Sastojci:
/za 4 porcije
400 g mljevene junetine
1 žlica maslinovog ulja
500 g krumpira za kuhanje
1/3 šalice mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
1 žlica maslaca
1 glavica luka
2 češnja češnjaka, protisnuta
2 šalice zamrznutog sjeckanog miješanog povrća (mrkva, kukuruz, grašak, mahune)
200 g nasjeckanih šampinjona
1 šalica goveđeg temeljca
1 1/2 žlica brašna
1 1/2 žlica pirea od rajčice
1 1/2 žličice svježeg timijana, nasjeckanog
1 žličica umaka Worchestershire
sol i papar po ukusu
Priprema:
Krumpir stavite u lonac s hladnom i posoljenom vodom i stavite na vatru. Nakon što voda zavri, kuhajte 10 - 15 minuta tj. dok krumpir ne omekša. Kuhani krumpir procijedite, vratite ga u lonac pa ga podlijte mlijekom, dodajte maslac, kiselo vrhnje i po želji posolite pa od smjese napravite glatki pire. Ostavite sa strane.
Na srednje jakoj vatri u tavi zagrijte ulje pa na njemu popržite mljeveno meso dok se ne zarumeni, oko 5 minuta. Tijekom procesa kuhačom jednoliko razmrvite meso u što sitnije komadiće. Posolite i popaprite po želji.
Kad je meso porumenilo, dodajte mu timijan, nasjeckani luk, češnjak, brašno, promiješajte pa dodajte i gljive. Kuhajte dok gljive ne omekšaju, povremeno miješajući.
Dodajte i smrznuto povrće i pire od rajčice, Worchestershire umak, podlijte goveđim temeljcem pa sve promiješajte. Smanjite vatru pa ostavite da se kuha oko 10 minuta tj. dok se umak ne ugusti. Po potrebi dosolite.
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Na dno vatrostalne posude ravnomjerno rasporedite smjesu mesa i povrća, a preko njega potom rasporedite ranije pripremljeni pire od krumpira. Pire po želji posipajte s malo crvene paprike ili kajenskog papra.
Pecite u pećnici oko 25 minuta tj. dok se površina ne zapeče.
Pečenu pastirsku pitu izvadite iz pećnice i prije serviranja pustite da odstoji desetak minuta.
RECEPTI
▼
'Balzamirane' mahune sa šampinjonima
Sastojci:
/za 4 porcije
500 g zelenih mahuna, opranih i očišćenih
250 g šampinjona (ili neke druge vrste gljiva), očišćenih i narezanih na ploške
2 žlice maslinovog ulja
1 1/2 žlica balzamičnog octa
5 češnjeva češnjaka, protisnuta
sol i papar
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 220°C. Veću lim za pečenje obložite masnim papirom.
U većoj zdjeli pomiješajte ulje, balzamični ocat i češnjak pa mješavini dodajte mahune i šampinjone. Sve dobro promiješajte (protresite) kako bi se svo povrće obložilo marinadom.
Smjesu potom istresite na lim za pečenje i ravnomjerno je rasporedite. Posolite i popaprite po želji.
Pecite u pećnici 20 do 25 minuta tj. dok povrće ne porumeni. Servirajte kao prilog pečenom mesu.
/za 4 porcije
500 g zelenih mahuna, opranih i očišćenih
250 g šampinjona (ili neke druge vrste gljiva), očišćenih i narezanih na ploške
2 žlice maslinovog ulja
1 1/2 žlica balzamičnog octa
5 češnjeva češnjaka, protisnuta
sol i papar
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 220°C. Veću lim za pečenje obložite masnim papirom.
U većoj zdjeli pomiješajte ulje, balzamični ocat i češnjak pa mješavini dodajte mahune i šampinjone. Sve dobro promiješajte (protresite) kako bi se svo povrće obložilo marinadom.
Smjesu potom istresite na lim za pečenje i ravnomjerno je rasporedite. Posolite i popaprite po želji.
Pecite u pećnici 20 do 25 minuta tj. dok povrće ne porumeni. Servirajte kao prilog pečenom mesu.
