RECEPTI

Rolada od kokosa

Sastojci:

Tamna smjesa:
250 g mljevenog Petit Beurre keksa
2 žlice nezaslađenog kakaa
120 g šećera u prahu
4 žlice ruma
100 ml toplog mlijeka

Bijela smjesa:
100 g ribanog kokosa
120 g rastopljenog maslaca
100 g šećera u prahu

Dodatni pribor: vrećica za zamrzavanje od 3 litre

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte mljeveni keks, kakao i šećer u prahu. 
U šalici pomiješajte toplo mlijeko i rum pa prelijte preko smjese s keksom. 
Dobro promiješajte tako da se svi sastojci ravnomjerno prožmu i povežu.

U drugoj posudi pomiješajte kokos i šećer u prahu pa prelijte rastopljenim maslacem. Dobro promiješajte. Stavite u hladnjak na 20 minuta da se smjesa malo stegne. 

Tamnu smjesu prebacite u vrećicu za zamrzavanje (3 litre) i pomoću valjka za tijesto je ravnomjerno izvaljajte tako da dobijete pravilan pravokutnik veličine vrećice. 

Isti postupak ponovite i sa smjesom od kokosa.

Pomoću škara ili noža prerežite jedan uzdužni i jedan poprečni rub jedne vrećice tako da je možete rastvoriti poput knjige. Isto ponovite i s drugom vrećicom.

Na radnu površinu postavite jedan list masnog papira za pečenje. Na njega najprije prebacite tamnu smjesu (prenesite je pomoću vrećice i prebacite naopačke na papir, vrećicu odljepite od smjese). 

Na isti način preko tamne smjese prebacite bijelu smjesu, tako da se rubovi obje smjese poravnaju. 

Pomoću masnog papira po dužoj stranici pravokutnika uredno zarolajte roladu. 

Stavite u hladnjak na barem tri sata da se stegne.




Paprenjaci (mamin recept)

Sastojci: 

1 kg oštrog brašna
180 g masti ili margarina
250 g šećera
500 g mljevenih oraha
3 jaja, sobne temperature
250 g meda
6 svježe mljevenih klinčića
2 žličice mljevenog papra
1 žličica mljevenog cimeta

posip: šećer u prahu (prema želji)

Priprema:

Jaja razdvojite na žumanjke i bjelanjke. 

Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg.
Žumanjke pomiješajte s medom i šećerom i lagano mikserom izradite pjenastu smjesu. Potom postepeno i polagano umiješajte smjesu sa žumanjcima u snijeg.

Mljevene orahe pomiješajte s mljevenim klinčićima, cimetom i paprom pa ih također polako i postepeno umiješajte u smjesu žumanjaka i snijega. 

U posebnoj posudi pomiješajte brašno i na komadiće nasjeckan margarin (ili mast) pa pomoću miksera izradite jednoličnu mrvičastu smjesu. Smjesu postepeno umiješajte u zdjelu sa snijegom i orasima. Tako dobivenu gustu smjesu još dodatno rukom izradite pa je oblikujte u kuglu i omotajte prozirnom folijom. Ostavite na hladnom da odstoji barem jedan puni dan. 

Na dan pečenja pećnicu zagrijete na 220°C

Odstajalo hladno tijesto ravnomjerno razvaljajte na debljinu od oko 4 mm. Kalupima izrežite željene oblike paprenjaka. Ako koristite drveni kalup za utiskivanje reljefnih slika, površinu razvaljanog tijesta lagano pobrašnite prije utiskivanja. Prema potrebi nožićem dodano prijeđite preko rubova paprenjaka kako bi se u potpunosti razdvojili pa ih pomoću tanke spatule premjestite na lim za pečenje obložen masnim papirom.

Nakon što paprenjake stavite u vruću pećnicu, temperaturu odmah spustite na 170°C

Pecite oko 10-14 minuta (ovisno o pećnici i veličini paprenjaka), tj. dok tijesto blago ne porumeni. 

Pečene paprenjake izvadite iz pećnice pa ostavite nekoliko minuta da odstoje na limu za pečenje. 

Prema želji ih posipajte prosijanim šećerom u prahu, a kada se u potpunosti ohlade, posložite ih u limenu kutiju za kekse. Čuvajte dobro zatvoreno na suhom mjestu.









