Sastojci:
Za 4 placke:
4 srednje velika krumpira
prstohvat soli
1/4 šalice brašna + malo za posipanje
1 žlica rastopljenog maslaca
Priprema:
Neoguljene krumpire stavite u veći lonac, potopite vodom i stavite na jaku vatru da voda zakuha. Potom smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se krumpiri skuhaju, oko 25 minuta. Skuhane krumpire procijedite, malo ohladite i ogulite pa ih zgnječite u pire.
U još topao pire dodajte brašno, sol i rastopljeni maslac te zamijesite tijesto.
Na pobrašnjenoj površini dlanovima poravnajte tijesto te ga, s obzirom da će biti vrlo ljepljivo, posipajte brašnom. Valjkom razvaljajte tijesto u krug, na debljinu od oko pola centimetra te ga pobrašnjenim nožem razrežite na četvrtine.
Zagrijte tavu u kojoj namjeravate peći pogače, malo pobrašnite dno tave te pecite na suho, oko 3 minute sa svake strane, tj. dok ne porumene. Pečene pogače malo posolite te poslužite tople.
Ideja:
Kako bi obogatili okus, u tijesto možete dodati luk, češnjak u prahu ili začine po volji.
RECEPTI
▼
Muffini (osnovni recept)
Sastojci:
2 šalice glatkog brašna
3 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
¾ šalice šećera
1 jaje
1 šalica mlijeka
¼ šalice ulja
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.
U drugoj zdjeli dobro istucite jedno jaje. Pjenjačom u jaje umiješajte ulje i mlijeko.
U smjesi s brašnom u sredini napraviti udubljenje te u njega, polagano, ulijte smjesu s jajetom. Lagano promiješajte sve sastojke tako da dobijete jednoličnu smjesu. Nemojte prejako i naglo miješati jer će vam smjesa postati gnjecava i teška.
Tijesto izlijevajte u obložene kalupe za muffine.
Tepsiju stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta tj. dok ne porumene i dok zabodena čačkalica iz muffina ne izađe u potpunosti čista.
Ovo je osnovni recept za muffine. Mogućnosti za adaptaciju su gotovo beskonačne!
Evo nekoliko ideja:
- s borovnicama: umiješajte 1 šalicu svježih ili zamrznutih borovnica
- s malinama: umiješajte 1 šalicu zamrznutih malina
- s grožđicama: umiješajte 1 šalicu grožđica. Grožđice možete prethodno namočiti u rumu. Ako su grožđice veće, nasjeckajte ih
- s datuljama: umiješajte 1 šalicu sitno nasjeckanih datulja
- s kokosom: umiješajte 1 šalicu kokosovog brašna
- s bananom i cimetom: umiješajte 2 zdrobljene banane i žličicu cimeta; kao posip možete koristiti zobenu kašu
- s jabukom, mrkvom i grožđicama: umiješajte ½ šalice sjeckanih jabuka, ½ šalice naribane mrkve, ¼ šalice grožđica i ½ žličice cimeta
- s džemom: nakon što ste zamiješali smjesu, dodajte oko 2 žlice prethodno dobro zamiješanog i omekšanog džema koji potom samo lagano s nekoliko poteza kuhače umiješajte u smjesu; džem može biti od jagode, maline, borovnice, kupine…
- s čokoladom: umiješajte 1 šalicu čokoladnih suza (ili sitno sjeckane čokolade za kuhanje) i 1 žličicu ekstrakta vanilije
- s jagodama: umiješajte 1 šalicu nasjeckanih svježih jagoda i 1 žličicu ekstrakta badema
- s jabukom i cimetom: umiješajte 1 šalicu sjeckanih jabuka posipanih s 2 žličice cimeta
- s bananom i orasima: umiješajte 2 zdrobljene banane i ½ šalice sjeckanih oraha
- s marelicama: umiješajte 1 šalicu sjeckanih marelica iz konzerve; možete dodati i malo suhih marelica; prije pečenja možete ih posipati mješavinom šećera i cimeta
- s makom: umiješajte 2 žlice mljevenog maka i 1 žličicu ekstrakta limuna
- s bundevom: umiješajte 1 ½ šalicu pirea od muškatne tikve, ½ žličice mljevenih klinčića, ½ žličice cimeta, ½ žličice muškatnog oraščića, 50 g grožđica
Za slane varijacije smanjite osnovnu količinu šećera na 2
žlice, a količinu soli povećajte na 1
žličicu.
