RECEPTI

Tost sa svježim sirom i cimetom

Sastojci:
(za 4 tosta)

4 šnite tosta
1 šalica svježeg sira
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice ekstrakta vanilije
2 žličice šećera
1 žličice meda


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 240°C i namjestite je na pečenje samo preko gornjeg grijača.

U zdjelici dobro pomiješajte sir, cimet, ekstrakt vanilije i šećer. Rasporedite po četvrtinu smjese na svaku šnitu tosta. Pecite u pećnici dok se po siru ne počnu stvarati mjehurići.

Izvadite iz pećnice i svaku šnitu pokapajte s malo meda. Poslužite toplo.





Madeleines (Francuski kolačići od maslaca)


Sastojci:

2 jaja (sobne temperature)
3/4 žličice ekstrakta vanilije
1/8 žličice soli
1/3 šalica šećera
1/2 šalice brašna
1 žlica ribane limunove korice
60 g masl
1/3 šalice šećera (za posipanje)


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190°C.

Zagrijte manji lončić pa u njemu rastopite maslac. Ostavite sa strane da se ohladi.

U zdjeli mikserom istucite jaja, ekstrakt vanilije i sol. Stalno miksajući, postepeno dodavajte šećer. Nastavite miksati najjačom brzinom 7-10 minuta, dok ne dobijete svijetlu, kremastu smjesu.

U tako pripremljena jaja dodajte brašno, trećinu po trećinu po trećinu, tako da između dodavanja lopaticom lagano izmiješate smjesu.

Dodajte i limunovu koricu, a zatim i rastopljeni maslac. Lagano lopaticom dobro promiješajte.

S malo maslaca premažite kalupe za madeleines, a potom ih posipajte brašnom.

Žlicom punite kalupe smjesom. Pecite 14 do 17 minuta, tj. dok ne postanu zlatnosmeđe boje. Pri dodiru gotovi kolačići bi trebali biti spužvasti.

Gotove kolačiće vrhom noža izvadite iz kalupa i odmah ih posipajte šećerom.

Madeleines su najukusniji isti dan kada su i pečeni, no također su fini i idući dan, uz jutarnju kavu ili čaj.




Indijska začinjena leća s cvjetačom


Sastojci:
(za 4 do 5 serviranja)

2/3 šalice riže, nekuhane
1 šalica suhe crvene leće
1 manja cvjetača, narezana na cvjetove
1 konzerva (240 g) pelata
1 veliki žuti luk, sitno nasjecka
1 povrtna kocka za juhu
6 češnjeva češnjaka, protisnuta
1/2 žličice korijandera u prahu
1 1/2  žlica svježe naribanog đumbira
2 žličice kumina
2 žličice kurkume
1 žličica soli
1 limeta
700 ml vode + dodatno za podlijevanje po potrebi
1 žličica suncokretovog ulja

Priprema:

Rižu skuhajte prema uputama u neslanoj vodi.

Dublju tavu zagrijte na srednje jakoj vatri, dodajte ulje pa na njemu popržite luk oko 3 minute. Dodajte kurkumu, kumin, češnjak, korijander i sol pa još kratko pržite, oko 1 minutu.

Umiješajte potom cvjetove cvjetače, dodajte pelate, promiješajte i ostavite da zakuha. Potom dodajte 700 ml vode i kocku za juhu. Promiješajte, dodajte leću i ponovno zakuhajte. Potom poklopite i ostavite da kuha na tihoj vatri još oko 45 minuta, tj. dok leća i cvjetača ne omekšaju. Po potrebi protresite tavu i podlijte vodom.

Poslužite uz kuhanu rižu, a kod serviranja iscijedite po povrću malo soka od limete.




Pita od sira

Sastojci:

Tijesto:
30 dag oštrog brašna
1/4 žličice praška za pecivo
20 dag maslaca
10 dag šećera
2 žumanjka
1 žlica kiselog vrhnja
korica od jednog limuna

Nadjev:
4 bjelanjka
20 dag šećera
50 dag svježeg sira
korica od jednog limuna
1 vanilin šećer
10 dag grožđica
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo u većoj zdjeli pa u njemu razmrvite maslac u listićima. Dodajte šećer, žumanjke, limunovu koricu, vrhnje pa umijesite prhko tijesto. Ostavite ga potom da kratko odstoji u hladnjaku, oko pola sata.

Tijesto podijelite na dva dijela. Neka jedan dio bude malo veći od drugog.

Od masnog papira za pečenje izrežite dva lista veličine dna kalupa u kojem ćete peći tijesto.

