RECEPTI

Husarski kolačići

Sastojci: 
/za 32 kolačića

200 g brašna
85 g šećera u prahu
24 g vanilin šećera
100 g mljevenih badema
2 žumanjka
150 g maslaca
2 žlice marmelade od marelice
2 žlice marmelade od jagode





Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C. Dno lima za pečenje prekrijte masnim papirom.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i mljevene bademe. Dodajte žumanjke i omekšali maslac, koji ste raskidali na komadiće (prstima ili nožem). Razradite tijesto ručnom mješalicom tako da dobijete mrvičastu strukturu, a potom rukama izmijesite smjesu tako da dobijete glatko tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu, malo je spljoštite pa zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na barem pola sata.

Odstajalo tijesto razvaljajte u valjak i razrežite na četiri jednaka dijela. Potom svaki dio razvaljajte i podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaku osminu oblikujte u kuglicu.

Gornjim vrhom kuhače ili zatvaračem za boce utisnite u svaku kuglicu udubljenje tj. napravite mjesto koje ćete kasnije popuniti marmeladom.



Posložite kolačiće na lim za pečenje u razmacima oko 3 cm i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 11 - 15 minuta, toliko da tek blago porumene.

Izvadite iz pećnice i položite na rešetku za hlađenje kolača.

Marmeladu zagrijte u manjem lončiću gotovo do vrenja. Pažljivo žličicom ulijevajte marmeladu u udubljenja kolačića. Polovicu kolačića napunite marmeladom od marelice, a drugu polovicu marmeladom od jagode.

Naravno, možete koristiti i neke druge vrste marmelada. Također, umjesto marmelade možete koristiti i rastopljenu čokoladu. 






Pileći stir fry s brokulom i šampinjonima

Sastojci:
/za 4 porcije

1/2 kg pilećih prsa (file)
1 glavica žutog luka
1/2 crvene paprike, narezane na tanke trakice
5 većih šampinjona
1 svježa brokula
2 žlice brašna
2 žlice suncokretovog ulja
svježe mljeveni papar
1 žličica tostiranih sjemenki sezama

Umak:
3 žlice sojinog umaka
1 žličica gustina
2 žličice meda
1 češanj češnjaka
1/2 povrtne kocke za juhu
1 žlica svježe naribanog đumbira
2 žličice sezamovog ulja
2 šalice kipuće vode


Priprema:

Pileća prsa narežite na što tanje ploške veličine zalogaja.

Meso je najlaške tanko rezati kada je poluzamrznuto. Nakon što ga izrežete, ostavite ga da se odmrzne i da poprimi sobnu temperaturu.

Brokulu raskidajte na cvjetove, a šampinjone razrežite na četvrtine ili šestine (ovisno o veličini). Mrkvu ogulite pa je prema želji narežite na vrlo tanke prutiće, kolutiće ili trakice.
Luk sitno nasjeckajte.

U zdjelici pomiješajte  sojin umak i žličicu gustina pa razmutite da nema grudica. Dodajte sitno nasjeckani češnjak,  đumbir, sezamovo ulje,  med i povrtnu kocku. Prelijte kipućom vodom, promiješajte tako da se kocka rastopi i ostavite sa strane.




U drugoj zdjeli pomiješajte meso s brašnom pa ga protresite tako da ga brašno obloži sa svih strana.

U woku dobro zagrijte žlicu suncokretovog ulja pa na njemu, na naglo, popržite piletinu tako da blago porumeni, oko 5 minuta.

Piletinu potom izvadite na tanjur i ostavite sa strane, a u istom vrućem woku - uz dodatak žlice suncokretovog ulja, pomiješajte povrće (luk, papriku, gljive i brokulu). Kratko dinstajte na jakoj vatri dok gljive ne omekšaju, oko 4 minute.

Povrće prelijte ranije pripremljenim sojinim umakom, promiješajte, smanjite na srednje jaku vatru i zakuhajte stalno miješajući. Kuhajte još oko 2 minute tj. dok se umak ne ugusti. Na kraju dodajte pečenu piletinu, začinite prema ukusu sa svježe mljevenim paprom, promiješajte i kuhajte još oko 30 sekundi, da se piletina zagrije i prožme okusima.

Poslužite uz vruću kuhanu rižu. Prije serviranja posipajte tostiranim sezamovim sjemenkama.







Muffini s malinama

Sastojci: 
/ za 12 kolačića

1 šalica (240 ml) mlijeka
1 žlica alkoholnog octa

2 1/2 šalice brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica bikarbone za peciva
1/2 žličice soli
1/2 šalice smeđeg šećera (demerara)
3/4 šalice šećera
1/2 šalice rastopljenog maslaca (ili kokosovog ulja)
1 jaje, sobne temperature
2 žličice ekstrakta vanilije
1 1/2 šalica zamrznutih malina

6 žlica šećera


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220°C.
Pripremite kalup za pečenje muffina i obložite ga papirnatim košaricama.

U manjoj zdjelici pomiješajte mlijeko i ocat, promiješajte i ostavite oko 10 minuta da odstoji kako bi se zgrušalo. Proces možete ubrzati zagrijavanjem u mirkovalnoj pećnici 15-ak sekundi.

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte brašno, bikarbonu, prašak za pecivo i sol.

U drugoj zdjeli pomiješajte šećer, smeđi šećer, rastopljeni maslac (ulje) i jaje pa promiješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte jaje, zgrušano mlijeko i ekstrakt vanilije pa ponovno zamiješajte.

Postepeno u mokru smjesu, miješajući pjenjačom, dodavajte suhu smjesu s brašnom.

Dodajte zamrznute maline i kuhačom ih umiješajte u tijesto.

Žlicom za sladoled rasporedite smjesu u kalupe za muffine. Po želji, svaki muffin potom posipajte s 1/2 žličice šećera.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 5 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 15-20 minuta. Muffini su gotovi kada zabodena čačkalica iz njih izađe čista.





Škotski skonsi (scones)

Sastojci:

225 g samodizajućeg brašna
1 žličica praška za pecivo
40 g šećera
40 g omekšalog maslaca, narezanog na komadiće
1 jaje, umućeno
oko 270 ml mlijeka
1 žličica limunovog soka



Priprema:

Zagrijete pećnicu na 220°C.
Ostavite lim za pečenje u pećnici, kako bi se zagrijao.

U mlijeko dodajte limunov sok pa ga kratko zagrijte na vatri ili u mikrovalnoj pećnici, da se samo malo zgruša.

U veću zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer i komadiće maslaca. Pjenjačom ili kuhačom (može i u multipraktiku) zamiješajte smjesu kako bi postala jednolična i mrvičasta. Ovo možete napraviti i rukama, ali se ne preporučuje previše mijesiti kako se smjesa ne bi zagrijavala.

Dodajte umućeno jaje i  malo mlijeka pa miješajte kuhačom da se smjesam poveže.
Ako želite, možete ovdje u smjesu dodati malo vanilijinog ekstrakta. 
Postepeno dodajte i ostatak mlijeka, ali pazite da ne pretjerate. Smjesa treba biti mekša, ali ne i razvodnjena jer je u tom slučaju nećete moći narezati na šnite.