- s tvrdim sirom: umiješajte 1 šalicu ribanog tvrdog sira (npr. gouda, podravec, tilzit)
- sa slaninom: umiješajte ¼ šalice popržene i izmrvljene hrskave slanine
- s tvrdim sirom i talijanskim začinima: umiješajte 1 šalicu tvrdog sira, ½ žličice češnjaka u prahu i 1 žličicu talijanskih začina (= mješavina suhog origana, bosiljka, ružmarina, mažurana, korijandera, timijana, čubra, papričica)
Savjeti domaćica:
Umjesto ulja kod
slatkih muffina možete koristiti sok od jabuke.
Umjesto običnog mlijeka možete koristiti sojino mlijeko ili sojino mlijeko s
okusom vanilije.
Muffini s jabukom i cimetom
2 šalice* brašna + 2 žličice za posipanje jabuka
1 ½ žličica praška za pecivo
½ žličice soli
2 žličice cimeta + ½ žličice za posipanje jabuka
2 šalice jabuka =1 velika jabuka ili 2 manje
100 g maslaca, sobne temperature
12 žlica šećera
2 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
½ šalice mlijekaPosip:
25 g maslaca
2 žlice šećera
2 žlice cimeta
2 žlice cimeta
Priprema:
* 1 šalica = 16 žlica = 240 ml
Pećnicu zagrijte na 190°C. Pripremite kalupe tako da u njih postavite papirnate košarice za pečenje muffina. Ako nemate gotove košarice, namastite kalupe za muffine i pobrašnite ih. Višak brašna odstranite.
Pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo, sol i cimet.
Jabuke nasjeckajte na kockice te ih u posebnoj posudi posipajte s 2 žličice brašna i protresite.
U trećoj posudi električnom mješalicom pjenasto izmiksajte maslac i šećer, oko 3 minute. Polako umiješajte jedno pa drugo jaje. Dodajte ekstrakt vanilije.
Polagano dodavajte mješavinu s brašnom, podlijevajući povremeno s mlijekom. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kuhačom umiješajte jabuke.
Tako pripremljenom smjesom punite kalupe za muffine, tako da ih napunite do pola ili do ¾ kalupa. Pecite muffine oko 30 minuta, odnosno dok zabodena čačkalica ne izađe čista iz kolačića.
U međuvremnu pripremite posip tako da na laganoj vatri polako otopite maslac. U manjoj zdjelici pomiješajte cimet i šećer. Gotove muffine izvadite iz pećnice, ostavite da se kratko ohlade te ih izvadite iz kalupa.
Na kraju četkicom umočenom u rastopljeni mslac premažite površinu muffina te muffine umočite u smjesu šećera i cimeta. Posložite ih na pladanj i ostavite da se ohlade u potpunosti.
Čoko-grah kocke (brownies)
Sastojci:
2 šalice (crnog) graha iz konzerve, dobro ispranog i prosušenog
2 jaja
2 žlice suncokretovog ulja
3/4 šalice kakao praha (kvalitetnog)
1/4 žličice soli
1 žličica vanilijinog ekstrakta
3/4 šalice šećera, malo usitnjenog u mužaru
1 žličica praška za pecivo
Za posip:drobljeni orasi, pekani ili komadići tamne čokolade
Priprema:
Pomiješajte mokre sastojke, dodajte im uz miksanje suhe sastojke.
Smjesu istresite na zamašćeni lim za pečnje (mogu biti i kalupi za muffine) i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 18 minuta na 180°C.
Ideja: Dodatne komadiće čokolade možete nasjeckati te ih, nakon što ste završili s miksanjem, umiješati direktno i u smjesu.
2 šalice (crnog) graha iz konzerve, dobro ispranog i prosušenog
2 jaja
2 žlice suncokretovog ulja
3/4 šalice kakao praha (kvalitetnog)
1/4 žličice soli
1 žličica vanilijinog ekstrakta
3/4 šalice šećera, malo usitnjenog u mužaru
1 žličica praška za pecivo
Za posip:drobljeni orasi, pekani ili komadići tamne čokolade
Priprema:
Pomiješajte mokre sastojke, dodajte im uz miksanje suhe sastojke.
Smjesu istresite na zamašćeni lim za pečnje (mogu biti i kalupi za muffine) i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 18 minuta na 180°C.
Ideja: Dodatne komadiće čokolade možete nasjeckati te ih, nakon što ste završili s miksanjem, umiješati direktno i u smjesu.
