RECEPTI

Ideje za ukusnu Noć vještica

Iako u Hrvatskoj nije tradicija slaviti Noć vještica na način kako se to radi u Sjedinjenim Američkim Državama, možda ste se ipak odlučili organizirati party za ekipu. Evo, stoga, nekoliko ideja za vašu zabavu! 

Ideja #1: Koščate grickalice
Kao grickalice za vašu zabavu prigodom Noći vještica od smjese za Dabo Kolo možete napraviti jezivo simpatične malene koščice poput ovih:



Ideja #2: Pizza mumije
Od sredine šnita kruha za tost napravite krugove i istostirajte ih. Premažite ih gustim sokom od rajčice u koji ste dodali malo začina (sol, papar, origano). Papriku izrežite na malene kockice i posipajte je po svakom tostu. Crne masline narežite na tanke ploškice tako da dobijete kolutiće s rupom u sredini. Po dva kolutića stavite na svaki tost, umjesto očiju mumije. Za zjenice iskoristite malo mladog luka ili vlasca. Tvrdi sir narežite na prutiće. poslažite prutiće po cijelom tostu, osim po "očima". Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite  ove mini pizze oko desetak minuta tj. dok se sir ne rastopi. Rezultat bi trebao neodoljivo podsjećati na mumije:


Ideja #3: Jestive očne jabučice
Za ovo vam je potrebno nekoliko mrkvi, crnih maslina i kremasti sir. Mrkve narežite na manje komade (oko 1 cm dužine), na svaku utisnite malo kremastog sira te u sir ugurajte po jednu crnu maslinu bez koštice.



Ideja #4: Čudovišni prsti
Prste napravite od nekog tvrdog sira, a nokte od komadića zelene paprike.





Odrezak u umaku od gljiva i vrhnja

Sastojci:

200 g odreska
100 g šampinjona
malo brašna
vrhnje za kuhanje
senf
malo Vegete
sol
peršin
goveđi temeljac
sir trapist

Priprema:

Odrezak ispecite na ulju i kada je napola gotov stavite ga u drugu tavu, nenauljenu, da se nastavi peći. U tavu s uljem u kojem se pržio odrezak stavite nasjeckane šampinjone i malo brašna te pirjajte. Potom dodajte vrhnje za kuhanje, malo senfa, sol, Vegetu, sitno sjeckani peršin te zalijte goveđim temeljcem.

Kada se umak ukuha, prelijte ga preko odreska, još malo pustite da se prokrčka i na kraju dodajte naribani trapist.

Kao prilog možete poslužiti grašak, mrkvu, krumpir ili rižu.

Sogan dolma

Sastojci (za 4 osobe):


600 g crvenog luka
slatka crvena mljevena paprika
malo octa
kiselo vrhnje

Za nadjev: 

100 g crvenog luka
400 g mljevenog junećeg mesa
80 g riže
1 jaje
2-3 žlice ulja (ili rastopljene masnoće)
sol, papar
pire od rajčice

Priprema:

Podrežite vrhove na glavicama luka. Stavite glavice luka da se skuhaju u vodi, ali pazite da se ne prekuhaju. U vodu možete dodati malo octa.
Kuhane glavice luka uklonite s vatre, ocjedite vruću i ulijte hladnu vodu da se glavice ohlade.

Pritiskanjem prstima istisnite "košuljice", odnosno čašice luka ("dolme"). 

Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme punite prstima, a manje čačkalicom ili desertnim nožićem.

Nadjev:
Za nadjev sitno isjeckajte crveni luk i izmješajte ga s mljevenim mesom. Dodajte papar, rižu, malo pirea od rajčice, jaje, sol i ulje. Sve dobro izmješajte.

Punjene dolme luka se slažu u lonac, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo octa (ako se glavice nisu kuhale sa octom), pritisnu tanjurom ili drugim poklopcem (užim od lonca) te stave kuhati. 

U kuhanu dolmu se doda malo slatke crvene mljevene paprike.


Keskul (turski puding od badema)

Sastojci:

2 žlice škrobnog brašna
pola čaše mljevenih badema
1 čaša šećera
4 čaše mlijeka
4 žumanjka
3 žlice vruće vode
šaka grublje sjeckanih badema

Priprema:

U 3 žlice ključale vode dobro umutite škrobno brašno.

Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte smjesu škrobnog brašna te mljevene bademe i zalijte s četiri šalice mlijeka.
Zagrijte veći lonac te u njega ulijte pripremljenu smjesu. Uz stalno miješanje pričekajte da smjesa zakuha. Potom dodajte krupnije sjeckane bademe i sve dobro zamiješajte.

Tako dobiveni puding izlijte u male zdjelice za serviranje te pustite da se hlade oko jedan sat na sobnoj temperaturi te ih onda prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak.

Prije posluživanja puding ukrasite mljevenim bademima.

Kiflice s marmeladom

Sastojci:

1 kg brašna
90 ml ulja (= 3 šalice za espresso)
1/2 litre mlijeka
2 jaja
malo soli
1 žlica šećera + malo šećera za kvasac
1 kvasac
šećer u prahu
2 vrećice vanilin šećera
ribana korica jednog limuna
marmelada od marelice
margarin

Priprema:

U mlako mlijeko stavite jednu žličicu brašna, malo šećera i kvasac te pustite da kvasac odreagira.

U posudu za zamjes tijesta razbijte jaja, dodajte malo soli i žlicu šećera. Dodajte i koricu limuna te jedan vanilin šećer. Potom u tu posudu usipajte mlijeko s kvascem te brašno. Zamijesite tijesto koje ne treba biti pretvrdo, ali se ne treba ni lijepiti za ruke. Podijelite ga na više manjih loptica (preporučujemo osam). Svaku lopticu razvaljajte u krug te rasijecite na osam trokuta. Na svaki trokut stavite malo marmelade te uvijte kiflice.
Kiflice poslažite na podmazani lim za pečenje (može i na masni papir za pečenje), tako da između svake ostavite razmak oko 1,5 cm. Pokrijte kiflice krpom te ostavite na toplom da narastu.

Otopite margarin (ili maslac). Svaku kiflicu četkicom dobro premažite margarinom te ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C dok ne porumene.

Pečene kiflice posipajte šećerom u prahu u koji ste dodali malo vanilin šećera.

Mantije (mesne rolice)

Sastojci:

Tijesto za koru:
1 kg brašna
1/2 litre mlake vode
1 žličica soli

Punjenje:
1 kg mljevenog telećeg mesa
4 glavice sitno nasjeckanog ljubičastog luka
sol, papar
180 g čvrstog jogurta
250 g maslaca

Priprema: 

Tijesto:
Brašno, mlaku vodu i sol zamjesite u glatko tijesto, u obliku lopte, i pustiti da odstoji pola sata. Tijesto potom premjesite još jednom i pustite da odstoji još sat vremena kako bi se podiglo.

U međuvremenu, napravite smjesu za punjenje: na maslacu popržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte mu mljeveno meso, sol i papar te ostavite dinstati dok voda koju će meso isputiti ne ispari. Tako pripremljenu smjesu ostavite sa strane da se ohladi.

Kada je tijesto naraslo, podjelite ga na tri dijela u obliku lopte. Svaku loptu razvucite u veliku tanku koru i dobro premažite rastopljenim maslacem.  Premazane kore stavite jednu na drugu te ih potom narežite na kvadrate veličine 8 x 8 cm.

Punjenje:
Sredinu svakog kvadrata puniti mesnom smjesom. Potom kvadrate presavijte tako da spojite dijagonalne rubove, dva po dva pa potom spojenu stranu okrenete prema dolje. Tako dobivene "jastučiće" poredajte u podmazani lim za pečenje.

Mantije potom premažite maslacem i pecite u jako zagrijanoj pećnici, na temperaturi od oko 250°C, dok ne porumene. Kad porumene, smanjite temperaturu na 180°C te  dalje pecite dok mantije ne postanu hrskave.

Gotove mantije prelijte jogurtom pa ih vratite u pećnicu na još 10-ak minuta.

