RECEPTI

Ideja za Dan sv. Patrika

Bili Irci ili ne, globalizacija čini svoje, pa postoje i oni koji slave Dan sv. Patrika i u našim krajevima. Ako ništa drugo, prilika je to za tulumarenje i druženje s ekipom.

Znamo svi da je zaštitna boja Dana sv. Patrika - zelena. Zašto onda na tom tulumu ne bi poslužili zelene palačinke,  pa još ako su u obliku trolisne djeteline, nema nikakve dvojbe za koju su prigodu ispečene.



Usput, da biste dobili ovu "jastučastiju" varijantu zelenih palačinki, dodajte u navedeni recept malo praška za pecivo.

Galaktoboureko (Grčka mliječna baklava)



Sastojci:

1 l mlijeka
25 dag šećera
12,5 dag griza
5 jaja
3 žlice maslaca
1 vanilin šećer
25 dag margarina
12 listova za savijače

Preljev:
5 dl vode
70 dag šećera
limunova korica
1 žlica limunovog soka

Priprema:

Pristavite kuhati mlijeko pa ukuhajte griz.
Jaja pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa ih umiješajte u griz. Dodajte maslac, dobro izmiješajte i ostavite da se hladi. Povremeno promiješajte da se ne stvori korica.

Lim za pečenje (30x20 cm) premažite maslacem, složite pola listova jedan na drugi, a svaki premažite rastopljenim maslacem. Istresite griz masu i složite ostale listove.
Izrežite po želji i stavite peći na 180°C, oko 40 minuta.

Sirup skuhajte od vode, šećera, limunove korice i limunovog soka. Vrući kolač prelijte s vrućim sirupom.

Poslužite hladno, a čuvajte u hladnjaku.


Nanaimo kocke

Nazvane po kanadskom gradiću u Britanskoj Kolumbiji, ove su kocke omiljeni nacionalni desert Kanađana. Ne zahtijevaju pečenje i zapravo su vrlo jednostavni za napraviti.

Sastojci:

Baza:
120 g neslanog maslaca, omekšalog na sobnoj temperaturi
50 g šećera
30 g gorkog kakaa
1 jaje, lagano umućeno
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g  graham keksa ili  keksa Digestive, izmrvljenog
65 g kokosovog brašna
50 g oraha, grubo nasjeckanih

Srednji sloj:
60 g neslanog maslaca, omekšalog  na sobnoj temperaturi
2 do 3 žlice mlijeka / ili slatkog vrhnja
20 g (2 žlice)  praha za puding od vanilije
1/2 žličice ekstrakta od vanilije
230 g šećera u prahu

Preljev:
120 g tamne čokolade za kuhanje
15 g (1 žličica) neslanog maslaca




Priprema:

Lim koji će vam poslužiti kao kalup za kolač najprije premažite tankim slojem maslaca, kako se kolač ne bi zaljepio za podlogu.

Baza:
Na laganoj vatri u posudi rastopite maslac. Uklonite posudu s vatre te u maslac umiješajte šećer i kakao prah, promiješajte te dodajte jaje te dobro umiješajte pjenjačom. Vratite posudu na laganu vatru te, stalno miješajući, kuhajte smjesu dok se ne ugusti (oko 1-2 minute). Gotovu smjesu uklonite s vatre te u nju umiješajte vaniliju, mrvice graham keksa, kokos i sjeckane orahe. Tako dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite na podmazani kalup za kolač. Kalup prekrijte prozirnom plastičnom folijom te ga stavite u hladnjak i da se smjesa ohladi i stvrdne.

Srednji sloj:
Mikserom u plastičnoj posudi izradite maslac da postane gladak i kremast. Dodajte mu ostale navedene sastojke i miksajte ih dok smjesa ne postane homogena. Smjesu rasporedite preko prethodno napravljene i ohlađene baze, ponovno prekrijte folijom te ostavite u hladnjaku da se hladi.

Preljev:
Čokoladu izlomite na manje komade te je otopite na pari sa žličicom maslaca. Tako dobiveni preljev ravnomjerno prelijte preko ohlađenog kolača i ostavite da se stvrdne.

Tankim i oštrim nožem narežite kolač na kocke i poslužite ih hladne.

Pierogi punjeni krumpirom

Sastojci:

3 žlice maslaca
1 luk, srednje veličine, sitno nasjeckan
hladni pire krumpir (oko 2 šalice)
1 žličica soli
1 žličica bijelog papra


Za tijesto:
3 jaja
250 ml kiselog vrhnja
400 g brašna
1/4 žličice soli
1 žličica praška za pecivo


Priprema:

Na vatri srednje jačine zagrijte tavu i na njoj otopite maslac. Potom na maslacu popržite luk, dok ne postane staklast. Dodajte pire krumpir te ga posolite i popaprite. 

