RECEPTI

Gusari

Sastojci:

200 g brašna
140 g maslaca
70 g šećera
1 vrećica praška za pecivo
1 žumanjak
naribana korica jednog limuna

1 bjelanjak
10 dag nasjeckanih badema
1 žlica šećera

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 160°C.

Brašno izmiješajte s omekšalim, izmrvljenim maslacem pa smjesi dodajte šećer, prašak za pecivo, žumanjak i koricu limuna. Dobro umijesite kako biste dobili homogenu, glatku smjesu.

Od tijesta prstima oblikujte loptice pa ih potom malo spljoštite.

U drugoj, čistoj posudi istucite čvrsti snijeg od jednog bjelanjka pa u njega polako umiješajte bademe i žlicu šećera.

Kuglice jednu po jednu uvaljajte u smjesu bjelanjaka i badema pa ih slažite na masni papir kojim ste obložili lim za pečenje.

Pecite u pećnici 15 do 20 minuta tj. dok blago ne porumene.

Brzi kolačići s bademima

Sastojci:

120 g maslaca
280 g šećera
3 jaja
250 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo

150 g sitno nasjeckanih badema (oraha ili lješnjaka)
100 g mljevenih badema (oraha ili lješnjaka)
2 žlice šećera

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa mu dodajte omekšale listiće maslaca i dobro rukama izmijesite. U sredini tijesta napravite udubljenje pa u njega razbijte jaje i dodajte šećer. Umijesite glatku homogenu smjesu.

Lim za pečenje prekrijte masnim papirom pa na njega prstima utisnite tijesto tako da prekrijete cijelo dno.

U manjoj zdjelici pomiješajte sitno sjeckane i mljevene bademe / orahe / lješnjake s 2 žlice šećera pa time posipajte tijesto. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 20 min.

Topao kolač možete narezati na kvadrate ili ga pomoću kalupa oblikovati u raznolike forme (npr. zvjezdice).


Keksići s bijelom čokoladom i kandiranom trešnjom

Sastojci:

100 g maslaca sobne temperature
1 šalica smeđeg šećera
1 šalica bijelog šećera (kristal)
2 veća jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
3 šalice brašna (višenamjensko)
1 žličica sode bikarbone za pečenje
1/2 žličice soli
2 žlice mlijeka
1 šalica sjeckanih pekana (ili običnih oraha)
1/2 šalice kandiranih trešanja
1 1/2 šalica sitno nasjeckane bijele čokolade

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 190°C.

U srednje velikoj zdjeli omekšali maslac izradite mikserom pa u njega dodajte bijeli i smeđi šećer i miksajte dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte jaja i vaniliju, izmiksajte pa ostavite kratko sa strane da se svi sastojci ne sjedine.

U drugoj posudi pomiješajte prosijano brašno, sol i pekarsku sodu.

U posudu s maslacem dodajte mlijeko pa u nju usipajte i mješavinu s brašnom. Mikserom miješajte dok ne dobijete jednoličnu čvrstu smjesu.

U drugoj posudi pomiješajte pekane (orahe), trešnje i bijelu čokoladu pa to polako umiješajte u tijesto za kekse.

Lim za pečenje obložite masnim papirom. Žličicom vadite smjesu i sipajte je u obliku hrpica na papir, međusobno udaljenih 4-5 cm.

Pecite 10 - 13 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, a pečene kekse ohladite na žičanom stalku.

Slavonske krofne

Sastojci:


6 žumanjaka
1 mala žlica soli
2 velike žlice šećera
1 dl ulja
0,5 dl rakije
1 kvasac
1/2 vrećice praška za pecivo
0,5 l mlijeka
1 kg oštrog brašna

Priprema:

Kvasac potopite u malo mlijeka i ostavit da se diže.


U većoj posudi u žumanjke pjenjačom umiješajte šećer, dodajte ulje, sol, rakiju, mlako mlijeko, prašak za pecivo pomiješan s brašnom i te kvasac. Mikserom izradite jednolično tijesto.

Posudu s tijestom ostavite na toplom sat vremena kako bi se tijesto podiglo.