Po porciji:
61 kalorija, 7 g masnoća; 1 g zasićenih masnoća; 0 g ugljikohidrata; 0 g šećera; 0 g vlakana; 0 g bjelančevina
Sotirani kelj
* sotiranje (fr. sauté) = termička obrada namirnica u tavi na jakom izvoru topline i u maloj količini masnoće
Sastojci:
/ 4 porcije
1 glavica kelja, nasjeckana na uske trakice
2 ljutike, sitno sjeckane
1/2 šalice povrtnog temeljca
3 češnja češjnaka, protisnuta
sok od jednog limuna
sol po ukusu
po ukusu čili pahuljice
Priprema:
Dublju tavu pomoću četkice premažite s malo ulja pa tavu stavite na jaču vatru i dobro je zagrijte.
Dodajte češnjak i ljutiku pa ih sotirajte, povremeno miješajući i protresajući, oko 3 minute.
Dodajte i kelj, promiješajte te podlijte povrtnim temeljcem. Poklopite tavu i smanjite na srednje jaku vatru.
Dinstajte oko 5 minuta, dok kelj malo ne povene (ali neka ostane i dalje jarko zelen). Potom otklopite tavu, protresite sadržaj i ostavite tako još oko 2 minute tako da većina vode ispari.
Gotov kelj zalijte sokom od limuna, začinite solju i po želji čili pahuljicama. Servirajte odmah.
Sastojci:
/ 4 porcije
1 glavica kelja, nasjeckana na uske trakice
2 ljutike, sitno sjeckane
1/2 šalice povrtnog temeljca
3 češnja češjnaka, protisnuta
sok od jednog limuna
sol po ukusu
po ukusu čili pahuljice
Priprema:
Dublju tavu pomoću četkice premažite s malo ulja pa tavu stavite na jaču vatru i dobro je zagrijte.
Dodajte češnjak i ljutiku pa ih sotirajte, povremeno miješajući i protresajući, oko 3 minute.
Dodajte i kelj, promiješajte te podlijte povrtnim temeljcem. Poklopite tavu i smanjite na srednje jaku vatru.
Dinstajte oko 5 minuta, dok kelj malo ne povene (ali neka ostane i dalje jarko zelen). Potom otklopite tavu, protresite sadržaj i ostavite tako još oko 2 minute tako da većina vode ispari.
Gotov kelj zalijte sokom od limuna, začinite solju i po želji čili pahuljicama. Servirajte odmah.
Lisnate zvjezdice s džemom
Sastojci:
/za 8 komada
500 g gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog
džem od šljive (ili po želji)
šećer u prahu
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra u što pravilniji pravokutnik s omjerom stranica 1:2.
Pravokutnik potom razrežite na 8 jednakih kvadrata.
Uzmite jedan kvadrat pa mu nožem po sredini dijagonalno zarežite svaki od četiri kuta, tako da se zaustavite oko 1 cm prije sredine kvadrata. Zamislite li da ste svaki kut kvadrata podijelili na A i B dio (slika dolje) , svaki A dio povucite prema sredini i utisnite ga jedan preko drugoga. Tako ćete dobiti oblik četverokrake vjetrenjače (zvjezdice).
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Prebacite oblikovane zvjezdice na lim pa u sredinu svake zvjezdice stavite žličicu džema od šljive (kajsije, maline, jagode...).
Pecite u pećnici oko 15 minuta tj. dok se tijesto ne podigne i malo ne zarumeni na rubovima.
Pečene zvjezdice izvadite iz pećnice i posipajte šećerom u prahu.
/za 8 komada
500 g gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog
džem od šljive (ili po želji)
šećer u prahu
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200°C.
Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu od pola centimetra u što pravilniji pravokutnik s omjerom stranica 1:2.
Pravokutnik potom razrežite na 8 jednakih kvadrata.
Uzmite jedan kvadrat pa mu nožem po sredini dijagonalno zarežite svaki od četiri kuta, tako da se zaustavite oko 1 cm prije sredine kvadrata. Zamislite li da ste svaki kut kvadrata podijelili na A i B dio (slika dolje) , svaki A dio povucite prema sredini i utisnite ga jedan preko drugoga. Tako ćete dobiti oblik četverokrake vjetrenjače (zvjezdice).
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Prebacite oblikovane zvjezdice na lim pa u sredinu svake zvjezdice stavite žličicu džema od šljive (kajsije, maline, jagode...).
Pecite u pećnici oko 15 minuta tj. dok se tijesto ne podigne i malo ne zarumeni na rubovima.
Pečene zvjezdice izvadite iz pećnice i posipajte šećerom u prahu.
Ovako pripremljene lisnate zvjezdice inače su tradicionalna finska slastica poznata kao joulutorttu ili tähtitorttu, a redovito se poslužuje tijekom Božićnih blagdana.
