RECEPTI

Juha od ječma s gljivama


Sastojci (za 4 porcije):

1/2  žlice maslinovog ulja
1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
2 mrkve, nasjeckane na kockice
1/4 šalice bijelog vina
4 veća šampinjona
1 litra goveđeg temeljca (ili 1,5 goveđa kocka + 1 litra vode)
1/3 šalice ječma
1/2 šalice sitno sjeckanog svježeg peršinovog lista
malo mljevenog papra


Priprema:

U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ulje, dodajte luk i mrkvu. Dinstajte dok ne povene, oko 5 minuta. 

Dodajte vino pa kuhajte dok ne ispari četvrtina tekućine. Umiješajte goveđi temeljac i ostavite da zakuha. Umiješajte ječam, poklopite i kuhajte  povremeno miješajući, oko 45 minuta.

U međuvremenu narežite gljive na četvrtine.

Nakon 45 minuta dodajte gljive, peršin i papar. Pomiješajte i zakuhajte na laganoj vatri. Poklopite i kuhajte još oko 15 minuta. Poslužite toplo.





Lažni mini quiche od sira i špinata

Sastojci (za 4 porcije):

3 gotove kore za savijače
1 ½  dl mlijeka
1/3 šalice svježeg posnog sira
¼ šalice ribanog parmezana
1 jaje
1 bjeljanjak
½ žličice soli
¼ žličice papra
250 g špinata, otopljenog i dobro iscijeđenog



Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Od masnog papira izrežite krugove koji odgovaraju promjeru dna kalupa za mini quiche.

Presavinite odjednom sva tri lista za savijače popola pa se poslužite manjim tanjurićem (promjera nešto većeg od mini kalupa za quiche) kao kalupom za izrezivanje krugova. Listove možete izrezati i u obliku kvadrata, stranice nešto veće od promjera kalupa. Svaki kalup za quiche obložite s tri tako pripremljena lista za savijače. 

Ostatke od listova koje ste rezali u krug narežite na manje komadiće i umiješajte ih naknadno u smjesu za punjenje.


U posudi izmiješajte mlijeko, svježi sir, parmezan, jaja, bjelanjak, sol i papar. Iscijeđeni špinat rasporedite u kalupe po tijestu pa preko njega prelijte smjesu sira i jaja.

Pecite u pećnici oko 15-18 minuta, tj. dok se sir ne zarumeni. Servirajte toplo.













Tart od bosiljka

Sastojci:

Tijesto:
200 g integralnog brašna
1/4 žličice soli
75 g maslaca
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
maslinovo ulje za premazivanje kalupa
brašno za valjanje tijesta

Nadjev:
100 g svježeg bosiljka
4 mlada luka
2 češnja češnjaka
1 neprskani limun
400 g ricotte (skute)
80 g naribanog parmezana
4 jaja
sol
mljeveni papar


Priprema:

Brašno, sol, omekšali maslac u komadima, jaje i kiselo vrhnje umijesite u glatko tijesto. Omotajte prozirnom folijom i stavite da odstoji na hladnome mjestu 30 minuta.

Operite i otresite bosiljak, natrgajte listove te ih nasitno nasjeckajte. Mladi luk operite, očistite i narežite na tanke kolutiće. Češnjak oljuštite i nasitno nasjeckajte.

Limun operite toplom vodom, naribajte koricu i iscijedite sok.

Pomiješajte ricottu, parmezan, naribanu limunovu koricu, limunov sok i jaja. Bosiljak pomiješajte s mladim lukom i češnjakom te posolite i popaprite.

Kalup za tart premažite uljem, a pećnicu zagrijte na 200°C.  Tijesto razvaljajte na radnoj površini posutoj brašnom pa njime obložite kalup. Oblikujte povišeni rub.

U tijesto ulijte nadjev od bosiljka i ricotte te stavite peći u pećnicu oko 45 minuta, dok ne poprimi zlatnožutu boju. Izvadite iz pećnice i poslužite.


Napomena:
Za kalup od 24 cm

Pesto s bademima

Sastojci (za 4 osobe):

50 g svježeg bosiljka
40 g oljuštenih badema
2 češnja češnjaka
120 ml maslinovog ulja
2 žlice svježe naribanog parmezana
sol
mljeveni papar
malo limunova soka


Priprema:

Bosiljak operite, otresite i natrgajte na listove. Bademe popržite na suhoj zagrijanoj tavi (bez masnoća) pa ih izvadite i ostavite da se ohlade.