Lim za pečenje izvadite iz pećnice pa na njega stavite masni papir.

Od tijesta oblikujte loptu, položite je na pripremljeni lim za pečenje. Loptu rukama malo spljoštite, na oko 4 cm debljine. Tijesto zatim zarežite na površini šestine, tako da dobijete šest jednakih trokuta.

Pecite u gornjem dijelu pećnice do 10 minuta tj. dok skonsi samo blago ne porumene.

Skonse je najbolje konzumirati isti dan i dok su topli, uz marmeladu ili med.

Međutim, možete napraviti i duplu smjesu pa višak zamrznuti. Ponovnim zagrijavanjem u pećnici  vraća im se svježina i prhkost.






Medena pita

Sastojci: 

Kore:
50 g maslaca, sobne temperature
150 g šećera
2 jaja, sobne temperature
3 žlice bagremovog meda
450 g prosijanog glatkog brašna
1 žličica sode bikarbone
1/4 žličice cimeta

Krema:
200 ml + 300 ml mlijeka
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 žlice bagremovog meda
4 žlice glatkog brašna
1 žliac griza
200 g maslaca, sobne temperature



Priprema:

Kore
U lončiću na laganoj vatri rastopite maslac, med i šećer.  Uklonite s vatre i malo ohladite smjesu. U manjoj zdjelici razmutite jaja pa ih umiješajte u mlaku smjesu meda i maslaca.

Pećnicu zagrijte na 160°C.

U većoj posudi pomiješajte brašno, cimet i sodu bikarbonu. Prelijte ih smjesom od maslaca pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte prozirnom folijom pa odložite u hladnjaku barem pola sata.

Ohlađeno tijesto podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik 20 cm x 30 cm tj. na veličinu lima za pečenje. Kore će biti nešto deblje. Kako biste ih lakše razvaljali, položite ih preko jednog lista masnog papira. Tako razvaljane kore, jednu po jednu, zajedno s masnim papirom prebacite na lim za pečenje. Površinu kora prije pečenje izbodite vilicom za pečenje. Pecite ih, jednu po jednu, u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta tj. dok samo blago ne porumene.

Pazite da kore ne pregore. Ako je potrebno, skratite vrijeme pečenja jer su sve pećnice različite.

Pečene kore izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.




Krema
U 200 ml mlijeka dodajte šećer, brašno, griz, med i vanilin šećer pa sve pjenjačom dobro izmiješajte kako biste bili sigurni da u smjesi nema grudica.

Preostalih 300 ml mlijeka zakuhajte na laganoj vatri. U vrelo mlijeko lagano ulijevajte smjesu s gustinom, stalno miješajući pjenjačom. Kuhajte, neprekidno miješajući, dok se krema ne ugusti.

Kremu ostavite sa strane da se ohladi.

Kada se krema dovoljno ohladila (može biti mlaka), pripremite maslac tako da ga mikserom pjenasto izradite. Tako izrađen maslac umiješajte u kremu pa je dodatno izmiksajte.

Na pladanj za kolač postavite prvu koru. Premažite je s trećinom kreme i poklopite drugom korom. Ponovite potupak i s drugom i trećom korom. Četvrtom korom na kraju prekrijte zadnji sloj kreme. Kolač ostavite na hladnome da se kore opuste, a krema stegne.

Po želji, kolač prije serviranja posipajte šećerom u prahu i / ili čokoladnom glazurom.



Stollen - božićni kruh od svježeg sira i marcipana

Sastojci: 
/za oko 30 šnita

Prhko tijesto:
375 g pšeničnog brašna
1 vrećica praška za pecivo
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
prstohvat soli
1/8 žličice mljevenog klinčića
1/8 žličice mljevenog kardamoma
1/8 žličice mljevenog đumbira
1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/8 žličice mljevenog cimeta
1 vrećica (12 g) arome korice naranče
2 srednje velika jaja, sobne temperature
100 g omekšalog maslaca (sobna temperatura)
250 g svježeg posnog sira
100 g mljevenih badema

Nadjev:
275 g grožđica
75 ml ruma
100 g kandirane korice naranče
100 g kandirane korice limuna
200 g marcipan mase
50 g  maslaca

Premaz i posip:
100 g maslaca
50 g šećera
25 g šećera u prahu





Priprema:

Nadjev
Grožđice u rumu pripremite unaprijed, najbolje večer prije. Pomiješajte grožđice i rum pa ih ostavite preko noći.
Koricu naranče i limuna sitno nasjeckajte.

Lim za pečenje obložite s tri sloja papira za pečenje. Električnu pećnicu zagrijte na 250°C (na 230°C ako je na vrući zrak).

Marcipan pomiješajte s maslacem, raspodijelite u tri jednake porcije i svaku porciju izvaljajte u valjak ("glistu") duljine oko 35 cm.

Prhko tijesto
U većoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Dodajte šećer i vanilin šećer, sol te sve navedene začine - klinčić, kardamom, đumbir, muškatni oraščić, cimet. Pomiješajte suhe sastojke pa im dodajte svježi sir, jaja i maslac. Mikserom sa spiralnim nastavcima izradite tijesto, najprije na najslabijoj brzini, a potom na najjačoj.

Tijesto izvadite iz posude pa na lagano pobrašnjenoj površini u tijesto umijesite bademe, kandiranu koricu limuna i naranče i grožđice namočene u rumu. Tijesto potom podijelite na tri jednaka dijela pa ih oblikujte u valjke duljine 35 cm.

Valjke tijesta malo spljoštite po dužini. Na svaki od njih po dužini položite po jedan valjak od marcipana pa ga zarolajte u tijesto. Tako ćete dobiti tri jednaka punjena valjka.

Dva punjena valjka položite tijesno jedan do drugoga na lim za pečenje. Treći punjeni valjak stavite preko njih točno na sredinu.

Tako oblikovano tijesto stavite peći  ranije zagrijanu pećnicu (srednji nivo). Kad ste stavili tijesto na pečenje, smanjite temperaturu pećnice na 180°C (160°C na vrući zrak). Pecite 65 minuta.

Preljev i posip
U lončiću rastopite maslac.
Vrući, tek izvađeni kolač odmah pomoću kista premažite maslacem i posipajte ga šećerom (kristal). Kolač ostavite na kuhinjskoj rešetki da se u potpunosti ohladi. Ohlađeni kolač pomoću sita posipajte šećerom u prahu.




Stollen se dobro zapakiran i na hladnom mjestu može čuvati oko dva tjedna.

Čili salsa s češnjakom

Sastojci
/za 240 ml salse

4 ljute čili papričice
4 češnja češnjaka, očišćena i nasjeckana
1 žlica šećera
2 žlice alkoholnog octa
sol i papar po ukusu


Priprema:
Sve navedene sastojke dodajte u blender pa izradite u glatku smjesu.
Prebacite smjesu u manji lonac pa zagrijte na laganoj vatri. Kuhajte oko 10 minuta.
Ohladite pa po potrebi dodajte soli i papra. Čuvajte do 3 dana u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi.



