RECEPTI

Sekeli gulaš

Ovaj sekeli gulaš je po receptu kuhara Alma Čatlaka, objavljenom u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska!".



Sastojci:
400 g svinjskih rebara bez kosti
600 g narezanog kiselog kupusa
2 lovorova lista
1 glavica crvenog luka
malo milerama
1/2 l mesnog temeljca
1 žličica mljevene slatke crvene paprika
sol, mljeveni papar
nekoliko zrna klekovih boba
suncokretovo ulje


Priprema:

Svinjska rebra narežite na kockice pa ih začinite solju i paprom.

U dubljoj tavi (ili plićem loncu) zagrijte ulje te na vruće dodajte meso i kratko ga popržite. Dodajte sitno nasjeckani luk pa sve zajedno pirjajte, povremeno miješajući dok luk ne postane staklast. Meso još malo posolite (Pažnja: ako vam je kupus slaniji, ne trebate dodatno dosoljavati meso) pa dodajte mljevenu papriku. Dobro promiješajte pa u tavu dodajte kiseli kupus, klekove bobice i lovorov list. Još jednom dobro promiješajte sve sastojke,

Potom kupus podlijte s mesnim temeljcem te po potrebi s još vode, toliko da svi sastojci budu prekriveni tekućinom. Poklopite i na laganoj vatri dinstajte oko sat vremena.

Servirajte toplo uz prilog kuhanog krumpira ili pire krumpira.



Tjestenina s piletinom i pestom

Sastojci:

500 g tjestenine
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
4 polovice pilećih prsa, bez kosti i kožice
2 češnja češnjaka
sol, papar
1 1/4 šalice kiselog vrhnja
1/4 šalice pesta
3 žlice naribanog parmezana

Priprema:

Zakuhajte lagano posoljenu vodu u velikom loncu. Dodajte tjesteninu i kuhajte oko 8 do 10 minuta, odnosno dok ne bude al dente (vrijeme kuhanja ovisi o vrsti tjestenine), a zatim je ocijedite.

U većoj tavi na srednje jakoj vatri rastopite maslac i masinovo ulje, dodajte piletinu narezanu na tanke trake i sitno nasjeckani češnjak te pirjajte kraće vrijeme. Smanjite vatru pa dodajte sol, papar (količina po ukusu), kiselo vrhnje, pesto i parmezan.

Pirjajte dok piletina više nije ružičasta u sredini. Na kraju sve zajedno umiješajte u kuhanu tjesteninu.
Poslužite toplo.

Džem od malina


Sastojci:

2,5 kg malina
sok od jednog limuna
2,5 kg šećera


Priprema:
U veći lonac stavite maline i prelijte ih limunovim sokom. Miješajući, kuhajte na srednje jakoj vatri dok maline ne puste sok. Kada smjesa zakuha, smanjite temperaturu (vatru) te na tako laganoj vatri voće kuhajte još oko 20 minuta, povremeno miješajući.

U međuvremenu, u vatrostalnu posudu usipajte šećer te je stavite u pećnicu na najnižu temperaturu da se grije oko 15 minuta. Tako zagrijani šećer dodajte voću te smjesu miješajte sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi.

Pojačajte temperaturu te kuhajte još oko 5 minuta (miješanje sada nije potrebno). Voće će se polako početi zgušnjavati. Je li smjesa dovoljno gusta možete provjeriti tako da u nju na sekundu uronite rub hladnog tanjurića. Ako je džem gotov, stisnuti će se na tanjuriću. Ako je smjesa i na tanjuriću tekuća, potrebno je dodatno kuhanje.

Staklenke u koje ćete uliti džem trebate prethodno sterilizirati i zagrijati u pećnici kako staklo ne bi puklo pri dodiru s vrućim voćem.

Skuhani džem uklonite s vatre. Žlicom uklonite pjenu koja se nakupila na površini voća. Odmah ga prelijte u sterilizirane staklenke, 3 mm do vrha. Staklenke dobro zatvorite.

Napomena:
Po ovom receptu dobije se nešto više od 4 kg džema.



