RECEPTI

Piri-piri začinska mješavina

Sastojci
/ za 2 žlice začina

1 1/2 žličica slatke tucane paprike (može i mljevena)
1 žličica origana
1 žličica mljevenog đumbira
1 žličica mljevenog kardamoma
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica luka u granulama
1/2 žličice soli
1/2 žličice piri-piri papra (ili kajenskog papra)



Priprema:

Pomiješajte sve začine.
Čuvajte ih u dobro zatvorenoj staklenci.

Iskoristite uz piletinu tako da je premažete četkicom umočenom u ulje i posipate piri-piri mješavinom začina.

Ukoliko želite ljući začin, dodajte više kajenskog papra.


Zapečeni složenac od graha i krumpira

Sastojci: 
/za 2 serviranja

1 konzerva crvenog graha
175 ml salse
2 češnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1/2 žličice mljevenog kumina
1/8 žličice mljevenog papra
kajenski papar po ukusu
1/2 šalice vode + po potrebi za podlijevanje
1/2 povrtne kocke za juhu
1 žlica koncentrata rajčice
naribani tvrdi sir po želji


2 velika krumpira
1/2 žličice suncokretovog ulja
sol
svježe mljeveni papar


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220°C.

Krumpir ogulite i narežite na manje kockice. Stavite ga u manju zdjelu i polijte s 1/2 žličice suncokretovog ulja. Posolite i popaprite po ukusu pa sve dobro protresite tako da se krumpir ravnomjerno začini. Rasporedite ga na dno vatrostalne posude ili u dvije manje vatrostalne posude veličine jedne porcije. Stavite da se peče u pećnici oko 15 minuta tj. dok krumpir ne počne rumeniti (dužina pečenja ovisi o veličini narezanih krumpira).

Procijedite grah iz konzerve te ga isperite. Ostavite sa strane.
U međuvremenu u dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje te na njemu kratko popržite protisnuti češnjak. Dodajte grah te sve podlijte vodom. Dodajte pola kocke za juhu, koncentrat rajčice i salsu, papar, kumin i kajenski papar te sve dobro promiješajte. Na laganoj vatri kuhajte oko 10 minuta povremeno miješajući. Po potrebi podlijte s malo vode kako se umak ne bi zasušio. Po potrebi i dosolite.

Pečene krumpir izvadite iz pećnice pa po njemu ravnomjerno rasporedite salsu s grahom. Po želji preko salse naribajte tvrdi sir (npr. podravec). Vratite u pećnicu i pecite još oko 6-7 minuta tj. dok se sve zajedno malo ne zapeče, a sir ne porumeni. Poslužite toplo.









Čokoladne kuglice s lješnjakom

Sastojci:

250 g mljevenog keksa od maslaca
100 g kvalitetne čokolade za kuhanje, naribane
1 rum šećer
2 žličice ruma
150 g tostiranih pa samljevenih lješnjaka
50 g maslaca, rastopljenog i malo ohlađenog
100 ml slatkog vrhnja
100 g tostiranih cijelih lješnjaka

Za uvaljati kuglice po želji:
mljeveni lješnjaci
zdrobljeni ili mljeveni keksi
ribana čokolada
čokoladne mrvice
šećer u prahu
kristal šećer
kokosovo brašno
šećerne mrvice u boji...


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte mljeveni keks, mljeveni lješnjak i ribanu čokoladu. Dodajte rum šećer, rum, rastopljeni maslac i slatko vrhnje. Sve dobro pomiješajte drvenom kuhačom u jednoličnu i čvrstu smjesu. Potom zdjelu prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak. Ostavite tako oko tri sata da odstoji, kako bi se svi sastojci proželi.

Izvadite iz hladnjaka. Rukama od smjese oblikujte kuglice promjera oko 2 cm. U svaku kuglicu utisnite po jedan cijeli lješnjak te ponovno dlanovima zaoblite kuglicu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite smjesu. Svaku kuglicu uvaljajte željeni pripremljenu smjesu - ribanu čokoladu, kekse, lješnjake ili slično pa ih odlažite u ukrasne papirnate košarice.

Čuvajte na hladnom u pokrivenoj posudi.





Rižoto s puretinom i porilukom

Sastojci:

1 veliki luk, sitno nasjeckan
2 poriluka, očišćena i narezana na tanke kolutiće
1 paprika, crvena ili žuta, narezana na kockice
2 češnja češnjaka, protisnuta
700 ml pilećeg temeljca
230 g riže Arborio
1/8 žličice šafrana
450 g kuhanog purećeg mesa, bez kože
sol, svježe mljeveni papar
2 žlice svježe nasjecanog peršinovog lista
1 žlica ulja


Priprema:

U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje pa na njemu kratko prodinstajte luk i poriluk, dodajte češnjak pa podlijte s 300 ml temeljca. Promiješajte, poklopite pa pustite da zakuha. Neka se sve potom kuha oko 8 minuta. Otklopite, smanjite vatru na najslabije pa sve dobro ukuhajte još oko 25 minuta, tj. dok smjesa ne postane raskuhana i gotovo sirupasta.

Umiješajte rižu i kuhajte oko 2 minute. Podlijte s malo temeljca i dodajte šafran. Malo pojačajte vatru i zakuhajte.

Ponovno smanjite vatru na najslabije te lagano kuhajte oko 15 minuta, povremeno podlijevajući temeljcem i miješajući, pazeći da se riža ne zalijepi i ne zagori.

Nakon 10 minuta umiješajte kuhanu puretinu narezanu na trakice, Poklopite i uklonite s vatre. Ostavite da odstoji oko 8 minuta.
Rižoto je gotov kada riža postane kremasta i meka i kada upije svu tekućinu.

Po ukusu ga začinite solju i paprom. Na kraju posipajte svježim peršinovim listom.

Napomena:
Pureće meso možete zamijeniti i nekim drugim mesom peradi.

Izvor: GoodToKnow







Svinjski kare s crvenim kupusom

Sastojci: 
/za 6 serviranja

500 g svinjskog karea bez kosti
1/2 glavice crvenog kupusa, srednje veličine, narezanog na trakice (može i bijeli kupus)
1 žlica ulja
1 veća ljutika
2 češnja češnjaka
1 goveđa kocka za juhu
1 žličica soli + još po ukusu
1/4 žličice papra
1/2 žličice timijana
500 ml litre vode
1 žlica aceta balsamica
1 1/2 žlica brašna

Priprema:

Svinjetinu narežite na 6 jednakih odrezaka, debljine oko 2 cm. Malo ih posolite s obje strane.

U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte pola žlice ulja i kistom ga premažite preko čitavog dna tave.

Brašno zajedno s 1/2 žličice soli rasporedite na tanjur pa u njemu uvaljajte odreske svinjetine. Odreske pecite u zagrijanoj tavi s obje strane oko 2-3 minute. Odložite ih na tanjuru sa strane.

Na tavi na kojoj ste pekli odreske zagrijte preostalih pola žlice ulja pa na njemu popržite sitno sjeckani luk i češnjak, oko 4 minute na srednje jakoj vatri, dok luk ne postane staklast. Podlijte luk s pola litre vode i dodajte kocku za juhu. Zakuhajte pa u tako dobivenu juhu vratite odreske. Ako je moguće, neka svi budu u jednom sloju. Dodajte papar, timijan, 1/2 žličice soli i žlicu aceta balsamica.

Narezani kupus rasporedite preko odrezaka i poklopite. Kuhajte oko 40 minuta na laganoj vatri. Na pola kuhanja okrenite odreske i promiješajte kupus.








Kolačići od đumbira

Sastojci:

2 i 1/4 šalice brašna
2 žličice đumbira u prahu
1 žličica praška za pecivo
3/4 žličice mljevenog cimeta
1/2 žličice mljevenog klinčića
1/4 žličice soli
3/4 šalice maslaca ili margarina, omekšalog
1 šalica šećera
1 jaje
1 žlica vode
1/4 šalice molase ili meda

2 žlice šećera


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.