Čili salsa s češnjakom i rajčicom

Sastojci: 
/za 350 ml salse

5 češnjeva češnjaka, neoljuštenih
50 g / oko 5 crvenih ljutih čili papričica
600 g / oko 3 rajčice
1 žlica suncokretovog ulja
1/2 žlice soli


Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrijte grill tavu pa na njoj, ispecite češnjak u ljusci i tri rajčice u komadu, oko 2 minute tj. dok se češnjak i rajčica sa svih strana dobro ne zapeku. Kako povrće ne bi izgorilo, okrećite ga redovito i tresite tavu.

Pečeno povrće uklonite s tave. Rajčicu stavite u blender. Pomoću vilice ili hvataljki odstranite ljusku s češnjaka pa ga dodajte rajčici.

Ako želite da vam salsa bude blaža, najprije uklonite sjemenke i žile iz čili papričica.

Ponovno zagrijte tavu, ovaj put na laganoj vatri pa dodajte ulje. Na ulju kratko sa svih strana popržite papričice, sveukupno oko 2 minute.

Pečene papričice prebacite u blender s rajčicom i češnjakom. Dodajte im sol pa sve u blenderu dobro izradite u salsu.

Ukoliko želite, dobivenu salsu možete procijediti kako biste dobili glatki, svilenkasti umak.



Banoffee torta

Sastojci:
/za kalup promjera 23 cm

Kora:
225 g keksa Digestive
100 g maslaca

Mliječni karamel:
400 g kondenziranog mlijeka
75 g maslaca
75 g smeđeg šećera

Krema:
2 banane
400 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
1 žlica šećera u prahu
1 žličica instant kave

krupno naribana tamna čokolada





Priprema:

Kora
Kekse sameljite, a maslac za  koru rastopite pa ga prelijte preko keksa. Smjesu promiješajte tako da se sav keks dobro natopi maslacem.

Pripremite kalup za pečenje. S malo maslaca premažite mu unutrašnjost, a zatim pobrašnite s malo brašna.

Natopljene kekse istresite na kalup pa ih žlicom ravnomjerno rasporedite u tankom sloju po dnu, ali i oko 2 cm visoko po stranicama kalupa. Tako dobivenu koru stavite u zamrzivač na oko 10 minuta da se stisne.

Mliječni karamel
U neprijanjajuću visoku tavu stavite maslac i smeđi šećer. Miješajte stalno dok se šećer ne rastopi u maslacu. Dodajte kondenzirano mlijeko i čekajte, povremeno miješajući, da smjesa zakuha. Zatim, na  jakoj vatri i stalno miješajući, kuhajte smjesu jednu minutu kako biste dobili gusti mliječni karamel.

Dobiveni karamel istresite preko ranije ohlađene kore za kolač i ostavite da se hladi i malo stegne, oko sat vremena.

Banane narežite na tanke ploške. Jednu bananu rasporedite po površini karamela.

Krema
U većoj posudi pomiješajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i instant kavu. Mikserom istucite smjesu u čvrsti šlag. Potom u šlag dodajte jednu preostalu bananu i mikresom je izradite u kremu. Dobivenu kremu istresite preko kolača i ravnomjerno je raporedite.

Po površini kreme izdašno posipajte krupno ribanu čokoladu.

Kolač ostavite nekoliko sati u hladnjaku.
Poslužite hladno.


Torta Kinder Pingui

Sastojci:

Biskvit:
6 žumanjaka
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
4 žlice brašna
1 žlica praška za pecivo
2 žlice kakaa
6 žlica tople vode

Bijela krema:
750 ml slatkog vrhnja za šlag
1  list želatine
1 štapić vanilije

Čokoladna glazura:
200 g tamne čokolade
5 žlica suncokretovog ulja


Priprema:

Biskvit:
Svi sastojci, osim vode, neka budu sobne temperature.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg pa zdjelu sa snijegom ostavite sa strane.

U drugoj zdjeli pomiješajte šećer i žumanjke pa i njih mutite toliko da dobijete blijedožutu glatku smjesu. Postepeno, a i dalje miksajući, dodavajte vodu, brašno, prašak za pecivo i kakao.

Ako se odlučite ovaj kolač praviti u vrijeme božićnih blagdana, predlažem vam da u ovom dijelu pripreme u smjesu za biskvit dodate i malo začina za medenjake kako biste dobili dodatnu notu okusa i ugođaja. :)

U tako dobivenu smjesu ručno i postepeno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Lagano miješajte smjesu za biskvit dok ne postane glatka i jednolična.

Lim za pečenje (50 cm x 30 cm) obložite masnim papirom pa na njega istresite smjesu za biskvit. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Kad je biskvit gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi. Potom ga po sredini prepolovite tako da dobijete dva jednaka pravokutnika.

Ako želite napraviti kolač kao okruglu tortu, pripremite kalup za tortu promjera 28 cm. Obložite ga papirom (ili namastite i pobrašnite) pa u njega istesite smjesu za biskvit. Ona će biti nešto deblja i trebat će stoga nešto više vremena za pečenje. Je li biskvit pečen provjerite zabadanjem čačkalice ili noža, ako izađu čisti, biskvit je gotov. Pustite da se biskvit ohladi, a potom ga po sredini zarežite nožem do dubine oko 1 cm. Potom uzmite konac, nešto više od opsega samog biskvita. Oko kolača umetnite konac u zareze koje ste napravili nožem i povucite ga tako da u potpunosti prerežete biskvit na dva dijela.




Bijela krema:
Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju.

Štapić vanilije prepolovite pa iz njega sastružite sjemenke. Sjemenke potom ubacite u vrhnje za šlag pa šlag istucite u čvrstu kremu. U gotov šlag umiješajte rastopljenu želatinu.

Čokoladna glazura:
Na pari rastopite čokoladu pa joj dodajte ulje. Miješajte dok čokoladni preljev ne postane jednoličan i sjajan.

Jednu polovicu biskvita stavite na pladanj na kojem ćete napraviti kolač.

Polovicu količine istučenog šlaga ravnomjerno rasporedite po priređenoj kori. Zatim ga zalijte s polovicom količine čokoladne glazure. Glazuru u vrlo tankom sloju razvucite preko cijele površine.

Pustite da se kratko ohladi i stegne pa preko glazure lagano nanesite ostatak šlaga. Šlag prekrijte drugom polovicom bikvita.

Na kraju gornju stranu drugog biskvita premažite ostatkom čokoladne glazure. Tako pripremljeni kolač ostavite preko noći u hladnjaku.

Kolač režite nožem umočenim u toplu vodu.
Servirajte hladno.


Gusta juha od povrća s kruhom

Sastojci: 
1 srednje veliki luk
1 stapka celera
1 srednje velika mrkva
1/2 glavice kelja
1 srednje veliki krumpir
1 lovorov list
200 g konzerve (pola konzerve) pelata
400 g bijelog graha iz konzerve (ili suhog graha, namočenog preko noći u vodi)
timijan, ružmarin
sol i papar
1 povrtna kocka za juhu
2 žlice maslinovog ulja
voda

4 šnite starog kruha (najbolje seoskog, iz krušne peći)

Priprema:

Luk, celer i mrkvu očistite pa ih zajedno u sjeckalici sitno nasjeckajte.
Grah procijedite pa polovicu predviđene količine zdrobite u pire, a drugu polovicu ostavite u zrnu.

