RECEPTI

Pileći stir fry s brokulom i šampinjonima

Sastojci:
/za 4 porcije

1/2 kg pilećih prsa (file)
1 glavica žutog luka
1/2 crvene paprike, narezane na tanke trakice
5 većih šampinjona
1 svježa brokula
2 žlice brašna
2 žlice suncokretovog ulja
svježe mljeveni papar
1 žličica tostiranih sjemenki sezama

Umak:
3 žlice sojinog umaka
1 žličica gustina
2 žličice meda
1 češanj češnjaka
1/2 povrtne kocke za juhu
1 žlica svježe naribanog đumbira
2 žličice sezamovog ulja
2 šalice kipuće vode


Priprema:

Pileća prsa narežite na što tanje ploške veličine zalogaja.

Meso je najlaške tanko rezati kada je poluzamrznuto. Nakon što ga izrežete, ostavite ga da se odmrzne i da poprimi sobnu temperaturu.

Brokulu raskidajte na cvjetove, a šampinjone razrežite na četvrtine ili šestine (ovisno o veličini). Mrkvu ogulite pa je prema želji narežite na vrlo tanke prutiće, kolutiće ili trakice.
Luk sitno nasjeckajte.

U zdjelici pomiješajte  sojin umak i žličicu gustina pa razmutite da nema grudica. Dodajte sitno nasjeckani češnjak,  đumbir, sezamovo ulje,  med i povrtnu kocku. Prelijte kipućom vodom, promiješajte tako da se kocka rastopi i ostavite sa strane.




U drugoj zdjeli pomiješajte meso s brašnom pa ga protresite tako da ga brašno obloži sa svih strana.

U woku dobro zagrijte žlicu suncokretovog ulja pa na njemu, na naglo, popržite piletinu tako da blago porumeni, oko 5 minuta.

Piletinu potom izvadite na tanjur i ostavite sa strane, a u istom vrućem woku - uz dodatak žlice suncokretovog ulja, pomiješajte povrće (luk, papriku, gljive i brokulu). Kratko dinstajte na jakoj vatri dok gljive ne omekšaju, oko 4 minute.

Povrće prelijte ranije pripremljenim sojinim umakom, promiješajte, smanjite na srednje jaku vatru i zakuhajte stalno miješajući. Kuhajte još oko 2 minute tj. dok se umak ne ugusti. Na kraju dodajte pečenu piletinu, začinite prema ukusu sa svježe mljevenim paprom, promiješajte i kuhajte još oko 30 sekundi, da se piletina zagrije i prožme okusima.

Poslužite uz vruću kuhanu rižu. Prije serviranja posipajte tostiranim sezamovim sjemenkama.







Muffini s malinama

Sastojci: 
/ za 12 kolačića

1 šalica (240 ml) mlijeka
1 žlica alkoholnog octa

2 1/2 šalice brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica bikarbone za peciva
1/2 žličice soli
1/2 šalice smeđeg šećera (demerara)
3/4 šalice šećera
1/2 šalice rastopljenog maslaca (ili kokosovog ulja)
1 jaje, sobne temperature
2 žličice ekstrakta vanilije
1 1/2 šalica zamrznutih malina

6 žlica šećera


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220°C.
Pripremite kalup za pečenje muffina i obložite ga papirnatim košaricama.

U manjoj zdjelici pomiješajte mlijeko i ocat, promiješajte i ostavite oko 10 minuta da odstoji kako bi se zgrušalo. Proces možete ubrzati zagrijavanjem u mirkovalnoj pećnici 15-ak sekundi.

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte brašno, bikarbonu, prašak za pecivo i sol.

U drugoj zdjeli pomiješajte šećer, smeđi šećer, rastopljeni maslac (ulje) i jaje pa promiješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte jaje, zgrušano mlijeko i ekstrakt vanilije pa ponovno zamiješajte.

