RECEPTI

Vafli od kukuruzne krupice

Sastojci:

Za 6 porcija / 12 četvrtastih vafla:
3/4 šalice brašna
1/2 šalice instant kukuruzne krupice (palente)
1 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
2 žlice smeđeg šećera
3 žlice suncokretovog ulja
2 jaja
1 šalice tekućeg jogurta
1/2 šalice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, kukuruznu krupicu, prašak za pecivo, sol i smeđi šećer.

U manjoj zdjeli lagano umutite dva žumanjka s tekućim jogurtom, mlijekom, uljem i ekstraktom vanilije pa tu tekuću smjesu prelijte preko suhe smjese u većoj posudi i ručnom mješalicom izradite glatku smjesu.

Od dva bjelanjka napravite čvrsti snijeg pa ga lagano, ali jednolično umiješajte u ostatak smjese.

Zagrijte pekač za vafle, premažite ga uljem i pecite dok vafli ne porumene, 3-5 minuta, ovisno o pekaču.

Poslužite vruće uz željeni slatki preljev od voća, čokolade, javora i slično.


Kolač od lješnjaka (samo pet sastojka)

Sastojci:
3 jaja
250 g tostiranih lješnjaka
2 žličice praška za pecivo
150 g šećera u prahu
30 g maslaca

šećer u prahu za posipanje


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170°C.

Kalup za tortu promjera 26 cm premažite maslacem i pobrašnite. Dno možete obložiti i papirom za pečenje.

U srednje veliku zdjelu prosijte polovicu šećera u prahu, dodajte im tri žumanjka pa pjenjačom ili ručnom električnom mješalicom  izradite smjesu tako da se šećer rastopi, a smjesa postane kremasta i svijeložute boje.

Sameljite tostirane lješnjake. U njih prosijte drugu polovicu šećera u prahu i dvije žličice praška za pecivo pa promiješajte. Lješnjake dodajte žumanjcima, zajedno s rastopljenim maslacem i dobro dobro promiješajte.

Na kraju dodajte (tekuće) bjelanjke i još jednom sve izmiješajte u jednoličnu smjesu.

Smjesu istresite na pripremljeni kalup i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 35 minuta.

Kada se pečeni kolač malo ohladi posipajte ga šećerom u prahu.