Tijesto za pieroge napravite po osnovnom receptu

U središte svakog izrezanog kruga tijesta stavite žlicu pripremljenog krumpira. Rubove tijesta navlažite s malo vode, potom tijesto presavinite po pola te rubove utisnite vilicom tako da pierogi budu dobro zatvoreni, kako nadjev ne bi procurio.

U većem loncu zakuhajte vodu. Dodajte u nju malo soli, a potom u njoj kratko kuhajte pieroge - 3 do 5 minuta ili dok ne isplivaju na površinu. Nemojte kuhati sve pieroge odjednom, nego po samo nekoliko komada, kako ne bi ohladili vodu i postali gnjecavi.

Kuhane pieroge vadite mrežicom i slažite u višu zdjelu. Prelijte ih s malo rastopljenog maslaca, kako se ne bi ljepili. 

Prosušene pieroge posložite na tavu s malo maslaca te ih kratko popržite s obje strane dok ne porumene.
Poslužite tople uz umak od kiselog vrhnja.

Pierogi punjeni kiselim kupusom

Sastojci:
2 žlice maslaca
70 g luka, sitno sjeckanog
250 g kiselog kupusa, ocijeđenog i narezanog
sol, papar


Za tijesto:
3 jaja
250 ml kiselog vrhnja
400 g brašna
1/4 žličice soli
1 žličica praška za pecivo



Priprema:


Na zagrijanoj tavi istopite maslac. Dodajte luk i pržite ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast - oko 4 do 5 minuta. Potom dodajte kiseli kupus te ga dinstajte narednih pet minuta. Posolite i popaprite po ukusu te uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.


Tijesto za pieroge napravite po osnovnom receptu


U središte svakog izrezanog kruga tijesta stavite žlicu dinstanog kiselog kupusa. Rubove tijesta navlažite s malo vode, potom tijesto presavinite po pola te rubove utisnite vilicom tako da pierogi budu dobro zatvoreni, kako nadjev ne bi procurio.


U većem loncu zakuhajte vodu. Dodajte u nju malo soli, a potom u njoj kratko kuhajte pieroge - 3 do 5 minuta ili dok ne isplivaju na površinu. Nemojte kuhati sve pieroge odjednom, nego po samo nekoliko komada, kako ne bi ohladili vodu i postali gnjecavi.


Kuhane pieroge vadite mrežicom i slažite u višu zdjelu. Prelijte ih s malo rastopljenog maslaca, kako se ne bi ljepili. 


Prema želji, servirajte pieroge posipane poprženim lukom i hrskavim komadićima pancete, uz malo kiselog vrhnja sa strane.


Pierogi su još ukusniji ako ih ostavite da se ohlade pa ih na vrućoj tavi s malo maslaca podgrijete, to jest malo popržite dok ne porumene.

Tijesto za pieroge (osnovni recept)

Pierogi su omiljeni poljski specijalitet. Radi se o punjenim jastučićima od tijesta. Punjenje je raznovrsno, a najčešći su pierogi s kiselim kupusom, mljevenim mesom, krumpirom, sirom ili voćem.

Sastojci:

3 jaja
250 ml kiselog vrhnja
400 g brašna
1/4 žličice soli
1 žličica praška za pecivo

Priprema:

Umutite zajedno jaja i kiselo vrhnje, tako da dobijete glatku smjesu.

Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo te ih postepeno umiješajte u smjesu jaja i vrhnja, tako da dobijete kompaktnu smjesu.

Lagano pobrašnite radnu površinu i na njoj rukama dobro izradite tijesto. Potom ga prepolovite, a svaku polovicu razvaljajte na debljinu od oko 3 mm. Okruglim kalupom za kolaže (promjer 7 - 8 cm) režite krugove koje ćete kasnije u obliku pieroga puniti željenom smjesom.

Pieroge možete napraviti u većoj količini i bez problema zamrznuti.

Basbousa (kolač od griza)

Sastojci:

2 šalice (250 ml) griza
1 šalica šećera
120 g omekšalog maslaca
250 ml mlijeka
1 1/2 žličica ekstrakta vanilije
2 žličice praška za pecivo
2 jaja
1 šaka očišćenih badema (bijelih, oljuštenih)
tučeno slatko vrhnje

Sirup za preljev:
500 g šećera
350 ml vode
sok od jednog limuna / ili 2 žlice svježe ocijeđenog narančinog soka
1 žličica meda


Priprema:

Najprije pripremite sirup za preljev. U srednje velikoj posudi otopite šećer u vodi, dodajte limunov (ili narančin sok) te zakuhajte. Smanjite jačinu vatre te lagano kuhajte sirup još oko 8 do 10 minuta. Uklonite s vatre i pustite da se hladi.