Kiflice s lješnjacima i Nutellom

Sastojci:

Tijesto:250 g brašna
5 g suhog kvasca (1 vrećica)
60 g šećera
60 ml ulja
1 mala žličica soli
1 vrećica vanilin šećera
150 ml mlijeka

Nadjev:
150 g mljevenih lješnjaka (mogu biti i sitno sjeckani)
100 g Nutelle

Premaz:
1 jaje


Priprema:

Tijesto:
Kvasac razmutite u malo toplog mlijeka u koje ste prethodno dodali žličicu šećera. U brašno dodajte sol, vanilin šećer i ulje pa zatim odreagirani kvasac. Tijesto dobro izradite mikserom i ostavite da se digne.

Kada tijesto udvostruči volumen istresite ga na radnu površinu i razvucite u obliku kruga koje potom trebate isjeći na 8 jednakih dijelova. Na svaki trokutić stavite po malo Nutelle i malo lješnjaka te potom urolajte u obliku kiflice.
Lim za pečenje podmažite margarinom i pobrašnite (ili na dno lima stavite masni papir za pečenje). Poslažite  na njega kifle te ih tako ostavite oko 15 minuta da se još malo dignu.

Premažite kiflice jajetom i pecite na 180° oko 20 minuta.



Kiflice sa orasima

Sastojci (za 8 osoba):

Tijesto:1 žumanjak
1 cijelo jaje
200 g maslaca
2 dl mlijeka
1 kvasac
8 žlica šećera
1 žličica soli
500 g brašna

Punjenje: 100 g proprženih mljevenih oraha
100 g šećera
2 bjelanjka

Priprema:

Za tijesto je potrebno potopiti kvasac u malo toplog mlijeka da izreagira, a u međuvremenu zamiješajte smjesu u koju ste dodali maslac, jaja, šećer, sol, mlijeko, koru jednog limuna i na kraju brašno.

Dodajte potom i kvasac te zamiješano tijesto odmah podijelite na osam jednakih dijelova - loptica, te ga ostavite da odstoje jedan sat i podignu se.

Svaku lopticu podijelite u novih osam dijelova, razvaljajte, punite orasima te umotajte u kiflicu.
Lim za pečenje podmažite s malo masnoće te napravite razmak između kiflica oko dva centimetra.

Ostavite tako posložene kiflice da odstoje još oko pola sata te ih potom stavite peći na 200°C, oko 10 do 15 minuta.
 
Kada su kiflice pečene, posipajte ih šećerom u prahu u koji ste prije toga umiješali malo vanilin šećera.

Kroketi od krumpira


Sastojci (za 4 osobe):

2 jušne žlice brašna
1 žličica soli
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice zdrobljenog crnog papra
6 srednje velikih krumpira
1 jaje
1 mljeveni režanj češnjaka
1 jušna žlica sitno nasjeckanog luka
50 g maslaca
350 g kiselog vrhnja 

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i papar. Ogulite i naribajte krumpir pa ga pustite da se u potpunosti osuši. Umijesite ga u suhu smjesu pa dodajte jaja, češnjak i luk.

Od tijesta oblikujte krokete kao male valjke.

U tavi ugrijte maslac i spržite male krokete tako da su s obje strane zlatnosmeđi.

Poslužiti sa vrhnjem.

Indijska juha od bundeve

Sastojci:

1,5 kg bundeve
2 crvena luka, srednje veličine
2 žlice maslinovog ulja ili ghee-ja (indijski pročišćeni maslac)
1 češanj češnjaka
1 žličica soli
bijeli papar
1 žličica curry-ja
1 žličica garam masale (indijski začin)
5 dl voda
180 ml čvrstog jogurta (može i kiselo vrhnje)

Priprema:

Bundevu raspolovite i odstranite sjemenke i koru. Luk i češnjak nasjeckajte te lagano prepržite na ulju, na to dodajte ostale sastojke (osim vode i jogurta) te kratko vrijeme lagano dinstajte. Dodajte vodu i kuhajte oko pola sata do 40 minuta tj. dok bundeva ne omekša.
Na kraju sve lagano izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom, dodajte jogurt (vrhnje) i poslužite toplo.


Kuglice od keksa i kokosa

Sastojci:


20 dkg petit beurre keksa
10 dkg kokosovog brašna
25 dkg šećera u prahu
1 vrećica vanilin šećera
3 velike žlice ruma
3 velike žlice maslaca
10 dkg tamne čokolade (više od 60% kakaa)
1,5 kavena šalica vode

Priprema:

Sve osim kokosa i keksa prokuhajte. Uklonite s vatre te u u vruće umiješajte kokos i kekse.
Kad se ohladi oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno.

