RECEPTI

Kus-kus salata s mrkvom

Sastojci:

5 žličica maslinovog ulja
4 žličice svježeg soka od naranče
svježe mljeveni crni papar, po ukusu
100 g marokanskog kus-kusa 
150 ml kipućeg povrtnog temeljca
1 mali svježi crveni čili, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan
1 žličica mljevenog kumina
2 veće mrkve, oguljene i grubo naribane
3 mlada luka (može kao zamjena i svježi vlasac)
10 mini grappolo rajčica, narezanih na četvrtine
60 g svježeg mladog graška šećerca, očišćenog
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg korijandera


Priprema:

U zdjelici pomiješajte 3 žličice maslinovog ulja, sok od naranče i crni papar i ostavite sa strane.

U manjem loncu kus-kus prelijte kipućim temeljcem i promiješajte. Poklopite i ostavite sa strane oko 6 minuta (ili prema uputama na pakiranju), dok se temeljac ne upije i kus-kus ne omekša. Kus-kus izmiješajte vilicom.

U međuvremenu, u tavi zagrijte preostale 2 žličice maslinovog ulja.  Dodajte čili i pržite na srednje jakoj vatri 1 minutu. 

Dodajte kumin pa pirjajte 30 sekundi. 

Dodajte mrkvu i mladi luk pa, uz redovito miješanje, pirjajte 3-4 minute ili dok povrće malo ne omekša. Uklonite s vatre.

U kus-kus dodajte pripremljeno povrće i pomiješajte s dvije vilice. 

Dodajte rajčice i grašak od šećera, zajedno s preljevom od naranče (prije ga još jednom dobro promiješajte) i korijanderom.

Još jednom promiješajte.

Poslužite toplo samostalno ili uz zelenu salatu.






Krem juha od mrkve i đumbira

Sastojci:

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
polovica srednje velikog žutog luka, nasjeckanog
1/2 žličice morske soli
3 češnja češnjaka, zgnječena nožem
450 g mrkve, grubo nasjeckane
1 žličica naribanog svježeg đumbira
1 žlica jabučnog octa
3 šalice povrtnog temeljca
svježe mljeveni crni papar
1 žličica javorovog sirupa, po želji
prema želji: nekoliko kapi bučinog ulja ili kokosovog mlijeka


Priprema:

U većem loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje.

Dodajte luk, sol i papar pa pržite dok luk ne omekša, povremeno miješajući, oko 8 minuta

Dodajte zgnječeni češnjak i mrkvu te kuhajte još 8 minuta uz povremeno miješanje.

Umiješajte đumbir, jabučni ocat i povrtni temeljac. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte još 30 minuta.

Uklonite s vatre pa štapnim mikserom od povrća izradite gustu krem juhu.  

Ako vam je juha pregusta dodajte malo vode. 

Ako želite da vam juha bude malo slađa, dodajte javorov sirup.

Prema želji, prije serviranja juhu u tanjuru možete pokapati s nekoliko kapi bučinog ulja ili kokosovog mlijeka.

Servirajte toplo.





Pasta caponata (Tjestenina s patlidžanom)

Sastojci:
 
400 g tjestenine (npr. rigatoni, penne)
5 žlica maslinovog ulja 
1 manja glavica luka srebrenca, nasjeckana 
2 velika češnja češnjaka, usitnjena 
1 veći patlidžan, narezan na kockice veličine zalogaja 
1 velika stabljika celera, tanko narezana 
500 ml passata rajčice
malo vode
10-12 crnih maslina bez koštica, narezane
2 žlice ukiseljenih kapara 
1 žlica suhog origana 
1 žlica crvenog vinskog octa 
sol i papar
svježi list peršina, usitnjen


Priprema:

U većoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk i češnjak. Pržite oko minutu dok luk ne postane staklast. 

Dodajte celer i patlidžan pa pržite oko 2-3 minute. Dodajte rajčicu i pomiješajte, pustite da se krčka oko 10 minuta. Prema potrebi, dodajte malo vode kako umak ne bi bio pregust. 

Dodajte masline, kapare i origano pa pirjajte još 7-8 minuta ili dok patlidžani ne omekšaju. 

U međuvremenu skuhajte tjesteninu u slanoj kipućoj vodi dok ne bude al dente.
Odvojite šalicu vode u kojoj se tjestenina kuhala, prije no što je ocijedite. 

Umak posolite i popaprite  prema ukusu te dodajte žlicu crvenog vinskog octa. 

Promiješajte i dodajte kuhanu tjesteninu. 

Dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina pa sve promiješajte. 

Poslužite posipano usitnjenim svježim peršinovim listom. 