U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180°C. Lim na kojem ćete peći kolač podmažite s malo maslaca i lagano pobrašnite. Veličina lima za ovu količinu smjese trebala bi biti oko 20 x 30 cm.

U posudi mikserom izradite maslac i šećer. Dodajte jaja i vaniliju. U drugoj posudi promiješajte griz i prašak za pecivo te tu suhu smjesu polako i postepeno umiksajte u smjesu s jajima. Dodajte mlijeko te izradite mikserom tako da nema grudica.

Smjesu istresite na lim za pečenje i poravnajte površinu.

Tankim nožićem dijagonalno zarežite porvrišnu, tako da dobijete  rombove (što će ujedno biti i konačni oblik kolača na tanjuru). U sredinu svakog romba stavite po jednu polovicu badema (ili nekoliko komadića, ako ga imate u prutićima).

Stavite peći u pećnicu na oko 25 minuta.

Kad je kolač pečen, prelijte ga sirupom. Koliko ćete sirupa dodati ovisi o tome koliko kolač može upiti. Dok god upija, možete zalijevati. Kad prestane upijati, količina sirupa je dovoljna.

Sirup dodavajte polako, kako ga ne biste odjednom previše ulili i tako potopili kolač. Kolač ne treba plivati!

Poslužite uz žlicu tučenog slatkog vrhnja kao ukras sa strane.


Ideja:
Ako nemate bademe, umjesto njih možete staviti i polovice oraha, a također i pistacije ili kikiriki (neslani).



Zelene palačinke


Sastojci:
(za 4 osobe)

150 g mladog špinata
sol
200 g brašna
1 jaje
450 ml mlijeka
muškatni oraščić
suncokretovo ulje

Priprema:

Špinat operite, očistite i kratko blanširajte u kipućoj posoljenoj vodi. Procijedite kroz sito, prelijte hladnom vodom, ostavite da se dobro ocijedi pa nasitno nasjeckajte.

Pomiješajte brašno i prstohvat soli, dodajte jaje i mlijeko, dobro umutite da nema grudica pa dodajte nasjeckano povrće. Smjesu ostavite da odstoji oko pola sata.

Na tavi zagrijte malo ulja pa na njemu, na laganoj vatri, pecite tanke palačinke, oko dvije minute s obje strane.




Mousse od ricotte

Sastojci:

200 g ricotta sira
200 g slatko tučenog vrhnja
100 g čvrstog jogurta
30 g šećera
9 marelica
maslac
listići mente za ukras

Priprema: 

U većoj posudi, u kojoj ste mikserom istukli slatko vrhnje dodajte ricottu i jogurt. Sve zajedno pjenasto dobro izmiksajte te ostavite u hladnjaku da se hladi.

Marelice nožem zarežite okomito po sredini tako da ih razdvojite na dvije jednake polovice. Koštice odstranite.

Na tavi zagrijte maslac, dodajte mu šećer i marelice. Marelice pržite dok blago ne porumene, to jest dok se šećer ne karamelizira. Izvadite ih na tanjur i pustite da se ohlade.

U hladnjaku ohladite tri visoke i široke čaše u kojima ćete poslužiti mousse.

Čaše punite ovim redom:
- jednu trećinu svake čaše ispunite najprije kremom od ricotte
- na to položite dva komada marelice
- na njih još jedan sloj kreme
- jedna marelica
- još samo malo kreme na vrh, da prekrije marelicu.

Svaku čašu na kraju ukrasite s nekoliko mladih listića svježe mente i poslužite hladno.

Špageti carbonara

Jeste li znali da su se porcije u restoranima diljem Italije, kad je tjestenina u pitanju, u posljednjem desetljeću smanjile sa oko 180 g tjestenine po osobi na 80 g? Osobito u ljetnim mjesecima, kad stiže Ferragosto. Pitamo se zašto. :D
Cijena, naravno, ostade ista. Jer to je cijena mršavljenja s kojom se većina nas kad tad treba suočiti. Eh, živote. No, otom-potom. Karbonizirana slaninico, ti si na redu!

Sastojci:
400 g špageta (No. 3)
100 g slanine, narezane na kockice
50 g ribanog parmezana ili pecorina
2 žumanjka
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:
Špagete skuhajte al dente u slanoj vodi.
U dubljoj i većoj tavi, na vrućem maslinovu ulju popržite slaninu dok ne postane hrskava. Posolite malo i dobro popaprite. Dodajte špagete i dobro promiješajte.