Medene šape (mamin recept)

Sastojci:

3 šalice* brašna
1 šalica šećera
1 paketić praška za pecivo
1 šalica margarina ili masti (sobne temperature)
1 srednje veliko jaje (sobne temperature)
2 šalice mljevenih oraha
2 žlice meda
1 paketić vanilin šećera

prema želji: 1/2 žličice cimeta (možete izostaviti)

za posip: šećer u prahu


*1 šalica = 240 ml

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte jaje i med pa kratko izmiksajte električnim mikserom. Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer, prosijani prašak za pecivo, cimet (ako želite)  i mljevene orahe pa dobro promiješajte.

U drugoj posudi pomiješajte brašno i margarin (mast) pa, također električnim mikserom, izradite mrvičastu jednoličnu smjesu. Brašno s margarinom postepeno dodajte u prvu posudu pa sve dobro zamiješajte kako biste dobili tvrdo jednolično tijesto.

Omotajte tijesto prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da odmori pola sata. 

Za to vrijeme pripremite modle za šape. Svaku premažite masnoćom i uvaljajte u brašno. 

Elektirčnu pećnicu zagrijte na 220°C.

Ohlađenom smjesom napunite svaku modlu i položite je na lim za pečenje. Kalupe ne trebate puniti do kraja, ostavite 2-3 mm od ruba te malo utisnite sredinu. Šape u pećnici narasti, a kada bi kalup bio pun, šape bi ga "prerasle" i izašle iz kalupa .

Stavite peći u vruću pećnicu, ali temperaturu odmah spustite na 160°C.

Medene šape su gotove kada tijesto porumeni, nakon 10 - 15 minuta, ovisno o pećnici i veličini korištenih modli. 

Kada su šape gotove, izvadite ih iz pećnice i ostavite nekoliko minuta da odstoje, dok se kalup malo ne ohladi. Potom šape nožićem lagano izvadite iz kalupa. Dok su još tople, medene šape posipajte prosijanim šećerom u prahu.








Biskvitne kuglice od limuna i naranče

Sastojci:
/za 30-ak kuglica

Za biskvit:
120 g šećera (kristal)
4 velika jaja sobne temperature
prstohvat soli
ribana korica jednog limuna
60 g oštrog brašna
60 g glatkog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
20 g rastopljenog maslaca

Za aromu:
sok od 1 limuna
sok od 1 naranče
3 velike žlice marmelade od marelice
50 g rastopljenog maslaca

Za preljev:
bijela čokolada
mliječna čokolada
malo ulja

Za posip:
prema želji: kokosove mrvice, šećerne perlice, čokoladne mrvice...




Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170°C.

Kalup za pečenje (20 x 20 cm) premažite maslacem i pobrašnite.

U većoj posudi pomiješajte jaja, šećer, sol i limunovu koricu pa mikserom na srednje jakoj brzini izradite glatku svijetložutu kremastu smjesu (miksajte oko 12-15 minuta!). 

Brzinu miksera smanjite na najmanju pa postepeno dodavajte prosijano brašno s praškom za pecivo.
Na kraju dodajte i maslac pa još jednom dobro promiješajte.

Smjesu za biskvit ravnomjerno istresite u pripremljeni kalup pa stavite peći na 30 minuta u ranije zagrijanu pećnicu.

Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, izvadite ga iz kalupa, postavite na rešetku za hlađanje i pustite da se u potpunosti ohladi.

Ohlađeni biskvit sitno izmrvite u multipraktiku (ako nemate multipraktik, možete ga i ručno sitno izmrviti). 



U većoj posudi pomiješajte izmrvljeni biskvit, marmeladu, sok od limuna i naranče te rastopljeni maslac. Dobro promiješajte sve sastojke kako biste dobili jednoličnu smjesu.

Od smjese formirajte kuglice promjera oko 2,5 cm. Kuglice posložite na pladanj ili u posudu (mogu ići jedna na drugu) i stavite u zamrzivač na najmanje 30 minuta.

Na vrućoj pari (ili u mikrovalnoj pećnici) u manjoj zdjelici rastopite oko 100 g bijele čokolade. 
Umiješajte malo ulja i dobro promiješajte.

Pomoću vilice, drvenog štapića ili čačkalice uvaljajte dio ohlađenih kuglica, jednu po jednu, u rastopljenu čokoladu i položite ih na masni papir za pečenje. Kuglice, dok je čokolada još topla, posipajte željenim posipom. 

