RECEPTI

Salmorejo - tradicionalna španjolska hladna juha od rajčice i kruha

Sastojci

1 kg zrelih rajčica, očišćenih od sjemenki i nasjeckanih
230 g starijeg bijelog kruha, bez korice, nasjeckan na kockice
2 češnja češnjaka
1 žličica sherry voćnog octa
60 ml maslinovog ulja
sol
2 tvrdo kuhana jaja, narezana  na kokice
80 g dimljene šunke u fetama, narezane na trakice


Priprema:

U blenderu pomiješajte  rajčicu s kruhom, češnjakom, sherry octom 120 ml vode pa od sastojaka izradite glatku, jednoličnu smjesu. 

S i dalje uključenim blenderom, postepeno dodavajte maslinovo ulje. 

Posolite prema ukusu.

Poklopite pa ostavite da se hladi u hladnjaku barem 30 minuta.

Prilikom serviranja, po površini hladne juhe rasporedite malo kuhanih jaja i narezane šunke.






Španjolska tortilja - omlet od krumpira

Sastojci

4 srednje velika krumpira
1 srednje veliki žuti luk
maslinovo ulje
sol prema ukusu
papar prema ukusu
5 jaja


Priprema:

Krumpir ogulite i naribajte (na "rezance" ili ploške, prema želji).

Zagrijte ulje u dubljoj tavi promjera ne većeg od 25 cm. U zagrijano ulje stavite jednu plošku krumpira pa kad se oko nje počnu stvarati mjehurići pažljivo dodajte i ostatak krumpira. Posolite i popaprite prema ukusu. Dodajte luk i pažljivo promiješajte. Smanjite vatru na najslabije i, povremeno okrećući povrće, pustite da se polako dinsta.

U međuvremenu, u zdjelici umutite jaja s malo soli i papra.

Čim krumpir malo omekša uklonite tavu s vatre. 

Pomoću rupičaste spatule izvadite krumpir iz tave i položite ga na veći tanjur da se kratko prohladi. 

Još topao krumpir (ali ne vrući!) pažljivo pomiješajte s umućenim jajima.

Tavu vratite na jaču vatru da se zagrije. Krumpir s jajima istresite u tavu i ravnomjerno ga rasporedite po površini. 

Čim se tako pripremljen omlet malo zapeče i postane čvrst, smanjite vatru na srednje jaku i pecite oko 10 minuta.

Potom omlet u komadu istresite na plitki tanjur (većeg promjera od tave). Drugim plitkim tanjurom  okrenutim naopako prekrijte omlet pa oba tanjura zarotirajte tako da sada donja strana omleta na drugom tanjuru bude okrenuta prema gore. 

Tako okrenuti omlet istresite natrag u tavu (nepečenom stranom prema dolje) i nastavite pržiti dok se i donja strana ne zarumeni, oko 7 minuta.

Poslužite toplo ili hladno, jednako je ukusno. 



Bukovače i korabica u umaku

Sastojci: 

400 g gljiva bukovača, narezana na tanke trakice
1 velika korabica, narezana na prutiće
1 veći žuti luk, sitno nasjeckan
1 žličica origana
1 žličica vegete
3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 ljuta papričica, narezana na kolutiće
1 vrećica instant krem juhe od gljiva 
papar, prema ukusu
sol, prema ukusu
500 ml vode
suncokretovo ulje

Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte ulje, dodajte bukovače i pržite ih na srednje jakoj vatri oko 4 minute.
Dodajte korabicu pa nastavite pržiti narednih 5 minuta, povremeno protresajući tavu.

Dodajte sitno nasjeckani luk pa dinstajte dok se luk ne zastakli.

Dodajte sitno nasjeckanu ljutu papričicu i češnjak pa promiješajte. Kratko  ostavite da se dinsta, dok papričica i češnjak ne puste miris.

Začinite origanom, vegetom, paprom i solju prema ukusu pa dodajte sadržaj vrećice krem juhe.
Sve dobro promiješajte pa podlijte s 250 ml vode. Promiješajte tako da nemate grudice, smanjite vatru i lagano krčkajte, povremeno miješajući idućih 15-20 minuta. Povremeno podlijevajte vodom, kako tekućina ne bi potpuno isparila.