Oprani kelj narežite na tanke rezance, a oguljeni krumpir na manje kockice.
Pelate također izradite u sjekalici u pire.

Maslinovo ulje zagrijte na umjerenoj vatri pa na njemu popržite luk, celer i mrkvu dok ne omekšaju, oko 8 minuta. Dodajte im začine - timijan, sol, papar, lovor i ružmarin, prodinstajte oko 1 minutu da začini puste miris pa sve podlijte pireom od rajčice. Pustite da prokuha pa dodajte grah (zrno i pire) i krumpir. Promiješajte i podlijte s oko 750 ml vruće vode u kojoj ste rastopili kocku za juhu. Kada juha zakuha dodajte narezani kelj. Sve promiješajte, smanjite jačinu vatre, napola poklopite i pustite da se juha lagano kuha oko 45 minuta tj. dok kelj i ostalo povrće ne omekšaju.

Na suhoj tavi tostirajte šnite kruha s obje strane.

Prije serviranja, na dno tanjura stavite tostiranu šnitu kruha i prelijte ga toplom juhom.




Čupavci II

Sastojci: 

Biskvit:
3 jaja
8 žlica šećera
13 žlica suncokretovog ulja
16 žlica brašna
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo

Čokoladna krema:
150 g margarina
200 g čokolade za kuhanje
1 1/2 žlica ruma
250 ml mlijeka
1 žlica šećera

Posip:
300 g kokosovih mrvica



Priprema:

Svi sastojci neka budu sobne temperature.
Pećnicu zagrijte na 180°C.


Biskvit: 
Jajima razdvojite bjelanjke i žumanjke. Brašno u manjoj zdjelici pomiješajte s praškom za pecivo.

U zdjeli pomiješajte bjelanjke sa šećerom pa mikserom izradite čvrsti snijeg. Jačinu miksera potom smanjite na najslabije te polako u snijeg dodavajte ulje, polovicu brašna s praškom za pecivo (8 žlica), jedan po jedan žumanjak, mlijeko te na kraju ostatak brašna s praškom za pecivo.

Kalup za pečenje (35 cm x 25 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega istresite smjesu za biskvit pa stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 25 minuta.

Čokoladna krema:
U manjem loncu na laganoj vatri zagrijte i rastopite margarin i čokoladu. Potom umiješajte šećer, mlijeko i rum. Kad krema zavrije, uklonite je s vatre.

Posip:
Gotovi biskvit narežite na po želji jednako velike kocke.
Kokosove mrvice istresite u duboki tanjur.

Svaku kocku nabodite vilicom pa je dobro umočite sa svih strana u rastopljenu čokoladnu kremu, a potom je uvaljajte u kokosove mrvice i položite na pladanj.

Ako se tijekom ovog procesa krema počne zgušnjavati, trebate je samo zagrijati kako bi se ponovno rastopila.


Pastirska pita

Sastojci:
/za 4 porcije

400 g mljevene junetine
1 žlica maslinovog ulja
500 g krumpira za kuhanje
1/3 šalice mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica maslaca
1 glavica luka
2 češnja češnjaka, protisnuta
2 šalice zamrznutog sjeckanog miješanog povrća (mrkva, kukuruz, grašak, mahune)
200 g nasjeckanih šampinjona
1 šalica goveđeg temeljca
1 1/2 žlica brašna
1 1/2 žlica pirea od rajčice
1 1/2 žličice svježeg timijana, nasjeckanog
1 žličica umaka Worchestershire
sol i papar po ukusu

Priprema:

Krumpir stavite u lonac s hladnom i posoljenom vodom i stavite na vatru. Nakon što voda zavri, kuhajte 10 - 15 minuta tj. dok krumpir ne omekša. Kuhani krumpir procijedite, vratite ga u lonac pa ga podlijte mlijekom, dodajte maslac, kiselo vrhnje i po želji posolite pa od smjese napravite glatki pire. Ostavite sa strane.

Na srednje jakoj vatri u tavi zagrijte ulje pa na njemu popržite mljeveno meso dok se ne zarumeni, oko 5 minuta. Tijekom procesa kuhačom jednoliko razmrvite meso u što sitnije komadiće. Posolite i popaprite po želji.

Kad je meso porumenilo, dodajte mu timijan, nasjeckani luk, češnjak, brašno, promiješajte pa dodajte i gljive. Kuhajte dok gljive ne omekšaju, povremeno miješajući.

Dodajte i smrznuto povrće i pire od rajčice, Worchestershire umak,  podlijte goveđim temeljcem pa sve promiješajte. Smanjite vatru pa ostavite da se kuha oko 10 minuta tj. dok se umak ne ugusti. Po potrebi dosolite.

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Na dno vatrostalne posude ravnomjerno rasporedite smjesu mesa i povrća, a preko njega potom rasporedite ranije pripremljeni pire od krumpira. Pire po želji posipajte s malo crvene paprike ili kajenskog papra.

Pecite u pećnici oko 25 minuta tj. dok se površina ne zapeče.

Pečenu pastirsku pitu izvadite iz pećnice i prije serviranja pustite da odstoji desetak minuta.





'Balzamirane' mahune sa šampinjonima

Sastojci:
/za 4 porcije

500 g zelenih mahuna, opranih i očišćenih
250 g šampinjona (ili neke druge vrste gljiva), očišćenih i narezanih na ploške
2 žlice maslinovog ulja
1 1/2 žlica balzamičnog octa
5 češnjeva češnjaka, protisnuta
sol i papar

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220°C.  Veću lim za pečenje obložite masnim papirom.

U većoj zdjeli pomiješajte ulje, balzamični ocat i češnjak pa mješavini dodajte mahune i šampinjone. Sve dobro promiješajte (protresite) kako bi se svo povrće obložilo marinadom.

Smjesu potom istresite na lim za pečenje i ravnomjerno je rasporedite. Posolite i popaprite po želji.

Pecite u pećnici 20 do 25 minuta tj. dok povrće ne porumeni. Servirajte kao prilog pečenom mesu.



Po porciji: 
61 kalorija, 7 g masnoća; 1 g zasićenih masnoća; 0 g ugljikohidrata; 0 g šećera; 0 g vlakana; 0 g bjelančevina

Sotirani kelj

* sotiranje (fr. sauté) =  termička obrada namirnica u tavi na jakom izvoru topline i u maloj količini masnoće

Sastojci: 
/ 4 porcije

1 glavica kelja, nasjeckana na uske trakice
2 ljutike, sitno sjeckane
1/2 šalice povrtnog temeljca
3 češnja češjnaka, protisnuta
sok od jednog limuna
sol po ukusu
po ukusu čili pahuljice


Priprema:

Dublju tavu pomoću četkice premažite s malo ulja pa tavu stavite na jaču vatru i dobro je zagrijte.

Dodajte češnjak i ljutiku pa ih sotirajte, povremeno miješajući i protresajući, oko 3 minute.
Dodajte i kelj, promiješajte te podlijte povrtnim temeljcem. Poklopite tavu i smanjite na srednje jaku vatru.