Curry od leće, graška i mrkve
Sastojci:
1 šalica zelene leće (puy leća) *
3 šalice vode
1 srednje veliki žuti luk
1/2 šalice mladog graška
1/2 šalice mrkve nasjeckane na manje kockice
1 žlica curry začina
1 žličica sjemenki kima
2 vrhom pune žličice svježe naribanog đumbira
4 žlice ulja
voda za podlijevanje
sol, papar
Priprema:
U dubljoj tavi zagrijte ulje. Luk sitno nasjeckajte te ga kratko popržite na ulju, dodajte leću, grašak i mrkvu te zalijte s tri šalice vode. Dodajte začine - curry, kim, đumbir i sol te pustite da se sadržaj u loncu zakuha.
Smanjite vatru na najmanje te kuhajte dok leća ne omekša. Ako je potrebno, povremeno dolijevajte vodu, ali ne previše kako curry ne bi postao previše jušast. Kada je leća kuhana dodajte papra te po želji pojačajte ostale začine.
Curry poslužite topao uz kuhanu rižu.
Savjeti:
* Umjesto zelene, može se koristiti bilo koja druga leća - smeđa (nešto duže se kuha jer ima deblju ovojnicu), narančasta i crna.
Odnos vode i leće uvijek je 3 naprama 1.
Falafel s tahinijem
400 g slanutka iz konzerve
1 šalica sitno nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica sitno najseckanog svježeg vlasca
4 veća češnja češnjaka
1 srednje veliki žuti luk
sol, papar
1 žličica kima
2 žlice tahinija (paste od sezama)
4 - 6 žlica slanutkovog brašna (može i pšenično)
2 žlice soka od limuna
1/2 žličice praška za pecivo
po potrebi: 1 manje jaje
ulje za prženje
Priprema:
Slanutak procijedite te ga zajedno s peršinom, vlascem, lukom, češnjakom i tahinijem stavite u multipraktik kako bi se napravila jednolična smjesa. Ako želite dodati jedno malo jaje, također ga dodajte u multipraktik. Dodajte sve navedene začine i prašak za pecivo te dobro promiješajte. Polako dodavajte brašno, žlicu po žlicu te dobro miješajte (ako je smjesa vlažnija, biti će potrebno više brašna). Što je u smjesi manje brašna, to će falafel biti bolji. Međutim, ako nema dovoljno veziva falafel će se raspasti pri prženju. Zbog toga je jaje opcionalno vezivo. Međutim, birajte što manje jaje, jer ono razvodnjuje smjesu.
Ostavite smjesu da malo odstoji. Po potrebi i želji pojačajte začine.
a) Na tavi zagrijte ulje. Smjesu rukama oblikujte u okruglice promjera 4-5 cm te ih malo spljoštite. Falafel treba biti debljine oko 2 cm. Pržite s obje strane dok ne porumeni.
b) Također, u dubljoj posudi možete zagrijati i veću količinu ulja pa falafel pržiti u dubokoj masnoći.
c) Najmanje masna opcija jest ona da falafele posložite na namašćeni lim, potom ih četkicom premažete s još malo ulja s gornje strane te stavite peći u pećnicu na 190°C dok ne porumene, oko 10 - 15 min s obje strane.
Serviranje
Falafel se tradicionalno servira u piti tj. lepinji (za koju recept možete pronaći ovdje), uz svježe ili ukiseljeno povrće te uz umak od tahinija (recept ovdje).
Salata od matovilca i zelenog radiča s lješnjacima i tvrdim sirom
Sastojci:
svježi matovilac
mladi listovi zelenog radiča, narezani na trakice
sir tilzit, nasjeckan na manje kockice
krupno nasjeckani lješnjaci
lješnjakovo ulje
ocat (ili, po želji, limunov sok)
sol, po ukusu
Priprema:
Matovilac i radič dobro operite pa potom listove radiča narežite na uske trakice.
U većoj zdjeli pomiješajte dvije salate, dodajte lješnjakovo ulje i ocat (limunov sok) i posolite.
Tilzit (ili neki drugi tvrdi sir) narežite na manje kockice, a lješknjake na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. Dodajte sir i lješnjake u salatu te dobro promiješajte.
Poslužite svježe.
svježi matovilac
mladi listovi zelenog radiča, narezani na trakice
sir tilzit, nasjeckan na manje kockice
krupno nasjeckani lješnjaci
lješnjakovo ulje
ocat (ili, po želji, limunov sok)
sol, po ukusu
Priprema:
Matovilac i radič dobro operite pa potom listove radiča narežite na uske trakice.
U većoj zdjeli pomiješajte dvije salate, dodajte lješnjakovo ulje i ocat (limunov sok) i posolite.
Tilzit (ili neki drugi tvrdi sir) narežite na manje kockice, a lješknjake na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. Dodajte sir i lješnjake u salatu te dobro promiješajte.
Poslužite svježe.