Postepeno u mokru smjesu, miješajući pjenjačom, dodavajte suhu smjesu s brašnom.

Dodajte zamrznute maline i kuhačom ih umiješajte u tijesto.

Žlicom za sladoled rasporedite smjesu u kalupe za muffine. Po želji, svaki muffin potom posipajte s 1/2 žličice šećera.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 5 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 15-20 minuta. Muffini su gotovi kada zabodena čačkalica iz njih izađe čista.





Škotski skonsi (scones)

Sastojci:

225 g samodizajućeg brašna
1 žličica praška za pecivo
40 g šećera
40 g omekšalog maslaca, narezanog na komadiće
1 jaje, umućeno
oko 270 ml mlijeka
1 žličica limunovog soka



Priprema:

Zagrijete pećnicu na 220°C.
Ostavite lim za pečenje u pećnici, kako bi se zagrijao.

U mlijeko dodajte limunov sok pa ga kratko zagrijte na vatri ili u mikrovalnoj pećnici, da se samo malo zgruša.

U veću zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo. Dodajte šećer i komadiće maslaca. Pjenjačom ili kuhačom (može i u multipraktiku) zamiješajte smjesu kako bi postala jednolična i mrvičasta. Ovo možete napraviti i rukama, ali se ne preporučuje previše mijesiti kako se smjesa ne bi zagrijavala.

Dodajte umućeno jaje i  malo mlijeka pa miješajte kuhačom da se smjesam poveže.
Ako želite, možete ovdje u smjesu dodati malo vanilijinog ekstrakta. 
Postepeno dodajte i ostatak mlijeka, ali pazite da ne pretjerate. Smjesa treba biti mekša, ali ne i razvodnjena jer je u tom slučaju nećete moći narezati na šnite.

Lim za pečenje izvadite iz pećnice pa na njega stavite masni papir.

Od tijesta oblikujte loptu, položite je na pripremljeni lim za pečenje. Loptu rukama malo spljoštite, na oko 4 cm debljine. Tijesto zatim zarežite na površini šestine, tako da dobijete šest jednakih trokuta.

Pecite u gornjem dijelu pećnice do 10 minuta tj. dok skonsi samo blago ne porumene.

Skonse je najbolje konzumirati isti dan i dok su topli, uz marmeladu ili med.

Međutim, možete napraviti i duplu smjesu pa višak zamrznuti. Ponovnim zagrijavanjem u pećnici  vraća im se svježina i prhkost.






Medena pita

Sastojci: 

Kore:
50 g maslaca, sobne temperature
150 g šećera
2 jaja, sobne temperature
3 žlice bagremovog meda
450 g prosijanog glatkog brašna
1 žličica sode bikarbone
1/4 žličice cimeta

Krema:
200 ml + 300 ml mlijeka
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 žlice bagremovog meda
4 žlice glatkog brašna
1 žliac griza
200 g maslaca, sobne temperature



Priprema:

Kore
U lončiću na laganoj vatri rastopite maslac, med i šećer.  Uklonite s vatre i malo ohladite smjesu. U manjoj zdjelici razmutite jaja pa ih umiješajte u mlaku smjesu meda i maslaca.

Pećnicu zagrijte na 160°C.

U većoj posudi pomiješajte brašno, cimet i sodu bikarbonu. Prelijte ih smjesom od maslaca pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte prozirnom folijom pa odložite u hladnjaku barem pola sata.

Ohlađeno tijesto podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik 20 cm x 30 cm tj. na veličinu lima za pečenje. Kore će biti nešto deblje. Kako biste ih lakše razvaljali, položite ih preko jednog lista masnog papira. Tako razvaljane kore, jednu po jednu, zajedno s masnim papirom prebacite na lim za pečenje. Površinu kora prije pečenje izbodite vilicom za pečenje. Pecite ih, jednu po jednu, u prethodno zagrijanoj pećnici oko 10 minuta tj. dok samo blago ne porumene.

