RECEPTI

Pečena prokulica s bundevom i kaduljom

Sastojci:

Za 4 osobe:

400 g prokulice
sol
400 grama hokkaido bundeve
1/2 vezice kadulje
200 g dimljene slanine, narezane na kockice
svježe mljeveni papar
muškatni oraščić

Priprema:

Očistite prokulicu, operite je i prerežite na pola, a zatim blanširajte 5 minuta u kipućoj posoljenoj vodi. Odlijte vodu, prokulicu nakratko stavite u hladnu vodu pa je procijedite.

Ogulite bundevu, odstranite sjemenke i niti, a zatim meso bundeve narežite na kockice.

Operite kadulju, otresite vodu, otrgnite listiće pa pola količine sitno nasjeckajte.

Slaninu popecite u tavi, dodajte bundevu i prokulice pa sve zajedno pecite 5 do 7 minuta uz povremeno okretanje. Dodajte nasjeckanu kadulju, posolite i popaprite. Začinite muškatnim oraščićem, a zatim poslužite posuto preostalim listićima kadulje.


Prokulica kuhana na pari s limunom

Sastojci:

Za 4 osobe:

800 g prokulica
1 limun
400 ml povrtnog temeljca
2 žlice maslaca
sol
svježe mljeveni papar
korijandar


Priprema:

Očistite prokulicu, operite i prerežite na pola. Limun operite vrućom vodom i osušite papirnatim ručnikom, a zatim koricu naribajte na tanke trake i iscijedite sok.

U loncu zakuhajte temeljac s malo limunova soka. Prokulicu stavite u nastavak za kuhanje na pari te ga smjestite na lonac sa zakuhalim temeljcem pa ih kuhajte oko 10 minuta tako da budu al dente.

U tavi otopite maslac, a zatim na njemu kratko propirjajte limunovu koricu. Dodajte prokulice, kratko ih propirjajte na maslacu pa ih začinite solju, paprom, korijandrom i preostalim limunovim sokom.


Poslužite kao prilog mesu.


Quiche od prokulica

Sastojci

Za 1 lim promjera 26 cm:

Tijesto:
250 g brašna
100 g hladnog maslaca
1 jaje
sol

Nadjev:
350 g  prokulica (kelja pupčara)
4 jaja
300 g kiselog vrhnja
sol, papar
muškatni oraščić

Priprema:

Brašno, jaje, maslac i prstohvat soli umijesite u glatko tijesto. Oblikujte kuglu, omotajte je folijom pa ostavite pola sata da odstoji u hladnjaku. Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180°C.

Očistite i operite prokulice. Blanširajte ih u većoj količini slane vode  oko tri minute pa ih izvadite, prelijte hladnom vodom i ocijedite.

Jaja i kiselo vrhnje umutite u homogenu smjesu te začinite solju, muškatnim oraščićem i paprom.

Tijesto razvaljajte na radnoj površini posutoj brašnom i stavite ga u namašćeni lim za pečenje. Oblikujte povišeni rub tako da tijesto razvučete prema rubu lima.

Prokulice uvaljajte u smjesu od jaja i vrhnja pa sve rasporedite po tijestu. Ostavite da se quiche peče 30 do 40 minuta u pećnici, sve dok ne popirimi zlatnosmeđu boju. Nakon što ga izvadite iz pećnice, ostavite ga da se malo ohladi pa ga tek onda režite.

Savijača sa šampinjonima

Sastojci:

6 listova tankog tijesta za savijače
4 dag suhe slanine
4 dag maslaca
35 dag šampinjona
2 šnite bijelog kruha
papar
1 češanj češnjaka
1 jaje
2 dl kiselog vrhnja
1 žlica estragon senfa
1 žlica mješavine začina

Priprema:
Šampinjone očistite, kratko operite, osušite te narežite na tanke ploške. U manjoj zdjelici pomiješajte jaje, papar, 1 dl vrhnja i žlicu senfa.

Na tavi zagrijte maslac te na njemu popržite sitno nasjeckanu slaninu. Dodajte pripremljene šampinjone i žlicu mješavine začina. Dinstajte dok tekućina ne ispari. Uklonite s vatre te ostavite da se malo ohladi pa potom u gljive ulijte smjesu s jajetom i dobro promiješajte.