Bajadera II

Bajadera je jaka i vrlo slatka poslastica stoga se jede u malim količinama.  

Sastojci:


25 dkg mljevenih petit beurre keksa (mogu biti i zdrobljeni)
25 dkg mljevenih oraha
25 dkg maslaca
50 dkg šećera
11 velikih žlica vode
½ bočice ekstrata od naranče
10 dkg čokolade za kuhanje.


Glazura:
10 dkg čokolade
1 dl slatkog vrhnja


Priprema:

Šećer, vaniliju i vodu ukuhajte u gusti sirup te vruće umiješajte u smjesu keksa, oraha i maslaca.
Pola smjese odvojite i u jednu polovicu umiješate otopljenu čokoladu. Smjesu sa čokoladom podijelite na pola.
Svaku smjesu posebno razvaljati i složiti jednu na drugu na način da donja bude tamna smjesa, u sredini svijetla, a gornja ponovno tamna.

Glazura:
Sastojke istopite na pari i prelijte preko bajadere.

Bajadera



Sastojci:
20 dkg mljevenog keksa petit beure
20 dkg mljevenih lješnjaka
32 dkg margarina za kreme
10 dkg čokolade za kuhanje
2 velike žlice ruma
50 dkg šećera
15 velikih žlica vode


Glazura:
10 dkg čokolade
5 dkg margarina



Priprema:

U većoj zdjeli izmiješajte kekse, lješnjake i margarin kao tijesto.

Skuhajte od vode i šećera sirup. Gotov je kad se sa žlice počne istezati tanka nit umjesto kapljice. Brzo umiješajte u smjesu keksa, lješnjaka i margarina.

Smjesu podijelite u dva dijela. U jedan dio umiješajte otopljenu čokoladu, a u drugi rum.
U kalup najprije stavite dio sa čokoladom, pa na njega dio sa rumom. Ostavite da se ohladi.

Glazura:
Margarin i čokoladu istopite u posudi iznad lonca s uzavrelom vodom te prelijte preko bajadere.


Žmara (Cicvara s jajima)

Sastojci:

1 l vode
1/2 kg kukuruzne krupice (palente)
250 g kiselog vrhnja ili mladog sira
2 žlice masti ili maslaca
2-3 jaja
sol

Priprema:

U loncu zavrijte vodu. Dodajte sol i mast te uz stalno miješanje pjenjačom dosipajte palentu. Pazite da se ne stvore grudice. Dodajte vrhnje (ili kajmak ili mladi sir).

Nastavite miješati dok masnoća ne počne izlaziti na površinu smjese te dok se palenta ne počne lagano odvajati od stijenki lonca. Po potrebi dosolite.

Kada je palenta kuhana, uklonite lonac s vatre te u smjesu dodajte jaja i još jednom dobro promiješajte. Vratite na vatru i miješajući ukuhavajte još dvije do tri minute.

Žmaru servirajte toplu uz kiselo mlijeko ili jogurt.

Cicvara na mlijeku (Kačamak)

Sastojci:

150 g kukuruzne krupice (palente)
1,2 l mlijeka
100 g maslaca ili masti
1 žličica soli
600 ml kiselog vrhnja

Priprema:

Ulijte mlijeko u lonac i zakuhajte. U takvo vruće mlijeko dodajte maslac i sol te umiješajte palentu. Miješajte smjesu oko 15 minuta, dok se palenta ne skuha u potpunosti.

Kuhanu cicvaru prelijte kiselim vrhnjem i poslužite.

Također, cicvaru, umjesto s vrhnjem, možete poslužiti s kiselim mlijekom ili bijelom kavom.


Škotski makarun prutići (Macaroon bars)

Sastojci:

1 veliki krumpir (skuhan, težine oko 100 g)
450 g šećera u kristalu
2-3 kapi ekstrakta vanilije
300 g tamne čokolade
100 g kokosovog brašna

Priprema:

Skuhani krumpir zdrobite u fini pire i ostavite da se ohladi. Potom u zdjelu s krumpirom dodajte ekstrakt vanilije i 100 g šećera. Sve dobro izmiješajte. Krumpir bi vam se mogao činiti vrlo suhim, no on će postati vrlo tvrda i ljepljiva smjesa. Dodavajte polako još šećera, po 100 g, dobro miješajući nakon svakog dodavanja, sve dok ga ne potrošite.

