RECEPTI

Sloppy Joe

Sastojci:
/za 4 serviranja

500 g miješanog mljevenog mesa
4 žemlje
100 g gljiva
1 crvena paprika
450 g pasirane rajčice
1 glavica luka
3 češnja češnjaka
2 žlice koncentrata rajčice
1 žlica vinskog octa
1 žlica Worchestershire umaka
1 žlica meda
sol, papar
mljevena ljuta paprika
maslinovo ulje

Priprema:

U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje te popržite meso. Povremeno miješajte kako bi mljeveno meso bilo što sitnije.

Gljive, papriku, luk i češnjak sitno nasjeckajte (ili kratko stavite u električnu sjeckalicu).

Kad meso porumeni dodajte mu povrće s gljivama pa pirjajte dok sva tekućina ne ispari. Mesu dodajte ocat, Worchestershire umak, pasiranu rajčicu, koncentrat rajčice te začinite po ukusu solju i paprom. Lagano nastavite pirjati na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Pred kraj dodajte med. Ukoliko volite ljuto, dodajte i malo ljute mljevene paprike i promiješajte.

Žemlje zagrijte u pećnici, prepolovite, premažite maslacem pa na vrućoj tavi malo zapecite premazanu stranu. Žemlje napunite smjesom od mesa, a po želji možete dodati i svježe povrće po želji (salata, krastavci, paprika, luk...). Poslužite toplo.




Proljetne rolice

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu
1/4 kineskog kupusa (pak choi) ili običnog kupusa
125 g mrkve
1 poriluk
375 g mljevene svinjetine
1 žličica Worchestershire umaka
sojin umak
jabučni ocat
ulje

Za umak:
1 žlica ketchupa
2 žlice jabučnog octa
2 žlice smeđeg šećera
1/2 žlice gustina
5 žlica vode

Priprema:

Mrkvu ogulite i narežite na tanke trakice, kupus narežite na trakice, a poriluk na kolutiće. U woku ili dubljoj tavi zagrijte 1 žlicu ulja pa na njemu popržite poriluk, a zatim i meso. Posolite, popaprite i dodajte Worchestershire umak. Pirjajte dok meso ne porumeni.

U drugoj tavi ugrijte 2 žlice ulja pa na njemu popržite kupus. Dodajte jabučni ocat, narezanu mrkvu pa pirjajte dok povrće ne omekša. Dodajte sojin umak i malo soli - količina po ukusu.

Tako prodinstano povrće spojite s mesom i porilukom i ostavite da se malo ohladi.

Pripremite kore tako da ih po dužini izrežete na tri jednake trake. Trake zatim narežite na trećine, tako da dobijete kvadrate iste veličine.

Za svaku rolicu koristite po 2 kvadrata. Stavite kvadrate jedan na drugi. Uz rub kvadrata rasporedite malo nadjeva pa bočne rubove (lijevo i desno od ruba s nadjevom) preklopite prema unutra tako da osigurate da nadjev neće iscuriti tijekom pečenja. Zarolajte tijesto u pravilne rolice, a kako bi bile čvršće, zadnji rub kvadrata kod rolanja premažite s malo vode ili mješavinom vode.

Rolice pržite u dubokom vrućem ulju u woku ili u dubljoj tavi. Kad poprime zlatnu boju kuhinjskom žlicom ih izvadite na ubrus.

Za pripremu umaka otopine gustin u vodi. U manjoj posudi ugrijte ocat i šećer te dodajte rastopljeni gustin i Ketchup. Umak ohladite i servirajte uz rolice.



Rižoto sa škampima

Sastojci:
/za 4 serviranja

300 g očišćenih škampa
300 g riže
100 ml bijelog vina
100 ml maslinovog ulja
riblji temeljac (može i goveđi) za podlijevanje
1 srednje veliki žuti luk
sitno sjeckani peršinov list
sol, papar
ribani parmezan

Priprema:

U većoj i dubljoj tavi na maslinovom ulju popržite škampe, dodajte sol, papar i luk. Kad škampi porumene, a luk postane staklast, podlijte vinom i kuhajte oko 2 minute.