Rastopite tamnu čokoladu na isti način kao što ste to učinili s bijelom čokoladom te ponovite postupak s ostatkom kuglica. 

Gotove kuglice dodatno ohladite u hladnjaku, kako bi se čokolada u potpunosti stegnula.











 



Preljevi za deserte: Preljev od malina

Sastojci: 
/za oko 250 ml preljeva

250 g malina
60 g šećera u prahu

Priprema:

Oprane i ocijeđene maline pomiješajte sa šećerom pa štapnim mikserom izradite pire. 
Pire procijedite kroz sitno sito (ili cjediljku za čaj) kako biste odstranili sjemenke.



Preljevi za deserte: Preljev od borovnica

Sastojci:
/ za 300 ml preljeva

200 g borovnica
70 g šećera
40 ml vode


Priprema:

Borovnice dobro operite i proberite.

Polovicu borovnica (100 g) pomiješajte s 40 ml (2 + 3/4 žlice) vode i 70 g šećera pa stavite na vatru da se zagrijava. Nakon što smjesa zakuha, pomoću štapnog miksera  od  tako termički obrađenih borovica napravite pire pa smjesu ponovno vratite na laganu vatru i pustite da još jednom zavrije. 

Uklonite s vatre, umiješajte ostatak (100 g) borovnica, promiješajte i ostavite da se voćni umak ohladi.




Preljevi za deserte: Preljev od jagoda

Sastojci: 
/ za 4 porcije

150 g jagoda
50 g šećera u prahu
sok od 1/4 limuna


Priprema:

Operite i očistite jagode i dobro ih ocijedite. 
Pomiješajte ih sa šećerom u prahu i limunovim sokom pa pomoću štapnog miksera izradite u pire.



Preljevi za deserte: Pire od jabuke

Sastojci
/za 6-8 porcija

350 g jabuka (npr. Jonagold, Elstar)
1/4 šalice (60 ml) vode
sok od 1 limuna
80 g šećera
1 manji štapić cimeta

po želji: Calvados (brandy od jabuke) za dodatnu alkoholnu notu


Priprema:

Oprane, oguljene i očišćene jabuke narežite na četvrtine. 
Dio oguljenih kora od jabuke sačuvajte!

U manjem lončiću pomiješajte vodu sa sokom od limuna, dodajte šećer, štapić cimeta i sačuvanu koru od jabuke. (Kora od jabuke preljevu će dati intenzivniji okus.) 
Stavite na vatru i pustite da zakuha. 

Kada smjesa zavri, izvadite kore od jabuke, a dodajte kriške jabuke pa kuhajte dok jabuke ne omekšaju. 

Kada su jabuke omekšale, izvadite štapić cimeta, a ostatak smjese izradite u pire pomoću štapnog miksera.

Kada se pire ohladi, prema želji možete mu dodati malo Calvadosa.



Keksići od kave i oraha

Sastojci:

100 g maslaca (sobne temperature)
70 g šećera u prahu
1 manje jaje
110 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žličice instant espresso kave
40 g sitno sjeckanih oraha

prema želji: dodatni sjeckani orasi za uvaljati kekse prije pečenja


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte maslac i šećer pa ih kremasto izradite mikserom. 
U drugu posudu prosijte brašno, zajedno s praškom za pecivo.
Smjesi maslaca i šećera dodajte umućeno jaje pa postepeno, miješajući mikserom, dodavajte brašno s pecilnim praškom.

Na kraju dodajte espresso kavu i orahe pa zamiješajte jednoliku smjesu.

Pećnicu zagrijte na 180°C (konvekcijsku pećnicu na 160°C, plinsku pećnicu na 3), a lim za pečenje obložite masnim papirom.

Žlicom zagrabite malo smjese, oblikujte kuglicu pa je malo spljoštite. Prema želji, tako oblikovan keksić uvaljajte u sjeckane orahe pa ga položite na masni papir. Ponovite postupak s ostatkom tijesta. Između keksića ostavite veći razmak kako se ne bi spojili tijekom pečenja.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Pečeni keksi trebaju samo malo porumeniti po rubu.

Izvadite iz pećnice i ostavite tako nekoliko minuta da se ohlade i stvrdnu. Potom ih prebacite na žicu za hlađenje, kako bi se ohladili u potpunosti.