Veći od dva dijela tijesta razvaljajte na izrezanom masnom papiru na veličinu kalupa (najbolje 20x30 cm) te ga tako razvaljanog zajedno s papirom prenesite u kalup (papir prema dolje).

Sve navedene sastojke za nadjev pomiješajte u posebnoj zdjeli te ih ravnomjerno rasporedite preko tijesta u kalupu.

Na drugom listu masnog papira razvaljajte preostali dio tijesta te ga s papirom prenesite do kalupa i položite preko nadjela - s papirom prema gore. Odstranite papir.

Vilicom po tijestu izbodite rupice.

Pecite u pećnici oko 50 minuta.

Pečenu pitu izvadite iz pećnice, malo ohladite, posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.




Američka salata od tjestenine

Sastojci:
(za 6 serviranja)

250 grama (suhe) tjestenine - penne, fussili, rigatoni, farfalle...
4 svježe rajčice, narezane na kriške
4 trake tanke pancete, popržene na tavi, prosušene pa izmrvljene
3 šalice na trake narezane zelene salate
2 žličice balzamičnog octa
1/2 šalice majoneze (light)
1/3 šalica kiselog vrhnja
1 žlica Dijon senfa
sol, papar


Priprema:

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi prema uputama (al dente) pa je procijedite i ohladite pod mlazom vode. Tako ohlađenu i procijeđenu tjesteninu prebacite u veću zdjelu pa joj dodajte kriške rajčice, zelenu salatu i posipajte po njima izmrvljenu pancetu.

U manjoj zdjeli pomiješajte ocat, majonezu, vrhnje, senf, sol i papar pa prelijte preko tjestenine i povrća. Promiješajte sve (ili protresite) te servirajte hladno.




Mirisna piletina i povrće u umaku od naranče

Sastojci:
(za 4 serviranja)

360 g pilećeg mesa, otkoštenog, bez kože, narezanog na kocke veličine zalogaja
2 žlice kukuruznog škroba (gustin)
2 žličice ribane narančine korice
1/4 kocke pilećeg ili povrnog temeljca
1/4 šalice soka od naranče (60 ml)
2 žlice sojinog umaka
1/2 žlice šećera
1/4 žličice soli
1/4 žlice mljevene slatke paprike
4 žličice ulja
1 žlica svježe naribanog đumbira
120 g zelenih mahuna, prethodno skuhanih i procijeđenih
1 veća crvena paprika, narezana na trakice
1 veća mrkva, narezana na tanke prutiće


Priprema:

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte meso, 1 žlicu kukuruznog škroba i narančinu koricu te ostavite sa strane.

U manjoj zdjeli pomiješajte 1 žlicu gustina, u 120 ml vode rastopljenu kocku za juhu, soja umak, sok od naranče, sol, šećer i mljevenu papriku.

U dubljoj tavi zagrijte 2 žličice ulja pa na njemu popržite meso, oko 2 minute. Izvadite ga potom na tanjur i ostavite na strane.

U tavu dodajte preostale 2 žličice ulja, dodajte đumbir, kratko popržite pa mu dodajte mahune i papriku pa pržite još oko 3 minute. Podlijte smjesu sa smjesom iz manje zdjele (temeljac + soja umak ...) te miješajte dok se smjesa ne ugusti, oko 1 minutu. U tako dobiven umak vratite pečeno meso te sve zajedno još prokuhajte oko 2 minute.






Nemasni banana bread

Sastojci:

2 veće zrele banane, manje
1 1/4 šalice višenamjenskog brašna
2 žlice smeđeg šećera
1/2 šalice soka od jabuke
1 1/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.

U većoj zdjeli zdrobite oguljene banane u kašu pa im umiješajte smeđi šećer.
Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo pa mješavinu dodajte bananama. Pjenjačom ili mikserom izmutite u glatku smjesu pa potom umiješajte i sok od jabuke.

Kalup za kruh obložite masnim papirom pa u njega istresite smjesu. Pecite u pećnici oko 70-80 minuta tj. dok zabodeni štapić iz kruha ne izađe čist.


Dovoljno za 12 serviranja.



1 1/4 šalice brašna = 160 g
1/2 šalice soka od jabuke = 120 ml



Goveđi stroganoff


Sastojci:
(za 4 manje porcije)

350 g mljevene govedine
1 luk srednje veličine
4 veća češnja češnjaka
1 goveđa kocka za juhu
250 g šampinjona, narezanih na četvrtine
180 ml kuhane pasirane rajčice
1 1/2 žlica Worchestershire umaka
1/2 žličice soli
1/2 žličice svježe mljevenog papra
2 vrhom pune žličice Dijon senfa
2 žličice svježeg lista peršina, sitno nasjeckanog
250 ml vode + dodatno za podlijevanje (po potrebi)

Priprema:

Dublju tavu dobro zagrijte pa na njoj popržite mljeveno meso, oko 6-7 minuta, dok ne porumeni. Potom mu dodajte gljive, luk, protisnuti češnjak i dinstajte oko 2 minute. Podlijte s 250 ml vode i dodajte kocku za juhu. Posolite, popaprite, dodajte kuhanu rajčicu, Worchestershire umak i senf. Po potrebi podlijte s malo vode.