U manjoj posudici žumanjke dobro umutite  te njima prelijte špagete. Dodajte i ribani parmezan (može i pecorino). Ponovno dobro promiješajte. Ako je smjesa presuha dodajte još jedan žumanjak ili malo vruće vode. Na laganoj vatri miješajte dok se sastojci dobro ne povežu.

Prilikom serviranja posipajte s još malo parmezana. Za one koji vole pikantnije, tu je prilika za još malo papra!

Poslužite uz neko laganije crno vino.

Rezanci s makom

Prošli vikend sam, nakon gotovo 20 godina, ponovno jela domaće rezance s makom. Doduše, iz restorana, ali s pravim, domaćim tijestom i bio je pravi gušt. Sve pohvale na račun restorana Baranjska kuća, hvala što ste me vratili u djetinjstvo. Mmmnjam.

Porcija iz "Baranjske kuće"

Sastojci:

Za 500 g domaćih, širokih rezanaca:
250 g brašna
3 jaja, razdovjena na žumanjke i bjelanjke
3 žličice soli
2 žličice suncokretovog ulja

200 g mljevenog maka
5 žlica šećera
1 1/2 dl mlijeka

Priprema:

Tjestenina:
U veću posudu stavite brašno te na sredini napravite rupu u koju ćete potom dodati žumanjke i sol te malo ulja. Zamješajte te dodajte bjelanjke. Ako je smjesa presuha, dodajte još jedno jaje ili malo (žlicu ili dvije) vode.
Na dasci dobro umijesite tvrđe tijesto. No, iako tvrdo, treba biti elastično kako bi se moglo dobro razvaljati. Kod miješanja dodavajte što manje brašna (ili ga uopće ne dodavajte).

Tijesto razvaljajte na dasci i narežite na trake široke oko 5 cm.
Ovo možete napraviti i uz pomoć mašine za tijesto.

Trake režite na nešto deblje rezance (1/2 cm).

Tjesteninu malo prosušite na suhoj krpi (pazite da krpa nije prana u deterdžentima i omekšivačima, jer će poprimiti njihov miris i okus) te ga skuhajte u slanoj vodi.

Mak i šećer pomiješajte pa ga prelijte prokuhanim mlijekom te dobro promiješajte.

Umiješajte u tjesteninu i poslužite - toplo ili hladno, svejedno!

Stroganoff od gljiva

Sastojci:
2 žlice maslinovog ulja
1 luk, sitno nasjeckan
1 žličica slatke crvene mljevene paprike
2 češnja češnjaka, zdrobljena
300 g miješanih gljiva (šampinjoni, vrganji, lisičarke, trubače, bukovače, što već imate...)
150 ml goveđeg ili povrtnog temeljca
1 žličica Worcestershire umaka
3 žlice kiselog vrhnja
1 manji svežanj peršina, nasjeckan
250 g kuhane riže ili tjestenine


Priprema:Na laganoj vatri zagrijte ulje u velikoj tavi te na njemu popržite luk dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i papriku te pržite sve još oko minutu. Dodajte gljive i na jakoj vatri dinstajte, povremeno miješajući, još oko 5 minuta.

U tavu ulijte temeljac i dodajte Worcestershire umak. Zakuhajte te kuhajte još oko pet minuta, dok se umak ne zgusne, potom uklonite s vatre te umiješajte kiselo vrhnje i većinu  sjeckanog peršina.

U prethodno skuhanu i procijeđenu rižu (ili tjesteninu) umiješajte ostatak peršina te je potom poslužite sa stroganoffom.

Belgijske glazirane mrkve

Sastojci:
8 mrkvi, izrezanih na kolutiće debljine  1/2 cm
100 ml slatkog vrhnja
2 žličice maslaca
2 žličice šećera (kristal)
1/4 žličice svježe ribanog muškatnog orašćića
1/4 žličice soli
1/8 žličice mljevenog crnog papra


Priprema:
U srednje velikoj tavi skuhajte narezanu mrkvu u vodi, oko 10-12 minuta ili dok mrkva ne omekša. Ocijedite vodu iz tave te mrkvi u tavi dodajte sve ostale sastojke s popisa.
Na laganoj vatri miješajte mrkvu dok se umak dobro ne zagrije te poslužite toplo.

Ovakva mrkva lijepo se slaže kao prilog uz mariniranu pečenu piletinu (npr. s grilla) ili neko drugo slično meso.