Krekeri od sira sa chia sjemenkama, lanom i sezamom

Sastojci:

350 g glatkog brašna, prosijanog
1 žlica sezamovih sjemenki
1/2 žlice lanenih sjemenki
1 žlica chia sjemenki
5 g praška za pecivo
12 g soli
300 g svježeg kravljeg sira
120 g rastopljenog maslaca
krupna sol za posipanje


Priprema:




U veću posudu prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte sezam, lan, chia sjemenke i sol pa promiješajte.

Suhim sastojcima dodajte sir i rastopljeni maslac pa zamijesite tijesto u jednoličnu smjesu. Tako pripremljeno tijesto umotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u hladnjak na 30 minuta.

Pećnicu zagrijte na 190°C.

Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte na debljinu oko 3 mm pa ga narežite u obliku krekera (3 x 4 cm). To možete napraviti nožem ili, ako želite da krekeri budu okrugli, čašom manjeg promjera (oko 4 cm). 

Lim za pečenje premažite vodom pa na njega postavite papir za pečenje. Poslažite krekere na lim tako da se međusobno ne dodiruju pa svaki izbockajte vilicom na nekoliko mjesta. Krekere prije pečenja možete dodatno posipati krupnom soli.

Precite ih u prethodno zagrijanoj pećnici 13 - 15 minuta tj. dok blago ne porumene. 

Ovi krekeri, uz manje preinake, inspirirani su receptom iz Sašine kuhinje.







Fajita začinska mješavina (bez gustina i šećera)

Sastojci:

1/2 žlice čilija u prahu
1/2 žlice mljevenog kumina
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica luka u granulama
1/2 žličice mljevene slatke začinske paprike (može i dimljena)
1/2 žličice origana
1/2 žličice soli
1/2 žličice kajenskog papra
1/4 žličice mljevenog papra

Priprema:

Sve začine pomiješajte u jednoličnu smjesu.


Fajita začinska mješavina

Sastojci:
/za 3 žlice začinske mješavine

1 žlica kukuruznog škroba (Gustin)
2 žličice čilija u prahu
1 žličica soli
1 žličica mljevene paprike (slatka)
1 žličica šećera
1/2 žličice luka u granulama
1/2 žličice češnjaka u granulama
1/4 žličice kajenskog papra
1/2 žličice mljevenog kumina

Priprema:

Sve sastojke pomiješati u jednoličnu začinsku mješavinu.



Riža s patlidžanom i rajčicom

Sastojci: 
/za 4 osobe
2 srednje velika patlidžana
2 velike svježe rajčice
3 žlice maslinovog ulja
sol i papar
1/2 žličice krupno mljevenog čilija
2 protisnuta češnja češnjaka (ili 1/2 žličice češnjaka u prahu)
1 žličica luka u prahu
1 žličica suhog bosiljka
180 ml pasirane rajčice
1 1/2 šalica Arborio riže
po želji: ribani parmezan

Priprema:
Patlidžane prema želji ogulite i narežite na kockice. U većoj posudi ih posolite i popaprite te dodajte sve ostale začine - čili, češnjak, luk i bosiljak. Protresite posudu kako bi se svi patlidžani jednoliko začinili.

Rajčice više puta plitko zarežite oštrim nožem pa ih kratko potopite u kipućoj vodi. Nožem ogulite kožicu i narežite ih na manje kockice. 

Skuhajte rižu prema uputama na kutiji.

Na duboljoj tavi zagrijte ulje pa na njemu popržite začinjene patlidžane, dok ne porumene. 
Dodajte narezanu rajčicu, promiješajte i kratko prodinstajte. Podlijte pasiranom rajčicom i pustite da zakuha. Ako je povrće pregusto tj. presuho, možete ga podliti s malo malo vode. Kuhajte kratko na laganoj vatri, dok rajčica i patlidžan malo ne omekšaju. Kada je povrće skuhano, po potrebi pojačajte navedene začine.

U većoj posudi za serviranje zajedno pomiješajte vruću rižu i povrće i ostavite 10 minuta da odstoji i da se svi sastojci sjedine, a okusi prožmu.

Servirajte toplo posipano svježe naribanim parmezanom.