Pomiješajte brašno, đumbir, prašak za pecivo, cimet, klinčić i sol pa sve zajedno prosijte. Ostavite sa strane.

U većoj zdjeli pomiješajte maslac (margarin) i jednu šalicu šećera pa mikserom izradite u pjenastu smjesu. Umiješajte i jaje pa dodajte vodu i melasu (med). Stalno miješajući mikserom, postepeno dodavajte prosijane suhe sastojke.

Rukama od smjese oblikujte kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u preostale 2 žlice šećera i položite je na lim za pečenje u razmacima od oko 3-4 cm. Potom svaku prstima pritisnite (ali ne pretanko), tako da dobijete oblik kolačića.

Pecite u pećnici oko 8 minuta. Pazite da ih ne prepečete jer će biti presuhi.

Gotove kolačiće ostavite da se kratko ohlade i stegnu na limu na kojem su se pekli, a potom ih položite na žicu za hlađenje da se ohlade u potpunosti.

Čuvajte u dobro poklopljenoj limenoj kutiji za kolače.


Čokoladni raspucanci

Sastojci:

1 šalica nezaslađenog kakaa u prahu
2 šalice šećera
1/2 šalice rastopljenog maslaca
4 jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
2 šalice brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/2 šalice šećera u prahu


Priprema:

U zdjeli pomiješajte kakao, šećer (kristal) i rastopljeni ohlađeni maslac. U manjoj zdjelici pjenjačom umutite jaja pa im dodajte vanilijin ekstrakt. Pomiješajte dvije smjese i dobro izmiksajte. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa sve jednolično umiješajte u smjesu s kakaom. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata, kako bi se smjesa stegnula.

Pećnicu zagrijte na 175°C. Lim za pečenje obložite masnim papirom. Rukama od ohlađenog tijesta oblikujte kuglice promjera oko 3 cm. Svaku kuglicu potom obilno uvaljajte u šećer u prahu pa je položite na pripremljeni lim za pečenje.

Pecite u pećnici 10-12 minuta. Tijekom pečenja ne otvarajte pećnicu. Kolačići će se raspući tijekom pečenja.

Prije premještanja na žicu za hlađenje, gotove raspucance ostavite da nekoliko minuta odstoje na limu kako bi se malo stegnuli.

Ideje:U smjesu za raspucance po želji možete dodati i čokoladne suze, kako biste pojačali okus čokolade.

Smjesu, prije oblikovanja u kuglice, možete podijeliti u dva dijela pa dok od jednog dijela radite kuglice, drugi dio vratite u hladnjak kako se ne bi nepotrebno zagrijavao. Ukoliko se smjesa previše zagrije, maslac se počinje rastapati, a smjesa ljepljiva pa neće bit moguće oblikovati kuglice.

Kuglice oblikujte mokrim rukama kako biste smanjili ljepljivost.

U šećer u prahu možete, po želji, dodati i malo cimeta.


Kokos rum kuglice

Sastojci: 

350 g čajnog keksa s okusom vanilije (npr. "Lily" od Kraša), mljevenog
1 i 1/3 šalice kokosa
1 šalica sitno sjeckanih oraha
400 ml slatkog kondenziranog mlijeka
1/4 šalice ruma

Za dekoraciju:
1 šalica kokosa


Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, kokos i orahe. Umiješajte kondenzirano mlijeko i rum i promiješajte tako da dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite tako dobivenu smjesu u hladnjaku barem 3 sata, kako bi se svi okusi dobro proželi.

Od ohlađene i odstajale smjese oblikujte kuglice promjera do 3 cm. Svaku kuglicu potom uvaljajte u kokosovo brašno.

Čuvajte u hladnjaku u dobro zatvorenoj kutiji.




Zvjezdice od cimeta

Sastojci:

2 i 2/3 šalice mljevenih badema
1 žlica cimeta u prahu
1 žličica ribane limunove korice
2 bjelanjka od velikih jaja (3 od manjih)
1/8 žličice soli
2 i 1/2 šalice šećera u prahu
1 i 3/4 žličice limunovog soka


Priprema:

U zdjeli pomiješajte bademe, cimet i limunovu koricu.

Bjelanjke zajedno s malo soli istucite u čvrsti snijeg. Polagano (najslabijom jačinom miksera) i postepeno umiješajte šećer u prahu. Potom odvojite trećinu šalice dobivene smjese i ostavite sa strane. To će poslužiti kao premaz za zvjezdice.

Ostatku smjese s bjelanjcima dodajte smjesu s bademima i dobro promiješajte.

Pećnicu zagrijte na 170°C. Lim za pečenje obložite masnim papirom.

Radnu površinu posipajte s malo šećera u prahu. Smjesu za kolačiće po njoj razvaljajte na debljinu od 0.5-0.7 cm. Kalupom za zvjezdice režite kolačiće i slažite ih na pripremljeni lim za pečenje.

Glazura:
U odvojeni dio bjelanjaka dodajte limunov sok i promiješajte u glatku smjesu. Četkicom lagano premažite zvjezdice glazurom. Ako se glazura počne stvrdnjavati, dodajte još nekoliko kapi limunovog soka.

Pecite u pećnici 20-25 minuta. Kolačići su gotovi kada poprime svijetlo smeđu boju, a u sredini još uvijek budu meki. Ohladite ih na žici za kolače.



Ruske čajne kuglice

Sastojci:

1 šalica maslaca, sobne temperature
1 žličica ekstrakta vanilije
6 žlica šećera u prahu
2 šalice brašna (višenamjensko)
1 šalica sjeckanih oraha

Za dekoraciju:
1/3 šalice šećera u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175°C.

U zdjeli srednje veličine pomiješajte maslac i ekstrakt vanilije pa električnim mikserom izradite u glatku kremu. Pomiješajte šećer u prahu i brašno pa ih dodajte u kremu od maslaca. Sve dobro izmiješajte pa dodajte i sjeckane orahe. Promiješajte.

Rukama od dobivene smjese oblikujte kuglice promjera oko 3 cm pa ih u većim razmacima (oko 4 cm) slažite na lim za pečenje obložen masnim papirom.

Pecite u pećnici oko 12 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se kuglice ohlade. Potom ih dobro uvaljajte u šećer u prahu.


Pizza od cvjetače (umjesto tijesta)

Sastojci:

1/2 velike glavice cvjetače, samljevene u mrvice
1 veliko jaje, lagano umućeno
1 1/4 šalice mozarelle, nakidane na trakice
2 žlice ribanog parmezana
sol i papar
1/4 šalice pasirane rajčice
10 mini rajčica, raspolovljenih
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1/4 žličice tucane crvene paprike
svježi listovi bosiljka
ulje za podmazivanje


Priprema:

Lim za pečenje obložite masnim papirom, a pećnicu zagrijte na 220°C.

Cvjetaču u procesu ili na ribežu izribajte tako da dobijete mrvičastsu strukturu (količina oko 2 šalice). Stavite mrvice u veću staklenu zdjelu pa ih prekrijte prozirnom folijom. Stavite u mikrovalnu pećnicu na 7-8 minuta tj. dok cvjetača ne omekša. Izvadite zdjelu iz pećnice i ostavite cvjetaču da se ohladi.

Potom dodajte umućeno jaje, jednu šalicu mozarelle, parmezan, češnjak, sol i papar i sve dobro promiješajte. Smjesu rasporedite na lim za pečenje tako da dobijete koru za pizzu s krugom promjera oko 25 cm. S malo ulja premažite smjesu i pecite u pećnici oko 12 minuta, tj. dok cvjetača ne porumeni.

Izvadite pizzu iz pećnice pa po njoj rasporedite pasiranu rajčicu, preostalu 1/4 šalice mozzarelle, polovice rajčica i posipajte tucanom paprikom. Vratite u pećnicu i pecite dok se sir ne rastopi, oko 8-10 minuta. Prije serviranja posipajte listićima bosiljka (po želji).