U tavu sa škampima dodajte sirovu rižu. Podlijte s malo temeljca i promiješajte, pustite da zakuha. Kako temeljac bude isparavao, tako postepeno podlijevajte novim temeljcem i povremeno promiješajte, sve dok riža ne bude kuhana al dente, a rižot ne postane kremast. Na kraju dodajte malo maslaca, peršinov list i parmezan pa još jednom sve dobro promiješajte. Poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta, da se svi okusi prožmu.


Tjestenina s lososom, kozicama i šparogama

Sastojci:
/za 4 serviranja

600 g domaće tjestenine (široki rezanci, pljukanci, fuži...)
120 g dimljenog lososa
250 g očišćenih repova kozica
80 g divljih šparoga
30 g maslaca
4-5 češnjeva češnjaka
50 ml maslinovog ulja
sitno sjeckani peršinov list
250 ml ribljeg temeljca
50 ml suhog bijelog vina (npr. malvazija)
sol, papar

Priprema:

Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani češnjak. Dodajte očišćene repove kozica i lagano ih popržite. Nakon nekoliko minuta dodajte na rezance narezani dimljeni losos,  šparoge i peršin. Pomiješajte, podlijte ribljim temeljcem te ostavite da prokuha.

Dodajte potom vino pa posolite i popaprie prema potrebi. Na kraju dodajte maslac i promiješajte.

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi. Procijedite i nemojte ispirati.

Kada se umak ukuha umiješajte u njega kuhanu tjesteninu. Ostavite nekoliko minuta da odstoji, dok se svi okusi ne prožmu. Servirajte toplo.



Tjestenina sa škampima

Sastojci:
/za 4 serviranja

300 g očišćenih škampi
400 g tjestenine (široki rezanci - može i zeleni)
100 ml kvalitetnog bijelog vina
1 srednje veliki žuti luk
4 češnja češnjaka
sitno sjeckani peršinov list
sol, papar
maslac
20 ml vrhnja za kuhanje
listići bosiljka

Priprema:

Na maslinovom ulju ispirjajte škampe, dodajte sol, papar, peršin i luk pa dinstajte dok luk ne postane staklast. Podlijte bijelim vinom i kuhajte još 3 minute.

U većem loncu zakuhajte vodu, posolite i u njoj skuhajte tjesteninu al dente.

Tjesteninu procijedite pa je spojite sa škampima. Sve prelijte vrhnjem za kuhanje i dobro promiješajte.  Dodajte i malo maslaca i kratko ukuhajte. Posipajte listićima bosiljka i pomiješajte. Servirajte toplo.

Ideja:
Za pravi gurmanski doživljaj pri serviranju na tjesteninu naribajte malo crnog tartufa.


Škampi s pršutom


Sastojci:
/za 3 serviranja

12 velikih škampa
6 velikih feta pršuta
400 g riže
1 žlica naribanog sira (npr. gouda)
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica nasjeckanog peršinovog lista



Priprema:

Škampe stavite u kipuću slanu vodu i kuhajte ih nekoliko minuta, procijedite i očistite repove te izvadite meso iz kliješta.

U vodu u kojoj su se kuhali škampi stavite glave škampa i prokuhajte ih još jednom. Procijedite (vodu sačuvajte) pa dodajte meso iz kliješta.

U pola sačuvane tekućine skuhajte rižu al dente. Ostatak tekućine možete zamrznuti i koristiti kao riblji temeljac za neki drugi recept.

Pećnicu zagrijte na 180°C.

Vatrostalnu posudu premažite s malo ulja. Svaki rep škampa omotajte u pola fete pršuta pa ih poslažite u nauljenu posudu. Po potrebi ih možete učvrstiti čačkalicama ili drvenim štapićima. Pecite u pećnici 8-10 minuta tj. dok bijeli dio pršuta ne postane staklast.

Izvadite škampe iz pećnice pa po želji poškropite s malo maslinova ulja i stino sjeckanim peršinovim listom. Posipajte i s malo ribanog sira pa vratite u pećnicu i pecite još 1-2 minute.

Poslužite uz ranije skuhanu rižu.




Popečci s tikvicama i krumpirom

Sastojci:
2 srednje velika krumpira
1 mali luk
150 g tikvica
1 češanj češnjaka
1 jaje
sol
papar
1 čajna žlica ulja

Za salatu:
3 mrkve
1 jabuka

Za preljev:
1 čajna žlica ulja
ocat
sol
2 žlice nasjeckanog peršina


Priprema:

Krumpir i tikvice naribajte, luk i češnjak nasjeckajte.
Jaje umutite, posolite i popaprite.