Dinstajte oko 5 minuta, dok kelj malo ne povene (ali neka ostane i dalje jarko zelen). Potom otklopite tavu, protresite sadržaj i ostavite tako još oko 2 minute tako da većina vode ispari.

Gotov kelj zalijte sokom od limuna, začinite solju i po želji čili pahuljicama. Servirajte odmah.




Lisnate zvjezdice s džemom

Sastojci:
/za 8 komada

500 g gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog
džem od šljive (ili po želji)
šećer u prahu



Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra u što pravilniji pravokutnik s omjerom stranica 1:2.
Pravokutnik potom razrežite na 8 jednakih kvadrata.

Uzmite jedan kvadrat pa mu nožem po sredini dijagonalno zarežite svaki od četiri kuta, tako da se zaustavite oko 1 cm prije sredine kvadrata. Zamislite li da ste svaki kut kvadrata podijelili na A i B dio (slika dolje) , svaki A dio povucite prema sredini i utisnite ga jedan preko drugoga. Tako ćete dobiti oblik četverokrake vjetrenjače (zvjezdice).



Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Prebacite oblikovane zvjezdice na lim pa u sredinu svake zvjezdice stavite žličicu džema od šljive (kajsije, maline, jagode...).

Pecite u pećnici  oko 15 minuta tj. dok se tijesto ne podigne i malo ne zarumeni na rubovima.

Pečene zvjezdice izvadite iz pećnice i posipajte šećerom u prahu.


Ovako pripremljene lisnate zvjezdice inače su tradicionalna finska slastica poznata kao joulutorttu ili tähtitorttu, a redovito se poslužuje tijekom Božićnih blagdana.


Samodizajuće brašno (self-rising)

Sastojci:

/ za 1 šalicu                                                                    / za 500 g
135 g = 1 šalica brašna                                                 500 g brašna
6 g = 1 1/2 žličica praška za pecivo                              20 g praška za pecivo
2 g = 1/4 žličice soli                                                       7 g soli



Priprema:

Dobro pomiješajte sve sastojke.
Čuvajte u zatvorenoj posudi na suhom i tamnom mjestu.




Usoljeni limun

Sastojci: 

8-10 zrelih domaćih limuna
3/4 šalice soli

po potrebi: svježe cijeđeni limunov sok

sterilizirana staklenka s poklopcem


Priprema:

Na dno staklenke stavite 2 žlice soli.

Operite limune i očistite od peteljki i odstranite im vrh.

Svaki limun s gornje strane križno zarežite, ali ne do kraja, tako da dobijete 4 kriške koje su na dnu spojene. Polagano rastvorite zarezane kriške i dobro ih zasolite izvana i iznutra.

Tako pripremljene limune posložite u staklenku tako da ih dobro sve utisnete i da puste sok koji će popuniti šupljine između njih i izbaciti višak zraka. Na kraju ih dodatno zasolite na vrhu.

Sok usoljenih limuna treba se podići do vrha staklenke pa ako su limuni slabije sočni, dodatno ocijedite jedan limun i njegovim sokom zalijte limune u staklenci.

Zatvorite staklenku i ostavite je na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Nakon toga stavite staklenku u hladnjak na barem tri tjedna, dok kora usoljenih limuna ne omekša. Povremeno tijekom ta tri tjedna okrenite staklenku naopako.

Prije korištenja,  s usoljenih limuna odstranite višak soli (možete ga i isprati). Odstranite sjemenke i pulpu. Tanko narežite koricu limuna i koristite je prema receptu.

Usoljeni limun može se čuvati u hladnjaku barem 6 mjeseci.

Limun dodatno možete aromatizirati lovorovim listom, kardamomom, vanilijom, češnjakom, štapićem cimeta, sjemenkama korijandera ili papra...



Naan (indijski kruh) s češnjakom

Sastojci:
/za 6 kruščića

1 1/2 šalica brašna
2 1/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
175 g grčkog jogurta (nemasnog)
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, protisnut
2 žličice sjeckanog svježeg lista korijandera

Priprema:

Mikserom (nastavak za miješanje tijesta za kruh) zamiješajte grčki jogurt s brašnom, praškom za pecivo i soli. Zamiješano tijesto bi se trebalo moći u potpunosti odvojiti od posude pa ako je  prevlažno, dodajte malo brašna. Ako je pak presuho, dodajte malu količinu vode.

Položite tijesto na malo pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte ga u disk. Potom ga podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki dio potom rukama (ili valjkom) pritisnite i oblikujte tanke ovalne kruščiće (naan).

U manjoj zdjelici zdrobite češnjak, dodajte korijanderov list i zalijte sa žlicom maslinovog ulja. Ostavite sa strane.

Tavu za palačinke (ili grill tavu) dobro zagrijte pa svaki naan  zapecite oko 1 minutu s obje strane na srednje jakoj vatri. Nakon što okrenete svaki naan na tavi, četkicom premažite gornju stranu mješavinom češnjaka, korijandera i ulja. Kad je i druga strana pečena, još još jednom okrenite naan samo na nekoliko sekundi kako bi se ulje i češnjak bolje povezali s kruhom. Pripazite pritom da češnjak ne zagori!

Naan s češnjakom može se napraviti i unaprijed u većoj količini pa ga možete zamrznuti. Prije konzumacije potrebno ga je samo zagrijati u pećnici ili mikrovalnoj pećnici.



Tikka masala piletina (Weight Watchers)

Sastojci:
/za 3 porcije

1 par pilećih prsa (2 kom), bez kože i bez kostiju

Marinada:
1 vrhom puna žličica naribanog svježeg đumbira
3 češnja češnjaka, protisnuta kroz drobilicu
2 žlice blagog curry začina (madras)
1 žličica mljevene dimljene paprike
100 g grčkog jogurta (nemasnog)

Curry umak:
1 žličica suncokretovog ulja
2 glavice ljubičastog luka, srednje veličine
2 žličice mljevenog korijandera
1 žličica mljevene kurkume
2 žličice mljevene slatke crvene paprike
1 žlica pirea od rajčice
1 konzerva (400 g) sjeckanih rajčica
300 ml vode
1 velika crvena paprika, nasjeckana
1 velika zelena paprika, nasjeckana
listovi svježeg korijandera, nasjeckani


Priprema:

Pileća prsa narežite na komade veličine zalogaja.

Marinada:

U manjoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za marinadu pa ih u većoj zdjeli prelijte preko piletine. Piletino dobro promiješajte tako da sa svih strana bude obložena marinadom. Ostavite barem 2 sata u hladnjaku da se marinira.

Zagrijte pećnicu na 150°C.

Piletinu zajedno sa svom marinadom prebacite na lim za pečenje. Pecite u pećnici oko jedan sat. Imajte na umu da piletina u ovoj fazi i na ovoj temperaturi ne mora biti u potpunosti pečena.



Curry umak:

U velikoj tavi zagrijte ulje i dodajte sjeckani luk. Dinstajte oko 5 minuta, povremeno miješajući.

Dodajte slatku papriku, kurkumu, korijander, promiješajte i kratko prodinstajte. Podlijte s malo vode i promiješajte.