Umak je gotov kad korabica i bukovače omekšaju, a umak se ugusti.

Poslužite toplo uz tjesteninu, rižu ili palentu.




Pogačice sa sirom

Sastojci: 
300 g oštrog brašna
300 g svježeg sira
300 g margarina, sobne temperature
sol prema ukusu

premaz - opcija: 
1 jaje

posip prema želji: 
krupna sol, crni sezam, mak, kim, bijeli sezam, chia sjemenke...

Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte prosijano brašno, sir, margarin i sol pa zamijesite tijesto.

Prekrijte posudu pa ostavite da odstoji oko 60 minuta.


Pećnicu zagrijte na 180°C.

Odmoreno tijesto razvaljajte na debljinu od 1 cm.

Manjim kalupom ili šalicom manjeg promjera režite pogačice i slažite ih na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. 

Ukoliko želite, možete pogačice prije pečenja premazati jajetom. Razmutite jaje u zdjelici pa premažite svaku pogačicu pomoću četkice.

Također, prema želji, pogačice možete posipati sjemenkama.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici dok pogačice ne porumene i s gornje i s donje strane.





Muffini s crvenim ribizom

Sastojci
/ za 12 -14 mafina

1 šalica jogurta
1 1/2 žlica svježe naribane limunove korice
3/4 šalice šećera
3 velika jaja, sobne temperature
4 žličice ekstrakta vanilije
1/2 šalice rastopljenog maslaca (može i suncokretovo ulje)
1 šalica oštrog brašna
1/2 šalice glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
1 1/2 šalica crvenog zamrznutog ribiza (može i svježi)

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.
Kalupe za mafine obložite papiranitim čašicama ili premažite s uljem i pobrašnite.

U zdjeli za miskanje pomiješajte jogurt, šećer i limunovu koricu pa na laganoj brzini električnim mikserom izmiješajte sastojke.

Stalno miješajući i dalje u niskoj brzini, postepeno dodavajte rastopljeni maslac (ili ulje), ekstrakt vanilije i jedno po jedno jaje.

Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Miješajte oko jednu minutu, tek toliko da se brašno dobro sjedini sa smjesom. 

Pomoću kuhače lagano umiješajte ribiz.

Smjesu raspodijelite u kalupe za mafine, tako da svaki kalup napunite oko 3/4.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20-25 minuta.
Ukoliko koristite svježi ribizl, pecite mafine 15 - 18 minuta

Izvadite iz pećnice i ohladite na žici za hlađenje.



Burrito s puretinom, tikvicama i kukuruzom

Sastojci:
/za 4 osobe

300 g mljevene puretine
1 žuti luk, srednje veličine, sitno nasjeckan
1 veća tikvica, narezana na kockice
1 paprika babura, narezana na kockice
1 mala konzerva (140 g) kukuruza šećerca
1 1/2 žličica mljevenog kumina
1 žličica suhog origana
1/2 žličice čili pahuljica
1/2 žličice čilija u prahu
3/4 žličice češnjaka u granulama
1/2 žličice vegete ili slične mješavine začina
sol prema ukusu 
crni papar prema ukusu
1 žlica koncentrata od rajčice (iz tube)
suncokretovo ulje
250 ml vode

Prema želji:
listovi zelene salate, narezane na trakice
svježi krastavac, narezan na uske trakice
svježa rajčica, narezana na kockice

Priprema:

U nešto dubljoj tavi zagrijte suncokretovo ulje pa na njemu popržite mljevenu puretinu, tako da blago porumeni.

Dodajte sitno nasjeckani luk pa dinstajte dok luk ne postane staklast.

Dodajte začine - sol, crni papar, kumin, origano, čili pahuljice i čili u prahu, češnjak u granulama i vegetu.  Dodajte i procijeđeni kukuruz šećerac i sve dobro promiješajte.

Kratko prodinstajte, tek toliko da se kukuruz zagrije, a začini puste miris. 

Kuhačom pomaknite sadržaj iz tave malo u stranu tako da dobijete manju čistinu na tavi. Na nju istisnite koncentrat rajčice pa ga kratko zapržite. Potom ga umiješajte u meso. Podlijte s 250 ml vode i dobro promiješajte.