Samodizajuće brašno (self-rising)
Sastojci:
/ za 1 šalicu / za 500 g
135 g = 1 šalica brašna 500 g brašna
6 g = 1 1/2 žličica praška za pecivo 20 g praška za pecivo
2 g = 1/4 žličice soli 7 g soli
Priprema:
Dobro pomiješajte sve sastojke.
Čuvajte u zatvorenoj posudi na suhom i tamnom mjestu.
/ za 1 šalicu / za 500 g
135 g = 1 šalica brašna 500 g brašna
6 g = 1 1/2 žličica praška za pecivo 20 g praška za pecivo
2 g = 1/4 žličice soli 7 g soli
Priprema:
Dobro pomiješajte sve sastojke.
Čuvajte u zatvorenoj posudi na suhom i tamnom mjestu.
Usoljeni limun
Sastojci:
8-10 zrelih domaćih limuna
3/4 šalice soli
po potrebi: svježe cijeđeni limunov sok
sterilizirana staklenka s poklopcem
Priprema:
Na dno staklenke stavite 2 žlice soli.
Operite limune i očistite od peteljki i odstranite im vrh.
Svaki limun s gornje strane križno zarežite, ali ne do kraja, tako da dobijete 4 kriške koje su na dnu spojene. Polagano rastvorite zarezane kriške i dobro ih zasolite izvana i iznutra.
Tako pripremljene limune posložite u staklenku tako da ih dobro sve utisnete i da puste sok koji će popuniti šupljine između njih i izbaciti višak zraka. Na kraju ih dodatno zasolite na vrhu.
Sok usoljenih limuna treba se podići do vrha staklenke pa ako su limuni slabije sočni, dodatno ocijedite jedan limun i njegovim sokom zalijte limune u staklenci.
Zatvorite staklenku i ostavite je na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Nakon toga stavite staklenku u hladnjak na barem tri tjedna, dok kora usoljenih limuna ne omekša. Povremeno tijekom ta tri tjedna okrenite staklenku naopako.
Prije korištenja, s usoljenih limuna odstranite višak soli (možete ga i isprati). Odstranite sjemenke i pulpu. Tanko narežite koricu limuna i koristite je prema receptu.
Usoljeni limun može se čuvati u hladnjaku barem 6 mjeseci.
Limun dodatno možete aromatizirati lovorovim listom, kardamomom, vanilijom, češnjakom, štapićem cimeta, sjemenkama korijandera ili papra...
8-10 zrelih domaćih limuna
3/4 šalice soli
po potrebi: svježe cijeđeni limunov sok
sterilizirana staklenka s poklopcem
Priprema:
Na dno staklenke stavite 2 žlice soli.
Operite limune i očistite od peteljki i odstranite im vrh.
Svaki limun s gornje strane križno zarežite, ali ne do kraja, tako da dobijete 4 kriške koje su na dnu spojene. Polagano rastvorite zarezane kriške i dobro ih zasolite izvana i iznutra.
Tako pripremljene limune posložite u staklenku tako da ih dobro sve utisnete i da puste sok koji će popuniti šupljine između njih i izbaciti višak zraka. Na kraju ih dodatno zasolite na vrhu.
Sok usoljenih limuna treba se podići do vrha staklenke pa ako su limuni slabije sočni, dodatno ocijedite jedan limun i njegovim sokom zalijte limune u staklenci.
Zatvorite staklenku i ostavite je na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Nakon toga stavite staklenku u hladnjak na barem tri tjedna, dok kora usoljenih limuna ne omekša. Povremeno tijekom ta tri tjedna okrenite staklenku naopako.
Prije korištenja, s usoljenih limuna odstranite višak soli (možete ga i isprati). Odstranite sjemenke i pulpu. Tanko narežite koricu limuna i koristite je prema receptu.
Usoljeni limun može se čuvati u hladnjaku barem 6 mjeseci.
Limun dodatno možete aromatizirati lovorovim listom, kardamomom, vanilijom, češnjakom, štapićem cimeta, sjemenkama korijandera ili papra...