Oljuštite češnjak te ga s bademima i bosiljkom u blenderu usitnite u finu smjesu. Postepeno dolijevajte ulje u tankome mlazu, stalno miksajući tako da dobijete žitku smjesu.

Dodajte parmezan te sve posolite i popaprite prema ukusu i nakapajte limunovim sokom.




Chipotle piletina s rižom

Sastojci (za 6 porcija):

1 žlica ulja
1/2 kg bijelog mesa, narezanog na veće kocke (2-3 cm)
1 crveni luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka
1 crvena paprika, narezana na kockice
1 šalica riže
1 cijela dimljena papričica (ili 1 žličica suhe mljevene)
2 šalice pasirane rajčice
1 šalica zamrznutog mladog graška



Priprema:

Zagrijte duboku tavu na srednje jakoj vatri, dodajte ulje pa piletinu. Pecite, stalno miješajući, 8 minuta pa pečenu piletinu odložite na tanjur, poklopite i ostavite sa strane.

U posebnom loncu pomiješajte rižu i pasiranu rajčicu pa kuhajte poklopljeno 10 minuta. Promiješajte, ponovno poklopite i ostavite sa strane da riža upije sve sokove.

U manjem loncu skuhajte grašak u blago posoljenoj vodi, oko 10 minuta. Procijedite i odložite sa strane.

U tavi u kojoj ste pekli piletinu kratko prodinstajte luk i češnjak, oko 8 minuta, Dodajte crvenu papriku, koju ste prije toga narezali na kockice i dimljenu papričicu (chipotle). Sve još kratko prodinstajte, miješajući, oko 1 minutu.

U tako pripremljenu papriku dodajte piletinu i dobro je zagrijte. Ponovite postupak i s graškom pa na kraju umiješajte i kuhanu rižu. Poslužite toplo.






Salata od piletine s pestom i pečenom tikvom

Sastojci:
(za 4 porcije)

600 g muškatne tikve, oguljene i narezane na kocke (2 cm)
160 g rigatoni tjestenine
300 g kuhanih pilećih prsa, istrganih na rezance
250 g cherry rajčica, prepolovljenih
1 crveni luk, tanko nasjeckan
1/4 šalice sitno nasjeckanog peršinovog lista
1/3 šalice (90 g) pesta od bosiljka



Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Kocke bundeve u posudi pomiješajte s 1 žličicom ulja i sve dobro promiješajte i protresite.
Na lim za pečenje stavite masni papir pa po njemu ravnomjerno u jedan red rasporedite narezanu tikvu. Po želji posolite.  Pecite oko 25 minuta tj. dok ne omekša i ne porumeni.

U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Nemojte prekuhati. Procijedite je, ostavljajući 2 žlice vode u kojoj se kuhala sa strane.

U većoj zdjeli pomiješajte piletinu, rajčicu, luk, peršin i pesto. Dodajte pečenu tikvu, tjesteninu i vodu u kojoj se tjestenina kuhala i sve dobro protresite.

Poslužite uz zelenu salatu začinjenu balzamičnim octom.





Chapati (Indijski kruh)


Sastojci (za 12 kruščića):

2 šalice brašna
1/2 žličice soli
3/4 šalice tople vode


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U sredini napravite udubljenje pa u njega ulijte vodu, polako miješajući rukom kako bi formirali tijesto. Izvadite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne dobijete glatko, rastezljivo i meko tijesto, oko 7-10 minuta. Pokrijte tijesto i ostavite oko 10 minuta da odmara.

Podijelite tijesto na 12 jednakih dijelova. Svaki dio dlanovima oblikujte u lopticu pa ih potom tanko razvaljajte u krug promjera oko 15 cm.

Dobro zagrijte tavu s debljim dnom. Pecite jedan po jedan chiapati s obje strane oko 1 minutu, tj. dok se ne napušu i ne porumene. Odlažite ih na tanjur, jedan na drugi, kako bi ostali topli.