Stišajte vatru na najmanje pa kuhajte dok većina voda gotovo u potpunosti ne ispari. U slučaju da voda ispari, dolijte je malo i ponovno zakuhajte. Meso i povrće trebaju biti lijepo obloženi umakom, a ne suhi. Isto tako, ne trebaju plivati u umaku jer će vam sadržaj iz tortilje u tom slučaju curiti.

Kada je gotovo, uklonite s vatre pa umiješajte nasjeckanu svježu papriku.
Ostavite sa strane da se malo ohladi.

U međuvremenu, zagrijte tortilje na tavi. To možete napraviti na potpuno suhoj tavi ili pak tavu (a i tortilju) možete četkicom premazati s malo ulja. Ako je nauljite, tortilja će duže ostati meka i lako savitljiva.

Tortilje punite pripremljenom smjesom povrća i mesa, kojima prema želji možete dodati i svježeg povrća (rajčicu, zelenu salatu, krastavac) te oblikujte burrito.








Dulce de leche

Sastojci:

1 litra masnijeg mlijeka
300 g šećera
100 g maslaca, u komadićima
1 žličica sode bikarbone
1 mahuna vanilije ili 2 žlice ekstrakta vanilije

Priprema:

Na jakoj vatri u loncu zakuhajte mlijeko i šećer. Potom stišajte vatru pa dodajte maslac, sodu bikarbonu i sjemenke vanilije. Kuhajte na laganoj vatri oko 60 - 90 minuta, uz povremeno miješajte.

Kako se karamel počne zgušnjavati, češće miješajte.

Nakon otprilike 2 sata kuhanja, dulce de leche će postići željenu gustoću.
Tada ga uklonite s vatre i prebacite u sterilizirane staklenke. 

Iz jedne litre mlijeka dobije se oko 450 - 500 ml ovog slatkog namaza.

Možete ga koristiti čim se ohladi ili ga možete čuvati u hladnjaku do mjesec dana.
U potonjem slučaju, prije konzumacije, staklenku s ohlađenim namazom najprije stavite u posudu s toplom vodom ili je stavite na kratko u mikrovalnu, kako bi karamel postao maziv.




Chantilly krema za kolače

Sastojci: 

500 ml slatkog vrhnja
5 žlica šećera u prahu
2 žlice ekstrakta vanilije


Priprema:

Sve sastojke zajedno pomiješajte u velikoj zdjeli pa električnim mikserom izradite šlag do željene gustoće.


Ideja:
Kako je ovo osnovni recept, kremu prema želji možete dodatno aromatizirati dodatkom naribane narančine ili limunove korice,  kave, ruma, malina, jagoda i slično.



 

Krema od pudinga (za kolače)

Sastojci: 

500 ml mlijeka
2 pakiranja praška za puding (okus prema želji)
100 g šećera
250 g margarina, sobne temperature

Priprema: 

Prašak za puding glatko razmutite u malo hladnog mlijeka.

Ostatak mlijeka zakuhajte na srednje jakoj vatri, uz dodatak šećera.

U kipuće mlijeko umiješajte razmućeni puding i kuhajte, uz stalno miješanje, nekoliko minuta dok se ne ugusti.

Kuhani puding uklonite s vatre pa ostavite da se ohladi do sobne temperature. 

U puding dodajte margarin narezan na manje kockice pa električnim mikserom izradite glatku kremu.

Ideja: 
Puding možete dodatno obogatiti tako u njemu, tijekom kuhanja, rastopite 100 do 200 g tamne ili bijele čokolade, ovisno o tome koju vrstu pudinga kuhate.

 

Umjesto margarina možete koristiti i tučeno slatko vrhnje.



 

 

Bavarska krema (Creme Bavaroise)

Sastojci:

3 žumanjka
100 g šećera
250 ml mlijeka
1 mahuna vanilije ili 2 žlice ekstrakta vanilije
1 žlica ruma
10 g mljevene želatine (ili 3-4 želatine u listićima)
200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

U posudi za miksanje električnim mikserom pjenasto izradite žumanjke i šećer.

U manjem loncu zakuhajte mlijeko, mahunu vanilije (ekstrakt vanilije) i rum. 

Kipuće mlijeko postepeno umiješajte u pjenasto umućene žumanjke, prelijte smjesu u lonac pa vratite na laganu vatru. Stalno miješajući ukuhajte smjesu u gustu kremu. 

Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju, rastopite je na laganoj vatri pa je umiješajte u vruću kremu. Dobro sve promiješajte kako bi se želatina u potpunosti rastopila i ravnomjerno rasporedila po kremi. 

Kremu ostavite sa strane da se hladi.

U međuvremenu istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag.

Kada se krema počne malo stezati umiješajte tučeno slatko vrhnje. 
Ostavite da se ohladi do kraja.

Kremu možete koristiti kao punjenje košarica od prhkog tijesta ili kao lagana krema preko biskvita.

Najčešće se poslužuje sama, ohlađena i servirana u čašama.






Slastičarska krema (Creme patissiere)

Sastojci: 

500 ml mlijeka
4 žumanjka
1 mahuna vanilije ili 2 žlice ekstrakta vanilije
150 g šećera
50 g škrobnog brašna


Priprema:

Šećer i žumanjke pjenasto izmiksajte, dodajte škrobno brašno pa izmiješajte u glatku, homogenu smjesu. 

U manjem loncu zakuhajte mlijeko, zajedno s mahunom vanilije (ili ekstraktom). 
Kada mlijeko zavrije, postepeno ga umiješajte u smjesu sa žumanjcima.

Dobivenu smjesu prelijte natrag u lonac pa vratite na vatru da se zakuha, uz stalno miješanje. 
Kuhajte kremu, takođe uz stalno miješanje,  dok se ne ugusti do željene gustoće. 
Ukoliko vam je potreban vrlo čvrst fil, u kremu umiješajte rastopljenu želatinu.

Gotovu kremu uklonite s vatre i ostavite da se ohladi.




Sladoled od vanilije (s uputama i za one koji nemaju aparat za sladoled)

Sastojci

600 ml punomasnog vrhnja za šlag, nezaslađenog
360 ml punomasnog mlijeka
200 g šećera
3 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

U prethodno ohlađenoj posudi aparata za sladoled (veličine 1,5 l)  pomiješajte sve navedene sastojke i nastavite miješati dok se šećer u potpunosti ne otopi. 

Uključite aparat i napravite sladoled prema uputama proizvođača.

Ukoliko je posuda vašeg aparata manja od 1,5 litre, količina smjese za sladoled neka bude oko 2/3 volumena posude. Ostatak smjese držite u hladnjaku dok  ne dođe vrijeme da je upotrijebite u aparatu.

Napomena:
Nemojte mijenjati punomasno mlijeko i vrhnje za šlag za one s manje masnoće jer će sladoled time postati vodenast tj. manje kremast. U ovom slučaju masniji mliječni proizvod znači i bolji sladoled.

Upute za one koji nemaju aparat za sladoled:

Pliću staklenu ili metalnu posudu stavite u zamrzivač da se dobro ohladi.

Pripremljenu zamiješanu smjesu za sladoled istresite u tako ohlađenu posudu pa sve zajedno vratite u zamrzivač na hlađenje. Kada smjesa postane čvrsta, ali još uvijek ne u potpunosti zaleđena, izvadite je iz zamrzivača i dobro promiješajte pjenjačom ili ručnim mikserom. 

Vratite u zamrzivač pa postupak ponavljajte svakih 30 minuta sljedeća tri sata. Time ćete osigurati da sladoled bude  prozračan i kremast.



Cuccidati - sicilijanske štrudlice sa suhim voćem

Sastojci
/ za 40 štrudlica

Punjenje:
2 šalice* zlatnih sultana grožđica
340 g suhih datulja, odstranjenih koštica
3/4 šalice šećera
2 manje oguljene naranče 
150 g suhih smokava
1/3 šalice nasjeckanih oraha
1/4 šalice vode

Tijesto:
225 g biljne masti ili margarina
1 šalica šećera
2 velika jaja, sobne temperature
1/4 šalice mlijeka
2 žličice ekstrakta vanilije
2 1/2 šalice oštrog brašna
1 šalica glatkog brašna
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone

Opcija - glauzura:
2 šalice šećera u prahu
2 - 3 žlice hladnog mlijeka


Priprema:

Sve sastojke koji su navedeni za punjenje sitno nasjeckajte u električnoj sjeckalici. Ostavite sa strane.