Naan (indijski kruh) s češnjakom
Sastojci:
/za 6 kruščića
1 1/2 šalica brašna
2 1/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
175 g grčkog jogurta (nemasnog)
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, protisnut
2 žličice sjeckanog svježeg lista korijandera
Priprema:
Mikserom (nastavak za miješanje tijesta za kruh) zamiješajte grčki jogurt s brašnom, praškom za pecivo i soli. Zamiješano tijesto bi se trebalo moći u potpunosti odvojiti od posude pa ako je prevlažno, dodajte malo brašna. Ako je pak presuho, dodajte malu količinu vode.
Položite tijesto na malo pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte ga u disk. Potom ga podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki dio potom rukama (ili valjkom) pritisnite i oblikujte tanke ovalne kruščiće (naan).
U manjoj zdjelici zdrobite češnjak, dodajte korijanderov list i zalijte sa žlicom maslinovog ulja. Ostavite sa strane.
Tavu za palačinke (ili grill tavu) dobro zagrijte pa svaki naan zapecite oko 1 minutu s obje strane na srednje jakoj vatri. Nakon što okrenete svaki naan na tavi, četkicom premažite gornju stranu mješavinom češnjaka, korijandera i ulja. Kad je i druga strana pečena, još još jednom okrenite naan samo na nekoliko sekundi kako bi se ulje i češnjak bolje povezali s kruhom. Pripazite pritom da češnjak ne zagori!
Naan s češnjakom može se napraviti i unaprijed u većoj količini pa ga možete zamrznuti. Prije konzumacije potrebno ga je samo zagrijati u pećnici ili mikrovalnoj pećnici.
/za 6 kruščića
1 1/2 šalica brašna
2 1/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
175 g grčkog jogurta (nemasnog)
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, protisnut
2 žličice sjeckanog svježeg lista korijandera
Priprema:
Mikserom (nastavak za miješanje tijesta za kruh) zamiješajte grčki jogurt s brašnom, praškom za pecivo i soli. Zamiješano tijesto bi se trebalo moći u potpunosti odvojiti od posude pa ako je prevlažno, dodajte malo brašna. Ako je pak presuho, dodajte malu količinu vode.
Položite tijesto na malo pobrašnjenu radnu površinu i oblikujte ga u disk. Potom ga podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki dio potom rukama (ili valjkom) pritisnite i oblikujte tanke ovalne kruščiće (naan).
U manjoj zdjelici zdrobite češnjak, dodajte korijanderov list i zalijte sa žlicom maslinovog ulja. Ostavite sa strane.
Tavu za palačinke (ili grill tavu) dobro zagrijte pa svaki naan zapecite oko 1 minutu s obje strane na srednje jakoj vatri. Nakon što okrenete svaki naan na tavi, četkicom premažite gornju stranu mješavinom češnjaka, korijandera i ulja. Kad je i druga strana pečena, još još jednom okrenite naan samo na nekoliko sekundi kako bi se ulje i češnjak bolje povezali s kruhom. Pripazite pritom da češnjak ne zagori!
Naan s češnjakom može se napraviti i unaprijed u većoj količini pa ga možete zamrznuti. Prije konzumacije potrebno ga je samo zagrijati u pećnici ili mikrovalnoj pećnici.
Tikka masala piletina (Weight Watchers)
Sastojci:
/za 3 porcije
1 par pilećih prsa (2 kom), bez kože i bez kostiju
Marinada:
1 vrhom puna žličica naribanog svježeg đumbira
3 češnja češnjaka, protisnuta kroz drobilicu
2 žlice blagog curry začina (madras)
1 žličica mljevene dimljene paprike
100 g grčkog jogurta (nemasnog)
Curry umak:
1 žličica suncokretovog ulja
2 glavice ljubičastog luka, srednje veličine
2 žličice mljevenog korijandera
1 žličica mljevene kurkume
2 žličice mljevene slatke crvene paprike
1 žlica pirea od rajčice
1 konzerva (400 g) sjeckanih rajčica
300 ml vode
1 velika crvena paprika, nasjeckana
1 velika zelena paprika, nasjeckana
listovi svježeg korijandera, nasjeckani
Priprema:
Pileća prsa narežite na komade veličine zalogaja.
Marinada:
U manjoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za marinadu pa ih u većoj zdjeli prelijte preko piletine. Piletino dobro promiješajte tako da sa svih strana bude obložena marinadom. Ostavite barem 2 sata u hladnjaku da se marinira.
Zagrijte pećnicu na 150°C.
Piletinu zajedno sa svom marinadom prebacite na lim za pečenje. Pecite u pećnici oko jedan sat. Imajte na umu da piletina u ovoj fazi i na ovoj temperaturi ne mora biti u potpunosti pečena.