Chapatije možete napraviti i dan ranije. Ohladite ih pa zamotajte u foliju i spremite u hladnjak. Prije posluživanja samo ih zagrijte na tavi oko 30 sekundi sa svake strane.







Weight Watchers:
1 chiapati = 1 bod

Njujorški bagel

Sastojci (za 8 kom):

2 žličice suhog kvasca
1 1/2 žlica šećera
1 1/4 šalice tople vode
3 1/2 šalice (500 g) brašna, i još malo za zamjes
1 1/2 žličica soli

Za posip po izboru:

kim, krupna sol, češnjak u prahu, sitno sjeckani luk, mak, sezam...


Priprema:

Pomiješajte 1/2 šalice tople vode sa šećerom te dodajte suhi kvasac. Ostavite tako oko 5 minuta  pa promiješajte kako ne bi bilo grudica.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U sredini napravite udubinu pa u nju ulijte smjesu s kvascem. Dodajte polovicu preostale vode pa sve dobro zamijesite. Ovisno o vrsti brašna koju koristite trebat ćete još dodati od 2 žlice do 1/4 šalice vode. Ono što trebate na kraju dobiti je čvrsto, ali vlažno tijesto.

Na pobrašnjenoj površini mijesite tijesto oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodavajte brašno kako bi tijesto postalo čvrsto i tvrdo. Premjestite tijesto u posudu obloženu masnim papirom, prekrijte krpom i ostavite na toplom oko 1 sat kako bi se tijesto udvostručilo u volumenu. Zatim premijesite tijesto i ostavite još 10 minuta da omori.

Pažljivo razdijelite tijesto na 8 jednakih komada. Svaki komad oblikujte u kuglu. Svaku kuglu potom lagano pritisnite o radnu površinu i kružnim pokretima oblikujte savršeno glatku lopticu.

Prst utisnite u malo brašna pa njime u sredini probušite lopticu i napravite "prsten" tj. bagel. Otvor malo raširite, tako da bude promjera oko 1,5 cm. Odložite tako pripremljeni bagel na lim za pečenje obložen masnim papirom pa postupak ponovite s ostalih 7 loptica.

Prekrijte peciva mokrom krpom (pazite da nije oprana deterdžentom jer će tijesto poprimiti okus!) pa ostavite da odmara još 10 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220°C.

Široku i duboku (barem 10 cm)  tavu  napunite vodom i zakuhajte. Smanjite vatru kada zakipi. Kuhinjskom lopaticom premjestite jedan po jedan bagel u vodu (neka se ne dodiruju). Kada isplivaju na površinu, ostavite ih da se kuhaju oko 1-2 minute sa svake strane. Kuhane bagele odlažite na lim za pečenje obložen masnim papirom.

Ako želite posipati peciva s nekim od dodataka, učinite to čim ih izvadite iz vode i položite na masni papir. Premažite ih umućenim jajetom pa posipajte. Jaje je potrebno kako bi se posip dobro uhvatio na pecivo.

Pecite u pećnici 20 minuta, dok ne poprime zlatnosmeđu boju.






Weight Watchers:
1 bagel = 5 bodova

Umak od rajčice (za tjesteninu ili povrće)

Sastojci

1 žlica maslinovog ulja
2 luka, sitno sjeckana
4 češnja češnjaka
2 male konzerve sjeckanih pelata
1/4 šalice koncentrata rajčice
1 žličica suhog origana
1 žličica soli
1/2 žličice  papra


Priprema:

U tavi na zagrijanom ulju popržite sitno sjeckani luk i protisnuti češnjak, dok se luk ne zazlati, oko 5 minuta. Dodajte sve ostale sastojke, promiješajte, djelomično poklopite i dinstajte na tihoj vatri oko 25 min.

Tako pripremljeni umak možete čutavi do 5 dana u hladnjaku, u dobro zatvorenoj posudi.

Prijedlog za brzu večeru:
Iskoristite 1/2 šalice umaka na 100 g kuhanih špageta.