Sloppy Joe

Sastojci:
/za 4 serviranja

500 g miješanog mljevenog mesa
4 žemlje
100 g gljiva
1 crvena paprika
450 g pasirane rajčice
1 glavica luka
3 češnja češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice
1 žlica vinskog octa
1 žlica Worchestershire umaka
1 žlica meda
sol, papar
mljevena ljuta paprika
maslinovo ulje

Priprema:

U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje te popržite meso. Povremeno miješajte kako bi mljeveno meso bilo što sitnije.

Gljive, papriku, luk i češnjak sitno nasjeckajte (ili kratko stavite u električnu sjeckalicu).

Kad meso porumeni dodajte mu povrće s gljivama pa pirjajte dok sva tekućina ne ispari. Mesu dodajte ocat, Worchestershire umak, pasiranu rajčicu, koncentrat rajčice te začinite po ukusu solju i paprom. Lagano nastavite pirjati na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Pred kraj dodajte med. Ukoliko volite ljuto, dodajte i malo ljute mljevene paprike i promiješajte.

Žemlje zagrijte u pećnici, prepolovite, premažite maslacem pa na vrućoj tavi malo zapecite premazanu stranu. Žemlje napunite smjesom od mesa, a po želji možete dodati i svježe povrće po želji (salata, krastavci, paprika, luk...). Poslužite toplo.




Proljetne rolice

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
1/4 kineskog kupusa (pak choi) ili običnog kupusa
125 g mrkve
1 poriluk
375 g mljevene svinjetine
1 žličica Worchestershire umaka
sojin umak
jabučni ocat
ulje

Za umak:
1 žlica ketchupa
2 žlice jabučnog octa
2 žlice smeđeg šećera
1/2 žlice gustina
5 žlica vode

Priprema:

Mrkvu ogulite i narežite na tanke trakice, kupus narežite na trakice, a poriluk na kolutiće. U woku ili dubljoj tavi zagrijte 1 žlicu ulja pa na njemu popržite poriluk, a zatim i meso. Posolite, popaprite i dodajte Worchestershire umak. Pirjajte dok meso ne porumeni.

U drugoj tavi ugrijte 2 žlice ulja pa na njemu popržite kupus. Dodajte jabučni ocat, narezanu mrkvu pa pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte sojin umak i malo soli - količina po ukusu.

Tako prodinstano povrće spojite s mesom i porilukom i ostavite da se malo ohladi.

Pripremite kore tako da ih po dužini izrežete na tri jednake trake. Trake zatim narežite na trećine, tako da dobijete kvadrate iste veličine.

Za svaku rolicu koristite po 2 kvadrata. Stavite kvadrate jedan na drugi. Uz rub kvadrata rasporedite malo nadjeva pa bočne rubove (lijevo i desno od ruba s nadjevom) preklopite prema unutra tako da osigurate da nadjev neće iscuriti tijekom pečenja. Zarolajte tijesto u pravilne rolice, a kako bi bile čvršće, zadnji rub kvadrata kod rolanja premažite s malo vode ili mješavinom vode.

Rolice pržite u dubokom vrućem ulju u woku ili u dubljoj tavi. Kad poprime zlatnu boju kuhinjskom žlicom ih izvadite na ubrus.

Za pripremu umaka otopine gustin u vodi. U manjoj posudi ugrijte ocat i šećer te dodajte rastopljeni gustin i Ketchup. Umak ohladite i servirajte uz rolice.



Rižoto sa škampima

Sastojci:
/za 4 serviranja

300 g očišćenih škampa
300 g riže
100 ml bijelog vina
100 ml maslinovog ulja
riblji temeljac (može i goveđi) za podlijevanje
1 srednje veliki žuti luk
sitno sjeckani peršinov list
sol, papar
ribani parmezan

Priprema:

U većoj i dubljoj tavi na maslinovom ulju popržite škampe, dodajte sol, papar i luk. Kad škampi porumene, a luk postane staklast, podlijte vinom i kuhajte oko 2 minute.

U tavu sa škampima dodajte sirovu rižu. Podlijte s malo temeljca i promiješajte, pustite da zakuha. Kako temeljac bude isparavao, tako postepeno podlijevajte novim temeljcem i povremeno promiješajte, sve dok riža ne bude kuhana al dente, a rižot ne postane kremast. Na kraju dodajte malo maslaca, peršinov list i parmezan pa još jednom sve dobro promiješajte. Poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta, da se svi okusi prožmu.


Tjestenina s lososom, kozicama i šparogama

Sastojci:
/za 4 serviranja

600 g domaće tjestenine (široki rezanci, pljukanci, fuži...)
120 g dimljenog lososa
250 g očišćenih repova kozica
80 g divljih šparoga
30 g maslaca
4-5 češnjeva češnjaka
50 ml maslinovog ulja
sitno sjeckani peršinov list
250 ml ribljeg temeljca
50 ml suhog bijelog vina (npr. malvazija)
sol, papar

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani češnjak. Dodajte očišćene repove kozica i lagano ih popržite. Nakon nekoliko minuta dodajte na rezance narezani dimljeni losos,  šparoge i peršin. Pomiješajte, podlijte ribljim temeljcem te ostavite da prokuha.

Dodajte potom vino pa posolite i popaprie prema potrebi. Na kraju dodajte maslac i promiješajte.

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi. Procijedite i nemojte ispirati.

Kada se umak ukuha umiješajte u njega kuhanu tjesteninu. Ostavite nekoliko minuta da odstoji, dok se svi okusi ne prožmu. Servirajte toplo.



Tjestenina sa škampima

Sastojci:
/za 4 serviranja

300 g očišćenih škampi
400 g tjestenine (široki rezanci - može i zeleni)
100 ml kvalitetnog bijelog vina
1 srednje veliki žuti luk
4 češnja češnjaka
sitno sjeckani peršinov list
sol, papar
maslac
20 ml vrhnja za kuhanje
listići bosiljka

Priprema:

Na maslinovom ulju ispirjajte škampe, dodajte sol, papar, peršin i luk pa dinstajte dok luk ne postane staklast. Podlijte bijelim vinom i kuhajte još 3 minute.

U većem loncu zakuhajte vodu, posolite i u njoj skuhajte tjesteninu al dente.

Tjesteninu procijedite pa je spojite sa škampima. Sve prelijte vrhnjem za kuhanje i dobro promiješajte.  Dodajte i malo maslaca i kratko ukuhajte. Posipajte listićima bosiljka i pomiješajte. Servirajte toplo.

Ideja:
Za pravi gurmanski doživljaj pri serviranju na tjesteninu naribajte malo crnog tartufa.


Škampi s pršutom


Sastojci:
/za 3 serviranja

12 velikih škampa
6 velikih feta pršuta
400 g riže
1 žlica naribanog sira (npr. gouda)
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog peršinovog lista



Priprema:

Škampe stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte ih nekoliko minuta, procijedite i očistite repove te izvadite meso iz kliješta.

U vodu u kojoj su se kuhali škampi stavite glave škampa i prokuhajte ih još jednom. Procijedite (vodu sačuvajte) pa dodajte meso iz kliješta.

U pola sačuvane tekućine skuhajte rižu al dente. Ostatak tekućine možete zamrznuti i koristiti kao riblji temeljac za neki drugi recept.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Vatrostalnu posudu premažite s malo ulja. Svaki rep škampa omotajte u pola fete pršuta pa ih poslažite u nauljenu posudu. Po potrebi ih možete učvrstiti čačkalicama ili drvenim štapićima. Pecite u pećnici 8-10 minuta tj. dok bijeli dio pršuta ne postane staklast.

Izvadite škampe iz pećnice pa po želji poškropite s malo maslinova ulja i stino sjeckanim peršinovim listom. Posipajte i s malo ribanog sira pa vratite u pećnicu i pecite još 1-2 minute.

Poslužite uz ranije skuhanu rižu.