Curry umak:
U velikoj tavi zagrijte ulje i dodajte sjeckani luk. Dinstajte oko 5 minuta, povremeno miješajući.
Dodajte slatku papriku, kurkumu, korijander, promiješajte i kratko prodinstajte. Podlijte s malo vode i promiješajte.
Umiješajte pire od rajčice pa nakon još jedne minute dodajte sjeckanu rajčicu i vodu. Nakon što smjesa zakuha, smanjite vatru pa kuhajte 8-10 minuta.
Tavu potom uklonite s vatre.
Nakon što je piletina bila sat vremena u pećnici, umiješajte sav sadržaj s lima za pečenje u curry umak. Vratite tavu na vatru pa kuhajte sve još oko 5 minuta.
Dodajte sjeckane paprike pa kuhajte još 5 minuta tj. dok se umak ne ugusti.
Gotov umak po želji dodatno začinite i posipajte sjeckanim listovima korijandera.
Servirajte uz kuhanu rižu (6 SP) ili / i indijski kruščić naan s češnjakom (4 SP).
/za 3 porcije
1 par pilećih prsa (2 kom), bez kože i bez kostiju
Marinada:
1 vrhom puna žličica naribanog svježeg đumbira
3 češnja češnjaka, protisnuta kroz drobilicu
2 žlice blagog curry začina (madras)
1 žličica mljevene dimljene paprike
100 g grčkog jogurta (nemasnog)
Curry umak:
1 žličica suncokretovog ulja
2 glavice ljubičastog luka, srednje veličine
2 žličice mljevenog korijandera
1 žličica mljevene kurkume
2 žličice mljevene slatke crvene paprike
1 žlica pirea od rajčice
1 konzerva (400 g) sjeckanih rajčica
300 ml vode
1 velika crvena paprika, nasjeckana
1 velika zelena paprika, nasjeckana
listovi svježeg korijandera, nasjeckani
Priprema:
Pileća prsa narežite na komade veličine zalogaja.
Marinada:
U manjoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za marinadu pa ih u većoj zdjeli prelijte preko piletine. Piletino dobro promiješajte tako da sa svih strana bude obložena marinadom. Ostavite barem 2 sata u hladnjaku da se marinira.
Zagrijte pećnicu na 150°C.
Piletinu zajedno sa svom marinadom prebacite na lim za pečenje. Pecite u pećnici oko jedan sat. Imajte na umu da piletina u ovoj fazi i na ovoj temperaturi ne mora biti u potpunosti pečena.
Curry umak:
U velikoj tavi zagrijte ulje i dodajte sjeckani luk. Dinstajte oko 5 minuta, povremeno miješajući.
Dodajte slatku papriku, kurkumu, korijander, promiješajte i kratko prodinstajte. Podlijte s malo vode i promiješajte.
Umiješajte pire od rajčice pa nakon još jedne minute dodajte sjeckanu rajčicu i vodu. Nakon što smjesa zakuha, smanjite vatru pa kuhajte 8-10 minuta.
Tavu potom uklonite s vatre.
Nakon što je piletina bila sat vremena u pećnici, umiješajte sav sadržaj s lima za pečenje u curry umak. Vratite tavu na vatru pa kuhajte sve još oko 5 minuta.
Dodajte sjeckane paprike pa kuhajte još 5 minuta tj. dok se umak ne ugusti.
Gotov umak po želji dodatno začinite i posipajte sjeckanim listovima korijandera.
Servirajte uz kuhanu rižu (6 SP) ili / i indijski kruščić naan s češnjakom (4 SP).
Dinstane lisičarke
Sastojci:
250 g gljiva lisičarki
1 veći žuti luk
sol, papar
manji svežanj peršinovog lista
maslinovo ulje
Priprema:
250 g gljiva lisičarki
1 veći žuti luk
sol, papar
manji svežanj peršinovog lista
maslinovo ulje
Priprema:
Lisičarke operite i osušite. Veće narežite na manje komade.
U zagrijanoj tavi na malo maslinovog ulja prodinstajte veći luk.
Dodajte gljive i dinstajte dok ne puste
vodu.
Popaprite i posolite prema ukusu.
Pred kraj posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom i promiješajte.