Pazite da kore ne pregore. Ako je potrebno, skratite vrijeme pečenja jer su sve pećnice različite.

Pečene kore izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade.




Krema
U 200 ml mlijeka dodajte šećer, brašno, griz, med i vanilin šećer pa sve pjenjačom dobro izmiješajte kako biste bili sigurni da u smjesi nema grudica.

Preostalih 300 ml mlijeka zakuhajte na laganoj vatri. U vrelo mlijeko lagano ulijevajte smjesu s gustinom, stalno miješajući pjenjačom. Kuhajte, neprekidno miješajući, dok se krema ne ugusti.

Kremu ostavite sa strane da se ohladi.

Kada se krema dovoljno ohladila (može biti mlaka), pripremite maslac tako da ga mikserom pjenasto izradite. Tako izrađen maslac umiješajte u kremu pa je dodatno izmiksajte.

Na pladanj za kolač postavite prvu koru. Premažite je s trećinom kreme i poklopite drugom korom. Ponovite potupak i s drugom i trećom korom. Četvrtom korom na kraju prekrijte zadnji sloj kreme. Kolač ostavite na hladnome da se kore opuste, a krema stegne.

Po želji, kolač prije serviranja posipajte šećerom u prahu i / ili čokoladnom glazurom.



Stollen - božićni kruh od svježeg sira i marcipana

Sastojci: 
/za oko 30 šnita

Prhko tijesto:
375 g pšeničnog brašna
1 vrećica praška za pecivo
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
prstohvat soli
1/8 žličice mljevenog klinčića
1/8 žličice mljevenog kardamoma
1/8 žličice mljevenog đumbira
1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/8 žličice mljevenog cimeta
1 vrećica (12 g) arome korice naranče
2 srednje velika jaja, sobne temperature
100 g omekšalog maslaca (sobna temperatura)
250 g svježeg posnog sira
100 g mljevenih badema

Nadjev:
275 g grožđica
75 ml ruma
100 g kandirane korice naranče
100 g kandirane korice limuna
200 g marcipan mase
50 g  maslaca

Premaz i posip:
100 g maslaca
50 g šećera
25 g šećera u prahu





Priprema:

Nadjev
Grožđice u rumu pripremite unaprijed, najbolje večer prije. Pomiješajte grožđice i rum pa ih ostavite preko noći.
Koricu naranče i limuna sitno nasjeckajte.

Lim za pečenje obložite s tri sloja papira za pečenje. Električnu pećnicu zagrijte na 250°C (na 230°C ako je na vrući zrak).

Marcipan pomiješajte s maslacem, raspodijelite u tri jednake porcije i svaku porciju izvaljajte u valjak ("glistu") duljine oko 35 cm.

Prhko tijesto
U većoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Dodajte šećer i vanilin šećer, sol te sve navedene začine - klinčić, kardamom, đumbir, muškatni oraščić, cimet. Pomiješajte suhe sastojke pa im dodajte svježi sir, jaja i maslac. Mikserom sa spiralnim nastavcima izradite tijesto, najprije na najslabijoj brzini, a potom na najjačoj.

Tijesto izvadite iz posude pa na lagano pobrašnjenoj površini u tijesto umijesite bademe, kandiranu koricu limuna i naranče i grožđice namočene u rumu. Tijesto potom podijelite na tri jednaka dijela pa ih oblikujte u valjke duljine 35 cm.

Valjke tijesta malo spljoštite po dužini. Na svaki od njih po dužini položite po jedan valjak od marcipana pa ga zarolajte u tijesto. Tako ćete dobiti tri jednaka punjena valjka.

Dva punjena valjka položite tijesno jedan do drugoga na lim za pečenje. Treći punjeni valjak stavite preko njih točno na sredinu.

