RECEPTI

BBQ marinada za piletinu

Sastojci: 

8 pilećih batkova
3 žlice smeđeg šećera
6 češnjeva češnjaka, usitnjena
1 srednje veliki žuti luk, narezan na kolutiće / ili 1 žlica luka u prahu
2 žličice dimljene paprike
1 žličica sjemenki gorušice
1/2 žličice čili pahuljica
1 žličica soli
1/2 žličice papra
1/2 žličice kajenskog papra
1/4 šalice jabučnog octa
1/4 šalice suncokretovog ulja



Priprema:

U većoj Zip-lock vrećici pomiješajte sve navedene sastojke, zajedno s pilećim batkovima.
Zatvorite vrećicu pa je nekoliko puta okrenite kako bi marinada prekrila sve dijelove mesa.

Ostavite u hladnjaku da se marinira 2 sata

Marinirano meso pecite na roštilju.




Preljev od borovnica za tortu od sira (cheesecake)

Sastojci: 

1/4 šalice vode
2 žličice škrobnog brašna (Gustin)
3 žlice šećera
1 žlica limunovog soka
350 g svježih borovnica

Priprema:

U lončiću pomiješajte šećer i gustin, dodajte limunov sok i vodu pa stavite na laganu vatru i zagrijte. Kad se tekućina počne zgušnjavati, uklonite s vatre i umiješajte borovnice. Vratite na vatru i lagano miješajući još sve zagrijte, tek toliko da preljev poprimi boju borovnice. Nemojte borovnice dovesti do vrenja.

Gotov preljev ohladite i prelijte preko 👉 torte od sira.

Preljev možete koristiti i za druge vrste kolača te slastica, npr. za sladoled ili puding.



Tiramisu

Sastojci: 

6 žumanjaka
150 g šećera 

500 g mascarpone sira
500 ml zaslađenog vrhnja za šlag

400 g piškota

1/2 litre skuhane jake kave
1 žlica šećera
50 ml ruma za kolače

kakao u prahu


Priprema:

Skuhajte pola litre jake kave, dodajte joj žlicu šećera i ostavite da se dobro ohladi.
U hladnu kavu dodajte rum za kolače pa ostavite sa strane do korištenja.

U zdjeli za miksanje pomiješajte žumanjke (sobne temperature) i šećer pa mikserom izradite pjenastu, glatku smjesu. 

Ako već nije, smjesu prebacite u vatrostalnu posudu pa je termički obradite na pari, oko 15 - 20 minuta, stalno miješajući i pazeći da jaja ne koaguliraju. Kada temperatura smjese dosegne 70°C, uklonite je s vatre i ostavite da se dobro ohladi.

U tako ohlađenu smjesu dodajte mascarpone pa mikserom izradite u glatku, jednoličnu kremu. 

U drugoj posudi slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. 

Velikom žlicom lagano umiješajte šlag u mascarpone kremu, pazeći da krema i dalje ostane prozračna.

Pripremite piškote, kavu i posudu u kojoj ćete slagati tiramisu.  

Svaku piškotu vrlo kratko s obje strane umočite u kavu. Nemojte ih namakati duže od sekunde jer će postati gnjecave i počet će se raspadati.

Polažite piškote jednu pokraj druge na dno pripremljene posude dok u potpunosti ne obložite dno. 

Piškote premažite s trećinom pripremljene kreme. 

Na kremu ponovno položite sloj namočenih piškota pa potom premažite s drugom trećinom kreme. 

Poredajte i posljednji sloj piškota pa na njih rasporedite preostalu kremu.

Tako pripremljeni tiramisu posipajte kakaom u prahu.

Prije serviranja ostavite u hladnjaku barem šest sati, kako bi se svi sastojci i okusi proželi. 

Napomena:

Originalni recept za ovaj tiramisu nalazi se na  👉 Zdravo, ja sam Aleksandra, gdje možete pronaći i verzije za tiramisu sa sirovim jajima, sa kuhanim cijelim jajima te za tiramisu bez šlaga.