Roti John (malajski topli sendvič od govedine i jaja)
Sastojci:
/za jedan sendvič
120 g mljevene govedine (ili puretine)
1 manji luk, sitno nasjeckan
3 jaja
1 žlica ljutog umaka Sambal oelek
1/2 žličice curry začina
1/2 bageta
sol
papar
ulje
Priprema:
U zdjelici umutite jaja pa im dodajte sve ostale sastojke.
Baget zarežite uzdužno po sredini tako da se može rastvoriti.
U tavi zagrijte ulje. Smjesu istresite u tavu i ravnomjerno rasporedite sastojke i pustite 1 minutu da se meso malo zapeče. Potom smjesu prekrijte rastvorenim bagetom i spatulom ga utisnite u omlet. Pecite još oko 2 minute.
Potom okrenite sadržaj tako da se i gornja strana bageta malo zapeče i postane hrskava.
Kada se kruh zapekao, zatvorite baget tako da napravite sendvič i prebacite ga na dasku za serviranje. Roti John se tradicionalno servira tako da se gotovi sendvič nareže na četvrtine i posluži topao.
U sendvič možete naknadno po želji dodati listove salate ili rajčicu.
/za jedan sendvič
120 g mljevene govedine (ili puretine)
1 manji luk, sitno nasjeckan
3 jaja
1 žlica ljutog umaka Sambal oelek
1/2 žličice curry začina
1/2 bageta
sol
papar
ulje
Priprema:
U zdjelici umutite jaja pa im dodajte sve ostale sastojke.
Baget zarežite uzdužno po sredini tako da se može rastvoriti.
U tavi zagrijte ulje. Smjesu istresite u tavu i ravnomjerno rasporedite sastojke i pustite 1 minutu da se meso malo zapeče. Potom smjesu prekrijte rastvorenim bagetom i spatulom ga utisnite u omlet. Pecite još oko 2 minute.
Potom okrenite sadržaj tako da se i gornja strana bageta malo zapeče i postane hrskava.
Kada se kruh zapekao, zatvorite baget tako da napravite sendvič i prebacite ga na dasku za serviranje. Roti John se tradicionalno servira tako da se gotovi sendvič nareže na četvrtine i posluži topao.
U sendvič možete naknadno po želji dodati listove salate ili rajčicu.
Za'atar začinska mješavina
Sastojci:
2 žlice mljevenog svježeg timijana
2 žlice tostiranih sjemenki sezama
2 žličice mljevenog sumaka (ruja)
1/2 žličice krupne soli
Priprema:
Sve sastojke dobro promješajte.
U hermetički zatvorenoj posudi za začine ovako pripremljeni za'atar možete čuvati oko tjedan dana.
2 žlice mljevenog svježeg timijana
2 žlice tostiranih sjemenki sezama
2 žličice mljevenog sumaka (ruja)
1/2 žličice krupne soli
Priprema:
Sve sastojke dobro promješajte.
U hermetički zatvorenoj posudi za začine ovako pripremljeni za'atar možete čuvati oko tjedan dana.
Zapečeni ziti s mljevenom puretinom
Sastojci:
/za 4 porcije
170 g ziti tjestenine (može i makaroni, rigatoni, penne i slično)
1 žlica maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, protisnut
300 g mljevene puretine (bijelo meso)
1/2 žličice soli
malo papra
1/2 žličice mješavine hvarskih začina
1/2 žličice suhog origana
1/2 žličice suhog timijana
1 žličica taco začina
1 konzerva (400 g) sjeckanih pelata
125 g light mozzarelle
75 g kukuruza šećerca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
U loncu zakuhajte posoljenu vodu pa u njoj, prema uputama s vrećice, skuhajte tjesteninu.
U međuvremenu, na tavi zagrijte ulje pa na njemu kratko popržite češnjak. Dodajte mljeveno meso, i prodinstajte sve tako da se puretina malo zarumeni, 3 do 5 minuta. Meso kuhačom dodatno razmrvite na sitno. Posolite i popaprite. Umiješajte i ostale začine - hvarski, origano, timijan i taco i dinstajte još oko 2 minute. Dodajte kukuruz i pelate pa sve dobro promiješajte. Kad smjesa zakuha, smanjite vatru te ostavite da se na lagano kuha još oko 5 minuta. Po potrebi podlijte s malo vode u kojoj se kuha tjestenina.
Skuhanu tjesteninu procijedite pa je umiješajte u umak s mesom. Sav sadržaj potom prebacite u vatrostalnu posudu, a po površini ravnomjerno rasporedite komadiće mozzarelle.