Umiješajte pire od rajčice pa nakon još jedne minute dodajte sjeckanu rajčicu i vodu. Nakon što smjesa zakuha, smanjite vatru pa kuhajte 8-10 minuta.

Tavu potom uklonite s vatre.

Nakon što je piletina bila sat vremena u pećnici, umiješajte sav sadržaj s lima za pečenje u curry umak.  Vratite tavu na vatru pa kuhajte sve još oko 5 minuta.

Dodajte sjeckane paprike pa kuhajte još 5 minuta tj. dok se umak ne ugusti.

Gotov umak po želji dodatno začinite i posipajte sjeckanim listovima korijandera.

Servirajte uz kuhanu rižu (6 SP) ili / i indijski kruščić naan s češnjakom (4 SP).



Dinstane lisičarke

Sastojci: 

250 g gljiva lisičarki
1 veći žuti luk
sol, papar
manji svežanj peršinovog lista
maslinovo ulje

Priprema:


Lisičarke operite i osušite. Veće narežite na manje komade.
U zagrijanoj tavi na malo maslinovog ulja prodinstajte veći luk. 
Dodajte gljive i dinstajte dok ne puste vodu. 

Popaprite i posolite prema ukusu. 

Pred kraj posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom i promiješajte.




Roti John (malajski topli sendvič od govedine i jaja)

Sastojci:
/za jedan sendvič

120 g mljevene govedine (ili puretine)
1 manji luk, sitno nasjeckan
3 jaja
1 žlica ljutog umaka Sambal oelek
1/2 žličice curry začina
1/2 bageta
sol
papar
ulje


Priprema:

U zdjelici umutite jaja pa im dodajte sve ostale sastojke.

Baget zarežite uzdužno po sredini tako da se može rastvoriti.

U tavi zagrijte ulje. Smjesu istresite u tavu i ravnomjerno rasporedite sastojke i pustite 1 minutu da se meso malo zapeče. Potom smjesu prekrijte rastvorenim bagetom i spatulom ga utisnite u omlet. Pecite još oko 2 minute.

Potom okrenite sadržaj tako da se i gornja strana bageta malo zapeče i postane hrskava.

Kada se kruh zapekao, zatvorite baget tako da napravite sendvič i prebacite ga na dasku za serviranje. Roti John se tradicionalno servira tako da se gotovi sendvič nareže na četvrtine i posluži topao.

U sendvič možete naknadno po želji dodati listove salate ili rajčicu.










Za'atar začinska mješavina

Sastojci: 
2 žlice mljevenog svježeg timijana
2 žlice tostiranih sjemenki sezama
2 žličice mljevenog sumaka (ruja)
1/2 žličice krupne soli

Priprema:

Sve sastojke dobro promješajte.

U hermetički zatvorenoj posudi za začine ovako pripremljeni za'atar možete čuvati oko tjedan dana.


Zapečeni ziti s mljevenom puretinom

Sastojci:
/za 4 porcije

170 g ziti tjestenine (može i makaroni, rigatoni, penne i slično)
1 žlica maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, protisnut
300 g mljevene puretine (bijelo meso)
1/2 žličice soli
malo papra
1/2 žličice mješavine hvarskih začina
1/2 žličice suhog origana
1/2 žličice suhog timijana
1 žličica taco začina
1 konzerva (400 g) sjeckanih pelata
125 g light mozzarelle
75 g kukuruza šećerca


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

U loncu zakuhajte posoljenu vodu pa u njoj, prema uputama s vrećice, skuhajte tjesteninu.

U međuvremenu, na tavi zagrijte ulje pa na njemu kratko popržite češnjak. Dodajte mljeveno meso, i prodinstajte sve tako da se puretina malo zarumeni, 3 do 5 minuta. Meso kuhačom dodatno razmrvite na sitno. Posolite i popaprite. Umiješajte i ostale začine - hvarski, origano, timijan i taco i dinstajte još oko 2 minute. Dodajte kukuruz i pelate pa sve dobro promiješajte. Kad smjesa zakuha, smanjite vatru te ostavite da se na lagano kuha još oko 5 minuta. Po potrebi podlijte s malo vode u kojoj se kuha tjestenina.

Skuhanu tjesteninu procijedite pa je umiješajte u umak s mesom. Sav sadržaj potom prebacite u vatrostalnu posudu, a po površini ravnomjerno rasporedite komadiće mozzarelle.

Pecite u pećnici oko 30 minuta tj. dok se sir ne rastopi i ne zarumeni. Poslužite toplo.




Salata od piletine, krumpira i rajčice

Sastojci:
/za 4 porcije

450 g pilećih prsa, otkoštenih i bez kože
1 žličica mljevene crvene paprike (može i dimljene)
2 češnja češnjaka, protisnuta
korica pola limuna
1/2 žličice soli
papar po ukusu
1 žlica maslinovog ulja

150 g mladog krumpira
1/2 glavice zelene salate (iceberg, kristal, romanesco endivija...)
8 manjih rajčica (npr. mini grappolo)
1 manja tikvica
1/4 žličice suhog origana
šaka listova svježeg bosiljka (ili 1/4 žličice suhog bosiljka)
1 žličica nasjeckanog svježeg vlasca
2 žlice aceta balsamica
sok od pola limuna

Priprema:

Krumpir ogulite i narežite na deblje ploške pa ga skuhajte u slanoj vodi.

Piletinu izrežite na veće kocke (3 cm).
U zdjeli pomiješajte ulje, mljevenu papriku, češnjak, koricu limuna, sol i papar pa smjesi dodajte piletinu. Sve dobro promiješajte kako bi piletina sa svih strana bila začinjena.

Opranu salatu narežite na tanke trakice, a rajčicu na četvrtine pa potom svaku četvrtinu prepolovite po sredini. Stavite ih potom u veliku zdjelu u kojoj ćete poslužiti salatu. Povrće malo posolite pa ga potom začinite acetom balsamicom, vlascem, origanom i bosiljkom. Sve dobro promiješajte.

Tikvicu narežite na deblje ploške pa je posolite i popaprite.

Grill tavu zagrijte na jakoj vatri pa na njoj na naglo ispecite piletinu. Gotovu piletinu odložite na tanjur, a na istoj tavi potom ispecite tikvice.

Skuhani krumpir ohladite pod mlazom hladne vode i dodajte ga u zdjelu za salatu.
Preko piletine iscijedite sok od limuna pa je, zajedno s tikvicama dodajte u zdjelu sa salatom.

Sve sastojke dobro promiješajte, po potrebi dosolite. Poslužite odmah.




Zapečena zobena kaša s kruškama

Sastojci:
/za dvije porcije

1 1/2 šlica finije mljevenih zobenih pahuljica
3/4 žličice praška za pecivo
1/4 šalice mlijeka
1/2 šalice vode (može i voćni sok od naranče ili jabuke)
1 malo jaje
malo soli
1/2 žlice smeđeg šećera (muscovado)
2 kruške
1/4 žličica začina quatre-épices ("četiri začina")
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice ekstrakta naranče


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

U manjoj zdjelici umutite jaje, dodajte mlijeko, vodu (sok), ekstrakt vanilije i naranče. Dodajte smeđi šećer, prstohvat soli i razmutite da se rastopi. Ako umjesto vode koristite sok, možete smanjiti količinu šećera ili ga izbaciti iz recepta.