U velikoj zdjeli za miksanje pomiješajte biljnu mast (ili margarin) sa šećerom te električnom mješalicom pjenasto izradite. Dodajte jaja, mlijeko i ekstrakt vanilije pa dodatno miješajte na srednje jakoj brzini.

U manjoj zdjelici pomiješajte dvije vrste brašna, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa mješavinu postepeno dodavajte smjesi šećera i masti. Smjesu za tijesto oko 5 minuta kako bi postalo kompaktno. 

Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela, položite ih na tanjur, prekrijte i stavite u hladnjak na 60 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Između 2 lista masnog papira za pečenje položite prvi od četiri komada tijesta i izvaljajte ga u pravokutnik stranica otprilike 50 x 12 cm.  Cijelom dužinom po srednjoj trećini tijesta, rasporedite četvrtinu ranije pripremljenog punjenja. Punjenje neka bude široko oko 4 cm. Dvije vanjske trećine tijesta po dužini trebaju ostati čiste. 

Prvom praznom rubnom trećinom tijesta preklopite punjenje s jedne strane pa zatim isto ponovite i sa drugom trećinom, tako da dobijete veliku punjenu štrudlu. Rub preklopa dobro zatvorite pritiskanjem palca i kažiprsta cijelom dužinom štrudle.

Štrudlu potom  razrežite na 10 jednakih komada, tj. 10 štrudlica dužine 5 cm.

Isti postupak ponovite i s ostala tri ohlađena komada tijesta.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega položite štrudlice.  Pecite 13 - 16 minuta tj. dok rubovi štrudlica ne porumene.

Izvadite iz pećnice i ostavite 10 minuta na limu za pečenje da se ohlade i stegnu. Potom ih  premjestite na žicu za hlađenje da se ohlade u potpunosti. 


Ideja:
Prema želji,  štrudlice možete ukrasiti glauzurom koju ćete napraviti od mješavine 2 šalice šećera u prahu i 2 do 3 žlice mlijeka.

Napomena: 
*1 šalica = 240 ml






Prhko tijesto za pite (osnovni recept)

Sastojci:

3/4  šalice oštrog brašna
1/2 šalice glatkog brašna
1/4 žličice soli
115 g  vrlo hladnog maslaca, narezanog na komadiće
3 - 5 žlica ledeno hlade vode

Priprema:

Pomiješajte i prosijte dvije vrste brašna i sol. Dodajte hladni maslac pa vilicom zamijesite mrvičastu smjesu. Postepeno dodavajte ledenu vodu, i dalje miješajući vilicom, dok se tijesto ne poveže u kompaktnu smjesu. Tijesto treba biti tvrđe, a kada ga pritisnete prstom, ne smije raspadati.

Od tijesta oblikujte disk pa ga umotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 60 minuta.



Pita od lososa i kopra

Sastojci

15 g maslaca
1/3 šalice nasjeckanog mladog luka
1 srednje veliki dimljeni file lososa, izlomljen na manje komadiće
1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra
gotovo prhko tijesto za pite
3 velika jaja
3/4 šalice mlijeka
1/4 šalice vrhnja za kuhanje
1/4 šalice glatkog brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/2 žličice papra
1 šalica ribanog švicarskog sira


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.

Na srednje jakoj vatri u manjoj tavi rastopite maslac pa na njemu popržite mladi luk, oko 3 minute, dok ne postane hrskav. Uklonite s vatre pa polagano umiješajte komadiće lososa i kopar. Ostavite sa strane.

Tijesto za pitu tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu 3 mm. Prebacite tijesto na keramički kalup za pitu (promjera 20 cm) pa nožem odrežite višak tijesta, tako da bude oko 1 cm više od ruba kalupa. Prema želji oblikujte ukrasni rub pite.

Žlicom rasporedite smjesu sa lososom preko površine tijesta.

U manjoj zdjelici umutite jaja, dodajte im mlijeko, vrhnje za kuhanje, brašno i začine - sol, muškatni oraščić i papar. Dobro promiješajte tako da dobijete glatku smjesu bez grudica pa je razlijte preko lososa.

Na kraju pitu posipajte ribanim sirom.