Veći četvrtasti pladanj ili kalup za pečenje obložite masnim papirom, smjesu rasporedite po limu i poravnajte. Pokrijte s prozirnom folijom i ostavite oko sat vremena u zamrzivaču.

U međuvremenu, tostirajte kokosovo brašno u pećnici tako da ga rasporedite u tankom sloju na lim za pečenje te ga ostavite oko 5 minuta u pećnici na 150°C. Kokos treba dobiti zlatastu nijansu. S ovim budite pažljivi jer kokos vrlo lako zagori!
Nakon što je porumenio, izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi.

Izvadite smjesu od krumpira iz hladnjaka te uklonite foliju. Narežite je na prutiće.

Tamnu čokoladu istopite u zdjeli iznad lonca kipuće vode.  Kada čokolada postane tekuća, umočite u nju svaki prutić te ga potom uvaljajte u brašno.

Gotove makarune poslažite na masni papir i pustite da malo odstoje te da se čokolada stegne.


Bazlamača

Sastojci:


500 g svježeg sira
150 g šećera
1 l mlijeka
malo soli
4 jaja
1 l vrhnja
300 g brašna kukuruznog
300 g brašna bijelog
4 praška za pecivo

Priprema:


Svježi sir, mlijeko, vrhnje, šećer, sol i jaja dobro izmiješajte pa dodavajte kukuruzno i bijelo brašno u koje ste pomiješali prašak za pecivo. Sve dobro izmiješajte da dobijete glatku, srednjegustu masu. Izlijte je u namašćeni lim i pecite na 180 °C dok ne porumeni.
Kada je bazlamača gotova, ostavite da se malo ohladi i izrežite po želji.
Površinu bazlamače možete dodatno posipati šećerom u prahu.

Marinada za piletinu

Sastojci:

50 ml jabučnog octa
8 žličica dijon senfa
3 češnja češnjaka
2 žlice soka limete
1 žličica soka limuna
80 g smeđeg šećera
1.5 žličica soli
6 žlica maslinovog ulja
1/2 žličice mljevenog crnog papra
6 pilećin prsa (tj. od 3 pileta), bez kosti

Priprema:

U velikoj posudi izmijšajte ocat, senf, češnjak, sok limuna i limete, šećer i sol. Dodajte ulje i papar.  U tako dobivenu marinadu stavite pileća prsa te dobro izmiješajte.

Prekrijte posudu folijom te ostavite meso u hladnjaku da se marinira oko 8 sati (ili preko noći).

Ovako marinirana piletina odlična je za roštiljanje.

Mesna pita (burek)

Sastojci:

500 g listova za pite i savijače
500 g mljevene junetine
1 luk srednje veličine
150 ml suncokretovog ulja
sol, papar
1/2 žličice vegete
4 jaja
200 ml jogurta
200 ml vrhnja za kuhanje
400 ml mineralne vode

Priprema:

Na zagrijanom ulju popržite sitno nasjeckani luk. Kada se blago zarumeni, dodajte mljeveno meso i sve začine. Pirjajte oko 15 minuta.
Listove za savijaču podijelite u tri dijela. Na dno uljem premazanog lima za pečenje stavite trećinu listova za savijaču. Svaki list premažite s malo ulja. Preko listova ravnomjerno rasporedite polovicu mesnog nadjeva te prekrijte drugom trećinom listova (ponovno svaki posebno nauljen). Ponovite postupak s ostatkom mesnog nadjeva i preko njega poslažite nauljenu posljednju trećinu listova.

Tako naslaganu pitu razrežite na kocke te prelijte preljevom koji napravite tako da izmiješate vrhnje, jogurt, mineralnu vodu i jaja, te potom malo posolite.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180-200°C, oko 40 minuta ili dok pita ne porumeni.