Pecite u pećnici oko 30 minuta tj. dok se sir ne rastopi i ne zarumeni. Poslužite toplo.
/za 4 porcije
170 g ziti tjestenine (može i makaroni, rigatoni, penne i slično)
1 žlica maslinovog ulja
1 češanj češnjaka, protisnut
300 g mljevene puretine (bijelo meso)
1/2 žličice soli
malo papra
1/2 žličice mješavine hvarskih začina
1/2 žličice suhog origana
1/2 žličice suhog timijana
1 žličica taco začina
1 konzerva (400 g) sjeckanih pelata
125 g light mozzarelle
75 g kukuruza šećerca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
U loncu zakuhajte posoljenu vodu pa u njoj, prema uputama s vrećice, skuhajte tjesteninu.
U međuvremenu, na tavi zagrijte ulje pa na njemu kratko popržite češnjak. Dodajte mljeveno meso, i prodinstajte sve tako da se puretina malo zarumeni, 3 do 5 minuta. Meso kuhačom dodatno razmrvite na sitno. Posolite i popaprite. Umiješajte i ostale začine - hvarski, origano, timijan i taco i dinstajte još oko 2 minute. Dodajte kukuruz i pelate pa sve dobro promiješajte. Kad smjesa zakuha, smanjite vatru te ostavite da se na lagano kuha još oko 5 minuta. Po potrebi podlijte s malo vode u kojoj se kuha tjestenina.
Skuhanu tjesteninu procijedite pa je umiješajte u umak s mesom. Sav sadržaj potom prebacite u vatrostalnu posudu, a po površini ravnomjerno rasporedite komadiće mozzarelle.
Pecite u pećnici oko 30 minuta tj. dok se sir ne rastopi i ne zarumeni. Poslužite toplo.
Salata od piletine, krumpira i rajčice
Sastojci:
/za 4 porcije
450 g pilećih prsa, otkoštenih i bez kože
1 žličica mljevene crvene paprike (može i dimljene)
2 češnja češnjaka, protisnuta
korica pola limuna
1/2 žličice soli
papar po ukusu
1 žlica maslinovog ulja
150 g mladog krumpira
1/2 glavice zelene salate (iceberg, kristal, romanesco endivija...)
8 manjih rajčica (npr. mini grappolo)
1 manja tikvica
1/4 žličice suhog origana
šaka listova svježeg bosiljka (ili 1/4 žličice suhog bosiljka)
1 žličica nasjeckanog svježeg vlasca
2 žlice aceta balsamica
sok od pola limuna
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na deblje ploške pa ga skuhajte u slanoj vodi.
Piletinu izrežite na veće kocke (3 cm).
U zdjeli pomiješajte ulje, mljevenu papriku, češnjak, koricu limuna, sol i papar pa smjesi dodajte piletinu. Sve dobro promiješajte kako bi piletina sa svih strana bila začinjena.
Opranu salatu narežite na tanke trakice, a rajčicu na četvrtine pa potom svaku četvrtinu prepolovite po sredini. Stavite ih potom u veliku zdjelu u kojoj ćete poslužiti salatu. Povrće malo posolite pa ga potom začinite acetom balsamicom, vlascem, origanom i bosiljkom. Sve dobro promiješajte.
Tikvicu narežite na deblje ploške pa je posolite i popaprite.
Grill tavu zagrijte na jakoj vatri pa na njoj na naglo ispecite piletinu. Gotovu piletinu odložite na tanjur, a na istoj tavi potom ispecite tikvice.
Skuhani krumpir ohladite pod mlazom hladne vode i dodajte ga u zdjelu za salatu.
Preko piletine iscijedite sok od limuna pa je, zajedno s tikvicama dodajte u zdjelu sa salatom.
Sve sastojke dobro promiješajte, po potrebi dosolite. Poslužite odmah.
/za 4 porcije
450 g pilećih prsa, otkoštenih i bez kože
1 žličica mljevene crvene paprike (može i dimljene)
2 češnja češnjaka, protisnuta
korica pola limuna
1/2 žličice soli
papar po ukusu
1 žlica maslinovog ulja
150 g mladog krumpira
1/2 glavice zelene salate (iceberg, kristal, romanesco endivija...)