Sve sastojke pomiješajte i rukama oblikujte popečke. Zagrijte ulje u tavi. Pecite popečke 5 minuta sa svake strane. Poslužite toplo.

Za salatu naribajte jabuku i mrkve. Pomiješajte sastojke za preljev i začinite salatu.

Muffini od jabuke i muškatnog oraščića

Sastojci:

Tijesto:
200 g brašna
10,5 g praška za pecivo
1/2 žličice soli
90 g šećera
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
1 jabuka, nasjeckana na kockice
1 jaje
250 ml mlijeka
70 g otopljenog maslaca

Posip:
1 žlica smeđeg šećera
1/4 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C. Namastite kalup za muffine.

U većoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, začine, šećer, sol) s kockicama jabuke.

Odvojeno razmutite jaje s mlijekom i otopljenim maslacem.

Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke pa sve kratko pomiješajte da se sjedini u jednoličnu smjesu.

Rasporedite smjesu u pripremljene kalupe za muffine, tako da svaki napunite do 3/4 visine.
Posipajte mješavinom šećera i začina te stavite peći 15-20 min. Muffini su gotovi kada zabodeni štapić ili nož iz njih izađe čist.


Shakshuka

Sastojci:
/za 5 serviranja

1 žlica maslinovog ulja
1/2 srednje velikog žutog luka ili luka srebrenca, sitno nasjeckanog
1 češanj češnjaka, protisnut
1 srednje velika zelena paprika, nasjeckana
2 konzerve sjeckanih pelata / ili 4 šalice svježih nasjeckanih rajčica, bez kožice
2 žlice koncentrata rajčice
1 žličica čilija u prahu
1 žličica kumina
1 žličica mljevene crvene paprike
malo kajenskog papra
šećer (opcija, ako je rajčica prekisela)
sol, papar
6 jaja
1/2 žlice sjeckanog svježeg perišnovog lista - za posipanje

Priprema:

Zagrijte duboku veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i luk pa dinstajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša. Dodajte češnjak pa još kratko prodinstajte.

Dodajte sitno nasjeckanu papriku i pržite 6-7 minuta. Zalijte pelatima i dodajte koncentrat rajčice pa dobro promiješajte. Dodajte začine i šećer, još jednom promiješajte i pustite da se ukuha, oko 5-7 minuta. Po potrebi dodatno začinite, posolite i popaprite.

Potom u smjesu s rajčicom razbijte jaja (na oko) tako da ih ravnomjerno rasporedite po tavi - 5 oko ruba tave i jedno u sredinu. Poklopite i pustite da se sve zajedno kuha oko 10 minuta ili dok se jaja ne skuhaju, a umak malo ne ugusti. Povremeno provjeravajte i protresite tavu, kako se sadržaj ne bi zaljepio za tavu.

Ukoliko više volite kada žumanjak nije u potpunosti skuhan, prije no što razbijete jaja u tavu ukuhajte umak tako da ćete jaja trebati samo kratko kuhati u njemu.

Prije serviranja posipajte sjeckanim peršinovim listom.

Shakshuka se servira kao doručak, ručak ili večera. Kao doručak servirajte je uz svježi, hrskavi kruh, a kao večeru uz zelenu salatu za prilog.


Vikinški muffini

Naravno, ove muffine nisu pravili Vikinzi, ali su napravljeni na način koji bi upravo oni preferirali - sa smanjenim udjelom ugljikohidrata.

Sastojci:
/za 6 velikih muffina

4 jaja
100 ml mlijeka
2 crvene paprike
80 g šunke
80 g ovčjeg sira (npr. kačkavalj)
1/2 žličice praška za pecivo
sol, papar

Priprema: 

Pećnicu zagrijet na 190°C.

Isjeckajte sitno papriku, šunku i sir, podijelite u silikonske kalupe.

U zdjeli umutite jaja i mlijeko pa im dodajte sol, papar i prašak za pecivo. Pjenjačom dobro promiješajte kako biste osigurali da se prašak za pecivo ne bi ugrudao. Rasporedite smjesu u kalupe preko šunke, paprike i sira.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 25-30 minuta.