Kroketi od lososa

Sastojci:

350 g lososa
450 g krumpira
2 češnja češnjaka
1 žličica sjeckanog kopra
1 žličica sjeckanog lista korijandera
1 žlica sjeckanog lista peršina
1 žličica sjeckanog lista vlasca
3 žumanjka
1/4 žličice soli
1/4 žličice mljevenog crnog papra
suncokretovo ulje za prženje


Priprema:

Na tavi ispecite odrezak lososa tako da se lako može razdvajati vilicom. Istovremeno, u drugom loncu skuhajte oguljeni krumpir pa ga potom zdrobite u pire.

U većoj posudi pomiješajte krumpir s pečenim lososom, koji ste prethodno vilicom zdrobili u manje komadiće, te dodajte sitno sjeckani češnjak, žumanjke i sve začine. Smjesu dobro izmješajte kako bi postala jednolična pa je potom ostavite u hladnjaku barem 1 sat kako bi se malo stisla, a sastojci proželi.

Od ohlađene smjese oblikujte kuglice tj. krokete. Za jedan kroket koristite u vrh punu žlicu smjese. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.

U dublju tavi zagrijte veću količinu ulja - dovoljno taman da kasnije prekrije krokete u potpunosti. U vruće ulje uronite po 6 kroketa (ako ih stavite previše temperatura ulja će se spustiti što će dovesti do dužeg prženja, upijanja veće količine ulja  i lošijeg krajnjeg rezultata). Krokete pažljivo okrećite svake minute. Pecite dok ne poprime srednje zlatnosmeđu boju.

Uz pomoć mrežice izvadite krokete iz ulja te ih odložite na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće. Pečene krokete posipajte s malo soli.
Ponovite postupak i s ostalim kroketima.



Južnoafrička brandy torta s datuljama

Sastojci:

150 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
100 g maslaca
200 g šećera
1 jaje
200 g suhih datulja

Preljev:
150 g šećera
150 ml vode
1 žličica maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
100 ml konjaka (vinjak, brandy)


Priprema:

U većoj posudi pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo i malo soli.
Omekšalom maslacu uz miješanjem mikserom dodajte šećer i jaje te postepeno u to umiješajte suhe sastojke. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

U lončiću zakuhajte malo vode, u nju stavite sitno nasjeckane suhe datulje da se namoče pa ih potom umiješajte u posudu sa smjesom od brašna. Tako dobivenu smjesu za biskvit izlijte na premazani kalup za torte i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, oko 40 minuta.

Preljev:
U vodi zakuhajte šećer i žličicu maslaca, miješajući dok se šećer u potpunosti ne otopi. Potom u sirup dodajte žličicu ekstrakta vanilije i konjak.

Tako pripremljenim sirupom zalijte vrući pečeni biskvit, narežite kolač na jednake komade te ostavite da se ohladi.

Čokoladni prstenjaci

Sastojci:

Za tijesto:
250 g neslanog maslaca
1 šalica šećera u prahu
1/2 žličice soli
2 žličice ekstrakta vanilije
2 1/2 šalice brašna

Preljev:
180 g naribane čokolade
50 g maslaca


Priprema:

Lim za pečenje obložite masnim papirom, a pećnicu zagrijte na 180°C.

U većoj posudi pomiješajte maslac, šećer, sol i ekstrakt vanilije te sve dobro izmiješajte mikserom (oko 2 minute). Postepeno dodavajte brašno i miksajte najprije na najmanjoj brzini pa polako ubrzavajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Rukama razvaljajte i razvucite tijesto u "obliku zmije", tako da u presjeku bude promjera oko 3 cm u promjeru te ga potom nožem razrežite na jednake dijelove, širine oko 3 cm. Tako narezane komade tijesta dlanovima oblikujte u kuglice.