Premijesite tijesto pa ga.razvaljajte na prst debljine. Kao kalup za rezanje možete iskoristiti čašu. Izrezane krofne pecite u vrućem dubokom ulju s obje strane, dok ne porumene.

Vruće ispržene krofne odložite na papirnatom ubrusu pa ih potom po želji posipajte šećerom u prahu.

Uštipci s hrenovkama

Sastojci:

10 hrenovki
 3 jaja
 3 dcl mlijeka
 30 dag brašna (glatkog)
 pola žličice soli
malo praška za pecivo
 ulje za prženje


Priprema:

Hrenovke narežite na valjčiće dužine oko 3 cm.

Žutanjke razdvojite od bjelanjaka. U žutanjke prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte mlijeko i sol te pjenjačom miješajte dok ne dobijete glatko tijesto, duplo gušće nego ono za palačinke.

Istucite snijeg od bjelanjaka pa ga dodajte smjesi.

Žlicom hrenovke uranjajte u tijesto i duboko pržite na vrućem ulje. Kad uštipci poprime zlatnu boju vadite ih na kuhinjski papir, kako bi popio višak ulja.

Napomena:
Važno je da ulje bude duboko i vrlo vruće, u protivnom će uštipci popiti dosta ulja.

Munchmallow kolačić

Sastojci (za 10 porcija):


Kora:  
4 žumanjka
1 šalica ulja
1 šalica šećera
1 šalica brašna
1 šalica mlijeka
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica kave (može i instant)

Fil:
4 bjelanjka
8 žlica šećera

Glazura:
200 g čokolade
3 žlice ulja

Priprema:

U većoj zdjeli mikserom izradite žumanjke i ulje, dodajte sve ostale sastojke i umiješajte jednoličnu smjesu. Istresite na kalup za pečenje i pecite na 200°C u prethodno zagrijanoj pećnici, oko 30 minuta.

U međuvremenu, umutite bjelanjke i šećer tako da dobijete čvrsti snijeg. Snijeg istresite na pečenu koru te sve zajedno vratite u pećnicu i sušite na 100°C oko 20 minuta.

Pripremite preljev. Na pari rastopite čokoladu te u nju umiješajte ulje. Gotovim preljevom prelijte gotov kolač. Ostavite da se ohladi te isjecije na kocke.

Crnac s bananom

Sastojci:

200 ml kiselog vrhnja
200 ml mlijeka
200 ml suncokretovog ulja
1 1/2 banana, zdrobljena ili izmiksana

2 šalice pšenične krupice
2 šalice šećera (bijelog ili smeđeg, po želji)
4 u vrh pune žlice kakaa
1 žličica mljevene minas kave (ali može i instant)
2 žličice sode bikarbone

Preljev:
10 žlica mlijeka
1 vrećica vanilin šećera
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice čokolade u prahu
5 dag maslaca

Priprema:

Oguljenu bananu izmiksajte s vrnjem i mlijekom pa dodajte ulje i sve ostale sastojke za biskvit. Sve dobro izradite mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po želji, u smjesu možete dodati i komadiće banane ili čokoladne kapljice (suze) te malo ruma.

Tako dobivenu smjesu istresite u namašćeni i pobrašnjeni dublji kalup te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C. Kada se biskvit podigne, a prije samog kraja, povisite temperaturu na 210°C. Biskvit je pečen kada zabodena čačkalica izađe u čista.

U međuvremenu pripremite preljev. Na pari otopite čokoladu i maslac te umijšajte ostale sastojke. Dobro promiješajte kako bi se vanilin šećer otopio. Preljevom zalijte topli kolač te ostavite da se ohladi i stegne.

Kuglice od kokosa i kave

Sastojci:

100 g maslaca 
30 g grožđica 
35 g badema 
100 g kokosovog brašna 
15 g kakaa u prahu 
0,2 dl kokosovog ulja 
0,2 dl kuhane turske kave (slatke)


Priprema:

Bademe i grožđice sitno nasjeckajte. Maslac izvadite iz hladnjaka i ostavite da se ugrije na sobnu temperaturu. Skuhajte slađu tursku kavu i ostavite da se ohladi.
Pomiješajte sve sastojke, a manju količinu kokosovog brašna ostavite kako biste kasnije u njega mogli uvaljati kuglice. Vlažnim dlanovima oblikujete kuglice (količina smjese za jednu kuglicu odgovara količini koja stane u jednu žličicu), a potom ih uvaljajte u kokosovo brašno. 