Weight Watchers:
- za 6 šalica umaka
- 1 porcija = 1/2 šalice umaka = 1 bod
- 1 porcija umaka sa 1 šalicom kuhanih špageta = 5 bodova

Focaccia s pestom i sušenim rajčicama

Sastojci:

1 šalica tople vode
2 1/4 žličice suhog kvasca
1 žličica šećera
1/2 žličice soli
2 1/4 šalice brašna
2 žlice palente
2 žlice pesta od bosiljka
1/4 šalice sušenih rajčica, namočenih u vodi, procijeđenih pa sitno nasjeckanih
1/4 šalice naribanog sira Pecorino Romano


Priprema:

U manjoj zdjelici pomiješajte šećer i toplu vodu, dodajte kvasac i ostavite sa strane da se aktivira, oko 5 minuta.

U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno i sol, zalijte aktiviranim kvascem te električnom mješalicom umijesite tijesto u glatku smjesu, oko 1 minutu.

Posudu prekijte folijom i krpom te ostavite na toplom da se tijesto digne tj. da udvostruči volumen. 

Kalup za pečenje promjera 30 cm premažite s malo ulja i posipajte palentom.

Dignuto tijesto premijesite te ga razvucite u krug promjera 30 cm i položite u kalup za pečnje. Gornjim vrhom kuhače izbodite površinu tijesta, a potom ga izbockajte i s vilicom. 

Tijesto premažite pesom i posipajte sitno sjeckanim sušenim rajčicama i ribanim sirom. Ostavite na toplom da se tijesto još malo podigne, oko 30 minuta.

Pecite u pećnici na 220°C oko 18 minuta, tj. dok joj kora ne porumeni i ne postane hrskava. Servirajte na velikoj drvenoj dasci, razrezanu na 8 komada.

Focacciu možete jesti samostalno ili uz neku omiljenu juhu, npr. minestrone.







Ovo je Weight Watchers recept. 
Ukupno porcija: 8
Bodova po porciji (1/8): 4





Pesto Genovese (Weight Watchers)

Sastojci:

25 g pinjola
1 češanj češnjaka
50 g svježih listova bosiljka
5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 žlice ribanog parmezana





Priprema:

U tavi kratko tostirajte pinjole na laganoj vatri. Stavite ih u mužar, zajedno s češnjakom i bosiljkom te ih dobro zdrobite batićem.  Postepeno i naizmjenično dodavajte maslinovo ulje i parmezan, uz stalno gnječenje batićem, dok ne dobijete kremastu i jednoličnu smjesu. Alternativno, sve ove sastojke možete izraditi u multupraktiku.

Poslužite uz toplu tjesteninu ili kao dodatak drugim receptima.



Recept je za 6 porcija.
Broj bodova po porciji: 4

Puretina u finom umaku od senfa i vina

Sastojci:

8 odrezaka purećih prsa
50 g maslaca
3 žlice suncokretovog ulja
1 šalica (240 ml) crnog vina
2 žlice senfa
150 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice kiselog vrhnja
sol, papar

Prilog: 
1 šalica riže
2  šalice vode
malo soli


Priprema:

Pureće odreske lagano istucite batićem te ih posolite s obje strane.

Na tavi dobro zagrijte ulje i maslac te na masnoći na naglo ispecite odreske, 1-2 minute s obje strane. Izvadite odreske i odložite ih na tanjur sa strane.

Uklonite i tavu s vatre pa u masnoću na kojoj su se pekli odresci stavite senf i dodajte crno vino. Sve dobro promiješajte kako biste dobili ujednačenu smjesu. Vratite na vatru te kratko prokuhajte, kako bi se alkohol oslobodio iz vina. Dodajte vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje, dobro promiješajte pa ostavite na laganoj vatri da se umak ukuha i zgusne, oko 5 minuta.

U tako dobiveni umak vratite ranije pečene odreske te sve zajedno prokuhajte još oko 3 minute.

U međuvremenu skuhajte rižu te je poslužite kao prilog uz tople odreske u umaku.



Pogača s mirisnim začinskim biljem

Sastojci:

435 g pšeničnog brašna
1 omot instant kvasca
1 žličica smeđeg šećera
2 razom pune žličice soli
3 žlice ulja
250 ml mlake vode
2 žlice nasjeckanog začinskog bilja (npr. vlasac, suhi peršin, majčina dušica, bosiljak, origano, ružmarin...)


Priprema:

U posudi pomiješajte prosijano brašno i instant kvasac. Dodajte šećer, sol, ulje i mlaku vodu pa sve pomiješajte mikserom, najprije kratko najmanjom brzinom, a potom oko 5 minuta najvećom brzinom, dok ne dobijete glatko tijesto.