Kada izvadite muffine, pričekajte da se malo ohlade pa ih vadite iz kalupa.

Recept možete mijenjati obzirom na to što imate u hladnjaku – možete staviti i mljeveno meso (samo ga prethodno propržite), slaninu, pancetu, gljive, špinat…


Zagorska juha

Sastojci:
700 g krumpira (bijeli)
50 g sušene slanine ili vratine
50 g crvenog luka
1 veća mrkva, narezana na kockice
100 g vrganja, narezanih na ploške (može i neka druga vrsta gljiva)
2 češnja češnjaka
2 dl kiselog vrhnja
2 dl bijelog vina
slatka crvena paprika
sol, papar
lovorov list
1,5 litra povrtnog temeljca
papar u zrnu
glatko brašno
peršinov list, sitno nasjeckan
2 žlice svinjske masti (može i ulje)

Priprema:

Zagrijte mast u dubljem loncu. Na njoj popržite sušenu slaninu izrezanu na kockice. Dodajte potom sitno nasjeckani luk te sve zajedno pirjajte dok se luk ne zazlati. Dodajte protisnuti češnjak, slatku papriku, mrkvu narezanu na kockice, vrganje, lovorov list, sol. Podlijte temeljcem i promiješajte.

Krumpir operite i narežite na kockice. Dodajte ga u lonac s juhom i kuhajte dok ne omekša.

U juhu potom dodajte bijelo vino i pustite da lagano zakuha.

U posebnoj posudi glatko umutite 2 žlice glatkog brašna i kiselo vrhnje te smjesu preko cjediljke ulijte u juhu. Promiješajte sve i kuhajte još 10 minuta. Po potrebi na kraju dodajte još soli i papra.

Poslužite toplo.






Svinjska pisanica "Stubica"

Sastojci:
/za 4 osobe

4 svinjske pisanice (lungića)
150 g suhih šljiva
300 g maslaca
30 ml ulja
30 ml domaće šljivovice
300 ml kiselog vrhnja
150 ml slatkog vrhnja
1/2 vezice peršinovog lista
200 ml bijelog vina
papar, sol

Priprema:

Suhim šljivama odstranite koštice (ako već nisu) te ih napunite maslacem.

Napravite udubinu u sredini cijelom dužinom svinjskog filea (za izradu udubine može poslužiti i drška kuhače). Udubinu ispunite suhim šljivama (dio šljiva ostavite za umak).

Roladu potom posolite i popaprite sa svih strana.

U dubljoj tavi zagrijte ulje te na njemu ispecite meso sa svih strana, dok ne postane rumeno. Pazite da meso ne prepečete, pisanica je vrlo meka i delikatna. Kad je pečeno, izvadite ga i odložite na tanjur sa strane.

Ostatak suhih šljiva narežite na rezance te ih, zajedno s vinom, dodajte u tavu u kojoj ste pekli pisanice. Iskuhavanjem smanjite količinu vina na trećinu. Zatim dodajte kiselo i slatko vrhnje pa kuhajte još nekoliko minuta dok ne dobijete gusti umak. Ako je umak ispao pregust, razrijedite ga s malo vode te ponovno zakuhajte.

Na kraju ulijte domaću rakiju šljivovicu te kuhajte 1-2 min, kako bi alkohol ispario. U tako pripremljeni umak vratite ranije ispečene pisanice i pustite kratko da se svi okusi prožmu. Kod serviranja posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom.

Poslužite uz kuhanu rižu ili tjesteninu (široke rezance).


Muffini od muškatne tikve i cimeta

Sastojci:
/za 12 muffina

2 šalica pirea od pečene muškatne tikve
1/4 šalice javorova sirupa ili meda
3 žličice cimeta
1 šalica pirea od kuhane jabuke i kruške
2 jaja
2 šalice sitno mljevenih zobenih pahuljica
2 žličice praška za pecivo
1/2 šalice tostiranih oraha, sitno nasjeckanih
4 žlice kokosovog ulja (može i ghee)

Priprema:

Kako biste napravili pire od muškatne tikve, tikvu ogulite i narežite na kockice. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje te na njega rasporedite tikvu. Pecite u pećnici na 180°C dok tikva ne omekša. Izvadite iz pećnice i zdrobite u pire.