Popečci s tikvicama i krumpirom

Sastojci:
2 srednje velika krumpira
1 mali luk
150 g tikvica
1 češanj češnjaka
1 jaje
sol
papar
1 čajna žlica ulja

Za salatu:
3 mrkve
1 jabuka

Za preljev:
1 čajna žlica ulja
ocat
sol
2 žlice nasjeckanog peršina


Priprema:

Krumpir i tikvice naribajte, luk i češnjak nasjeckajte.
Jaje umutite, posolite i popaprite.

Sve sastojke pomiješajte i rukama oblikujte popečke. Zagrijte ulje u tavi. Pecite popečke 5 minuta sa svake strane. Poslužite toplo.

Za salatu naribajte jabuku i mrkve. Pomiješajte sastojke za preljev i začinite salatu.

Muffini od jabuke i muškatnog oraščića

Sastojci:

Tijesto:
200 g brašna
10,5 g praška za pecivo
1/2 žličice soli
90 g šećera
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
1 jabuka, nasjeckana na kockice
1 jaje
250 ml mlijeka
70 g otopljenog maslaca

Posip:
1 žlica smeđeg šećera
1/4 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Namastite kalup za muffine.

U većoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, začine, šećer, sol) s kockicama jabuke.

Odvojeno razmutite jaje s mlijekom i otopljenim maslacem.

Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke pa sve kratko pomiješajte da se sjedini u jednoličnu smjesu.

Rasporedite smjesu u pripremljene kalupe za muffine, tako da svaki napunite do 3/4 visine.
Posipajte mješavinom šećera i začina te stavite peći 15-20 min. Muffini su gotovi kada zabodeni štapić ili nož iz njih izađe čist.


Shakshuka

Sastojci:
/za 5 serviranja

1 žlica maslinovog ulja
1/2 srednje velikog žutog luka ili luka srebrenca, sitno nasjeckanog
1 češanj češnjaka, protisnut
1 srednje velika zelena paprika, nasjeckana
2 konzerve sjeckanih pelata / ili 4 šalice svježih nasjeckanih rajčica, bez kožice
2 žlice koncentrata rajčice
1 žličica čilija u prahu
1 žličica kumina
1 žličica mljevene crvene paprike
malo kajenskog papra
šećer (opcija, ako je rajčica prekisela)
sol, papar
6 jaja
1/2 žlice sjeckanog svježeg perišnovog lista - za posipanje

Priprema:

Zagrijte duboku veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i luk pa dinstajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša. Dodajte češnjak pa još kratko prodinstajte.

Dodajte sitno nasjeckanu papriku i pržite 6-7 minuta. Zalijte pelatima i dodajte koncentrat rajčice pa dobro promiješajte. Dodajte začine i šećer, još jednom promiješajte i pustite da se ukuha, oko 5-7 minuta. Po potrebi dodatno začinite, posolite i popaprite.

Potom u smjesu s rajčicom razbijte jaja (na oko) tako da ih ravnomjerno rasporedite po tavi - 5 oko ruba tave i jedno u sredinu. Poklopite i pustite da se sve zajedno kuha oko 10 minuta ili dok se jaja ne skuhaju, a umak malo ne ugusti. Povremeno provjeravajte i protresite tavu, kako se sadržaj ne bi zaljepio za tavu.

Ukoliko više volite kada žumanjak nije u potpunosti skuhan, prije no što razbijete jaja u tavu ukuhajte umak tako da ćete jaja trebati samo kratko kuhati u njemu.

Prije serviranja posipajte sjeckanim peršinovim listom.

Shakshuka se servira kao doručak, ručak ili večera. Kao doručak servirajte je uz svježi, hrskavi kruh, a kao večeru uz zelenu salatu za prilog.


Vikinški muffini

Naravno, ove muffine nisu pravili Vikinzi, ali su napravljeni na način koji bi upravo oni preferirali - sa smanjenim udjelom ugljikohidrata.

Sastojci:
/za 6 velikih muffina

4 jaja
100 ml mlijeka
2 crvene paprike
80 g šunke
80 g ovčjeg sira (npr. kačkavalj)
1/2 žličice praška za pecivo
sol, papar

Priprema: 

Pećnicu zagrijet na 190°C.

Isjeckajte sitno papriku, šunku i sir, podijelite u silikonske kalupe.

U zdjeli umutite jaja i mlijeko pa im dodajte sol, papar i prašak za pecivo. Pjenjačom dobro promiješajte kako biste osigurali da se prašak za pecivo ne bi ugrudao. Rasporedite smjesu u kalupe preko šunke, paprike i sira.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 25-30 minuta.

Kada izvadite muffine, pričekajte da se malo ohlade pa ih vadite iz kalupa.

Recept možete mijenjati obzirom na to što imate u hladnjaku – možete staviti i mljeveno meso (samo ga prethodno propržite), slaninu, pancetu, gljive, špinat…


Zagorska juha

Sastojci:
700 g krumpira (bijeli)
50 g sušene slanine ili vratine
50 g crvenog luka
1 veća mrkva, narezana na kockice
100 g vrganja, narezanih na ploške (može i neka druga vrsta gljiva)
2 češnja češnjaka
2 dl kiselog vrhnja
2 dl bijelog vina
slatka crvena paprika
sol, papar
lovorov list
1,5 litra povrtnog temeljca
papar u zrnu
glatko brašno
peršinov list, sitno nasjeckan
2 žlice svinjske masti (može i ulje)

Priprema:

Zagrijte mast u dubljem loncu. Na njoj popržite sušenu slaninu izrezanu na kockice. Dodajte potom sitno nasjeckani luk te sve zajedno pirjajte dok se luk ne zazlati. Dodajte protisnuti češnjak, slatku papriku, mrkvu narezanu na kockice, vrganje, lovorov list, sol. Podlijte temeljcem i promiješajte.

Krumpir operite i narežite na kockice. Dodajte ga u lonac s juhom i kuhajte dok ne omekša.

U juhu potom dodajte bijelo vino i pustite da lagano zakuha.

U posebnoj posudi glatko umutite 2 žlice glatkog brašna i kiselo vrhnje te smjesu preko cjediljke ulijte u juhu. Promiješajte sve i kuhajte još 10 minuta. Po potrebi na kraju dodajte još soli i papra.

Poslužite toplo.






Svinjska pisanica "Stubica"

Sastojci:
/za 4 osobe

4 svinjske pisanice (lungića)
150 g suhih šljiva
300 g maslaca
30 ml ulja
30 ml domaće šljivovice
300 ml kiselog vrhnja
150 ml slatkog vrhnja
1/2 vezice peršinovog lista
200 ml bijelog vina
papar, sol

Priprema:

Suhim šljivama odstranite koštice (ako već nisu) te ih napunite maslacem.

Napravite udubinu u sredini cijelom dužinom svinjskog filea (za izradu udubine može poslužiti i drška kuhače). Udubinu ispunite suhim šljivama (dio šljiva ostavite za umak).

Roladu potom posolite i popaprite sa svih strana.

U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu ispecite meso sa svih strana, dok ne postane rumeno. Pazite da meso ne prepečete, pisanica je vrlo meka i delikatna. Kad je pečeno, izvadite ga i odložite na tanjur sa strane.

Ostatak suhih šljiva narežite na rezance te ih, zajedno s vinom, dodajte u tavu u kojoj ste pekli pisanice. Iskuhavanjem smanjite količinu vina na trećinu. Zatim dodajte kiselo i slatko vrhnje pa kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete gusti umak. Ako je umak ispao pregust, razrijedite ga s malo vode te ponovno zakuhajte.

Na kraju ulijte domaću rakiju šljivovicu te kuhajte 1-2 min, kako bi alkohol ispario. U tako pripremljeni umak vratite ranije ispečene pisanice i pustite kratko da se svi okusi prožmu. Kod serviranja posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom.

Poslužite uz kuhanu rižu ili tjesteninu (široke rezance).