8 manjih rajčica (npr. mini grappolo)
1 manja tikvica
1/4 žličice suhog origana
šaka listova svježeg bosiljka (ili 1/4 žličice suhog bosiljka)
1 žličica nasjeckanog svježeg vlasca
2 žlice aceta balsamica
sok od pola limuna
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na deblje ploške pa ga skuhajte u slanoj vodi.
Piletinu izrežite na veće kocke (3 cm).
U zdjeli pomiješajte ulje, mljevenu papriku, češnjak, koricu limuna, sol i papar pa smjesi dodajte piletinu. Sve dobro promiješajte kako bi piletina sa svih strana bila začinjena.
Opranu salatu narežite na tanke trakice, a rajčicu na četvrtine pa potom svaku četvrtinu prepolovite po sredini. Stavite ih potom u veliku zdjelu u kojoj ćete poslužiti salatu. Povrće malo posolite pa ga potom začinite acetom balsamicom, vlascem, origanom i bosiljkom. Sve dobro promiješajte.
Tikvicu narežite na deblje ploške pa je posolite i popaprite.
Grill tavu zagrijte na jakoj vatri pa na njoj na naglo ispecite piletinu. Gotovu piletinu odložite na tanjur, a na istoj tavi potom ispecite tikvice.
Skuhani krumpir ohladite pod mlazom hladne vode i dodajte ga u zdjelu za salatu.
Preko piletine iscijedite sok od limuna pa je, zajedno s tikvicama dodajte u zdjelu sa salatom.
Sve sastojke dobro promiješajte, po potrebi dosolite. Poslužite odmah.
Zapečena zobena kaša s kruškama
Sastojci:
/za dvije porcije
1 1/2 šlica finije mljevenih zobenih pahuljica
3/4 žličice praška za pecivo
1/4 šalice mlijeka
1/2 šalice vode (može i voćni sok od naranče ili jabuke)
1 malo jaje
malo soli
1/2 žlice smeđeg šećera (muscovado)
2 kruške
1/4 žličica začina quatre-épices ("četiri začina")
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice ekstrakta naranče
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C.
U manjoj zdjelici umutite jaje, dodajte mlijeko, vodu (sok), ekstrakt vanilije i naranče. Dodajte smeđi šećer, prstohvat soli i razmutite da se rastopi. Ako umjesto vode koristite sok, možete smanjiti količinu šećera ili ga izbaciti iz recepta.
Kruške ogulite i razrežite na četvrtine.
U drugoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, prašak za pecivo i quatre-épices.
Pomiješajte zobene pahuljice sa smjesom od jaja i pustite da odstoji 15-ak minuta. Manji kalup za pečenje (20 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega izlijte smjesu zobenih pahuljica. Komade kruške ravnomjerno rasporedite po površini pa kalup stavite u pećnicu na 30 minuta.
Poslužite toplo.
/za dvije porcije
1 1/2 šlica finije mljevenih zobenih pahuljica
3/4 žličice praška za pecivo
1/4 šalice mlijeka
1/2 šalice vode (može i voćni sok od naranče ili jabuke)
1 malo jaje
malo soli
1/2 žlice smeđeg šećera (muscovado)
2 kruške
1/4 žličica začina quatre-épices ("četiri začina")
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice ekstrakta naranče
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C.
U manjoj zdjelici umutite jaje, dodajte mlijeko, vodu (sok), ekstrakt vanilije i naranče. Dodajte smeđi šećer, prstohvat soli i razmutite da se rastopi. Ako umjesto vode koristite sok, možete smanjiti količinu šećera ili ga izbaciti iz recepta.
Kruške ogulite i razrežite na četvrtine.
U drugoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, prašak za pecivo i quatre-épices.
Pomiješajte zobene pahuljice sa smjesom od jaja i pustite da odstoji 15-ak minuta. Manji kalup za pečenje (20 cm x 20 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega izlijte smjesu zobenih pahuljica. Komade kruške ravnomjerno rasporedite po površini pa kalup stavite u pećnicu na 30 minuta.
Poslužite toplo.
Mjere: Tjestenina - suha i kuhana
Koliko se šalica kuhane tjestenine dobije od 250 g suhe tjestenine?
Mješavina začina Quatre-épices ("Četiri začina")
Quatre-épices je pikantna mješavina četiri ili pet začina koja se u francuskoj kuhinji vrlo često koristi za začinjavanje svega - od crvenog mesa, juha, piletine na grillu, kolača od jabuke... Tradicionalna verzija sadrži bijeli papar, ali se može koristiti i crni papar.