Teksaška marinada za meso

Sastojci: 

Za marinadu:
200 ml pasirane rajčice
3 žlice  suncokretovog ulja
2-3 češnja češnjaka, protisnutog
1 ljuta papričica
Tabasco ili chili umak
1/2 žličice krupno mljevenog čilija
1 žličica slatke začinske paprike
1/2 žličice kajenskog papra
1/2 žličice mljevenog korijandera


Priprema:
Marinada se slaže se s piletinom, junetinom i svinjetinom. 
Meso neka u marinadi stoji barem 4 sata.





Vafli od kukuruzne krupice

Sastojci:

Za 6 porcija / 12 četvrtastih vafla:
3/4 šalice brašna
1/2 šalice instant kukuruzne krupice (palente)
1 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
2 žlice smeđeg šećera
3 žlice suncokretovog ulja
2 jaja
1 šalice tekućeg jogurta
1/2 šalice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, kukuruznu krupicu, prašak za pecivo, sol i smeđi šećer.

U manjoj zdjeli lagano umutite dva žumanjka s tekućim jogurtom, mlijekom, uljem i ekstraktom vanilije pa tu tekuću smjesu prelijte preko suhe smjese u većoj posudi i ručnom mješalicom izradite glatku smjesu.

Od dva bjelanjka napravite čvrsti snijeg pa ga lagano, ali jednolično umiješajte u ostatak smjese.

Zagrijte pekač za vafle, premažite ga uljem i pecite dok vafli ne porumene, 3-5 minuta, ovisno o pekaču.

Poslužite vruće uz željeni slatki preljev od voća, čokolade, javora i slično.


Kolač od lješnjaka (samo pet sastojka)

Sastojci:
3 jaja
250 g tostiranih lješnjaka
2 žličice praška za pecivo
150 g šećera u prahu
30 g maslaca

šećer u prahu za posipanje


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170°C.

Kalup za tortu promjera 26 cm premažite maslacem i pobrašnite. Dno možete obložiti i papirom za pečenje.

U srednje veliku zdjelu prosijte polovicu šećera u prahu, dodajte im tri žumanjka pa pjenjačom ili ručnom električnom mješalicom  izradite smjesu tako da se šećer rastopi, a smjesa postane kremasta i svijeložute boje.

Sameljite tostirane lješnjake. U njih prosijte drugu polovicu šećera u prahu i dvije žličice praška za pecivo pa promiješajte. Lješnjake dodajte žumanjcima, zajedno s rastopljenim maslacem i dobro dobro promiješajte.

Na kraju dodajte (tekuće) bjelanjke i još jednom sve izmiješajte u jednoličnu smjesu.

Smjesu istresite na pripremljeni kalup i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 35 minuta.

Kada se pečeni kolač malo ohladi posipajte ga šećerom u prahu.




Domaći fini slanci (kao iz pekare)

Sastojci:

Tijesto:
250 ml toplog mlijeka
1 žlica šećera
1 žlica suhog kvasca
50 ml ulja
1 žličica soli
1 žlica tekućeg jogurta
1/2 žličice praška za pecivo
350 g oštrog brašna

Slani preljev:
1 žličica soli
2 žličice brašna
6 žličica vode

Priprema:

U većoj zdjeli redom pomiješajte sastojke za tijesto: mlijeko, šećer, suhi kvasac, ulje, sol, jogurt, prašak za pecivo i brašno. Električnim mikserom izradite glatko tijesto pa ga ostavite pokrivenog na toplom da odstoji i da se diže 30 minuta.

Odmoreno i podignuto tijesto izvadite iz zdjele pa ga na malo nauljenoj radnoj površini razrežite na devet jednakih dijelova. Svaki dio nauljenim rukama zavrtite u lopticu i ostavite još 10 minuta da odstoji.

Potom jednu po jednu lopticu prstima nježno utiskujte i blago razvlačite na dužinu od oko 20-ak centimetara i širinu oko 5 centimetara. Tako razvučeno tijesto zarolajte po dužoj strani u prutić pa ga još rukama razvaljajte na željenu dužinu slanca (obično dužinu lima za pečenje, oko 40-ak centimetara). Tako dobivene slance rasporedite na lim za pečenje obložen masnim papirom. Pustite da odstoji još 20 minuta.

Pećnicu zagrijte na 200°C.
Prije stavljanja u pećnicu, slance pomoću kista premažite običnom vodom.
Stavite ih u pećnicu i pecite 10 minuta.