Tako oblikovano tijesto poslažite ravnomjerno na lim za pečenje, tako da ostavite između svake kuglice razmak od oko 2-3 cm. Stavite lim u pećnicu i pecite kratko, oko 10 minuta. Izvadite lim iz pećnice te u svaku kuglicu utisnite palac (otud kolačićima ime). S obzirom da su kolačići vrući kad izađu iz pećnice, moj prijedlog je da u kuglice utiskujete vrh veće drvene kuhače. Kolačići će se tako malo spljoštiti i raspucati, a u sredini će ostati udubljenje. Nemojte prejako stisnuti kuglicu, da se ne bi u potpunosti raspala. Vratite lim s kolačićima u pećnicu i pecite još 10 minuta. Kad su kolačići gotovi, odnosno blijedo rumeni, izvadite ih iz pećnice, još jednom u svaki malo utisnite prst / kuhaču te ih ostavite da se ohlade.

Na pari otopite čokoladu, dodajte joj maslac i dobro izmiješajte. Tako dobivenim preljevom ispunite udubljenja u kolačićima i pustite da se ohlade i stegnu.

Ideja:
Čokoladni preljev biti će još zanimljiviji ako u njega umiješate i oko 50 g sitno sjeckanih lješnjaka / kikirikija / oraha (po želji).


Liker od oraha (Orahovac)

Sastojci:

30 zelenih oraha
2 litre kvalitetne lozovače
1 kg šećera
1 naranča, nerazana na ploške
1 limun, narezan na ploške

Priprema:

Orasi koje mislite koristiti za pripremu ovog likera trebaju biti zeleni, a iznutra zdravo bijeli. Dobro ih operite, očistite od peteljki te ih prepolovite. Ako su manji, možete ih samo zarezati. Stavite orahe u veliku staklenu  posudu (za koju imate i poklopac) pa im dodajte šećer i narezanu naranču i limun. Sve potom zalijte rakijom.

Dobro zatvorite i ostavite na sunčanom mjestu da stoji najmanje 40 dana. S vremena na vrijeme smjesu protresite kako bi se šećer što bolje otopio. Šećer u posudi bi trebao biti u potpunosti otopljen, a to se dogodi nakon dva do tri dana. Ako to nije slučaj, imate previše šećera pa dodajte još rakije. U protivnom, nije baš najbolje otvarati jednom zatvorenu staklenku jer alkohol hlapi!

Nakon 40 (ili više) dana sadržaj procijedite kroz cjedilo na koje ste stavili nekoliko slojeva gaze. Dobiveni gotovi liker presipajte u boce.

Ukoliko volite manje slatke ili pak slađe likere, trebate se poigrajti s omjerom količine šećera i rakije. Ovo je recept za "srednje sladak" liker.

Savjet više:

Likeru možete dodatno obogatiti okus tako da u smjesu na početku dodate i 7-8 klinčića, desetak preprženih zrna kave i 30 g vanilin šećera.

Kremaste čoko-kocke

Sastojci:

Biskvit:
250 g maslaca
300 g smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
3 veća jaja
200 g brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
prstohvat soli
50 g kakaa
100 g čokoladnih kapljica

Krema:
85 g maslaca
85 g šećera
200 g slatkog vrhnja
50 g čokoladnih kapljica te još malo za posipanje

Priprema:

S malo maslaca premažite lim za pečenje ( cca 20 x 30 cm) i obložite ga masnim papirom. Pećnicu zagrijte na 180°C.

Maslac pažljivo rastopite u tavi te ga prelijte u veću posudu. Potom ga malo ohladite pa mu dodajte šećer, vaniliju i jaja. Sve dobro izmiješajte pjenjačom kako biste dobili glatku smjesu. Umiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Na kraju umiješajte i čokoladne kapljice. Jednolično umiješanu smjesu istresite na lim za pečenje te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 35 minuta, odnosno dok se biskvit ne podigne i ne zarumeni. U biskvit zabodena čačkalica će izaći čista ako je biskvit pečen.

Dok se biskvit peče, pripremite kremu.
Na tavi pomiješajte maslac sa šećerom te lagano zagrijavajte dok se oboje ne rastope. Umiješajte 200 g slatkog vrhnja te zakuhajte. Uklonite s vatre i pustite oko 5 minuta da se hladi pa umiješajte čokoladne kapljice. Pustite da se rastope te još jednom dobro promiješajte.

