RECEPTI

Palenta s grilla

Sastojci: 
/za 4 porcije

300 g instant palente
900 ml vode
1 1/2 žličica soli
2 žlice suncokretovog ulja
1 puna žličica suhog vlasca
1 žličica češnjaka u granulama
1/4 žličice mljevenog papra

Priprema:

U lonac ulijte vodu pa dodajte suncokretovo ulje, sol, papar, češnjak u granulama i suhi vlasac.

Zakuhajte.

Kad voda zavri, smanjite vatru pa pomoću pjenjače umiješajte instant palentu.
Miješajte neprestano i brzo, dok se palenta ne ugusti i ne skuha. Instant palenta je brzo gotova, za manje od 3 minute.

Tako skuhanu palentu ostavite u loncu da se dobro ohladi.

Kad se palenta ohladila i stegnula, okrenite lonac naopako i istresite je u komadu na dasku za rezanje,
Narežite palentu na ploške, debljine oko 1,5 cm. 

Dobro zagrijte grill tavu pa je pomoću četkice premažite s malo ulja.

Položite ploške palente na vrelu tavu i pecite pecite s jedne strane dok palenta ne porumeni tj. dok joj se ne pojave karakteristične grill pruge. Okrenite i ponovite postupak i s drugom stranom.

Poslužite toplo uz npr. ragu od platidžana i mljevene puretine (vidi recept).




Ragu od patlidžana i mljevene puretine

Sastojci: 
/za 4 porcije

1 veliki patlidžan
150 g mljevenih purećih prsa
450 g konzerviranih domaćih pelata
papar
sol
1 ravna žličica suhog bosiljka
2 češnja svježeg češnjaka (protisnuta kroz drobilicu) ili 1 žličica češnjaka u granulama 
1 žličica luka u granulama
1/4 žličice suhih čili pahuljica
25 ml maslinovog ulja (može i suncokretovog)
250 ml vode
prema potrebi: 1/2 žličice šećera (ako je pelat kiseo)


Priprema:

Patlidžan operite, ogulite (ako nije iz ekološkog uzgoja),  narežite na kockice (ne veće od 1 cm).

U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje pa na njemu kratko popržite mljevenu puretinu, tako da blago porumeni. 

Popaprite prema ukusu.

Dodajte kockice patlidžana i promiješajte. Nastavite pržiti dok i patlidžan ne počne rumeniti i ne postane staklast. Prema potrebi dodajte još ulja, da se bolje poprži.

Potom dodajte začine - sol, bosiljak, češnjak, luk u granulama i čili pahuljice. 
Ako je pelat kiseliji, dodajte i malo šećera (ako je slađi, izostavite šećer). 

Promiješajte i popržite još 30-ak sekundi.

Pelate pomoću sjeckalice usitnite u kašu pa njome prelijte patlidžan i meso. 

Dodajte 250 ml vode, sve promiješajte, stišajte vatru. Ragu je gotov kad se ukuha i malo ugusti, tj. kada dio tekućine ispari. 

Prema potrebi, prije kraja provjerite treba li dodati još soli ili nekog drugo začina.

Poslužite uz palentu s grilla (vidi recept), kuhanu palentu ili kuhanu rižu.