Svježi sir s proljetnim lukom


Sastojci:

300 g svježeg kravljeg sira
100 g kiselog vrhnja
100 g proljetnog (mladog) luka
sol po ukusu

Priprema:

Proljetni luk očistite, dobro operite i sitno nasjeckajte.
Kravlji sir i vrhnje dobro zamiješajte, posolite po želji te umiješajte mladi luk.
Servirajte hladno, kao namaz u vrući tost, uz pečeno meso s grilla ili kao party umak za grickalice.



Špageti s gorgonzolom

Sastojci:

500 g spaghetti tjestenine
150 g gorgonzole
200 g kuhane šunke
300 ml vrhnja za kuhanje
30 ml suncokretovog ulja
20 g maslaca
sol, papar
50 g ribanog parmezana

Priprema:

Tjesteninu skuhajte al dente u slanoj vodi i potom procijedite.
Šunku narežite na kockice te je kratko popržite na žlici maslaca.
U tavi zagrijte 2 žlice ulja, dodajte gorgonzolu u komadićima i poprženu šunku, posolite i popaprite prema ukusu.
Umak kratko miješajte na laganoj vatri, dok se gorgonzola ne rastopi te ga tako pripremljenog prelijte preko špageta.
Špagete posipajte s malo ribanog parmezana te poslužite toplo.


Svinjski medaljoni u umaku od vrhnja i bijelog vina


Sastojci:

30 g maslaca
400 g svinjskog filea
sol, papar
1 dl bijelog vina
100 ml vrhnja za kuhanje
1 češanj češnjaka

Priprema:

Svinjski file očistite od eventualnih masnoća te ga narežite na odreske debljine oko dva centimetra. Potom ga posolite i popaprite.
Na zagrijanom maslacu popržite tako pripremljene medaljone dok ne porumene (oko 3 minute sa svake strane)   te ih potom izvadite iz masnoće i stavite na toplo.
U istu tavu, u masnoću od medaljona dodajte bijelo vino. Kad prokuha, dodajte vrhnje za kuhanje te sitno nasjeckani češnjak. Umak kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Medaljone poslužite prelivene umakom.




Čokoladna pjena (mousse)

Sastojci: 

300 g tamne čokolade (što veći udio kakaa, to bolje)
70 g šećera u prahu
130 g maslaca
4 jaja


Priprema:

U loncu, na laganoj vatri, rastopite čokoladu za kuhanje zajedno sa šećerom u prahu i maslacem. Smjesu malo ohladite i u nju dodajte umućene žumanjke. Smjesa u koju dodajemo žumanjke ne smije biti vruća, u protivnom bi se žumanjak skuhao te bi se stvorile grudice.

Bjelanjke istucite u snijeg. Pažljivo dodavajte snijeg, žlicu po žlicu, u mješavinu čokolade i žumanjaka. Pjenu pokrijte i stavite u hladnjak da se hladi najmanje 4 sata.

Marmelada od šipka

Sastojci:

1 kg zrelog šipka (čvrsti plodovi skupljeni krajem rujna ili početkom listopada)
4 limuna
700 g šećera


Priprema:

Šipak operite, odrežite peteljke i vrške, raspolovite i odstranite sjemenke. Iscijedite limune pa njihov sok stavite kuhati na laganoj vatri u 100 ml vode, zajedno sa šipkom. Kuhajte sve dok šipak sasvim ne omekša.

Dodajte šećer u smjesu, dobro umiješajte da se šećer rastopi. Hladite oko 15 minuta, povreemno miješajući. Zatim propasirajte, smjesu ulijte u čiste i sterilizirane staklenke i dobro zatvorite. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Napomena:
Ovaj recept dostatan je za 5 do 6 staklenki po 250 g.

Miješana riblja salata

Sastojci (za 4 osobe):

150 g mrkve
80 g graška šećerca
sol
150 g svježih krastavaca za salatu
30 g ljutike
80 g koktel rajčica
400 g sušene ribe (morskog psa)
10 velikih listova salate maslenke
120 ml ribljeg temeljca
80 ml ulja grožđanih sjemenki
60 ml svijetlog aceta balsamica
1 žličica senfa
1 žličica kopra
malo papra
prstohvat šećera


Priprema:

Ogulite mrkvu i narežite je na tanke ploškice. Grašać očistite i zajednog ga s mrkvom blanširajte u kipućoj slanoj vodi oko 4-5 minuta.

