20130130

Loptice od kiselog kupusa

Sastojci:

1 veći luk, sitno nasjeckan
1/4 šalice rastopljenog maslaca
1 žlica ulja
1/2 šalice vode
1/4 šalice brašna
malo soli
450 g narezanog kiselog kupusa

Za pohanje:

1 jaje
malo mlijeka
1/4 šalice brašna
krušne mrvice


Priprema: 

Na tavi zagrijte ulje pa dodajte maslac i pustite da se i on zagrije. (Ulje se stavlja kako maslac ne bi zagorio.)
Na zagrijanom maslacu popržite luk te ga pirjajte dok ne omekša.

U posudici pomiješajte vodu i brašno, tako da smjesa nema grudica, te izlijte na poprženi luk. Dodajte i kiseli kupus i dobro promiješajte. Na laganoj vatri kuhajte dok smjesa ne proključa, odnosno dok se ne zgusne. Uklonite s vatre i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu pa potom smjesu stavite u hladnjak kako bi se potpuno ohladila i stegla.

Od ohlađene smjese rukama oblikujte loptice.

U jedan plići tanjur stavite 1/4 šalice brašna, u drugi krušne mrvice, a u treći. dublji,  jaje u koje ste umiješali malo vode.

Kuglice uvaljajte u brašno pa u jaje te u krušne mrvice. U dubokoj zdjeli zagrijte ulje (onoliko koliko je potrebno da kuglice budu prekrivene) pa pažljivo spustite nekoliko loptica.

Kuglice su pržene kada poprime zlatnosmeđu boju. Izvadite ih na kuhinjsku salvetu kako bi upila višak masnoće.

Napomena: 
Smjesa je dovoljna za oko 50 loptica.

Savjet:
Kuglice se mogu pripremiti i unaprijed. U tom slučaju držite ih u hladnjaku sve do trenutka pečenja.
Ako ih pravite u većoj količini, možete ih i zamrznuti.

1 komentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...