Kruh narežite na kockice, a češnjak na sitno pa i njih umiješajte u gljive.

List tijesta za savijače premažite s malo rastopljenog maslaca te na njega položite još jedan list. Na njih potom rasporedite trećinu smjese s gljivama i umotajte u savijaču.

Ponovite postupak s ostala četiri lista, tako da na kraju dobijete tri savijače. Položite ih u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje (ili ste ga premazali s malo ulja). Savijače prelijte s preostalim vrhnjem, koje ste razrijedili s malo mlijeka.

Pecite 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.

Fritule s jabukama

Sastojci:

250 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 dl jogurta
2 jaja
1 jabuka

šećer za posipanje (u prahu ili kristal)
suncokretovo ulje za prženje


Priprema:

U posudi najprije pomiješajte jaja i jogurt pa dodajte vanilin šećer i dobro izmutite kako bi se šećer otopio. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa tu smjesu postupno dodajte jajima s jogurtom. Ostavite oko 15-ak minuta da odstoji i da se svi sastojci dobro prožmu.

Jabuku ogulite i naribajte na ribež. Prije samog prženja umiješajte naribanu jabuku u smjesu s jajima.

U dubljoj posudi dobro zagrijte ulje (onoliko koliko je potrebno da se fritula čitava uroni u njega). Kada je ulje dovoljno vruće smanjite vatru na srednju jačinu.

Žličicom oblikujte kuglice te ih pažljivo stavite pržiti u vruće ulje. Pržene, zlatnosmeđe fritule vadite mrežicom te ih odložite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće.

Posipajte šećerom i poslužite toplo.

Krafne (Pokladnice)

Sastojci: 

4 žumanjka
30 g šećera
1/4 l mlijeka
1 žlica ruma
svježe iscijeđeni sok limuna
5 žlica ulja
20 g svježeg kvasca, izmrviti
600 g brašna
prstohvat soli

šećer u prahu za posipanje
ulje za prženje

Nadjev:
marmelada po želji
čokoladni namaz
krema od vanilije...


Priprema:

U posudi pjenasto istucite žumanjke i šećer. Dodajte mlako mlijeko, rum, sol, izmrvljeni kvasac i ulje.  Dobro promiješajte te ostavite na toplom oko pola sata da odstoji.

Premijesite tijesto te dodajte miješajući dodajte brašno. Izradite glatku smjesu pa je potom razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Kalupom ili većom čašom izrežite krugove.

Odvojite pola krugova te im rubove premažite bjelanjkom, a u sredinu stavite malo željenog nadjeva. Poklopite drugim krugom tijesta i rubove malo pritisnite kako nadjev ne bi mogao iscuriti.

Tako pripremljene krafne ostavite na toplom još oko 20 minuta da odstoje.

U međuvremenu u dubljoj posudi zagrijte ulje. Svaku krafnu pažljivo spustite u duboko vrelo ulje i pržite na umjerenoj temperaturi dok joj donja strana ne porumeni. Potom je okrenite i pustite da se isprži i druga strana.  Pečene krafne odložite na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće.

Još vruće krafne posipajte šećerom u prahu.

Slatke kroštule

Sastojci: 

3 bjelanjka
6 žumanjaka
4 dag maslaca
0,6 dl ruma
1 dag soli
4 dag šećera
2 vanilin šećera
kora od jedne naranče
kora od jednog limuna
sok od jednog limuna
60 dag  glatkog brašna

ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje


Priprema:

Bjelanjke istucite u snijeg. Stalno miješajući, dodajte jedan po jedan žumanjak. Potom dodajte omekšali maslac, rum, sol, šećer, vanilin šećer, naribanu koru naranče i limuna te sok od jednog limuna.

U brašnu napravite udubljenje i u njega dodajte dobivenu smjesu. Umijesite tijesto pa ga podijelite na šest dijelova. Tijesto oblikujte u kuglice, nauljite i ostavite prekriveno 30 minuta. Kuglice provucite kroz stroj za lazanje ili sami razvaljajte tanko tijesto.