Kruške ogulite i razrežite na četvrtine.

U drugoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, prašak za pecivo i quatre-épices.

Pomiješajte zobene pahuljice sa smjesom od jaja i pustite da odstoji 15-ak minuta. Manji kalup za pečenje (20 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega izlijte smjesu zobenih pahuljica. Komade kruške ravnomjerno rasporedite po površini pa kalup stavite u pećnicu na 30 minuta.

Poslužite toplo.





Mjere: Tjestenina - suha i kuhana

Koliko se šalica kuhane tjestenine dobije od 250 g suhe tjestenine?

Mješavina začina Quatre-épices ("Četiri začina")

Quatre-épices je pikantna mješavina četiri ili pet začina koja se u francuskoj kuhinji vrlo često koristi za začinjavanje svega - od crvenog mesa, juha, piletine na grillu, kolača od jabuke... Tradicionalna verzija sadrži bijeli papar, ali se može koristiti i crni papar.


Baharat začinska mješavina

Sastojci: 

2 žlice mljevenog crnog papra
1 žlica mljevenog korijandera
1 žlica mljevenog cimeta
1 žlica mljevenog klinčića
1 1/2 žlica mljevenog kumina
1/2 žličice mljevenog kardamoma
2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
2 žlice mljevene slatke crvene paprike


Priprema:

Sve sastojke pomiješajte. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj staklenci na mjestu bez izravne sunčeve svjetlosti.


Koktel Goldwyn Follies

Goldwyn Follies je stari naziv za koktel od gina i crnog čaja.

Sastojci:

1 1/2 dio džina
1/2 dijela šećernog sirupa od cimeta
1 dio soka od jabuke
1 dio soka od brusnice
1 dio crnog čaja, nezaslađenog i ohlađenog



Priprema:

Svi sastojci za koktel prije miješanja trebaju biti dobro ohlađeni.

Pomiješajte sve sastojke u shakeru koji ste prije toga napunili kockama leda. Procijedite i servirajte u čašama za koktel uz kocku leda i / ili koricu limete.

Napomena:
Za jedan koktel:
1 dio = 30 ml.



Aromatični pak choi s gljivama

Sastojci:
2 glavice kineske raštike (pak choi)
250 g smeđih šampinjona
1 žlica umaka od soje
1 žlica balzamičnog octa
1 ljutika, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, protisnuta
sol, papar


Opcija uz pak choi:
1 šalica riže
1 žličica ulja
papar, sol
malo čili pahuljica
voda za podlijevanje


Priprema:

Sve sastojke pripremite prije samog početka termičke obrade. Kineskoj raštici odrežite donji zadebljani dio. Stapku listova (bijeli dio) narežite na manje komade. Zeleni dio listova narežite na trakice. Šampinjone narežite na ploške.

U loncu debljeg dna zagrijte malo ulja pa na njemu popržite suhu rižu. Popaprite i posolite pa dodajte malo čili pahuljica. Kada riža blago porumeni podijte je s čašom hladne vode i ostavite da kuha, povremeno miješajući i dolijevajući vodu dok god ne bude gotova.

U međuvremenu, woku ili u dubljoj teflonskoj tavi dobro zagrijte ulje pa na njemu kratko popržite sitno nasjeckanu ljutiku i češnjak. Dodajte gljive, popaprite i protresite pa pustite da se kratko poprže, najviše 1 minutu. Nemojte još dodavati sol kako gljive ne bi pustile vodu i kako ne bi došlo do kuhanja umjesto prženja.

Opuštene i blago porumenjene gljive istresite na tanjur i ostavite sa strane, a wok vratite na vatru.

Dodajte malo ulja pa na njemu kratko popržite stapke kineske raštike (bijeli dio), toliko da se opuste. Pak choi je meka zeljanica tako da mu neće trebati puno vremena. Dodajte im sojin umak i balzamični ocat, promiješajte i još kratko prodinstajte.

Omekšalim stapkama dodajte zelene dijelove lista pak choi i kratko ih obradite, da se i oni opuste.

U tavu s kupusom potom dodajte ranije pripremljene gljive, sve promiješajte i po potrebi dosolite i/ili dopaprite.

Čim sadržaj u tavi ponovno dođe do vrenja, ugasite vatru.

Poslužite odmah samostalno ili uz kuhanu rižu.




Pileći zabatak iz pećnice

Sastojci:

450 g (6 kom) pilećih zabataka bez kosti
sol, papar
1 žličica maslinovog ulja

Za marinadu:
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica Dijon senfa
1 žlica baluzamičnog octa (Aceto Balsamico)
1 žličica smeđeg šećera (Muscovado)
4 češnja češnjaka, protisnuta
malo čili papričica u pahuljicama

Priprema:

Zabatke posolite i popaprite, posipajte s malo maslinova ulja pa promiješajte.

U manjoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za marinadu - maslinovo ulje, Dijon senf, Aceto Balsamico, smeđi šećer, češnjak i pahuljice čilija, pa smjesom prelijte zabatke. Sve promiješajte tako da meso bude obloženo marinadom sa svih strana.

Pećnicu zagrijte na 220°C.

Poslažite meso u manji lim za pečenje (može i vatrostalna posuda) pa precite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 do 25 minuta.

Izvadite ga potom iz pećnice pa lim prekrijte aluminijskom folijom. Ostavite meso tako prekriveno 10 minuta da odstoji.

Poslužite toplo, npr. uz neku salatu (npr. miješanu salatu od rukole, rotkvice, cherry rajčica) ili pečene krumpiriće, mlince...





10 ideja za zdravi doručak sa zobenim pahuljicama

Evo nekoliko verzija brzih i zdravih doručaka sa zobenim pahuljicama.



1. Banana, maline, kokos:

2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
pola banane
1/4 šalice zaleđenih malina
suhi kokos u listićima
1 dl tekućeg jogurta

Maline rastopite u mikrovalnoj pećnici. Bananu narežite na manje komade i dodajte vrućim malinama. Dodajte i zobene pahuljice i  kokos i sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


2. Banane, borovnice:

2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
3 žlice corn flakesa
pola banane
1/4 šalice zaleđenih borovnica
1 dl tekućeg jogurta

Borovnice rastopite u mikrovalnoj pećnici. Bananu narežite na manje komade i dodajte vrućim borovnicama. Dodajte zobene pahuljice i corn flakes pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


3. Mango i banana:

2 žlice zoenih pahuljica, fino mljevenih
1 zreli mango
pola banane
1 dl tekućeg jogurta

Mango ogulite i narežite na kockice. U zdjelici pomiješajte mango s nasjeckanom bananom i zobenim pahuljicama pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


4. Suho  i orašasto voće:

3 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
1 žlica zlatnih grožđica (sultana) ili suhih brusnica
2 suhe marelice
5 jezgri badema (tostiranih)
5 jezgri lješnjaka (tostiranih)
5 polovica jezgri oraha (tostiranih)
2 dl tekućeg jogurta

Marelice narežite na manje komadiće. Bademe, orahe i lješnjake ugrubo zdrobite u mužaru. U zdjelici pomiješajte sve navedene suhe sastojke pa ih prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


5. Marelice i banane:

5 zamrznutih polovica marelice
pola banane
2 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
2 žlice corn flakesa
1 žličica lanenih sjemenki
2 dl tekućeg jogurta

Svaku zamrznutu polovicu marelite narežite na četvrtine. Stavite ih u mikrovalnu pećnicu da se zagriju i odmrznu. Banane narežite na manje komadiće, dodajte ih marelicama. Dodajte i zobene pahuljice, corn flakes i lanene sjemenke pa sve prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.