Postavite pitu na nižu razinu u pećnici i pecite oko 25 minuta. Potom, ako je potrebno, rubove pite prekrijte aluminijskom folijom kako bi izbjegli da tijesto zagori. Pecite još 10 - 15 minuta tj. dok nož zaboden u središte pite ne izađe potpuno čist. 

S pečene pite uklonite foliju pa prije rezanja još ostavite da odstoji na dasci za hlađenje oko 10 minuta, kako bi se sadržaj dodatno povezao i stegnuo.






Aioli - mediteranski umak od majoneze i češnjaka

Sastojci: 
2 češnja češnjaka
1/4 žličica krupne soli
120 g majoneze
1 žlica svježe ocijeđenog limunovog soka
1 žlica maslinovog ulja
1/3 žličice mljevenog crnog papra


Priprema:

Češnjak stavite u mužar zajedno s krupnom solju pa ga zdrobite u glatku pastu. Pastu prebacite u manju zdjelicu, dodajte majonezu, limunov sok, maslinovo ulje i papar pa dobro pomiješajte.
Poklopite i držite u hladnjaku do serviranja.



Patatas Bravas (Španjolski ljuti pečeni krumpir)

Sastojci: 
/za 6 serviranja

Aioli - umak od majoneze i češnjaka:
2 češnja češnjaka
1/4 žličica krupne soli
120 g majoneze
1 žlica svježe ocijeđenog limunovog soka
1 žlica maslinovog ulja

Bravas - ljuti umak:
2 žlice maslinovog ulja
1 manji luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica brašna
2 žličice slatke dimljene začinske paprike
1 žličica ljute dimljene začinske paprike
240 ml pilećeg temeljca
1 lovorov list

Krumpiri:
700 g krumpira za pečenje, oguljenog
ulje za prženje
3/4 žličice soli


Priprema:

Umak od majoneze i češnjaka:
Češnjak stavite u mužar zajedno s krupnom solju pa ga zdrobite u glatku pastu. Pastu prebacite u manju zdjelicu, dodajte majonezu, limunov sok i maslinovo ulje pa dobro pomiješajte. Poklopite i odložite u hladnjaku do serviranja.

Bravas - ljuti umak:
Na srednje jakoj vatri u manjem loncu zagrijte ulje. Dodajte nasjeckani luk pa dinstajte oko 2 - 3 minute. Dodajte češnjak pa još kratko dinstajte, oko minutu, dok češnjak pusti miris. Umiješajte brašno te slatku i ljutu dimljenu papriku. Postepeno podlijevajte pilećim temeljcem, pazeći da se ne stvore grudice. Dodajte lovorov list i neprestano miješajući zakuhajte umak. Umak je gotov kad se ugusti, nakon  6 do 8 minuta kuhanja.

Uklonite umak s vatre i ostavite kratko da se ohladi. Odstranite lovorov list. Štapnim mikserom izradite glatki umak. Vratite na laganu vatru i još jednom zakuhajte. Držite na toplom do serviranja.


Krumpiri:
Oguljene i oprane krumpire narežite na kriške ili na kocke veličine zalogaja (oko 3-4 cm).  Namočite ih 30 minuta u hladnoj vodi. Ocijedite pa ih dodatno prosušite čistom kuhinjskim ubrusom. 

U dubokoj tavi ili fritezi zagrijte ulje za prženje (na oko 120°C). U vruće ulje dodajte krumpir i pržite u dubokom ulju 8 - 10 minuta. Tako pečene krumpire odložite na papirnati ubrus i pustite da se ohlade. 

Ulje u tavi (ili fritezi) dodatno zagrijte ulje (na oko 190°C). Vratite pečeni krumpir u ulje pa pržite još jednom oko 3-4 minute, redovito ih okrećući, dok ne postaju zlatno rumeni.

Ocijedite pečene krumpire na papirnatom ubrusu po drugi put, posolite prema želji. 
Poslužite vruće uz ranije pripremljene umake.





Ideja:
Umjesto običnog krumpira, ovako možete pripremiti i batate - slatki krumpir.

