RECEPTI

Curry od leće, graška i mrkve


Sastojci:

1 šalica zelene leće (puy leća) *
3 šalice vode
1 srednje veliki žuti luk
1/2 šalice mladog graška
1/2 šalice mrkve nasjeckane na manje kockice
1 žlica curry začina
1 žličica sjemenki kima
2 vrhom pune žličice svježe naribanog đumbira
4 žlice ulja
voda za podlijevanje
sol, papar



Priprema:
U dubljoj tavi zagrijte ulje. Luk sitno nasjeckajte te ga kratko popržite na ulju, dodajte leću, grašak i mrkvu te zalijte s tri šalice vode. Dodajte začine - curry, kim, đumbir i sol te pustite da se sadržaj u loncu zakuha.

Smanjite vatru na najmanje te kuhajte dok leća ne omekša. Ako je potrebno, povremeno dolijevajte vodu, ali ne previše kako curry ne bi postao previše jušast. Kada je leća kuhana dodajte papra te po želji pojačajte ostale začine.

Curry poslužite topao uz kuhanu rižu.

Savjeti:
* Umjesto zelene, može se koristiti bilo koja druga leća - smeđa (nešto duže se kuha jer ima deblju ovojnicu), narančasta i crna.

Odnos vode i leće uvijek je 3 naprama 1.






Falafel s tahinijem

Sastojci: 
400 g slanutka iz konzerve
1 šalica sitno nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica sitno najseckanog svježeg vlasca
4 veća češnja češnjaka
1 srednje veliki žuti luk
sol, papar
1 žličica kima
2 žlice tahinija (paste od sezama)
4 - 6 žlica slanutkovog brašna (može i pšenično)
2 žlice soka od limuna
1/2 žličice praška za pecivo
po potrebi: 1 manje jaje

ulje za prženje

Priprema:

Slanutak procijedite te ga zajedno s peršinom, vlascem, lukom, češnjakom i tahinijem stavite u multipraktik kako bi se napravila jednolična smjesa. Ako želite dodati jedno malo jaje, također ga dodajte u multipraktik. Dodajte sve navedene začine i prašak za pecivo te dobro promiješajte. Polako dodavajte brašno, žlicu po žlicu te dobro miješajte (ako je smjesa vlažnija, biti će potrebno više brašna). Što je u smjesi manje brašna, to će falafel biti bolji. Međutim, ako nema dovoljno veziva falafel će se raspasti pri prženju. Zbog toga je jaje opcionalno vezivo. Međutim, birajte što manje jaje, jer ono razvodnjuje smjesu.

Ostavite smjesu da malo odstoji. Po potrebi i želji pojačajte začine.

Opcije za pečenje:
a) Na tavi zagrijte ulje. Smjesu rukama oblikujte u okruglice promjera 4-5 cm te ih malo spljoštite. Falafel treba biti debljine oko 2 cm. Pržite s obje strane dok ne porumeni.

b) Također, u dubljoj posudi možete zagrijati i veću količinu ulja pa falafel pržiti u dubokoj masnoći.

c) Najmanje masna opcija jest ona da falafele posložite na namašćeni lim, potom ih četkicom premažete s još malo ulja s gornje  strane te  stavite peći u pećnicu na 190°C dok ne porumene, oko 10 - 15 min s obje strane.

Serviranje

Falafel se tradicionalno servira u piti tj. lepinji (za koju recept možete pronaći ovdje), uz svježe ili ukiseljeno povrće te uz umak od tahinija (recept ovdje).