Pustite da zakuha, poklopite i ostavite da se krčka još oko 10 minuta. Uklonite s vatre i posipajte sitno sjeckanim peršinovim listom. Promiješajte.

Poslužite uz kuhanu rižu ili tjesteninu.





Omlet s gljivama

Sastojci za jedan omlet:

100 g šampinjona
2 jaja
sol
papar
timijan
1 žličica ulja

Priprema:

Očišćene gljive narežite na ploške.
 Na tavi zagrijte ulje pa na njemu popržite gljive, oko 3-4 minute. Posolite, popaprite i dodajte malo timijana (sve po ukusu).

U zdjelici razmutite jaja te ih prelijte preko gljiva. Razlijte ih po dnu tave, tako da ga cijelog prekriju. Kratko pecite, oko 45 sekundi do jedne minute. Uklonite s vatre. Lopaticom odignite polovicu omleta i njome preklopite drugu polovicu. Ako je površina još uvijek sirova, ne brinite. Čim se omlet preklopi, jaja će koagulirati pod vlastitom toplinom.

Poslužite odmah.

Povrtni složenac s patlidžanima i tikvicamaa

Sastojci:

3 manja mlada patlidžana
1 manja mlada tikvica
5 zrelih rajčica, srednje veličine
250 ml pasirane rajčice
1 žlica koncentrata rajčice
1 1/2 žlica  ribanog parmezana
10-ak listova svježeg bosiljka
4 srednje velike mrkve
1/4 žličice origana
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/2 žličice luka u prahu
2 manje žute paprike
200 g zrnatog sira (može i mozarella)
sol, papar
100 g tjestenine makaroni (nekuhane)

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200°C.

Tikvice ogulite, patlidžane dobro operite pa i jedno i drugo povrće uzdužno narežite na deblje ploške (oko 1 cm). Dobro zagrijte grill tavu premazanu maslinovim uljem pa na nju položite ploške patlidžana i tikvica i pecite s obje strane 3-4 minute. Odložite na tanjur i ostavite sa strane.

U slanoj kipućoj vodi skuhajte tjesteninu tako da bude al dente. Procijedite i ostavite sa strane.

Svježu rajčicu operite, razrežite na četvertine pa ih očistite od kožice. Zagrijte manji lonac (ili dublju tavu) te u njemu prodinstajte rajčicu, povremeno miješajući, dok ne omekša. Rajčicu potom protisnite drobilicom za krumpire kako biste je usitnili. Vratite na vatru, dodajte pasiranu rajčicu i koncentrat. Posolite i popaprite po ukusu, dodajte češnjak, luk, origano i sitnije iskidane listove bosiljka. Kratko sve ukuhajte, oko 1-2 minute. Uklonite s vatre.

Mrkvu ogulite i naribajte na ribež.

Na dno vatrostalne posude stavite malo skuhane rajčice (oko 3 žlice). Po tome posložite polovicu pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih prekrijte polovicom naribane mrkve. Prelijte s 1/3 smjese rajčice, posipajte je s polovicom pripremljenog ribanog parmezana  pa preko njega rasporedite polovicu skuhane tjestenine. Dodajte još 1/3 rajčice pa redom ostatak mrkve, tikvica i patlidžana, tjestenine, parmezana i na kraju ostatak rajčice.

Papriku narežite na manje kocke pa je ravnomjerno rasporedite preko složenca. Na kraju ravnomjerno rasporedite i zrnati sir ili mozarellu.

Pecite u pećnici oko 25 minuta pa nakon toga prebacite na opciju pećnice na grill i pojačajte temperaturu na najjače (kod mene je to 275°C). Pecite još oko 7-8 minuta, tj. dok sir i tjestenina ne zapeku.

Dovoljno za 4 serviranja.





Aromatična juha od rajčice

 Sastojci - za 4 tanjura juhe:

500 ml pasirane domaće rajčice
2 žlice koncentrata rajčice
1 srednje velika ljutika
3 veća češnja češnjaka
15-ak svježih listova bosiljka
1 povrtna kocka za juhu
2 žličice maslinovog ulja


Priprema:

Ljutiku i luk očistite pa narežite na veće komade. Zagrijte ulje u loncu pa na njemu popržite luk i češnjak dok se ne zazlate. Zalijte s pasiranom rajčicom i promiješajte. Podlijte s još oko 3 dl vode pa pustite da provri, dodajte koncentrat rajčice i kocku za juhu pa ostavite da kuha oko 10 minuta.