Focaccia s povrćem i sirom

Sastojci

1 šalica* tople vode
4 1/2 žličice maslinovog ulja
4 1/2 žličice šećera
2 žličice suhog origana
1 1/4 žličice soli
3 1/4 šalice oštrog brašna
1 1/2 žličica suhog kvasca

1 žlica maslinovog ulja
1 žlica suhog bosiljka
1/2 žličice začinskog luka (pahuljice)
1/4 žličice češnjaka u granulama
2 srednje velike rajčice, tanko nasjeckane (ili 8 cherry rajčica, prepolovljenih)
1 srednje velika zelena tikvica, narezana na ploške
1/4 žličice soli
1/4 žličice papra
3/4 šalice ribanog parmezana
1 šalica ribane mozzarelle
listići svježeg bosiljka

Priprema:

U velikoj zdjeli za miksanje pomiješajte prvih sedam sastojaka - toplu vodu, maslinovo ulje, šećer, suhi origano, sol, oštro brašno i kvasac. Na srednje jakoj brzini nastavkom za dizana tijesta zamiješajte smjesu u tijesto. Miješajte oko 5 minuta. Po potrebi dodajte malo vode, ako je tijesto pretvrdo ili još malo brašna ako je premeko. Tijesto treba biti kompaktno i ljepljivo.

Tijesto potom istresite na čistu i pobrašnjenu radnu površinu pa ga razvaljajte u pravokutnik veličine lima za pečenje (lim neka bude otprilike 30 x 20 cm). 

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa na njega položite pripremljeno tijesto.
 

U manjoj zdjelici pomiješajte začine - bosiljak, luk i češnjak.

Pripremljeno tijesto četkom premažite s maslinovim uljem i posipajte mješavinom pripremljenih začina. 
Potom po površini rasporedite tikvicu narezanu na tanke ploške. 

Posolite i poparite prema ukusu pa po površini ravnomjerno posipajte ribanim parmezanom.

Ostavite tako pripremljenu focacciu da odstoji na toplom i da se diže oko 30 minuta tj. dok se tijesto ne udupla po volumenu.

Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite focacciu 20 minuta
Izvadite lim iz pećnice, focacciu posipajte ribanom mozzarellom te listićima svježeg bosiljka, vratite u pećnicu i pecite još 10 - 15 minuta tj. dok se sir ne rastopi i ne zarumeni.







Napomena:
*1 šalica = 240 ml

Ideja:
Umjesto tikvice možete koristiti i cvjetove zamrznute brokule.
Prije no što je rasporedite po tijestu, obarite je oko 2 minute u kipućoj slanoj vodi i dobro procijedite.

Škotsko zobeno pecivo

Sastojci: 
/za 24 peciva

1 1/2 šalica* kipuće vode
1 1/2 šalica krupnih zobenih pahuljica
2 žličice soli
2 žlice smeđeg šećera 
1 žlica suncokretovog ulja
7 grama suhog kvasca (1 paketić)
1/2 šalice tople vode (oko 45°C)
3 1/2 šalice brašna


Priprema:

U velikoj zdjeli za miksanje kipućom vodom prelijte krupne zobene pahuljice, dodajte šećer i sol, pa ostavite oko 20 minuta da nabubre i da se smjesa malo ohladi.

Umiješajte kvasac i pustite 5 minuta da se aktivira. 

Dodajte ulje.

Električnom mješalicom i nastavkom za dizana tijesta ("kuka") postepeno umiješajte brašno. Dodajte dovoljno brašna da smjesa postane čvrsta, ali ostane ljepljiva. Možda će trebati i malo više tri šalice (a možda i manje, +/- 1/4 šalice). Miješajte smjesu na srednje jakoj brzini oko 5 minuta, dok se tijesto ne počne kompaktno odvajati od stijenki posude.

Tako dobiveno tijesto nauljenim rukama oblikujte u kuglu. Nauljite i stijenke posude pa u nju vratite tijesto, prekrijte posudu čistom krpom ili poklopcem pa je ostavite oko 60 minuta na toplom da se tijesto digne.

Istresite tijesto na čistu radnu površinu. Podijelite ga na 24 jednaka dijela, a svaki dio oblikujte u kuglicu.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Rasporedite kuglice po limu za pečenje pa ih ponovno prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom da se još malo dižu, oko 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C.   

Stavite peciva u vruću pećnicu i pecite dok lagano ne porumene, 20 - 25 minuta.





Napomena:

* 1 šalica = 240 ml

1 pecivo = 89 kcal