Jabuku (ili krušku) ogulite, razrežite na kriške te stavite u manji lonac s vodom. Kuhajte dok voće ne omekša. Procijedite i zdrobite u pire.

U jednoj posudi pomiješajte sve mokre sastojke pa im postepeno umiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, zobene pahuljice, maslac i orahe.

Kalupe za muffine punite smjesom do ¾ visine te pecite na 170 ˚C oko 20 minuta (čačkalicom provjerite jesu li pečeni).

Dok su još vrući, po muffinim pospite malo mljevenog cimeta.








Čokoladna torta od tri sastojka

Sastojci:

175 g kvalitetne tamne čokolade
7 jaja
140 g maslaca

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 130°C.

Kalup za tortu premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.

Čokoladu natrgajte na kockice i otopite na pari, pred sam kraj kada je čokolada rastopljena umiješajte na kockice narezan maslac i miješajte dok se ne rastopi.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

U većoj posudi pjenasto umutite žumanjke pa im dodajte, lagano miješajući, ohlađenu smjesu čokolade i maslaca. U drugoj posudi istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ih potom, žlicu po žlicu, dodajte u smjesu sa žumanjcima. Nježno miješajte dok smjesa ne postane homogena.

Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veću posudu za pečenje i napunite je vrućom vodom do pola manjeg kalupa.

Pecite 25 minuta, nakon čega bi sredina torte trebala biti mekana, a površina obložena hrskavom koricom. Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, posipajte šećerom u prahu, izrežite toplim nožem i poslužite uz lagano tučeno slatko vrhnje, topljenu čokoladu ili svježe jagode ili maline.


Tjestenina s mesnim okruglicama u umaku od rajčice

Sastojci:

1 veliki žuti luk
5-6 tanko narezanih ploški pancete
25 g svježe narezanog peršinovog lista
250 g mljevene govedine (može i svinjetina ili miješano meso)
1 žumanjak
4 zrele svježe rajčice, oguljene i nasjeckane
1 konzerva sjeckanih pelata
50 g krušnih mrvica
malo crnog vina
400 g tjestenine (spaghetti, tagliatelle, pappardelle...)
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica šećera
sol, papar
ribani parmezan za posipanje

Priprema:

Maslinovo ulje zagrijte u većoj tavi pa dodajte sitno sjeckani luk. Posolite i popaprite pa pržite oko 5 minuta.

Pancetu narežite na manje komadiće te je dodajte u tavu s lukom i kratko popržite. Dodajte i protisnuti češnjak, promiješajte i pržite još oko 1 minutu. Uklonite s vatre pa u smjesu dodajte krušne mrvice i peršinov list te sve dobro promiješajte.

Polovicu tako dobivene smjese stavite u zdjelu u kojoj ćete je pomiješati s mljevenim mesom. Ostatak smjese istresite u manju zdjelicu i ostavite sa strane.

U veću zdjelu s dobivenom smjesom dodajte žumanjak i mljeveno meso pa sve dobro rukama izmiješajte tako da dobijete jednoličnu masu. Rukama oblikujte manje okruglice i posložite ih na tanjur. Tanjur možete premazati s malo ulja, kako se meso ne bi zaljepilo.

U tavi zagrijte malo maslinova ulja te na njemu popržite okruglice sa svih strana, tako da se lijepo zarumene, ukupno oko 10 minuta. Odložite ih na tanjur i prekrijte aluminijskom folijom, da ostanu tople.

Na istoj tavi na kojoj ste pekli okruglice popržite ostatak smjese s lukom i peršinovim listom  (iz manje zdjelice), podlijte s malo crnog vina, dodajte oguljenu i nasjeckanu svježu rajčicu pa dinstajte stalno miješajući dok se rajčica ne počne raspadati. Potom dodajte i pelate, zajedno s oko 1 dl vode. Stišajte vatru, sve dobro pomiješajte i ostavite da se lagano kuha oko 15 minuta. Tako dobiveni umak posolite i popaprite po ukusu, a ako je prekiseo umiješajte i jednu žličicu šećera.