Kremu ravnomjerno raspodijelite po površini ohlađenog biskvita, posipajte kolač s preostalim čokoladnim kapljicama te ga narežite na kocke. Poslužite dobro rashlađeno.

Hot Vanilla (Topli napitak od vanilije)

Sastojci (za 2 šalice napitka):

300 ml slatkog vrhnja za šlag
2 žlice čokoladnog sirupa
malo cimeta
2 šalice mlijeka
4 žličice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

U srednje velikoj posudi istucite čvrsti šlag od slatkog vrhnja. Dodajte čokoladni sirup i prstohvat cimeta pa dobro promiješajte da se sve lijepo poveže.

Zagrijte mlijeko. Uz neprestano miješanje dodajte mu šećer i vaniliju. Pripazite da vam mlijeko ne zavrije i ne iskipi.

Toplo mlijeko ulijte u čaše za serviranje i to tako da napunite oko 3/4 čaše. Na mlijeko dodajte šlag s čokoladom.

Ukrasite šlag s malo čokoladnog sirupa i / ili cimeta.

Domaći vanilin šećer

Zapravo je pogrešno nazvati ovo vanilin šećerom, s obzirom da se ne pravi s vanilinom kao jeftinijom verzijom ovog proizvoda u našim trgovinama, već s mahunama vanilije.

Sastojci:
2 mahune vanilije
1 kg šećera

Priprema:

Istresite šećer u veću posudu. Mahune vanilije uzdužno prerežite na dva dijela pa vrhom noža ostružite sjemenke. Ostatak mahune narežite na veće dijelove te ih zajedno sa sjemenkama dodajte šećeru te sve dobro promiješajte.

U dovoljno veliku staklenku pretresite šećer s vanilijom te je poklopite. Ovako spremljen šećer odložite da odstoji barem tri tjedna.

Kada prođe to vrijeme, aromatizirani šećer nekoliko puta "pulsirajte" u multipraktiku. Potom ga prosijte kako bi se eventualni komadići mahune odvojili te ga spremite u posudu u kojoj ga namjeravate čuvati.

Ovako pripremljeni šećer može trajati mjesecima, pa čak i godinama.

Bijeli biskvit za rolat (osnovni recept)

Sastojci:

3 jaja
5-6 žlica vruće vode
150 g šećera
1 paketić vanilin šećera
100 g brašna
50 g škrobnog brašna (gustina)
1 ravna žličica praška za pecivo


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

U većoj posudi pomiješajte jaja i vodu. U slučaju da su jaja veća, možete dodati manje vode. Pjenasto ih izmiješajte mikserom u najvišoj brzini, otprilike 1 minutu, pa dodajte šećer i vanilin šećer. Miješajte još oko dvije minute, dodajte polovicu predviđene količine brašna, zajedno s praškom za pecivo i gustinom te razradite. Potom dodajte i ostatak brašna te ga dobro umiješajte kako bi dobili jednoličnu smjesu.

Na lim za pečenje položite masni papir za pečenje. Dobivenu biskvitnu smjesu ulijte u pripremljeni lim, poravnajte na otprilike 1 cm debljine i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 15 minuta.

Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz pećnice. Poravnajte podignuti rub masnog papira pa ga povucite, zajedno s biskvitom, na radnu površinu. Zarolajte biskvit s papirom na kojem se pekao i ostavite da se ohladi.

Kada se biskvit ohladio, pažljivo ga odmotajte i uklonite mu papir. Tvrde ili potamnjele dijelove biskvita odrežite.

Prema receptu ili želji, nadjenite ohlađen biskvit pripremljenim nadjevom koji ćete ravnomjerno rasporediti po biskvitu. Savijte biskvit po duljini i ostavite rolat da se ohladi.