Muffini od muškatne tikve i cimeta

Sastojci:
/za 12 muffina

2 šalica pirea od pečene muškatne tikve
1/4 šalice javorova sirupa ili meda
3 žličice cimeta
1 šalica pirea od kuhane jabuke i kruške
2 jaja
2 šalice sitno mljevenih zobenih pahuljica
2 žličice praška za pecivo
1/2 šalice tostiranih oraha, sitno nasjeckanih
4 žlice kokosovog ulja (može i ghee)

Priprema:

Kako biste napravili pire od muškatne tikve, tikvu ogulite i narežite na kockice. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega rasporedite tikvu. Pecite u pećnici na 180°C dok tikva ne omekša. Izvadite iz pećnice i zdrobite u pire.

Jabuku (ili krušku) ogulite, razrežite na kriške te stavite u manji lonac s vodom. Kuhajte dok voće ne omekša. Procijedite i zdrobite u pire.

U jednoj posudi pomiješajte sve mokre sastojke pa im postepeno umiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, zobene pahuljice, maslac i orahe.

Kalupe za muffine punite smjesom do ¾ visine te pecite na 170 ˚C oko 20 minuta (čačkalicom provjerite jesu li pečeni).

Dok su još vrući, po muffinim pospite malo mljevenog cimeta.








Čokoladna torta od tri sastojka

Sastojci:

175 g kvalitetne tamne čokolade
7 jaja
140 g maslaca

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 130°C.

Kalup za tortu premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.

Čokoladu natrgajte na kockice i otopite na pari, pred sam kraj kada je čokolada rastopljena umiješajte na kockice narezan maslac i miješajte dok se ne rastopi.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

U većoj posudi pjenasto umutite žumanjke pa im dodajte, lagano miješajući, ohlađenu smjesu čokolade i maslaca. U drugoj posudi istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ih potom, žlicu po žlicu, dodajte u smjesu sa žumanjcima. Nježno miješajte dok smjesa ne postane homogena.

Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veću posudu za pečenje i napunite je vrućom vodom do pola manjeg kalupa.

Pecite 25 minuta, nakon čega bi sredina torte trebala biti mekana, a površina obložena hrskavom koricom. Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, posipajte šećerom u prahu, izrežite toplim nožem i poslužite uz lagano tučeno slatko vrhnje, topljenu čokoladu ili svježe jagode ili maline.


Tjestenina s mesnim okruglicama u umaku od rajčice

Sastojci:

1 veliki žuti luk
5-6 tanko narezanih ploški pancete
25 g svježe narezanog peršinovog lista
250 g mljevene govedine (može i svinjetina ili miješano meso)
1 žumanjak
4 zrele svježe rajčice, oguljene i nasjeckane
1 konzerva sjeckanih pelata
50 g krušnih mrvica
malo crnog vina
400 g tjestenine (spaghetti, tagliatelle, pappardelle...)
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica šećera
sol, papar
ribani parmezan za posipanje

Priprema:

Maslinovo ulje zagrijte u većoj tavi pa dodajte sitno sjeckani luk. Posolite i popaprite pa pržite oko 5 minuta.

Pancetu narežite na manje komadiće te je dodajte u tavu s lukom i kratko popržite. Dodajte i protisnuti češnjak, promiješajte i pržite još oko 1 minutu. Uklonite s vatre pa u smjesu dodajte krušne mrvice i peršinov list te sve dobro promiješajte.

Polovicu tako dobivene smjese stavite u zdjelu u kojoj ćete je pomiješati s mljevenim mesom. Ostatak smjese istresite u manju zdjelicu i ostavite sa strane.

U veću zdjelu s dobivenom smjesom dodajte žumanjak i mljeveno meso pa sve dobro rukama izmiješajte tako da dobijete jednoličnu masu. Rukama oblikujte manje okruglice i posložite ih na tanjur. Tanjur možete premazati s malo ulja, kako se meso ne bi zaljepilo.

U tavi zagrijte malo maslinova ulja te na njemu popržite okruglice sa svih strana, tako da se lijepo zarumene, ukupno oko 10 minuta. Odložite ih na tanjur i prekrijte aluminijskom folijom, da ostanu tople.

Na istoj tavi na kojoj ste pekli okruglice popržite ostatak smjese s lukom i peršinovim listom  (iz manje zdjelice), podlijte s malo crnog vina, dodajte oguljenu i nasjeckanu svježu rajčicu pa dinstajte stalno miješajući dok se rajčica ne počne raspadati. Potom dodajte i pelate, zajedno s oko 1 dl vode. Stišajte vatru, sve dobro pomiješajte i ostavite da se lagano kuha oko 15 minuta. Tako dobiveni umak posolite i popaprite po ukusu, a ako je prekiseo umiješajte i jednu žličicu šećera.

U tavu s umakom dodajte okruglice i lagano promiješajte. Ostavite da odstoji oko 15 minuta, tako da se umak dobro prožme s mesnim okruglicama.

U međuvremenu zakuhajte slanu vodu i u njoj prema uputama skuhajte tjesteninu. Procijedite je i vratite u lonac u kojem ste je kuhali. Prelijte tjesteninu umakom od rajčice s okruglicama i sve dobro promiješajte.

Poslužite toplo. Pri serviranju tjesteninu posipajte ribanim parmezanom. Po želji možete posipati i s malo origana.




Krem juha od hokaido tikve

Sastojci:
/za 6 tanjura

1 manja hokaido tikva
3 srednje velika krumpira
2 srednje velike mrkve
2 češnja češnjaka
sjemenke iz 2 mahune kardamoma
1 žličica kurkume
1/2 žličice soli
papar (po ukusu)
100 mg šafrana
1/2 žlice maslinovog ulja
2 kocke za povrtnu juhu
voda za podlijevanje
sok od pola limete
bučino ulje za dekoraciju
--
60 ml vrhnja za kuhanje (opcija)

Priprema:

Tikvu očistite od sjemenki, ogulite i narežite na kockice.
Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Češnjak narežite na ploškice.

U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje te na njemu lagano popržite češnjak. Dodajte mu mrkvu i tikvu pa na srednje jakoj vatri pržite, povremeno miješajući, dok povrće ne počne rumeniti. Dodajte i krumpir, promiješajte, posolite i popaprite. Posipajte kurkumom i sjemenkama kardamoma (odstranite mahunu) pa podlijte s oko 1 dl vode, tek toliko da se povrće prestane pržiti.

Dinstajte povremeno miješajući narednih 3-4 minute. Prelijte vodom i to toliko da razinom bude 2-3 cm iznad povrća. Dodajte i šafran, promiješajte i zakuhajte juhu. Napola poklopite i ostavite da se tako kuha na tihoj vatri dok svo povrće ne omekša.

Štapnim mikserom od povrća napravite krem juhu te lonac ponovno vratite na vatru.

Ako želite krem juhu s vrhnjem za kuhanje, sada ga dodajte, promiješajte i ostavite da zakuha. U protivnom, ovaj korak preskočite.

Ako je juha pregusta, razrijedite je s malo vode. Po potrebi dosolite i popaprite. Pustite da zakuha pa ugasite vatru.

U gotovo juhu iscijedite sok od pola limete pa još jednom promiješajte. Prije serviranja ostavite da odstoji barem 5 minuta.

Kod serviranja juhu u tanjuru pokapajte s malo bučinog ulja.



Juha od mrkve i đumbira

Sastojci:
/za 8 serviranja

1 žlica maslinovog ulja
1 srednje veliki žuti luk
1 žličica češnjaka u prahu
2 žličice svježe naribanog đumbira
1 kg mrkve, oguljene i narezane na manje komade
1 srednje veliki krumpir, oguljen i narezan na kocke
1,5 litra povrtnog ili pilećeg temeljca
1 žličica meda
1/4 šalice pinjola
1 1/3 šalice grčkog jogurta
1 žličica listića svježeg timijana, usitnjenih
sol
svježe mljeveni crni papar

Priprema:

U dubljem loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje pa na njemu kratko popržite luk s malo soli - oko 10 minuta, dok luk ne počne rumeniti.