Tako oblikovano tijesto stavite peći  ranije zagrijanu pećnicu (srednji nivo). Kad ste stavili tijesto na pečenje, smanjite temperaturu pećnice na 180°C (160°C na vrući zrak). Pecite 65 minuta.

Preljev i posip
U lončiću rastopite maslac.
Vrući, tek izvađeni kolač odmah pomoću kista premažite maslacem i posipajte ga šećerom (kristal). Kolač ostavite na kuhinjskoj rešetki da se u potpunosti ohladi. Ohlađeni kolač pomoću sita posipajte šećerom u prahu.




Stollen se dobro zapakiran i na hladnom mjestu može čuvati oko dva tjedna.

Čili salsa s češnjakom

Sastojci
/za 240 ml salse

4 ljute čili papričice
4 češnja češnjaka, očišćena i nasjeckana
1 žlica šećera
2 žlice alkoholnog octa
sol i papar po ukusu


Priprema:
Sve navedene sastojke dodajte u blender pa izradite u glatku smjesu.
Prebacite smjesu u manji lonac pa zagrijte na laganoj vatri. Kuhajte oko 10 minuta.
Ohladite pa po potrebi dodajte soli i papra. Čuvajte do 3 dana u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi.



Čili salsa s češnjakom i rajčicom

Sastojci: 
/za 350 ml salse

5 češnjeva češnjaka, neoljuštenih
50 g / oko 5 crvenih ljutih čili papričica
600 g / oko 3 rajčice
1 žlica suncokretovog ulja
1/2 žlice soli


Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrijte grill tavu pa na njoj, ispecite češnjak u ljusci i tri rajčice u komadu, oko 2 minute tj. dok se češnjak i rajčica sa svih strana dobro ne zapeku. Kako povrće ne bi izgorilo, okrećite ga redovito i tresite tavu.

Pečeno povrće uklonite s tave. Rajčicu stavite u blender. Pomoću vilice ili hvataljki odstranite ljusku s češnjaka pa ga dodajte rajčici.

Ako želite da vam salsa bude blaža, najprije uklonite sjemenke i žile iz čili papričica.

Ponovno zagrijte tavu, ovaj put na laganoj vatri pa dodajte ulje. Na ulju kratko sa svih strana popržite papričice, sveukupno oko 2 minute.

Pečene papričice prebacite u blender s rajčicom i češnjakom. Dodajte im sol pa sve u blenderu dobro izradite u salsu.

Ukoliko želite, dobivenu salsu možete procijediti kako biste dobili glatki, svilenkasti umak.



Banoffee torta

Sastojci:
/za kalup promjera 23 cm

Kora:
225 g keksa Digestive
100 g maslaca

Mliječni karamel:
400 g kondenziranog mlijeka
75 g maslaca
75 g smeđeg šećera

Krema:
2 banane
400 ml nezaslađenog vrhnja za šlag
1 žlica šećera u prahu
1 žličica instant kave

krupno naribana tamna čokolada





Priprema:

Kora
Kekse sameljite, a maslac za  koru rastopite pa ga prelijte preko keksa. Smjesu promiješajte tako da se sav keks dobro natopi maslacem.

Pripremite kalup za pečenje. S malo maslaca premažite mu unutrašnjost, a zatim pobrašnite s malo brašna.

Natopljene kekse istresite na kalup pa ih žlicom ravnomjerno rasporedite u tankom sloju po dnu, ali i oko 2 cm visoko po stranicama kalupa. Tako dobivenu koru stavite u zamrzivač na oko 10 minuta da se stisne.

Mliječni karamel
U neprijanjajuću visoku tavu stavite maslac i smeđi šećer. Miješajte stalno dok se šećer ne rastopi u maslacu. Dodajte kondenzirano mlijeko i čekajte, povremeno miješajući, da smjesa zakuha. Zatim, na  jakoj vatri i stalno miješajući, kuhajte smjesu jednu minutu kako biste dobili gusti mliječni karamel.