Gotove kuglice stavite u zamrzivač kako bi se stegle.  

Od ove količine smjese ispadne oko 20 kuglica. 

Pečeni šaran u umaku od kiselog vrhnja


Sastojci:

1 veći šaran
0,8 kg krumpira
4 češnja češnjaka
250 ml kiselog vrhnja
mljevena slatka crvena paprika
suncokretovo ulje
sol, papar


Priprema:
Šarana očistite od ljuski i iznutrica, dobro ga operite pa ga potom zarežite nožem s jedne strane, svaka dva cm po jedan duži zarez.

Češnjak narežite na sitne komadiće, pomiješajte ga s malo crvene paprike te tako dobivenom smjesom napunite zareze na ribi.

Krumpir operite, ogulite i narežite na tanje ploške. Na dno nauljene dublje vatrostalne posude posložite ploške krumpira pa na njega položite ribu, tako da zarezanu stranu s češnjakom okrenete prema gore. Stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C pa pecite oko 25 minuta, povremeno je polijevajući masnoćom i sokovima koje je ispustila.

U kiselo vrhnje umiješajte malo mljevene crvene paprike te njime pred sam kraj pečenja premažite ribu. Vratite premazanu ribu u pećnicu, malo povećajte temperaturu (na oko 180°C) i pecite još oko 10 do 15 minuta, tj. dok se vrhnje ne zapeče.

Poslužite toplo uz svježu salatu po izboru.




Blagdanski buncek

Sastojci:

1,5 kg svinjskog bunceka (svinjske koljenice)
4 češnja češnjaka
2 glavice luka
2 dl bijelog vina
2 dl mesnog temeljca
2 žlice senfa
3 žlice ulja
sol, papar
1 žličica mješavine začina

Priprema:
Luk sitno nasjeckajte pa ga rasporedite na dno nauljenog lima (ili duboke zemljane posude) s poklopcem. Češnjak očistite te ga nožem samo malo zdrobite pa ga tako u komadima posložite po dnu posude.

Oprano meso posolite, popaprite te ga premažite senfom u koji ste umiješali žlicu ulja te sve dobro utrljajte.

Meso položite na luk te ga podlijte vinom. Poklopite posudu (ako nemate poklopac, možete koristiti aluminijsku foliju) i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C oko pola sata.

Nakon pola sata izvadite posudu iz pećnice pa meso posipajte mješavinom začina i podlijte s malo juhe pa vratite u pećnicu. Pecite narednih sat vremena (ili više, ako je meso teže), ali često meso zalijevajte juhom, a zatim i vlastitim sokom koje je meso ispustilo tijekom pečenja. Polijevanje je važno kako se meso ne bi isušilo tj. kako bi ostalo sočno iznutra.

Meso je gotovo kad unutrašnjost više nije krvava, a površina je postala lijepo rumena i hrskava. Sok i masnoće koje je meso ispustilo tijekom pečenja na kraju možete protisnuti kroz cjedilo te njime preliti kuhani ili pečeni krumpir koji možete servirati kao prilog.

Tijesto za quiche (osnovni recept)


Sastojci:

250 g oštrog brašna
125 dkg maslaca
1 jaje
1 žumanjak
1 žlica kiselog vrhnja
malo soli
1/2 vrećice praška za pecivo


Priprema:

U većoj posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, sol i prašak za pecivo - a u drugoj (manjoj) jaje, žumanjak, kiselo vrhnje.

Omekšali maslac (sobna temperatura) u manjim komadićima dodajte u posudu sa suhim sastojcima te mikserom dobro izradite dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte potom umućene "mokre" sastojke te sve još dobro izradite mikserom, a potom po potrebi i rukama.

Tako dobiveno tijesto za quiche (pitu) tanko razvaljajte tako da dobijete površinu dovoljno veliku da njome prekrijete prethodno maslacem premazan kalup promjera 25 cm.

Quiche napunite željenim nadjevom i pecite u pećnici na 180°C.