Muffini od mandarina

Sastojci:

2 šalice brašna
0,5 šalice šećera
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
0,5 žličice soli
1 šalica jogurta s okusom vanilije
1 jaje
0,25 šalice rastopljenog maslaca
2 žličice mlijeka
1 šalica mandarina, oguljenih i nasjeckanih na kockice
1 žličica naribane korice mandarine (po mogućnosti neprskane)


Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Posebno pomiješajte jogurt, već umućeno jaje, margarin i mlijeko. "Mokre" sastojke pomiješajte sa "suhim" sastojcima tako da dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju dodajte kockice i koricu mandarine te zamiješajte.

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Smjesom napunite namašćeni kalup za muffine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 18 - 20 minuta.

Umak od mandarina

Ovaj umak kao preljev dobro se slaže uz kuhano povrće, piletinu ili ribu.

Sastojci:

1,5  šalica svježeg soka od mandarina (bez pulpe)
1 žličica limunovog soka
1 žličica škrobnog brašna
2 žličice maslaca
0,5 žličice soli


Priprema:

U posudi pomiješajte jednu šalicu soka od mandarine, limunov sok, maslac i sol te smjesu stavite zagrijati na laganu vatru. Pazite da ne prokuha.

U preostali sok od mandarine dobro umiješajte škrobno brašno, tako da nema grudica. Ovako pripremljenu smjesu dodajte zagrijanom soku te lagano miješajući kuhajte dok se umak ne zgusne.

Poslužite kao preljev piletini, ribi ili kuhanom povrću.

Torta od sira i mandarina

Sastojci:

Za koru:1 šalica razmrvljenih graham krekera
2 žličice šećera u prahu
2 žličice rastopljenog maslaca

Za kremu i preljev:
700 g kremastog sira
4 jaja
1 šalica šećera
2 žličice soka mandarine
1 žličica naribane korice mandarine
1,5 šalica kiselog vrhnja
2 žličice ekstrakta od vanilije
2 žličice šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Graham kekse dobro razmrvite te im dodajte šećer i maslac. Sve dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu te je dobro rukama utisnite u kalup za torte promjera 20 cm. Stavite u vruću pećnicu te pecite oko pet minuta. Izvadite koru iz pećnice, a pećnici smanjite temperaturu na 120°C.

U zdjeli dobro izmiješajte trećinu sira s jednim jajetom, a zatim postupak ponovite s preostalim sirom i jajima. Postupno dodavajte šećer, naizmjenično sa sokom od mandarine. Dobro izradite kremu mikserom pri srednjoj brzini miješanja, oko 7-10 minuta. Umiješajte koricu mandarine.

Tako dobivenu smjesu istresite na pečenu koru u kalupu za torte te sve zajedno vratite u pećnicu na oko 25 minuta. Isključite pećnicu, a torta neka odstoji u njoj još narednih 45 minuta. Potom je izvadite. Temperaturu pećnice povisite na 180°C.

Metlicom umutite kiselo vrhnje, dodajte mu ekstrakt vanilije i šećer te ga lagano prelijte preko tople torte. Pecite još oko 10 minuta.

Gotovu tortu pustite da se ohladi te je potom ostavite preko noći u hladnjaku kako bi se svi sastojci dobro povezali i proželi.

Prije posluživanja tortu po želji možete ukrasiti voćem.

Losos u papiru


Izbacite li sol, ovo je ručak pogodan i za dijabetičare.

Sastojci:
2 filea ili odreska od lososa (po 150 g svaki)
2 žlice zamrznutog graška
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žličice limunovog soka
1 žlica maslinova ulja
malo soli

papir za pečenje

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220°C.

Pripremite dva komada papira za pečenje, 30  x 30 cm. Na svaki položite po jedan file lososa, oko 3 cm dalje od sredine. Svaki file posipajte sa žlicom graška, jednim nasjeckanim češnjem češnjaka, iscijedite na svaki malo limuna i poprskajte s malo maslinova ulja. Po želji malo posolite.

Papir presavinite preko filea s obje strane, a bočne strane uvinite nekoliko puta, da paketić bude dobro zatvoren. Položite tako pripremljenu ribu na lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu.

Pecite oko 15 minuta tj. do onda kada meso ribe možete lako razdvojiti vilicom.