Cacio e pepe (Tjestenina sa sirom i paprom)

Sastojci:

400 g špageta
6 žlica maslinovog ulja (ili maslaca)
2 češnja češnjaka, usitnjena
2 žličice mljevenog papra
150 g ribanog sira Pecorino Romano


Priprema:

U velikom loncu zakuhajte slanu vodu pa skuhajte špagete prema uputama s pakiranja.
Nemojte dopustiti da se prekuhaju, trebaju ostati al dente.

Prije no što ih kuhane procijedite, odvojite 1 šalicu vode u kojoj su se kuhali i ostavite sa strane.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite papar i usitnjeni češnjak, toliko da pusti miris - oko 1 do 2 minute.

U tavu dodajte kuhane špagete i sve dobro promiješajte. Dodajte i naribani Pecorino Romano te podlijte s pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina. Miješajte dok se sir ne rastopi, oko 1 minutu. Prema potrebi dodajte još vode, tako da na kraju tjestenina bude dobro obložena umakom od sira. 

Ukoliko smatrate da ste dodali previše vode, dodajte još sira kako bi se umak ponovno ugustio.




 


Jednostavna grčka salata

Sastojci:

60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 žlice crvenog vinskog octa
1 češnjak, vrlo sitno usitnjen
1/2 žličice suhog origana  + još toliko za posipanje
1/4 žličice Dijon senfa
1 veći krastavac salatar, uzdužno prepolovljen i narezan na 1/2 cm debele ploške 
1 zelena paprika, narezana na 2x2 cm kockice
2 šalice cherry rajčice, narezane na polovice
150 g feta sira, narezane na 1x1 cm kockice
1/3 šalice tanko narezanog ljubičastog luka
1/3 šalice crnih maslina, bez koštice
1/3 šalice svježih listića mente
1/4 žličice soli
svježe mljeveni crni papar


Priprema:

U zdjelici pripremite preljev za salatu tako da pomiješate maslinovo ulje, vinski ocat, češnjak, origano, senf, sol i malo papra.

Pomiješajte krastavce, papriku, rajčicu, feta sir, luk i masline i položite ih na veliki tanjur za salatu. Prelijte pripremljenim preljevom i lagano promiješajte. Posipajte origanom i dodajte listiće mente.
Prije serviranja prema ukusu posolite i popaprite.






Povrtna kus-kus salata

Sastojci:

2 žlice ulja
1/4 žličice čili pahuljica
1 povrtna kocka za juhu
1 1/2 šalica vode
1 šalica kus-kusa (instant, marokanskog)

2 žlice ulja
1 glavica ljubičastog luka, nasjeckana na kockice
1 konzerva (400 g) slanutka
1/2 žličice soli
1/8 žličice mljevenog crnog papra
1/2 žličice češnjaka u granulama
1 žličica začinske mješavine za kus-kus ( npr. 1001 Delights iz Lidla)
1/2 šalice vode

1 žlica maslinovog ulja
1 žlica balzamičnog octa 
ocijeđeni sok od pola većeg limuna

8 - 10 cherry rajčica, narezana četvrtine 
1 svježi krastavac salatar, narezan na kockice
1 avokado, narezan na kockice
1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršinovog lista
1/4 šalice nasjeckanog svježeg vlasca
2 žlice nasjeckanog lista mente



Priprema:

U manjem loncu zagrijte ulje pa na njemu rastopite kocku za juhu. Dodajte čili pahuljice, podlijte vodom i zakuhajte. Dodajte kus-kus, promiješajte, uklonite s vatre, poklopite lonac i ostavite sa strane da kus-kus upije vodu.

U tavi zagrijte ulje pa na njemu kratko i na laganoj vatri popržite ljubičasti luk narezan na kockice. Slanutak iz konzerve procijedite i isperite pa dodajte na tavu. Pržite kratko, 2-3 minute, pa začinite solju i paprom, začinskom mješavinom za kus-kus, češnjakom u granulama. Promiješajte, podlijte s malo vode i ponovno promiješajte. Nakon što ponovno zakuha, dinstajte još oko 2 minute.

Promiješajte kus-kus koji je do sada već omekšao, razrahlite ga i pomiješajte sa slanutkom. 

U zdjelici pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje i balzamični ocat.

Narezane rajčice, krastavac i avokado te usitnjeno začinsko bilje (listove peršina, mente i vlasca) dodajte kuskusu pa sve prelijte mješavinom s limunovim sokom. Sve dobro promiješajte. Prema potrebi dosolite ili dodatno popaprite.

Servirajte u većoj zdjeli za salatu.