa cvjetova bazge pa cvjetove položite u staklenku zapremine 1 litre.
Prelijte ih votkom i na vrh položite tri ploške limuna. One će poslužiti kao uteg koji će cvjetove držati uronjene u votku.

Poklopcem zatvorite staklenku i ostavite je na hladnijem i tamnijem mjestu (npr. podrum ili smočnica) oko 21 dan.

Procijedite bazgu kroz gušću pamučnu gazu pa u procijeđenu infuziju dodajte šećer (ili med). Dobro promiješajte sadržaj da se šećer (med) rastopi.

Ovako pripremljeni liker može se odmah konzumirati ili se može ostaviti za kasniju konzumaciju.

Procijeđeni liker ulijte u staklenu bocu i zatvorite poklopcem.

Liker ima neograničen rok trajanja.




Penne Arrabbiata (Tjestenina u Arrabbiata umaku)

Sastojci: 

4  žlice maslinovog ulja
1 srednje veliki žuti luk, sitno nasjeckan
1 velika mrkva, naribana (ili nasjeckana u sjeckalici)
800 g konzerviranih pelata
1 žlica koncnetrata od rajčice
1/2 žličice čili pahuljica (može i više, prema ukusu)
4 usitnjenog češnja češnjaka (ili 1 žličica češnjaka u granulama)
sol i papar, količina prema ukusu
10-12 većih listova svježeg bosiljka
1/4 šalice ribanog parmezana

3 l vode
400 g tjestenine
1 žličica soli



Priprema:

U slanoj vodi skuhajte tjesteninu al dente, prema uputama s pakiranja.
Prije cijeđenja sačuvajte dvije šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina. 
Potom procijedite tjesteninu i isperite hladnom vodom kako bi se prestala kuhati. 
Ostavite sa strane.

U dubljoj tavi zagrijte ulje pa na njemu lagano popržite sitno najseckani luk. Dodajte  koncnetrat rajčice, kratko popržite pa začinite čili pahuljicama i promiješajte. Dodajte usitnjenu mrkvu i češnjak, posolite i popaprite prema ukusu.

U sjeckalici vrlo kratko isjeckajte pelate pa ih dodajte u tavu. Podlijte vodom koju ste sačuvali nakon kuhanja tjestenine i promiješajte.

Na laganoj vatri kuhajte dok se sastojci ne povežu, a umak malo ne ugusti - oko 7 - 8 minuta.

Nakon što se povrće ukuhalo, ugasite vatru. Nasjeckajte listove bosiljka pa ih umiješajte u umak. 

Kuhanu tjesteninu umiješajte u umak i prema potrebi dodajte još soli, papra i / ili čili pahuljica.

Servirajte vruće. Prema želji posipajte ribanim parmezanom (ili nekim drugim tvrdim sirom).






BBQ marinada za piletinu

Sastojci: 

8 pilećih batkova
3 žlice smeđeg šećera
6 češnjeva češnjaka, usitnjena
1 srednje veliki žuti luk, narezan na kolutiće / ili 1 žlica luka u prahu
2 žličice dimljene paprike
1 žličica sjemenki gorušice
1/2 žličice čili pahuljica
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1/2 žličice kajenskog papra
1/4 šalice jabučnog octa
1/4 šalice suncokretovog ulja



Priprema:

U većoj Zip-lock vrećici pomiješajte sve navedene sastojke, zajedno s pilećim batkovima.
Zatvorite vrećicu pa je nekoliko puta okrenite kako bi marinada prekrila sve dijelove mesa.

Ostavite u hladnjaku da se marinira 2 sata

Marinirano meso pecite na roštilju.




Preljev od borovnica za tortu od sira (cheesecake)

Sastojci: 

1/4 šalice vode
2 žličice škrobnog brašna (Gustin)
3 žlice šećera
1 žlica limunovog soka
350 g svježih borovnica

Priprema:

U lončiću pomiješajte šećer i gustin, dodajte limunov sok i vodu pa stavite na laganu vatru i zagrijte. Kad se tekućina počne zgušnjavati, uklonite s vatre i umiješajte borovnice. Vratite na vatru i lagano miješajući još sve zagrijte, tek toliko da preljev poprimi boju borovnice. Nemojte borovnice dovesti do vrenja.

Gotov preljev ohladite i prelijte preko 👉 torte od sira.

Preljev možete koristiti i za druge vrste kolača te slastica, npr. za sladoled ili puding.



Tiramisu

Sastojci: 

6 žumanjaka
150 g šećera 

500 g mascarpone sira
500 ml zaslađenog vrhnja za šlag

400 g piškota

1/2 litre skuhane jake kave
1 žlica šećera
50 ml ruma za kolače

kakao u prahu


Priprema:

Skuhajte pola litre jake kave, dodajte joj žlicu šećera i ostavite da se dobro ohladi.
U hladnu kavu dodajte rum za kolače pa ostavite sa strane do korištenja.

U zdjeli za miksanje pomiješajte žumanjke (sobne temperature) i šećer pa mikserom izradite pjenastu, glatku smjesu. 

Ako već nije, smjesu prebacite u vatrostalnu posudu pa je termički obradite na pari, oko 15 - 20 minuta, stalno miješajući i pazeći da jaja ne koaguliraju. Kada temperatura smjese dosegne 70°C, uklonite je s vatre i ostavite da se dobro ohladi.

U tako ohlađenu smjesu dodajte mascarpone pa mikserom izradite u glatku, jednoličnu kremu. 

U drugoj posudi slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. 

Velikom žlicom lagano umiješajte šlag u mascarpone kremu, pazeći da krema i dalje ostane prozračna.

Pripremite piškote, kavu i posudu u kojoj ćete slagati tiramisu.  

Svaku piškotu vrlo kratko s obje strane umočite u kavu. Nemojte ih namakati duže od sekunde jer će postati gnjecave i počet će se raspadati.

Polažite piškote jednu pokraj druge na dno pripremljene posude dok u potpunosti ne obložite dno. 

Piškote premažite s trećinom pripremljene kreme. 

Na kremu ponovno položite sloj namočenih piškota pa potom premažite s drugom trećinom kreme. 

Poredajte i posljednji sloj piškota pa na njih rasporedite preostalu kremu.

Tako pripremljeni tiramisu posipajte kakaom u prahu.

Prije serviranja ostavite u hladnjaku barem šest sati, kako bi se svi sastojci i okusi proželi. 

Napomena:

Originalni recept za ovaj tiramisu nalazi se na  👉 Zdravo, ja sam Aleksandra, gdje možete pronaći i verzije za tiramisu sa sirovim jajima, sa kuhanim cijelim jajima te za tiramisu bez šlaga.