Pečenu ribu i grašak servirajte uz, na primjer, kuhanu rižu.
Ribu možete servirajti i zajedno s papirom u kojem se pekla tako da zarežete papire s gornje strane uzduž i poprijeko (u obliku križa) i poslužite toplo.





Pasta Girasole

Je li ovo najjednostavniji i najbrži recept ili što?


Sastojci:

250 g tjestenine
200 g milerama
1,5 do 2 žlice očišćenih sjemenki suncokreta
sol, voda


Priprema:

U lonac s kipućom slanom vodom stavite kuhati tjesteninu. U međuvremenu, na suhoj tavi kratko prepržite (tostirajte) sjemenke suncokreta, tako da lagano porumene.

Kada je tjestenina kuhana, procijedite je te vratite u lonac u kojem ste je kuhali. Dodajte joj mileram i dobro promiješajte. Ako je potrebno, a ovisno o ukusu, malo dosolite.

Tako pripremljenu tjesteninu na tanjuru posipajte tostiranim sjemenkama suncokreta i servirajte toplo.


Ideja:
Za nešto bogatiju verziju ovog jela možete na tavi kratko popržiti tanke kriške pancete te je, kada postane  fino rumena i hrskava, razmrvite u gotovu tjesteninu, zajedno s mileramom. U tom slučaju sol ne trebate uopće dodavati.


Butternut kocke

Sastojci:

2 šalice šećera
3 šalice naribane muškatne tikve ("butternut")
2 šalice mljevenih oraha
1 šalica sjeckanih oraha
3 žlice škrobnog brašna
1 šalica suncokretovog ulja
1 g cimeta
1 g praška za pecivo
maslac za podmazivanje kalupa za pečenje
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

U veću posudu stavite sve navedene namirnice, osim maslaca, te ih dobro izmiješajte.
Kalup za pečenje podmažite maslacem te u njega istresite umiješanu smjesu.

U prethodno zagrijanoj pećnici pecite kolač na 180°C dok se ne zarumeni. Je li kolač pečen znati ćete ako zabodena čačkalica iz kolača izađe posve čista.

Prije serviranja kolač narežite na kocke te ga posipajte šećerom u prahu.

Muškatna tikva (Wikimedia Commons)

Riža u balsamico umaku s puretinom i kolerabom

Sastojci:

1 veći file pilećih ili purećih prsa, izrezanih na trakice
1 veća ili 2 manje kolerabe, izrezane na prutiće
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2-3 mrkve, izrezane na kockice
2 žlice aceta balsamica
1 žlica brašna
voda
1-2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana (protisnuta)
suhi bosiljak
sol, papar, vegeta
slatka mljevena paprika
200 g riže

Priprema:

U tavi na zagrijanom ulju i laganoj vatri popržite luk tako da se zastakli.

Dodajte kolerabu i kratko je pržite dok se djelomično ne zarumeni. Potom dodajte trakice pilećih / purećih prsa. Posolite, prema ukusu dodajte vegetu i slatku mljevenu papriku. Protresite tavu i pustite da se meso malo zapeče.

Dodajte kockice mrkve i podlijte s oko 4 dl vode. Pustite da zakuha pa smanjite vatru i kuhajte dok mrkva ne omekša.

U međuvremenu, u posebnom loncu stavite kuhati rižu.

U manjoj zdjelici umutite brašno, aceto balsamico, malo bosiljka,  malo soli i češnjak. Umutite pjenjačom da nema grudica. Tako pripremljenu smjesu ulijte u tavu s povrćem te na laganoj vatri ukuhajte umak do željene gustoće.

Na kraju povrće po ukusu začinite s malo papra te po potrebi s još kojim od gore navedenih začina.

Ovako pripremljeno povrće u umaku servirajte s toplom rižom.

Umjesto kolerabe može se dodati i krumpir, izrezan na kockice. 
Pripazite s količinom aceta balsamica, da vam umak ne bi ispao prekiseo. 
Ako rižu kuhate u slanoj vodi, neka vam umak bude blaže začinjen. I obratno.