Nožem izrežite tanke trake, širine oko 2 cm, dužine oko 10 cm. Svaku traku po sredini zavežite u lagani čvor te pržite u dubokom prethodno uzavrelom ulju dok ne požute. Čim stavite peći kroštule, temperaturu prženja  (vatru) smanjite na pola.

Pržene kroštule izvadite na papirnate ubruse kako bi se iscijedio višak masnoće.

Još vruće kroštule posipajte šećerom u prahu.

Savijača s kiselim kupusom

Sastojci: 

2 žlice maslaca
1 žličica ulja
1 luk, sitno nasjeckan
400 g kiselog kupusa
2 kranjske kobasice, narezati na kockice
1,5 dl goveđeg temeljca
1/2 žličice kima
1 žličica papra
8 kora za savijače
2 žlice rastopljenog maslaca


Priprema:

Na tavi zagrijte žličicu ulja i 2 žlice maslaca pa dodajte kobasice i pržite na laganoj vatri nekoliko minuta. Uklonite s vatre i ostavite sa strane.

Na masnoću od prženja dodajte nasjeckani luk te ga pržite dok ne omekša. Potom vratite i kobasice i dodajte im dobro ocijeđeni kupus. Promiješajte, podlijte goveđim temeljcem, dodajte kim i papar te dinstajte povremeno miješajući još oko 15 minuta tj. dok višak vode ne ishlapi. Ostavite kupus sa strane da se malo ohladi.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200°C. Na radnoj površini raširite jednu koru i premažite je maslacem. Poklopite je drugom korom te i nju premažite maslacem. Dodajte treću i četvrtu koru na isti način. Na rub kore rasporedite polovicu smejse s kupusom te zarolajte savijaču. Ponovite postupak s preostale 4 kore i drugom polovicom kupusa.

Rubove savijača premažite maslacem dobro utisnite prema unutra, kako nadjev ne bi iscurio.

Premažite savijaču preostalim maslacem te je pecite oko 20 minuta tj. dok ne postane zlatnosmeđe boje.

Poslužite toplo.


Ideja:
Umjesto kranjskih kobasica možete upotrijebiti sitno nasjeckanu pancetu ili dimljenu šunku.

Loptice od kiselog kupusa

Sastojci:

1 veći luk, sitno nasjeckan
1/4 šalice rastopljenog maslaca
1 žlica ulja
1/2 šalice vode
1/4 šalice brašna
malo soli
450 g narezanog kiselog kupusa

Za pohanje:

1 jaje
malo mlijeka
1/4 šalice brašna
krušne mrvice


Priprema: 

Na tavi zagrijte ulje pa dodajte maslac i pustite da se i on zagrije. (Ulje se stavlja kako maslac ne bi zagorio.)
Na zagrijanom maslacu popržite luk te ga pirjajte dok ne omekša.

U posudici pomiješajte vodu i brašno, tako da smjesa nema grudica, te izlijte na poprženi luk. Dodajte i kiseli kupus i dobro promiješajte. Na laganoj vatri kuhajte dok smjesa ne proključa, odnosno dok se ne zgusne. Uklonite s vatre i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu pa potom smjesu stavite u hladnjak kako bi se potpuno ohladila i stegla.

Od ohlađene smjese rukama oblikujte loptice.

U jedan plići tanjur stavite 1/4 šalice brašna, u drugi krušne mrvice, a u treći. dublji,  jaje u koje ste umiješali malo vode.

Kuglice uvaljajte u brašno pa u jaje te u krušne mrvice. U dubokoj zdjeli zagrijte ulje (onoliko koliko je potrebno da kuglice budu prekrivene) pa pažljivo spustite nekoliko loptica.

Kuglice su pržene kada poprime zlatnosmeđu boju. Izvadite ih na kuhinjsku salvetu kako bi upila višak masnoće.

Napomena: 
Smjesa je dovoljna za oko 50 loptica.

Savjet:
Kuglice se mogu pripremiti i unaprijed. U tom slučaju držite ih u hladnjaku sve do trenutka pečenja.
Ako ih pravite u većoj količini, možete ih i zamrznuti.