Dodajte potom češnjak i đumbir i, stalno miješajući, pržite još 2 minute. Pazite da vam češnjak naglo ne porumeni jer može uništiti okus jelu. Dodajte potom mrkvu i krumpir te podlijte temeljcem. Zakuhajte, poklopite i kuhajte dok mrkva i krumpir u potpunosti ne omekšaju - oko 25 do 30 minuta.

U međuvremenu, na suhoj i vrućoj tavi tostirajte pinjole. Ostavite ih sa strane.

U manjoj zdjeli pomiješajte jogurt, med, timijan i pola žličice mljevenog papra.

Skuhano povrće, zajedno s juhom, štapnim mikserom izradite u glatki pire. Posolite i popaprite po ukusu.

Poslužite juhu tako da u svaki tanjur stavite po žličicu začinjenog jogurta te sve zajedno posipajte s malo tostiranih pinjola.





Tjestenina s mljevenim mesom, gljivama i paprikom

Sastojci:

400 g nemasne mljevene govedine
1 veliki žuti luk, sitno nasjeckan
3 češnja češnjaka, prostinuta
1 zelena paprika, narezana na kockice
150 g smeđih šampinjona, narzanih na kockice
400 g sjeckanih pelata
200 ml pasirane rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice timijana
1/4 žličice mljevene ljute paprike
1/2 žličice soli
papar po ukusu
400 g tjestenine tagliatelle
svježe naribani parmezan (opcija)

Priprema:

Ulje zagrijte u dubljoj tavi pa na njemu popržite meso toliko da poprimi smeđu boju. Dodajte mu luk i dinstajte na srednje jakoj vatri oko 3-4 minute. Dodajte i sjeckanu papriku te protisnuti češnjak pa pirjajte dok povrće malo ne omekša. Posipajte timijanom i mljevenom ljutom paprikom, popaprite i posolite po ukusu. Sve dobro pomiješajte pa zalijte pelatima i pasiranom rajčicom. Pustite da zakuha pa napola poklopite i pustite da se mesni umak ukuha, a meso ne omekša. Povremeno promiješajte.
Po potrebi dosolite i popaprite.

U slanoj vodi skuhajte tjesteninu pa je  procijedite. Prelijte tjesteninu mesnim umakom, a pri serviranju po želji posipajte ribanim parmezanom.

Crveni baršun (torta)

Sastojci:
(1 šalica = 240 ml)

1/2 šalice biljne masti (sobne temperature)
1 i 1/2 šalice šećera
2 jaja (sobne temperature)
60 ml crvene boje za kolače
2 žlice kakaa u prahu (vrhom pune)
3/4 šalice tekućeg jogurta
1/4 šalice mlijeka
2 i 1/4 šalice brašna
1 žličica soli
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica praška za pecivo
1 žličica alkoholnog octa

Krema:
3 žlice brašna
1 šalica mlijeka
1 šalica šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1 šalica maslaca (ne margarina)


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Električnom mješalicom izradite biljnu mast, šećer i jaja u kremastu smjesu.
Od kakao praha i crvene prehrambene boje napravite jednoličnu smjesu sličnu pasti pa je dodajte smjesi s biljnom masti. Polako i postepeno naizmjence dodavajte jogurt, mlijeko, brašno, sol. Dodajte i ekstrakt vanilije. U manjoj zdjelici pomiješajte prašak za pecivo s octom pa zajedno dodajte kremi koju miksate.

Smjesu razlijte u 3 papirom obložena kalupa promjera 20 cm.

Pecite u pećnici 24-30 minuta tj. dok zabodeni štapić iz biskvita ne izađe čist.

Krema:
Usipajte brašno u manji lonac te mu postepeno dodajte mlijeko, stalno miješajući pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudica. Stavite lonac iznad srednje jake vatre i zagrijavajte, stalno miješajući, dok se krema jako ne ugusti. Uklonite s vatre i ostavite da se u potpunosti ohladi.

U zdjeli električnom mješalicom pjenasto izradite maslac, šećer i vanilijin ekstrakt pa smjesu dodajte ohlađenoj kremi. Najvećom brzinom izradite kremu tako da postane prozračna i pjenasta, poput šlaga.

Biskvit koji ste namijenili za bazu torte premažite 1/4 kreme, poklopite drugim biskvitom, premažite kremom te stavite treći biskvit. Ostatkom kreme premažite cijelu površinu torte.

Stavite u hladnjak i pustite da se krema malo stegne, a biskvit povuče vlagu i postane sočniji.



Schwarzwald torta

Sastojci:
/za 8 kriški

(1 šalica = 240 ml)

Biskvit:
1 i 2/3 šalice svenamjenskog brašna
2/3 šalice kakao praha
1 1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
1 i 1/2 šalice šećera
1/2 šalice biljne masti (sobne temperature)
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 i šalica tekućeg jogurta (sobne temperature)
1/2 šalice mlijeka (sobne temperature)

Punjenje:
1/2 šalice likera od višnje
1/2 šalice neslanog maslaca (sobne temperature)
3 šalice šećera u prahu
1/8 žličice soli
1/4 šalice skuhane espresso kave (jače)
700 g svježih zrelih višanja, otkoštenih + 8 komada neotkoštenih

Krema za premaz:
2 šalice punomasnog vrhnja za šlag
1/2 žličice ekstrakta vanilije
1/8 šalice likera od višnje
2 žlice mlijeka u prahu
2 žlice šećera u prahu
1/2 šalice naribane kvalitetne tamne čokolade


Priprema:

Dan ranije: Otkoštene višnje stavite u staklenku za kompot te ih prelijte s pola šalice likera od višnje. Poklopite i ostavite preko noći u hladnjaku da se aromatiziraju.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Tri okrugla kalupa promjera 22 cm obložite papirom za pečenje.
Sve suhe sastojke za biskvit prosijte kroz sito u veću zdjelu.

Biljnu mast i šaćer izmiksajte tako da dobijete jednoličnu kremastu smjesu.Dodajte jaja i vanilijin ekstrakt te dobro izradite. Stalno miješajući, postepeno i naizmjenično dodavajte suhe sastojke te tekući jogurt i mlijeko. Tako dobivenu glatku smjesu rasporedite ravnomjerno u tri pripremljena kalupa za pečenje. Svaki pecite u pećnici 20 minuta ili dok zabodena čačkalica iz biskvita ne izađe čista.

Pečene biskvite ohladite i izvadite iz kalupa. Svakom biskvitu čačkalicom ili vilicom izbockajte površinu. Procijedite višnje koje su se preko noći namakale u likeru, a procijeđeni liker potom rasporedite po svakom od biskvita tako da se namoče.

U većoj zdjeli mikserom pjenasto istucite maslac, polako mu dodajte šećer u prahu, sol i espresso pa dobro promiješajte. Ako je dobivena krema pregusta, razrijedite je s malo likera od višnje.

Višnje prepolovite.

Biskvit za koji ste odredili da bude baza torte položite na podlogu za tortu. Preko biskvita rasporedite polovicu kreme za punjenje, a preko nje polovicu višanja. Višnje prekrijte s drugim slojem biskvita te ponovite proces s ostatkom kreme i višanja. Prekrijte trećim biskvitom. Ovako pripremljenu tortu prekrijte folijom te je stavite u hladnjak barem na jedan dan, kako bi se biskvit dobro natopio likerom i kako bi torta postala sočna.

Kremu za premazivanje pripremite na dan kada želite poslužiti tortu. Istucite vrhnje u čvrsti šlag. Lagano u njega umiješajte mlijeko u prahu i šećer u prahu. Pazite da vam se ne stvore grudice. Dodajte i ekstrakt vanilije, a potom i liker od višnje. Sve dobro promiješajte. Ako se krema previše razrijedila, dodajte još malo mlijeka u prahu. Ako vam ispadne pregusta, razrijedite je (oprezno) s još malo likera.