Keks bomba

Sastojci:

1,5 l mlijeka
100 g tamne čokolade
4 vrećice praška za puding od čokolade
10 žlica šećera
2 vrećice vanilin šećera
300 g čajnog keksa

Priprema:

U veću posudu ulijte 1,2 l mlijeka, dodajte mu šećer i vanilin šećer te kuhajte do vrenja, pazeći da ne iskipi.

U manjoj zdjelici promiješajte ostatak mlijeka s praškom za puding tako da nema grudica pa smjesu dodajte zakuhanom mlijeku. Miješajući kuhajte na umjerenoj vatri sve dok se puding ne zgusne.

Gotov puding uklonite s vatre te u njega umiješajte kockice tamne čokolade. Kekse izlomite na manje komade te i njih dodajte u skuhani puding. Sve dobro promiješajte.

Limeni kalup za rolate (ili za biskupski kruh) obložite prozirnom plastičnom folijom, u njega izlijte pripremljenu smjesu. te ostavite da se ohladi pa još dodatno rashladite u hladnjaku.

Rashlađeni kolač izvadite iz kalupa i narežite na tanke šnite.





Kivi-banana smoothie

Sastojci:

1 banana
3 kivija
2 dl hladnog mlijeka
5 - 6 kockica leda


Priprema:

Ogulite bananu i kivi te zajedno sa svim ostalim sastojcima ubacite u blender i smiksajte. 

Prelijte u visoke čaše te ukrasi po želji.


Savjet:

Ako vam je kivi prekiseo, u smjesu dodajte i žličicu smeđeg šećera. 
Također, smoothie će biti još bolji ako prethodno oguljeno voće prije miksanja stavite u zamrzivač na 2 sata.






Pizza s kuhanom šunkom i tikvicama

Ovo je moja omiljena pizza. :)


Sastojci:

Za tijesto:
40 dag brašna 
1 vrećica suhog kvasca ili pola (20 g) svježeg kvasca1 žličica soli 2 žlice maslinovog ulja 2 dl mlake vode


Za nadjev:
nekoliko tankih kriški kvalitetnije kuhane prešane šunke
1 manja tikvica
5-6 srednje velikih šampinjona
malo kukuruza šećerca
tvrdi sir (tilzit, podravec, gouda ili neki drugi)
200 ml pasirane rajčice
origano
češnjak u prahu
malo mješavine začina (Vegeta)
sol, papar

Priprema: 

Tijesto za pizzu izradite prema osnovnom receptu.

Tikvicu i šampinjone narežite na tanke ploške, a sir naribajte na ribežu. U manju zdjelicu ulijte pasiranu rajčicu, dodajte joj origano, češnjak u prahu, malo vegete, sol i papar te dobro promiješajte. Tako dobivenim umakom premažite pizzu. Pazite da ga ne stavite previše jer bi pizza na kraju mogla ispasti gnjecava!

Na premazano tijesto poslažite kriške kuhane šunke, potom ravnomjerno rasporedite tikvice i šampinjone, posipajte s kukuruzom i na kraju s naribanim sirom.

Pećnicu zagrijte na što više možete - moja  može do 275°C.  U vruću pećnicu stavite peći pizzu te pecite dok tijesto ne porumeni, oko 5 do 8 minuta - ovisno o temperaturi pećnice i o debljini tijesta.

Poslužite toplo.


Tijesto za pizzu (osnovni recept)

Ovo je recept za tijesto koje mi doslovno svaki put uspije. Svojedobno sam ga objavila i na coolinarici, a komentari su također bili vrlo pozitivni. Vrijeme je da ga upišem i ovdje.

Sastojci:

40 dag brašna
1 vrećica suhog kvasca ili pola (20 g) svježeg kvasca
1 žličica soli
2 žlice maslinovog ulja
2 dl mlake vode

Priprema:

Sve sastojke u većoj posudi dobro izradite mikserom (koristite mješalice za dizana tijesta).
Potom nauljite ruke i tijesto te ga tanko razvucite preko lima za pečenje. Toplo preporučujem da na lim prije tijesta stavite papir za pečenje.