Dobiveni karamel istresite preko ranije ohlađene kore za kolač i ostavite da se hladi i malo stegne, oko sat vremena.

Banane narežite na tanke ploške. Jednu bananu rasporedite po površini karamela.

Krema
U većoj posudi pomiješajte vrhnje za šlag, šećer u prahu i instant kavu. Mikserom istucite smjesu u čvrsti šlag. Potom u šlag dodajte jednu preostalu bananu i mikresom je izradite u kremu. Dobivenu kremu istresite preko kolača i ravnomjerno je raporedite.

Po površini kreme izdašno posipajte krupno ribanu čokoladu.

Kolač ostavite nekoliko sati u hladnjaku.
Poslužite hladno.


Torta Kinder Pingui

Sastojci:

Biskvit:
6 žumanjaka
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
4 žlice brašna
1 žlica praška za pecivo
2 žlice kakaa
6 žlica tople vode

Bijela krema:
750 ml slatkog vrhnja za šlag
1  list želatine
1 štapić vanilije

Čokoladna glazura:
200 g tamne čokolade
5 žlica suncokretovog ulja


Priprema:

Biskvit:
Svi sastojci, osim vode, neka budu sobne temperature.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Bjelanjke mikserom istucite u čvrsti snijeg pa zdjelu sa snijegom ostavite sa strane.

U drugoj zdjeli pomiješajte šećer i žumanjke pa i njih mutite toliko da dobijete blijedožutu glatku smjesu. Postepeno, a i dalje miksajući, dodavajte vodu, brašno, prašak za pecivo i kakao.

Ako se odlučite ovaj kolač praviti u vrijeme božićnih blagdana, predlažem vam da u ovom dijelu pripreme u smjesu za biskvit dodate i malo začina za medenjake kako biste dobili dodatnu notu okusa i ugođaja. :)

U tako dobivenu smjesu ručno i postepeno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Lagano miješajte smjesu za biskvit dok ne postane glatka i jednolična.

Lim za pečenje (50 cm x 30 cm) obložite masnim papirom pa na njega istresite smjesu za biskvit. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Kad je biskvit gotov, izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi. Potom ga po sredini prepolovite tako da dobijete dva jednaka pravokutnika.

Ako želite napraviti kolač kao okruglu tortu, pripremite kalup za tortu promjera 28 cm. Obložite ga papirom (ili namastite i pobrašnite) pa u njega istesite smjesu za biskvit. Ona će biti nešto deblja i trebat će stoga nešto više vremena za pečenje. Je li biskvit pečen provjerite zabadanjem čačkalice ili noža, ako izađu čisti, biskvit je gotov. Pustite da se biskvit ohladi, a potom ga po sredini zarežite nožem do dubine oko 1 cm. Potom uzmite konac, nešto više od opsega samog biskvita. Oko kolača umetnite konac u zareze koje ste napravili nožem i povucite ga tako da u potpunosti prerežete biskvit na dva dijela.




Bijela krema:
Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju.

Štapić vanilije prepolovite pa iz njega sastružite sjemenke. Sjemenke potom ubacite u vrhnje za šlag pa šlag istucite u čvrstu kremu. U gotov šlag umiješajte rastopljenu želatinu.

Čokoladna glazura:
Na pari rastopite čokoladu pa joj dodajte ulje. Miješajte dok čokoladni preljev ne postane jednoličan i sjajan.

Jednu polovicu biskvita stavite na pladanj na kojem ćete napraviti kolač.

Polovicu količine istučenog šlaga ravnomjerno rasporedite po priređenoj kori. Zatim ga zalijte s polovicom količine čokoladne glazure. Glazuru u vrlo tankom sloju razvucite preko cijele površine.

Pustite da se kratko ohladi i stegne pa preko glazure lagano nanesite ostatak šlaga. Šlag prekrijte drugom polovicom bikvita.

