RECEPTI

Začinska mješavina za piletinu


Sastojci:

2 žličice mljevene kadulje
1 1/2 žličica mljevenog timijana
1 žličica mljevenog mažurana
1/2 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice mljevenog crnog papra



Priprema:

Sve začine dobro promiješajte.
Količina je dovoljna za oko 30 g začinske mješavine za piletinu.



Talijanska mješavina začina

Sastojci:

2 žlice suhog bosiljka
3 žlice suhog origana
3 žlice suhog peršina
1 žlica češnjaka u prahu
1 žličica luka u prahu
1 žličica suhog timijana
1 žličica suhog ružmarina
1/4 žličice mljevenog crnog papra
1/4 žličice mljevenog čilija


Priprema:

Sve sastojke pomiješajte.
U dobro zatvorenoj staklenoj posudi mogu se čuvati najmanje 6 mjeseci.
Od ove mješavine dobije se 11 žlica talijanskog začina.

Wok tikvice i piletina u umaku od kokosovog vrhnja


Sastojci (za 4 osobe):

1 žlica kokosovog ulja (može i neko drugo)
1 žlica svježe naribanog đumbira
1 svežanj limunske trave
300 g pilećih prsa
500 ml kokosovog vrhnja za kuhanje
1 žlica ribljeg umaka
2 rajčice
1 svežanj svježeg korijandera
1 tikvica
1 limeta
1 žlica čili umaka
350 g rižinih rezanaca
200 g mladog špinata
2 žlice torstiranih sjemenki sezama


Priprema:

Na laganoj vatri u woku zagrijte ulje. Dodajte naribani đumbir, limunsku travu i na duguljaste komade narezana pileća prsa. Nakon 2 minute dodajte kokosovo vrhnje i riblji umak. Pirjajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok se meso malo ne zarumeni.

Iz rajčica odstranite sjemenke te ih narežite na manje kockice.

Nasjeckajte korijanter te narežite tikvice na tanke rezance (to možete napraviti npr. nožem za guljene povrća). Dodajte im nasjeckane rajčice, sok od limete  i čili umak. U međuvremenu, prema uputama skuhajte rižine rezance.

Uklonite wok s vatre te piletini dodajte špinat i tikvice. Sve dobro promiješajte pa ostavite nekoliko minuta da odsoji. Poslužite u zdjelicama s rižinim rezancima, tostiranim sezamom i korijanderom. Po želji dodatno posipajte sokom od limete i začinite čilijem.







Jakobove kapice u umaku od slanih inćuna i vinjaka


Sastojci (za 4 osobe):

12 Jakobovih kapica
60 g maslaca
2 češnja češnjaka, protisnuta
1 inćun iz ulja
sol i svježe mljeveni crni papar
maslinovo ulje
1 žlica nasjeckanog peršin
2 žlice vinjaka


Priprema:

Otvorite jakobove kapice, izvadite mesnati dio i prepolovite ga po širini. Operite i osušite ljušture te ih premažite s malo maslaca. Vratite u njih meso školjke koje ste prethodno umočili u 20 g rastopljenog maslaca.

Zagrijte pećnicu na 250°C. Pecite školjke u pećnici 5 minuta.

U manjem lončiću pomiješajte ostatak rastopljenog maslaca, maslinovo ulje, sitno nasejckan peršin, nasjeckani inćun, češnjak, vinjak i svježe mljeveni papar. Stavite umak na laganu vatru i miješajte sve dok se malo ne reducira, a alkohol ne ispari.

Školjke izvadite iz pećnice pa svaku prelijte s malo umaka. Potom ih vratite u pećnicu i pecite još 2 minute. Poslužite toplo s prepečenim kruhom.




Pečeni cajun krumpirići s prokulicama

Sastojci (za 4 serviranja):

1/2 kg krumpira, narezanog na kockice
2 žličice maslinovog ulja
1/2 žličice slatke crvene mljevene paprike
1/4 žličice češnjaka u prahu
1/4 žličice crnog papra, mljevenog
1/4 žličice luka u prahu
1/4 žličice soli
po ukusu: origano, timijan, kajenski papr, kim

500 g prokulica (može i zamrznutih)
2 žličice maslinova ulja
1/4 žlice soli
sok od jednog limuna
1-3 žličice kajenskog papra (po ukusu)
1/4 žličice sjemenki bundeve ili suncokreta
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

U veću posudu stavite krumpir pa ga posipajte maslinovim uljem. Dobro protresite posudu da se krumpir obloži uljem.
U manjoj zdjelici pomiješajte sve navedene začine pa njima posipajte krumpir. Ponovno dobro protresite kako bi se krumpir ravnomjerno začinio.


U većoj zdjeli pomiješajte 2 žličice maslinovog ulja i prokulice. Posolite, popaprite i začinite kajenskim paprom. Dobro protresite zdjelu da se začini ravnomjerno rasporede.

Veći lim za pečenje obložite masnim papirom. U jednom sloju na jednu polovicu lima rasporedite krumpir, a na drugu prokulice. Pecite u pećnici 45-60 minuta.

U međuvremenu na suhoj tavi kratko tostirajte sjemenke bundeve (ili suncokreta), dok ne porumene.
Kada je povrće pečeno, preko prokulica iscijedite limunov sok i posipajte ih tostiranim sjemenkama.

Povrće po želji možete poslužiti uz salsu od rajčice.






Omlet s avokadom

Sastojci za 4 serviranja:

2 žlice maslinova ulja
2 šalice nasjeckane svježe brokule ili cvjetače
1 crvena paprika, nasjeckana
1 manja ljutika, nasjeckana
4 jaja
sol, papar
1 avokado, nasjeckan
cherry rajčice


Priprema:

U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje pa kratko izdinstajte povrće. Rasporedite ga potom na četiri jednaka dijela.
U zdjelici umutite jedno jaje, posolite ga i popaprite po želji.
Četvrtinu povrća prebacite u mini tavu (tava za jedno jaje) te ga zalijte umućenim jajetom. Pecite dok ne porumeni s donje strane, pa ga okrenite i samo još kratko  popecite, da jaje koagulira.
Na omlet rasporedite četvrtinu avokada.
Ponovite postupak s ostala 3 jaja i ostatkom povrća.
Servirajte toplo.

Ovo jelo se može pripremiti i kao kajgana.
Povrće pripremite prema navedenom opisu pa zalijte s četiri umućena jaja i ispecite kao kajganu. Podijelite na četvrtine, dodajte avokado i rajčicu.




Keema

Sastojci za 4 serviranja:

2 žličice maslinovog ulja
1 mali luk, sitno nasjeckan
sol, papar
500 g mljevene govedine
2 češnja češnjaka
1 mala konzerva pelata
1 žlica naribanog đumbira
1 žlica garam masale
1 žličica mljevenog čilija
2 šalice zamrznutog graška
sok od jednog limuna

Priprema:

Zagrijte ulje na velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa na njemu popržite luk, oko 4 minute. Dodajte govedinu, sol i papar pa dinstajte dok ne meso ne porumeni. Dodajte češnjak, rajčicu i đumbir, garam masalu i čili. Promiješajte, dodajte grašak pa smanjite vatru pa kuhajte oko 8 minuta tj. dok grašak ne omekša.
Kada je gotovo posipajte limunovim sokom. Po potrebi dosolite.

Poslužite uz chapati kruščiće.