Tako razvučeno tijesto premažite i posipajte željenim dodacima te ga u prethodno vrlo zagrijanoj pećnici (250 - 275°C) pecite oko 5 do 8 minuta, odnosno dok ne porumeni.

Tortilje s junetinom i grahom


Sastojci:

230 g ocijeđenog kuhanog graha*
50 g zrna kukuruza šećerca
200 g mljevene junetine
3 srednje velike mrkve
1 srednje veliki luk
1 češanj češnjaka
1 žlica koncentrata od rajčice
manja vezica peršinovog lista
1/2 žličice čilija (za ljuću verziju dodajte malo više)
malo ulja
2 žlice aceta balsamica
sol, papar
timijan
malo vode
10 gotovih ili domaćih tortilja (kliknite za recept)


Priprema:

Na tavi zagrijte ulje te na njemu kratko propržite sitno nasjeckani luk. Dodajte mljeveno meso te dinstajte dok ne porumeni.

Za to vrijeme ogulite mrkvu te ju u multipraktiku nasjeckajte na sitne komadiće (ili je naribajte na ribežu). Tako pripremljenu mrkvu dodajte mesu u tavu, zajedno sa sitno kosanim (ili protisnutim) češnjakom te još kratko prodinstajte. Podlijte s malo vode, tek toliko da se ne sastojci ne isuše i da ne počnu zagarati.

Dodajte grah i kukuruz šećerac te po potrebi dolijte još malo vode. Posolite, popaprite i dodajte čili i timijan (sve po ukusu) te žlicu koncentrata od rajčice. Promiješajte i dinstajte na laganoj vatri dok se svi sastojci dobro ne prožmu. Na kraju dodajte sitno sjeckani list peršina i 2 žlice aceta balsamica (koji će ublažiti slatkoću koju je smjesi dala mrkva) te još jednom dobro promiješajte.

Tako dobiveni nadjev rasporedite na vruće tortilje, po želji uz dodatak na rezance narezanih listova zelene salate ili svježe paprike te servirajte toplo.

* 230 g ocijeđenog graha odgovara jednoj konzervi graha od 400 g; grah može biti kombinacija smeđeg, bijelog, crnog...






Krem juha od graha

Sastojci:

1/2 kg ocijeđenog kuhanog graha
3 srednje velika krumpira
1 srednje veliki luk
2 češnja češnjaka
malo suhe pancete
200 ml pasirane rajčice
1/2 žličice mljevene čili papričice
3 žlice maslinovog ulja
1 povrtna kocka za juhu
1 žličica vegete
sol, papar
kim
timijan
voda


Priprema:

Skuhani grah (ili grah iz konzerve) ocijedite. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Pancetu (slaninu) također narežite na manje kockice, a luk sitno nasjeckajte.

U većem loncu zagrijte ulje te na njemu najprije kratko propržite kockice pancete. Dodajte luk i prodinstajte dok se ne zastakli. Potom u lonac protisnite češčnjak (ili ga sitno nasjeckajte) te još kratko prodinstajte.

U lonac ubacite grah i kockice krumpira te podlijte oko 1 dl vode. Pustite da zakuha. Ulijte pasiranu rajčicu, dodajte mljeveni čili, vegetu, sol i timijan po ukusu. Zrna kima zdrobite u mužaru te dodajte u lonac oko 1/4 žličice. Kada smjesa ponovno zakuna, podlijte s još vode, tako da prelije sav sadržaj  i bude još oko 2-3 cm iznad povrća. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se krumpir ne skuha.

Kada je krumpir gotov, uklonite lonac s vatre te štapnim mikserom izradite povrće tako da dobijete gustu krem juhu. Potom u juhu dodajte malo papra, još kratko prokuhajte. Eventualno dodajte još soli ili koji od gore navedenih začina, ako je potrebno.

Uklonite s vatre, ostavite da odstoji oko desetak minuta da se svi sastojci dobro prožmu te poslužite toplo uz  krutone (tostirane kockice kruha).