Napomena: Ako volite tortu s mnogo kreme, poduplajte količinu sastojaka kreme za premaz.

Gotovu kremu ravnomjerno rasporedite preko torte. Osam svježih i neotkoštenih višanja rasporedite po rubu torte na jednake razmake. Obilno posipajte tortu krupnije naribanom tamnom čokoladom.

Poslužite hladno.






Parmezan štapići

Sastojci:
/za 16 štapića

1/3 šalice ribanog parmezana
1 žličica slatke mljevene paprike
250 g tijesta za pizzu, odstajalog i ohlađenog u hladnjaku (može i kupovno)
3 žličice rastopljenog maslaca
krupna morska sol za posipanje (opcija)


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

U zdjelici pomiješajte parmezan i papriku i ostavite sa strane.

Tijesto za pizzu razvaljajte u pravokutnik 30 x 20 cm. Četkicom lagano premažite s 2 žličice rastopljenog maslaca po površini tijesta pa ga potom ravnomjerno posipajte s 2 žlice mješavine sira i paprike.

Preklopite tijesto popola, tako da dobijete pravokutnik 15 x 10 cm. Premažite ga s ostatkom maslaca te posipajte s ostatkom sira i paprike. Prstima lagano utisnite mješavinu s parmezanom u površinu tijesta.

Tijesto narežite na 16 jednakih štapića.

Pažljivo podignite svaki štapić tako da ga uhvatite s obje ruke za krajeve pa ih zarotirajte, svaki u suprotnom smjeru. Tako ćete dobiti spiralno zavijene štapiće.

Veći lim za pečenje obložite masnim papirom. Poslažite štapiće u kalup na razmak od oko 2 cm. Po želji ih posipajte s krupnom soli.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 8 minuta tj. dok štapići ne porumene.

Gotove štapiće izvadite iz pećnice i pložite na žicu da se hlade.





Tjestenina u umaku s vrganjima

Sastojci:
/za 4 serviranja

250 g tjestenine (npr. farfalle)
30 g koncentrata za juhu od gljiva
papar, sol
1 žličica peršinovog lista
300 g svježih vrganja, narezanih na manje kocke
2 glavice smeđeg luka
3-4 češnja češnjaka
2 žličice maslinovog ulja
1/2 žličice suhog origana
1 žličica kiselog vrhnja
oko 600 ml vode, za podlijevanje



Priprema:

Tjesteninu prema uputama skuhajte u slanoj vodi.

U dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje te na njemu popržite sitno nasjeckani luk, oko 5 minuta. Dodajte gljive i protisnuti češnjak te sve dinstajte dok gljive ne puste vodu. Posolite i popaprite po ukusu te posipajte origanom. Podlijte s 300 ml vode i promiješajte.

U manjoj zdjelici otopite koncentrat za juhu od gljiva u malo vode, tako da dobijete glatku smjesu. Razrijedite s ostatkom pripremljene vode, promiješajte te dodajte gljivama u tavi. Još jednom sve dobro promiješajte, stišajte vatru na najslabije te pustite da kuha dok se umak malo ne ugusti. Potom umiješajte peršinov list  i žličicu kiselog vrhnja pa  uklonite s vatre.

Pomiješajte procijeđenu tjesteninu s tako dobivenim umakom, po potrebi dosolite, poklopite i ostavite 15-ak minuta da odstoji i da se svi sastojci prožmu.


Fini tiramisu

Sastojci:

120 ml skuhane i ohlađene jake espresso kave (1/2 šalice)
60 ml Marsala vina (1/4 šalice)
2 žličice ekstrakta vanilije
3 velika žumanjka
50 g šećera (1/4 šalice)
225 g mascarpone sira (1 1/4 šalice)
175 ml punomasnog slatkog vrhnja, istučenog (3/4 šalice)
18-20 piškota
30 g tamne čokolade ili kakao praha

Priprema:

U široj i plićoj zdjelici pomiješajte kavu, 2 žlice Marsala vina, ekstrakt vanilije i žlicu šećera.

U loncu zakuhajte vodu, smanjite vatru.

U većoj vatrostalnoj zdjeli (koju možete staviti na lonac s kipućom vodom) mikserom istucite žumanjke, 2 žlice Marsale i 3 žlice šećera. Stavite zdjelu na lonac, a iznad vode tako da se jaja zagrijavaju na pari te pjenjačom ili mikserom na srednjoj brzini neprestano miješajte dok se smjesa ne utrostruči po volumenu, oko 6-8 minuta. Nemojte prestajati s miješanjem dok smjesu ne uklonite s vatre.

Uklonite s vatre pa još malo pjenjačom miješajte oko 2-3 minute da se smjesa malo ohladi. Potom mikserom umiješajte maskarpone tako da dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite sa strane da se ohladi u potpunosti.

U većoj zdjeli istucite slatko vrhnje u čvrst šlag. Kada je smjesa sa žumanjcima ohladila polako joj dodajte polovinu tučenog slatkog vrhnja i lagano miješajte dok se smjesa ne ujednači. Potom dodajte i drugu polovicu vrhnja pa opet promiješajte.

Polovicu piškota kratko namočite s obje strane u mješavinu s kavom. Posložite ih na dno kvadratnog kalupa (dijametra 23 cm).

Polovicu mascarpone kreme rasporedite preko piškota te ravnomjerno razmažite. Preko kreme naribajte 15 g tamne čokolade (ili posipajte kakaom).

Ponovite postupak s ostatkom piškota i rasporedite ih preko tamne čokolade. Premažite ih s kremom i posipajte ostatkom čokolade.

Kalup prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak. Neka se hladi barem 5 sati.

Prije serviranja posipajte s još malo ribane čokolade i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta.

Tiramisu može u hladnjaku stajati do 2 dana.

Ideja:

Tiramisu možete poslužiti i u čaši.


Crveni špageti s tikvicama

Sastojci:

400 g tjestenine spaghetti
50 ml maslinovog ulja
100 g luka, sitno sjeckanog
3-4 češnja češnjaka, protisnuta
1 zelena tikvica, oprana i narezana na uske štapiće (julienne) / ili narezana na manje kockice
1/2 žlice mediteranske mješavine začina
1/2 žlice vegete
800 g sjeckanih pelata
sol, papar
1 žličica šećera
ribani parmezan


Priprema:

Špagete skuhajte u slanoj vodi pa ocijedite.

Na maslinovom ulju popržite luk dok se blago ne zazlati pa mu dodajte tikvicu (ribanu ili na kockice). Kratko prodinstajte pa dodajte pelate, šećer, mediteranske začine i vegetu. Dodajte i sol i papar - količina prema ukusu.  Pustite da zakuha pa pirjajte na tihoj vatri 15 minuta.

U tako pripremljen umak umiješajte kuhanu tjesteninu i promiješajte. Poklopite i ostavite da odstoji oko 10 minuta, tako da se svi sastojci prožmu.

Pri serviranju posipajte ribanim parmezanom.



Fritaja od divljih šparoga

Sastojci: 

500 g opranih i očišćenih divljih šparoga
6 jaja
4 žlice kiselog vrhnja
10 dkg luka, sitno sjeckanog
3-4 žlice maslinova ulja ili maslaca
sol, papar
svježi list peršina, sitno nasjeckan

Priprema:

Očišćene šparoge skuhajte u slanoj vodi.

U zdjelici vilicom istucite jaja i kiselo vrhnje.

U tavi na masnoći (ulje ili maslac) popržite luk, dodajte kuhane i narezane šparoge pa kratko pirjajte. Posolite i popaprite po ukusu pa dodajte i sitno sjeckani peršinov list.

Uklonite s vatre pa zalijte istučenim jajima s vrhnjem. Vratite na vatru i kratko pržite dok se jaja ne zagriju i ne počnu koagulirati. Potom uklonite s vatre.
Pazite da ne prepečete jaja jer će fritaja biti presuha!