U tavu s umakom dodajte okruglice i lagano promiješajte. Ostavite da odstoji oko 15 minuta, tako da se umak dobro prožme s mesnim okruglicama.

U međuvremenu zakuhajte slanu vodu i u njoj prema uputama skuhajte tjesteninu. Procijedite je i vratite u lonac u kojem ste je kuhali. Prelijte tjesteninu umakom od rajčice s okruglicama i sve dobro promiješajte.

Poslužite toplo. Pri serviranju tjesteninu posipajte ribanim parmezanom. Po želji možete posipati i s malo origana.




Krem juha od hokaido tikve

Sastojci:
/za 6 tanjura

1 manja hokaido tikva
3 srednje velika krumpira
2 srednje velike mrkve
2 češnja češnjaka
sjemenke iz 2 mahune kardamoma
1 žličica kurkume
1/2 žličice soli
papar (po ukusu)
100 mg šafrana
1/2 žlice maslinovog ulja
2 kocke za povrtnu juhu
voda za podlijevanje
sok od pola limete
bučino ulje za dekoraciju
--
60 ml vrhnja za kuhanje (opcija)

Priprema:

Tikvu očistite od sjemenki, ogulite i narežite na kockice.
Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Češnjak narežite na ploškice.

U dubljem loncu zagrijte maslinovo ulje te na njemu lagano popržite češnjak. Dodajte mu mrkvu i tikvu pa na srednje jakoj vatri pržite, povremeno miješajući, dok povrće ne počne rumeniti. Dodajte i krumpir, promiješajte, posolite i popaprite. Posipajte kurkumom i sjemenkama kardamoma (odstranite mahunu) pa podlijte s oko 1 dl vode, tek toliko da se povrće prestane pržiti.

Dinstajte povremeno miješajući narednih 3-4 minute. Prelijte vodom i to toliko da razinom bude 2-3 cm iznad povrća. Dodajte i šafran, promiješajte i zakuhajte juhu. Napola poklopite i ostavite da se tako kuha na tihoj vatri dok svo povrće ne omekša.

Štapnim mikserom od povrća napravite krem juhu te lonac ponovno vratite na vatru.

Ako želite krem juhu s vrhnjem za kuhanje, sada ga dodajte, promiješajte i ostavite da zakuha. U protivnom, ovaj korak preskočite.

Ako je juha pregusta, razrijedite je s malo vode. Po potrebi dosolite i popaprite. Pustite da zakuha pa ugasite vatru.

U gotovo juhu iscijedite sok od pola limete pa još jednom promiješajte. Prije serviranja ostavite da odstoji barem 5 minuta.

Kod serviranja juhu u tanjuru pokapajte s malo bučinog ulja.



Juha od mrkve i đumbira

Sastojci:
/za 8 serviranja

1 žlica maslinovog ulja
1 srednje veliki žuti luk
1 žličica češnjaka u prahu
2 žličice svježe naribanog đumbira
1 kg mrkve, oguljene i narezane na manje komade
1 srednje veliki krumpir, oguljen i narezan na kocke
1,5 litra povrtnog ili pilećeg temeljca
1 žličica meda
1/4 šalice pinjola
1 1/3 šalice grčkog jogurta
1 žličica listića svježeg timijana, usitnjenih
sol
svježe mljeveni crni papar

Priprema:

U dubljem loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje pa na njemu kratko popržite luk s malo soli - oko 10 minuta, dok luk ne počne rumeniti.

Dodajte potom češnjak i đumbir i, stalno miješajući, pržite još 2 minute. Pazite da vam češnjak naglo ne porumeni jer može uništiti okus jelu. Dodajte potom mrkvu i krumpir te podlijte temeljcem. Zakuhajte, poklopite i kuhajte dok mrkva i krumpir u potpunosti ne omekšaju - oko 25 do 30 minuta.

U međuvremenu, na suhoj i vrućoj tavi tostirajte pinjole. Ostavite ih sa strane.

U manjoj zdjeli pomiješajte jogurt, med, timijan i pola žličice mljevenog papra.

Skuhano povrće, zajedno s juhom, štapnim mikserom izradite u glatki pire. Posolite i popaprite po ukusu.

Poslužite juhu tako da u svaki tanjur stavite po žličicu začinjenog jogurta te sve zajedno posipajte s malo tostiranih pinjola.