U međuvremenu pripremite preljev za slance tako da u manjoj zdjelici pomiješate sol, brašno i vodu.

Nakon što su slanci bili u pećnici 10 minuta, izvadite ih iz pećnice, a temperaturu u pećnici povisite na 230°C.

Pripremljenim preljevom pomoću žličice poprijeko poškropite slance pa ih vratite u pećnicu i pecite na 230°C još 10 minuta.

Pečene i još uvijek vruće slance pomoću četkice premažite s malo ulja.







Originalni recept za ove slance potražite na: https://sasina-kuhinja.com/ 



Paratha (indijski lisnati tanki kruščić)

Sastojci:
za 4 parathe:
2 šalice brašna
1 šalica tople vode
1 1/2 žlica suncokretovog ulja
1 žličica soli
ghee (pročišćeni indisjki maslac) ili suncokretovo ulje za premazivanje
brašno za posipanje


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i 1 žlicu ulja.
Ručnim mikserom, uz postepeno dodavanje vode, zamijesite glatko tijesto. Dobivenu smjesu  oblikujte u kuglu, površinu kugle premažite s 1/4 žlice ulja pa ostavite u pokrivenoj posudi barem 30 minuta da odstoji.

Odmoreno tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u kuglicu pa ostavite još 10-ak minuta pokriveno da odstoji.

Svaku kuglicu zatim tanko kružno razvaljajte.

Površinu tako razvaljanjog tijesta četkicom premažite rastopljenim gheejem / uljem i blago pobrašnite. Potom od centra kruga nožem zarežite ravnu crtu do ruba kruga tako da izrezana linija čini radijus kruga. Tijesto zatim počnite rolati prema van, od jednog zarezanog ruba ukrug do drugog, tako da na kraju  dobijete oblik stošca. Baza stošca, kada je pogledate, izgledat će kao spirala. Ponovite to i s ostala tri pripremljena kruga.
(Masnoća i brašno kojima ste tijesto premazali prije zamotavanja osigurat će karakterističnu lisnatost parathe.)

Dobiveni stožac potom postavite uspravno (bazom dolje) pa rukom pritisnite vrh stošca tako da ga spljoštite. Pomoću valjka oblikujte tanku parathu.
Ponovite to i s ostala tri stošca.

Površinu svakog kruščića premažite s još malo gheeja / ulja.

Dobro zagrijte  tavu na kojoj planirate peći parathe.
Kruščić na tavu stavite nauljenom stranom prema dolje, a potom četkicom s malo ulja premažite i gornju stranu parathe.

Pecite kratko na vrlo vrućoj tavi dok se donja strana dobro ne zapeče, okrenite parathu i još kratko pecite s druge strane.

Po želji pečene parathe možete dodatno posoliti.

Paratha je najbolja kada je poslužena topla.





Teriyaki piletina

Sastojci:
1/2 kg pilećih prsa, narezanih na komadiće veličine zalogaja
2 žlice ulja
1-2 žlice bijelog vinskog octa

Teriyaki umak:
1 šalica vode
5 žlica smeđeg šećera
1/4 šalice sojinog umaka
1 žlica meda
1 veliki češanj češnjaka, protisnut
1/2 žličice đumbira u prahu
2 žlice kukuruznog škroba (Gustin)
1/4 šalice hladne vode


Priprema:

U malom loncu pomiješajte 1 šalicu vode, smeđi šećer, sojin umak, med, češnjak i đumbir pa stavite na laganu vatru i pustite da se zagrije.

U posebnoj zdjelici pomiješajte 1/4 vode s kukuruznim škrobom te promiješajte tako da dobijete smjesu bez grudica. Rastopljeni škrob potom dolijte u lonac na vatri i miješajte dok umak ne postigne željenu gustoću. Ako umak postane pregust, razrijedite ga s malo vode.

U dubljoj tavi zagrijte 2 žlice ulja pa na njemu na naglo popržite piletinu tako da se zarumeni sa svih strana. Dodajte vinski ocat, promiješajte, stišajte vatru i ostavite da dio tekućine ispari. Podlijte ranije pripremljenim  teriyakijem, promiješajte i još kratko glazirajte na laganoj vatri dok se svi okusi ne prožmu.


Poslužite uz kuhanu rižu ili neki drugi prilog.