Povrće prelijte hladnom vodom i dobro ocijedite. Iz opranog krastavca pomoću specijalnog noža izrežite kuglice. Ljutiku oljuštite i narežite na ploške. Koktel rajčice operite, odrežite bazu peteljke i prepolovite.

Ribu narežite na komade dužine 2 cm. listove salate operite i nakidajte na manje komade.

U posebnoj zdjeli prelite mrkvu, krastavac, grašak, ljutiku i rajčicu uljem i octom pa sve dobro promiješajte.

Listove salate složite na tanjur, dodajte povrće s ribom te poslužite.

Sekeli gulaš (recept za dijabetičare)

Sastojci (za 4 osobe):

30 dag posne svinjetine
5 dag crvenog luka
40 dag kiselog kupusa, tanko narezanog
2 dag suhe slanine
1 velika žlica ulja
2 velike žlice koncentrata od rajčice
dva lista lovora
nekoliko zrna papra
slatka crvena paprika


Priprema:

Na ulju popirjajte sitno sjeckani luk, slaninu i svinjetinu izrezanu na veće komade. kada luk požuti, a meso dobije rumenu boju, podlijte s 4 dl mlake vode.

Kiseli kupus operite i dodajte lonac s lukom i svinjetinom. Kada zakuha, dodajte ostale začine (papriku, papar, lovorov list) te koncentrat od rajčice. Kuhajte polagano u poklopljenoj posudi oko sat i pol, uz povremeno podlijevanje toplom vodom.


Energetska vrijednost po osobi: 221 kcal (928 kJ)
1 jedinica iz skupine: Povrće
2,5 jedinice iz skupine: Meso i zamjene
1 jedinica iz skupine: Masnoće i zamjene

Savijača od jabuka (recept za dijabetičare)

Sastojci (za 12 komada):

Tijesto:
30 dag brašna (glatko ili za savijače)
2 žličice ulja
1,5 dl mlake vode

ili: 8 listova gotovog tijesta za savijače


Nadjev:
50 dag jabuka
2 dag krušnih mrvica
5 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti, koje se može kuhati


Priprema:

Brašno i 0,5 dl vode umijesite u jednolično tijesto. Umiješano tijesto nauljite s gornje strane, poklopite zagrijanom posudom i ostavite oko 1/2 sata. Na stolnjaku posutom s malo brašna razvucite tijesto na debljinu papira. Deblje rubove tijesta uklonite.

Ako nemate vremena mijesiti tijesto, iskoristite 8 kupovnih, gotovih kora za savijaču.

Jabuke očistite i naribajte ribežom. Na razvučeno tijesto stavite jabuke, dio krušnih mrvica i tekuće sladilo. Ako upotrebljavate gotove kore, uzimajte po dva lista i na njih stavljajte četvrtinu jabuka i tekućeg sladila.

Pecite u pećnici dvadeset minuta na temperaturi od 180°C. Kad se ohladi, razrežite na 12 komada.

Energetska vrijednost po osobi: 77 kcal (323 kJ)
1 jedinica iz skupine: Kruh i zamjene
1/2 jedinice iz skupine: Voće

Juha od brokule (recept za dijabetičare)

Sastojci (za 4 osobe):

40 dag cvjetova brokule
40 dag zelenja za juhu
4 žlice kiselog vrhnja (12 % m.m.)


Priprema:

Brokulu operite i odvojite cvjetove od stabljike. Stabljiku brokule očistite do drvenastog dijela (kao korabicu) i narežite na sitne komade. Zelenje za juhu očistite i narežite na sitne komade.

U lonac stavite 8 dl vode i dodajte zelenje za juhu i stabljiku brokule te kuhajte dvadesetak minuta. Juhu procijedite, a kuhano povrće protisnite kroz metalno cjedilo i vratite u juhu.

Kada juha ponovno zakuha, dodajte cvjetove brokule i vrhnje razmućeno u dvije žlice hladne vode. Prokuhajte pet do deset minuta.


Energetska vrijednost po osobi: 74 kcal (310 kJ)
2 jedinice iz skupine: Povrće
1/2 jedinice iz skupine: Masnoće i zamjene

Okruglice sa sirom (recept za dijabetičare)

Sastojci (za 4 osobe):

1 jaje
20 dag svježeg kravljeg sira
16 dag pšenične krupice (griza)
4 žlice kiselog vrhnja (12 % m.m.)