Na ravnoj površini tijesto deblje razvucite u krug pa ga posipajte dijelom začinskog bilja. Preklopite ga, pa ponovno posipajte s malo bilja, pa ponovno preklopite. Ponovno ga utisnite tako da ga razvučete pa ponovite postupak dok ne potrošite sve začine. Potom ga temeljito ručno izmijesite, oblikujte u pogaču te ga položite u kalup za pečenje (lim ili vatrostalnu posudu).

Tako pripremljeno tijesto stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 80°C i ostavite ga da se diže sve dok mu se volumen ne udvostruči. Temperaturu pećnice zatim povećajte na 200°C, a nabujalu pogaču nakratko izvadite kako bi je kistom premazali s mlakom vodom. Vratite pogaču u vruću pećnicu i pecite oko 50 minuta. Tijekom pečenja pogaču povremeno namažite vodom.




Kolač od sira i limete

Sastojci:

Baza:
180 g mljevenog graham keksa (može i petit beurre)
150 g rastopljenog maslaca
1/4 šalice šećera

Nadjev:
250 g mascarponea
400 g kravlje skute
1 1/4 šalice šećera
3 jaja
1/4 šalice brašna
2 žličice ekstrakta vanilije
1 kiselo vrhnje (180 ml)
svježe iscijeđeni sok od 4 limete



Priprema:

Svi gore navedeni sastojci trebaju biti sobne temperature.

U posudi pomiješajte mljeveni keks i šećer te ih prelijte rastopljenim maslacem. Izmiksajte u jednoličnu smjesu (biti će rastresita). Okrugli kalup za pečenje obložite papirom za pečenje te preko njega istresite smjesu s keksom. Jednolično je poravnajte te je stavite 8 minuta u pećnicu na 180°C .

U međuvremenu izradite nadjev. U većoj zdjeli pomiješajte mascarpone i skutu, dodajte šećer te mikserom dobro izradite da dobijete kremastu smjesu. Povremeno sastružite kremu s bočnih stijenki kako bi bili sigurni da se svi dijelovi smjese dobro izrade.

Postepeno umiješajte kiselo vrhnje, vaniliju, brašno i jaja te nastavite miksati dok smjesa ne postane potpuno glatka. Na kraju dodajte sok od limete pa još jednom sve dobro izmiksajte.

Pečenu koru izvadite iz pećnice, a kalup u kojem se nalazi potom izvana obložite aluminijskm folijom sve do gornjeg ruba. Kalup potom stavite u veću i dublju tepsiju pa u tepsiju ulijte toplu vodu do polovice visine okruglog kalupa s korom. Tako će se naš kolač peći u vodenoj kupelji.

Pripremljen sirni nadjev potom izlijte po zapečenoj kori od keksa pa kalup u vodenoj kupelji vratite u pećnicu na 180°C na 15 minuta. Zatim snizite temperaturu na 120°C i pecite kolač još 50 minuta.

Gotov kolač ohladite te ga stavite u hladnjak gdje treba odstajati barem 6 sati.







Sočni kolač od rogača i brusnica

Sastojci:
120 g maslaca
2/3 šalice šećera
2/3 šalice rogača
2/3 šalice brašna
2 jaja
1 vrećica vanilin šećera
1/2 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
1/2 šalice sušenih brusnica
6 žlica jogurta

Preljev:
2 žlice marmelade od marelica
3 žlice vode



Priprema:

Maslac i jaja izvadite iz hladnjaka i ostavite da se zagriju na sobnu temperaturu.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

U posudi kremasto izmiksajte maslac, dodajte mu šećer pa sve dobro izradite mikserom tako da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, miješajući između dodavanja najmanjom brzinom.

 U manjoj zdjelici pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, rogač i vanilin šećer te smjesu polako mikserom glatko umiješajte u posudu s maslacem i jajima. Na kraju dodajte brusnice brusnice i jogurt te još jednom dobro izmiksajte.

Smjesu istresite u okrugli kalup obložen masnim papirom te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 minuta.

Pečeni i vrući kolač prelijte preljevom od marmelade, koju se prethodno u manjem lončiću zagrijali i rastopili na laganoj vatri u 3 žlice vode.