6. Jabuka s cimetom i grožđicama

1 manja slatka jabuka, nasjeckana na kockice ili naribana
malo cimeta
4 žlice zobenih pahuljica, fino mljevenih
1 žlica zlatnih grožđica (sultana)
2 dl tekućeg jogurta


Naribanu ili nasjeckanu jabuku zajedno s grožđicama kratko prodinstajte na teflonskoj tavi, da se opusti i pusti sok. Po potrebi podlijte s malo vode.  Posipajte cimetom i promiješajte. U zdjelici pomiješajte zobene pahuljice i smjesu s jabukama pa prelijte jogurtom. Promiješajte i poslužite.

Za slađu verziju možete dodati malo meda.


7. Kuhana jabuka s cimetom i lanom

2 dl mlijeka
1 veća naribana jabuka, slatka
malo cimeta
malo soli
1/2 šalice zobenih pauljica
1/2 žličice mljevenog lana
sjeckani tostirani orasi za posipanje

Mlijeko zakuhajte pa mu dodajte naribanu jabuku, cimet i malo soli pa promiješajte. Kratko prokuhajte, a zatim dodajte i zobene pahuljice. Ukuhajte smjesu u kašu na laganoj vatri, povremeno miješajući. Uklonite s vatre pa umiješajte i lan. Poslužite toplo i posipano sjeckanim orasima.


8. Pahuljice u čaju s voćem

3 do 4 šalice vode
1 vrećica čaja (po želji - voćni, zeleni, Earl Gray, Rooibos s okusom vanilije...)
1 šalica zobenih pahuljica, krupnije mljevenih
malo soli
1/4 šalice svježih borovnica
1/4 šalice svježih malina
1 žlica svježih jagoda
1/2 banane, nasjeckane
1 žličica meda (ako je voće kiselije)
 malo sjeckanih badema za posipanje

Vodu zakuhajte. Ako želite kompaktniju kašu, stavite 3 šalice vode, a ako preferirate mekšu kašu, potrebno je zakuhati 4 šalice. U kipuću vodu dodajte vrećicu željenog čaja i pustite da se namače nekoliko minuta (prema uputama s pakiranja čaja). Potom izvadite vrećicu, a u vrućem čaju zakuhajte zobene pahuljice s malo soli. Čaj će tako obogatiti okus samih pahuljica.

Kašu kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta (ovisno o tome koliko su krupno nasjeckane pahuljice), povremeno miješajući.

Kuhanu kašu uklonite s vatre te ostavite kratko da odstoji. Poslužite toplo tako da prilikom serviranja u kašu dodate borovnice, maline, jagode i banane.  Po potrebi zasladite medom. Posipajte sjeckanim bademima, koje ste ranije tostirali.


9.  Kruška s bademima

1 kruška, nasjeckana ili naribana
6-8 tostiranih badema
4 žlice zobenih pahuljica, fino sjeckanih
1,5 dl tekućeg jogurta

U zdjelici pomiješajte krušku, bademe i zobene pahuljice pa prelijte jogurtom.


10. Malina, jabuka i kokos s chia sjemenkama

1/4 šalice malina (svježih ili smrznutih)
1  manja slatka jabuka
1/2 žlice chia sjemenki
1 žlica listića suhog kokosa
4 žlice zobenih pahuljica, fino sjeckanih
2 žlice corn flakesa
1,5 dl tekućeg jogurta

Smrznute maline kratko zagrijte u mikrovalnoj pećnici (ili u lončiću na vatri). Ako su maline svježe, ovaj korak preskočite.

Jabuku sitno nasjeckajte i stavite u zdjelicu s malinama. Dodajte chia sjemenke, listiće kokosa, zobene pahuljice i corn flakes pa prelijte jogurtom. Promiješajte i odmah poslužite.



Dobar tek!

Koktel Madras

Sastojci:
50 ml votke
80 ml soka od brusnice
30 ml svježe ocijeđenog soka od naranče
2 kocke leda
za ukras: svježe brusnice, ploška naranče


Priprema:

U visoku čašu stavite kocku leda i krišku naranče. Prelijte ih votkom, potom lagan uz stijenku čaše dodavajte sok od brusnice pa sok od naranče. Tako ćete dobiti zanimljivu dvobojnu kombinaciju u čaši, u kojoj će sokovi ostati djelomično razdvojeni. Promiješajte dugom žlicom ili slamkom prije konzumiranja.
Ukrasite brusnicama i ploškom naranče.







Rum kuglice s višnjama

Sastojci:
350 g mljevenog Petit Buerre keksa
200 g tamne čokolade za kuhanje
50 g mljevenih oraha (ili lješnjaka, ili badema)
50 g maslaca
100 ml mlake vode
2 žlice šećera u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
5 žlica ruma

Za punjenje: višnje iz kompota
Za ukrašavanje: kokos, mljeveni lješnjaci, bijela čokolada, čokoladne mrvice...


Priprema:
Nekoliko sati ranije:
Iz kompota izvadite 30-ak višanja te ih položite na manji pladanj (ili tanjur) i stavite u zamrzivač da se zalede. Na taj način će vam biti lakše kasnije oblikovati kuglice oko njih.

~~~

Pomiješajte sve suhe sastojke (mljeveni keks i orahe te šećer u prahu)  u većoj posudi.

Na pari rastopite maslac. Čokoladu natrgajte na kockice te je dodajte maslacu i miješajući rastopite. Umiješajte i ekstrakt vanilije te  rum za kolače. Dobivenom smjesom prelijte kekse i sve dobro promiješajte. Ukoliko je smjesa presuha, dodajte malo vode.

Kada dobijete jednoličnu smjesu, stavite posudu u hladnjak i ostavite oko sat vremena da se smjesa ohladi.

Izvadite višnje iz zamrzivača te smjesu za kuglice iz hladnjaka.

Oko svake višnje oblikujte kuglice od keksa promjera oko 3 cm.

Kuglice ukrasite prema želji - tako da ih uvaljate u smjesu kokosovog brašna, mljevenih orašastih plodova (orah, lješnjak, badem...).

Na pari rastopite 50 g bijele čokolade. Pola pripremljenih kuglica do pola uvaljajte u bijelu čokoladu pa ih potom posipajte tamnim čokoladnim mrvicama.

Ostale kuglice možete ukrasiti tako da zagrabite žlicom rastopljenu bijelu čokoladu te u tankom mlazu i s veće visine preko kuglica izvučete tanke čokoladne linije.

Gotove kuglice držite u hladnjaku prije posluživanja.