Priprema:

Ocijeđeni kravlji sir protisnite kroz cjediljku i umješajte žumanjak i krupicu. Ostavite stajati oko pola sata.

Od bjelanjaka umiješajte čvrst snijeg. Polako ga dodajte smjesi sa sirom. Rukama oblikujte okruglice i kuhajte ih u kipućoj vodi desetak minuta (dok ne isplivaju na površinu). Kuhane okruglice složite na tanjur i prelijte kiselim vrhnjem.
Poslužite sa zelenom salatom.

Energetska vrijednost po osobi: 191 kcal (802 kJ)
2 jedinice iz skupine: Kruh i zamjene
1 jedinica iz skupine: Meso i zamjene
1/2 jedinice iz skupine: Masnoće i zamjene

Mujadara - libanonska leća (Weight Watchers recept)

Sastojci:

1 šalica smeđe leće
2 žlice maslinovog ulja
1 srednje veliki luk, nasjeckan
1 šalica integralne riže
1/2 žličice soli (ili po ukusu)
4 šalice vode

Priprema:

Na dubljoj tavi zagrijte ulje te mu dodajte luk. Pržite na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok luk ne porumeni. Dodajte leću i rižu te dobro promiješajte s lukom.

Dodajte vodu te potom posolite. Promiješajte.

Poklopite tavu te kuhajte oko sat vremena, povremeno miješajući. Leća i riža će upiti vodu te tako omekšati. Ako je potrebno, dodajte još malo vode.

Kad su riža i leća omekšali, uklonite s vatre te pustite da odstoji oko 10 minuta.
Servirajte toplo.



Ovaj recept prikladan je kao obrok tijekom Weight Watchers dijete, a nosi ukupno 5 bodova.
Recept odgovara količini od 6 serviranja.

Medeni muffini

Sastojci:

3 jaja
2 žlice maslaca
2 žlice kokosovog mlijeka
2 žlice meda
1 žličica soli
1/4 žličice ekstrakta vanilije
1/4 šalice kokosovog brašna
1/4 žličice praška za pecivo


Priprema:

Mikserom umiješajte jaja, maslac, kokosovo mlijeko, med, sol i ekstrakt vanilije.

Kokosovo brašno i prašak za pecivo zajedno promiješajte te dodajte prethodno umiksanoj smjesi s jajima. Još jednom dobro izmiksajte, da ne ostanu grudice.

Kalupe za muffine napunite do pola pripremljenom smjesom te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C dok se ne podignu i ne porumene.




Pržene jabuke

Sastojci:

1/2 kg jabuka, oguljenih i narezanih na tanke ploške
50 g maslaca
1/2 žličice mljevenog cimeta
2 žličice šećera (kristal)

Priprema:

Na tavi za prženje zagrijte maslac. Kada je dovoljno vruć, jabuke u ploškama naslažite u tavu i pržite ih dok ne omekšaju.

Pržene jabuke nakratko ostavite na papirnatom ubrusu da se riješite viška masnoće. (Ako volite masnije, preskočite ovaj korak. :) )

Posipajte jabuke cimetom i šećerom po ukusu te ih servirajte uz vrući tost premazan maslacem.



Napomena:
Na isti način mogu se pripremiti i kruške.

Kokos muffini

Sastojci:

3 jaja
2 žlice maslaca
60 g šećera (kristal)
1/4 žličice soli
1/4 šalice kokosovog brašna
1/4 žličice praška za pecivo
3 žlice kokosovog mlijeka


Priprema:

U posudi mikserom redom umiješajte jaja, maslac, šećer, sol i kokosovo mlijeko.

U kokosovo brašno dodajte prašak za pecivo i promiješajte te ih potom dodajte u smjesu umiksanih jaja. Još jednom dobro izmiksajte, kako u smjesi ne bi bilo grudica.

Napunite do pola prethodno namašćene kalupe za muffine dobivenom smjesom te po vrhu posipajte malo kokosa. Pecite muffine u pećnici na 200°C dok se ne podignu i ne porumene.