Na kraju gornju stranu drugog biskvita premažite ostatkom čokoladne glazure. Tako pripremljeni kolač ostavite preko noći u hladnjaku.

Kolač režite nožem umočenim u toplu vodu.
Servirajte hladno.


Gusta juha od povrća s kruhom

Sastojci: 
1 srednje veliki luk
1 stapka celera
1 srednje velika mrkva
1/2 glavice kelja
1 srednje veliki krumpir
1 lovorov list
200 g konzerve (pola konzerve) pelata
400 g bijelog graha iz konzerve (ili suhog graha, namočenog preko noći u vodi)
timijan, ružmarin
sol i papar
1 povrtna kocka za juhu
2 žlice maslinovog ulja
voda

4 šnite starog kruha (najbolje seoskog, iz krušne peći)

Priprema:

Luk, celer i mrkvu očistite pa ih zajedno u sjeckalici sitno nasjeckajte.
Grah procijedite pa polovicu predviđene količine zdrobite u pire, a drugu polovicu ostavite u zrnu.

Oprani kelj narežite na tanke rezance, a oguljeni krumpir na manje kockice.
Pelate također izradite u sjekalici u pire.

Maslinovo ulje zagrijte na umjerenoj vatri pa na njemu popržite luk, celer i mrkvu dok ne omekšaju, oko 8 minuta. Dodajte im začine - timijan, sol, papar, lovor i ružmarin, prodinstajte oko 1 minutu da začini puste miris pa sve podlijte pireom od rajčice. Pustite da prokuha pa dodajte grah (zrno i pire) i krumpir. Promiješajte i podlijte s oko 750 ml vruće vode u kojoj ste rastopili kocku za juhu. Kada juha zakuha dodajte narezani kelj. Sve promiješajte, smanjite jačinu vatre, napola poklopite i pustite da se juha lagano kuha oko 45 minuta tj. dok kelj i ostalo povrće ne omekšaju.

Na suhoj tavi tostirajte šnite kruha s obje strane.

Prije serviranja, na dno tanjura stavite tostiranu šnitu kruha i prelijte ga toplom juhom.




Čupavci II

Sastojci: 

Biskvit:
3 jaja
8 žlica šećera
13 žlica suncokretovog ulja
16 žlica brašna
100 ml mlijeka
1 prašak za pecivo

Čokoladna krema:
150 g margarina
200 g čokolade za kuhanje
1 1/2 žlica ruma
250 ml mlijeka
1 žlica šećera

Posip:
300 g kokosovih mrvica



Priprema:

Svi sastojci neka budu sobne temperature.
Pećnicu zagrijte na 180°C.


Biskvit: 
Jajima razdvojite bjelanjke i žumanjke. Brašno u manjoj zdjelici pomiješajte s praškom za pecivo.

U zdjeli pomiješajte bjelanjke sa šećerom pa mikserom izradite čvrsti snijeg. Jačinu miksera potom smanjite na najslabije te polako u snijeg dodavajte ulje, polovicu brašna s praškom za pecivo (8 žlica), jedan po jedan žumanjak, mlijeko te na kraju ostatak brašna s praškom za pecivo.

Kalup za pečenje (35 cm x 25 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega istresite smjesu za biskvit pa stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 25 minuta.

Čokoladna krema:
U manjem loncu na laganoj vatri zagrijte i rastopite margarin i čokoladu. Potom umiješajte šećer, mlijeko i rum. Kad krema zavrije, uklonite je s vatre.

Posip:
Gotovi biskvit narežite na po želji jednako velike kocke.
Kokosove mrvice istresite u duboki tanjur.

Svaku kocku nabodite vilicom pa je dobro umočite sa svih strana u rastopljenu čokoladnu kremu, a potom je uvaljajte u kokosove mrvice i položite na pladanj.

Ako se tijekom ovog procesa krema počne zgušnjavati, trebate je samo zagrijati kako bi se ponovno rastopila.