RECEPTI

Domaći sirup od bazge i naranče

Sastojci:
/za 14 litara sirupa

Sok:
140 svježe ubranih velikih cvjetova bazge
3 kg naranči za cijeđenje
8 velikih limuna
6 litara vode

Sirup:
7 kg šećera
200 g limunske kiseline
5 litara vode
10 g konzervansa 


Priprema:

S cvjetova bazge odstranite stapke, a cvjetove poslažite u posudu zapremine 10 litara.

Limune i naranče prepolovite pa ih kroz prešu za agrume iscijedite u posudu s bazgom. Protisnute agrume potom narežite na kriške i također stavite u posudu s bazgom.

Voće i bazgu zalijte s 5 litara hladne vode i dodajte limunsku kiselinu. 

Poklopite i ostavite na hladnijem mjestu 24 sata da se namače.

Idući dan:

U velikom loncu (zapremine 15 ili više litara) pomiješajte šećer i i vodu za sirup. Stavite lonac na srednje jaku vatru i zakuhajte, povremeno miješajući, kako bi se šećer otopio. 

Nakon vrenja ostavite da se sirup kuha 30 minuta. Potom isključite vatru.

Kroz gustu pamučnu tkaninu barem 2 puta procijedite ranije pripremljeni i odstajali sok od bazge i agruma. 

Procijeđeni sok potom ulijte u lonac sa sirupom, dodajte 10 g konzervansa i promiješajte.

Vratite lonac na laganu vatru i zagrijte do vrenja.

Uklonite s vatre. Vrući sirup presipajte u sterilizirane staklene boce i hermetički zatvorite odgovarajućim čepom. Boce sirupa na stolu posložite jednu do druge i prekrijte (umotajte) debljom tkaninom. Ostavite preko noći da se polagano ohlade.

Idući dan, prema potrebi, boce prebrišite čistom mokrom spužvicom ili isperite pod mlazom vode.
Osušite krpom i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu do konzumacije.

















Koktel French Gimlet

Sastojci: 

4 žlice gina
1 žlica soka od limete
za ukras: ploška limete ili limetina korica


Priprema:

U šejkeru pomiješajte gin, liker od bazge i sok limete. Dodajte 5-6 kocki leda i dobro protresite, da se sadržaj ohladi. 

Procijedite u čašu i ukrasite ploškom limete ili koricom.



Liker St. Germain - liker od bazge

Sastojci: 

30 svježe ubranih cvjetova bazge
750 ml votke
3 ploške limuna
prema ukusu: 1/4 do 1/2 šalice šećera (može i bagremov med)


Priprema:

Odstranite stapke sa cvjetova bazge pa cvjetove položite u staklenku zapremine 1 litre.
Prelijte ih votkom i na vrh položite tri ploške limuna. One će poslužiti kao uteg koji će cvjetove držati uronjene u votku.

Poklopcem zatvorite staklenku i ostavite je na hladnijem i tamnijem mjestu (npr. podrum ili smočnica) oko 21 dan.

Procijedite bazgu kroz gušću pamučnu gazu pa u procijeđenu infuziju dodajte šećer (ili med). Dobro promiješajte sadržaj da se šećer (med) rastopi.

Ovako pripremljeni liker može se odmah konzumirati ili se može ostaviti za kasniju konzumaciju.

Procijeđeni liker ulijte u staklenu bocu i zatvorite poklopcem.

Liker ima neograničen rok trajanja.




Penne Arrabbiata (Tjestenina u Arrabbiata umaku)

Sastojci: 

4  žlice maslinovog ulja
1 srednje veliki žuti luk, sitno nasjeckan
1 velika mrkva, naribana (ili nasjeckana u sjeckalici)
800 g konzerviranih pelata
1 žlica koncnetrata od rajčice
1/2 žličice čili pahuljica (može i više, prema ukusu)
4 usitnjenog češnja češnjaka (ili 1 žličica češnjaka u granulama)
sol i papar, količina prema ukusu
10-12 većih listova svježeg bosiljka
1/4 šalice ribanog parmezana

3 l vode
400 g tjestenine
1 žličica soli



Priprema:

U slanoj vodi skuhajte tjesteninu al dente, prema uputama s pakiranja.
Prije cijeđenja sačuvajte dvije šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina. 
Potom procijedite tjesteninu i isperite hladnom vodom kako bi se prestala kuhati. 
Ostavite sa strane.

U dubljoj tavi zagrijte ulje pa na njemu lagano popržite sitno najseckani luk. Dodajte  koncnetrat rajčice, kratko popržite pa začinite čili pahuljicama i promiješajte. Dodajte usitnjenu mrkvu i češnjak, posolite i popaprite prema ukusu.

U sjeckalici vrlo kratko isjeckajte pelate pa ih dodajte u tavu. Podlijte vodom koju ste sačuvali nakon kuhanja tjestenine i promiješajte.

Na laganoj vatri kuhajte dok se sastojci ne povežu, a umak malo ne ugusti - oko 7 - 8 minuta.

Nakon što se povrće ukuhalo, ugasite vatru. Nasjeckajte listove bosiljka pa ih umiješajte u umak. 

Kuhanu tjesteninu umiješajte u umak i prema potrebi dodajte još soli, papra i / ili čili pahuljica.

Servirajte vruće. Prema želji posipajte ribanim parmezanom (ili nekim drugim tvrdim sirom).