Listiće bosiljka istrgajte na sitnije komadiće pa ih ubacite u zakuhalu juhu. Kuhajte još oko 2-3 minute. Uklonite juhu s vatre pa štapnim mikserom izradite u glatku smjesu. Vratite na vatru i kuhajte još oko 3-4 minute, tako da se juha malo ugusti. Uklonite s vatre i poslužite toplo.


Savjet:
Ukoliko nemate domaću pasiranu rajčicu, već koristite kupovnu koja je dosta kiselija, u juhu pri kuhanju dodajte i malo šećera kako biste smanjili njenu kiselost.


Zobene palačinke s cimetom

Sastojci za 6 palačinki:

1/2 šalice brašna
3/4 šalice mekih zobenih pahuljica
1/2 žličice soli
1 žličica cimeta
1 žlica smeđeg šećera
1 žličica praška za pecivo
1 jaje
1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice soka od jabuke
1 žlica ulja
sok od 1/4 limuna


Priprema:

U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, sol, smeđi šećer, cimet i prašak za pecivo.

U manjoj zdjelici umutite jaje, dodajte mu mlijeko, sok od jabuke, ulje i limunov sok pa tako umućenu smjesu dodajte suhim sastojcima. Zamiješajte jednoličnu smjesu i ostavite da odstoji oko 20 minuta.

Zagrijte namašćenu tavu za palačinke pa pecite palačinke s obje strane oko 1-2 minute, tj. dok se ne zarumene. Neka palačinke budu promjera oko 10 cm.

Poslužite toplo uz omiljene namaze.





Zapečena zobena kaša s cimetom i grožđicama

Sastojci (za 6 porcija):

2 šalice zobene kaše
1 ½ žličica praška za pecivo
1 šalica mlijeka
1 bjelanjak velikog jajeta
½ šalice soka od jabuke (ili naranče)
¼ šalice smeđeg šećera
¼ šalice grožđica (može i brusnice)
¼ žličice cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije


Priprema:

U manjoj zdjelici umutite bjelanjak, dodajte mlijeko, voćni sok i ekstrakt vanilije. U drugoj posudi pomiješajte zobenu kašu i prašak za pecivo, dodajte šećer, cimet i grožđice. Dodajte im tekuću smjesu s bjelanjcima i dobro promiješajte.

Lim za pečenje prekrijte masnim papirom i smjesu izlijte na papir. Pecite na 180°C oko 35 minuta.

Pečenu kašu podijelite na 6 jednakih dijelova i servirajte toplo.




Pileći biryani s tikvicama


Sastojci:

1 kocka za povrtni temeljac
200 g riže (može i integralna), sirove
1 žlica ulja
1 veliki luk, sitno nasjeckan
1 srednje velika tikvica, narezana na veće kockice
2 češnja češnjaka, protisnuta ili sitno sjeckana
1/2 čili papričice, odstranjenih sjemenki i sitno nasjeckane
300 g piletine, otkoštene, bez kože
300 g zamrznutog miješanog povrća (po želji - mahune, grašak,špinat, mrkva...)
1 velika paprika, narezana na veće kockice
1 žlica curry-ja u prahu
1/2 žličice sjemenki kima
12 cherry rajčica, prepolovljenih
sol i mljeveni papar (po ukusu)
listići korijandera za posip


Priprema:

Skuhajte rižu s kockom za juhu u 750 ml vode.

Piletinu posolite i popaprite pa na tavi (može i grill) na naglo popržite s obje strane. Izvadite na tanjur i ostavite sa strane.

U dubljoj tavi zagrijte ulje pa na njemu popržite luk, tikvicu, češnak, papriku i čili papričicu. oko 3-4 minute. Podlijte s malo vode, promijašjte i zakuhajte pa dodajte zamrznuto povrće. Dodajte oko 400 ml vode i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša, a umak se malo ne reducira.

Dodajte curry, kim, sol i papar pa promiješajte. Pečenu piletinu narežite na komade veličine zalogaja pa je umiješajte u povrće. Skuhanu rižu promiješajte kako bi se zrna razdvojila pa je dodajte u povrće s piletinom. Dodajte i raspolovljene cherry rajčice pa sve dobro promiješajte, ugasite vatru, poklopite i ostavite 10-ak minuta da se sastojci prožmu.

Pri serviranju biryani posipajte listićima korijandera.

Za 4 serviranja.