Poslužite toplo.





Tost sa svježim sirom i cimetom

Sastojci:
(za 4 tosta)

4 šnite tosta
1 šalica svježeg sira
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice ekstrakta vanilije
2 žličice šećera
1 žličice meda


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 240°C i namjestite je na pečenje samo preko gornjeg grijača.

U zdjelici dobro pomiješajte sir, cimet, ekstrakt vanilije i šećer. Rasporedite po četvrtinu smjese na svaku šnitu tosta. Pecite u pećnici dok se po siru ne počnu stvarati mjehurići.

Izvadite iz pećnice i svaku šnitu pokapajte s malo meda. Poslužite toplo.





Madeleines (Francuski kolačići od maslaca)


Sastojci:

2 jaja (sobne temperature)
3/4 žličice ekstrakta vanilije
1/8 žličice soli
1/3 šalica šećera
1/2 šalice brašna
1 žlica ribane limunove korice
60 g masl
1/3 šalice šećera (za posipanje)


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

Zagrijte manji lončić pa u njemu rastopite maslac. Ostavite sa strane da se ohladi.

U zdjeli mikserom istucite jaja, ekstrakt vanilije i sol. Stalno miksajući, postepeno dodavajte šećer. Nastavite miksati najjačom brzinom 7-10 minuta, dok ne dobijete svijetlu, kremastu smjesu.

U tako pripremljena jaja dodajte brašno, trećinu po trećinu po trećinu, tako da između dodavanja lopaticom lagano izmiješate smjesu.

Dodajte i limunovu koricu, a zatim i rastopljeni maslac. Lagano lopaticom dobro promiješajte.

S malo maslaca premažite kalupe za madeleines, a potom ih posipajte brašnom.

Žlicom punite kalupe smjesom. Pecite 14 do 17 minuta, tj. dok ne postanu zlatnosmeđe boje. Pri dodiru gotovi kolačići bi trebali biti spužvasti.

Gotove kolačiće vrhom noža izvadite iz kalupa i odmah ih posipajte šećerom.

Madeleines su najukusniji isti dan kada su i pečeni, no također su fini i idući dan, uz jutarnju kavu ili čaj.




Indijska začinjena leća s cvjetačom


Sastojci:
(za 4 do 5 serviranja)

2/3 šalice riže, nekuhane
1 šalica suhe crvene leće
1 manja cvjetača, narezana na cvjetove
1 konzerva (240 g) pelata
1 veliki žuti luk, sitno nasjecka
1 povrtna kocka za juhu
6 češnjeva češnjaka, protisnuta
1/2 žličice korijandera u prahu
1 1/2  žlica svježe naribanog đumbira
2 žličice kumina
2 žličice kurkume
1 žličica soli
1 limeta
700 ml vode + dodatno za podlijevanje po potrebi
1 žličica suncokretovog ulja

Priprema:

Rižu skuhajte prema uputama u neslanoj vodi.

Dublju tavu zagrijte na srednje jakoj vatri, dodajte ulje pa na njemu popržite luk oko 3 minute. Dodajte kurkumu, kumin, češnjak, korijander i sol pa još kratko pržite, oko 1 minutu.

Umiješajte potom cvjetove cvjetače, dodajte pelate, promiješajte i ostavite da zakuha. Potom dodajte 700 ml vode i kocku za juhu. Promiješajte, dodajte leću i ponovno zakuhajte. Potom poklopite i ostavite da kuha na tihoj vatri još oko 45 minuta, tj. dok leća i cvjetača ne omekšaju. Po potrebi protresite tavu i podlijte vodom.

Poslužite uz kuhanu rižu, a kod serviranja iscijedite po povrću malo soka od limete.




Pita od sira

Sastojci:

Tijesto:
30 dag oštrog brašna
1/4 žličice praška za pecivo
20 dag maslaca
10 dag šećera
2 žumanjka
1 žlica kiselog vrhnja
korica od jednog limuna

Nadjev:
4 bjelanjka
20 dag šećera
50 dag svježeg sira
korica od jednog limuna
1 vanilin šećer
10 dag grožđica
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo u većoj zdjeli pa u njemu razmrvite maslac u listićima. Dodajte šećer, žumanjke, limunovu koricu, vrhnje pa umijesite prhko tijesto. Ostavite ga potom da kratko odstoji u hladnjaku, oko pola sata.

Tijesto podijelite na dva dijela. Neka jedan dio bude malo veći od drugog.

Od masnog papira za pečenje izrežite dva lista veličine dna kalupa u kojem ćete peći tijesto.

Veći od dva dijela tijesta razvaljajte na izrezanom masnom papiru na veličinu kalupa (najbolje 20x30 cm) te ga tako razvaljanog zajedno s papirom prenesite u kalup (papir prema dolje).

Sve navedene sastojke za nadjev pomiješajte u posebnoj zdjeli te ih ravnomjerno rasporedite preko tijesta u kalupu.

Na drugom listu masnog papira razvaljajte preostali dio tijesta te ga s papirom prenesite do kalupa i položite preko nadjela - s papirom prema gore. Odstranite papir.

Vilicom po tijestu izbodite rupice.

Pecite u pećnici oko 50 minuta.

Pečenu pitu izvadite iz pećnice, malo ohladite, posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.




Američka salata od tjestenine

Sastojci:
(za 6 serviranja)

250 grama (suhe) tjestenine - penne, fussili, rigatoni, farfalle...
4 svježe rajčice, narezane na kriške
4 trake tanke pancete, popržene na tavi, prosušene pa izmrvljene
3 šalice na trake narezane zelene salate
2 žličice balzamičnog octa
1/2 šalice majoneze (light)
1/3 šalica kiselog vrhnja
1 žlica Dijon senfa
sol, papar


Priprema:

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi prema uputama (al dente) pa je procijedite i ohladite pod mlazom vode. Tako ohlađenu i procijeđenu tjesteninu prebacite u veću zdjelu pa joj dodajte kriške rajčice, zelenu salatu i posipajte po njima izmrvljenu pancetu.

U manjoj zdjeli pomiješajte ocat, majonezu, vrhnje, senf, sol i papar pa prelijte preko tjestenine i povrća. Promiješajte sve (ili protresite) te servirajte hladno.




Mirisna piletina i povrće u umaku od naranče

Sastojci:
(za 4 serviranja)

360 g pilećeg mesa, otkoštenog, bez kože, narezanog na kocke veličine zalogaja
2 žlice kukuruznog škroba (gustin)
2 žličice ribane narančine korice
1/4 kocke pilećeg ili povrnog temeljca
1/4 šalice soka od naranče (60 ml)
2 žlice sojinog umaka
1/2 žlice šećera
1/4 žličice soli
1/4 žlice mljevene slatke paprike
4 žličice ulja
1 žlica svježe naribanog đumbira
120 g zelenih mahuna, prethodno skuhanih i procijeđenih
1 veća crvena paprika, narezana na trakice
1 veća mrkva, narezana na tanke prutiće


Priprema:

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte meso, 1 žlicu kukuruznog škroba i narančinu koricu te ostavite sa strane.

U manjoj zdjeli pomiješajte 1 žlicu gustina, u 120 ml vode rastopljenu kocku za juhu, soja umak, sok od naranče, sol, šećer i mljevenu papriku.

U dubljoj tavi zagrijte 2 žličice ulja pa na njemu popržite meso, oko 2 minute. Izvadite ga potom na tanjur i ostavite na strane.

U tavu dodajte preostale 2 žličice ulja, dodajte đumbir, kratko popržite pa mu dodajte mahune i papriku pa pržite još oko 3 minute. Podlijte smjesu sa smjesom iz manje zdjele (temeljac + soja umak ...) te miješajte dok se smjesa ne ugusti, oko 1 minutu. U tako dobiven umak vratite pečeno meso te sve zajedno još prokuhajte oko 2 minute.