Sastojci:
6 listova tankog tijesta za savijače
4 dag suhe slanine
4 dag maslaca
35 dag šampinjona
2 šnite bijelog kruha
papar
1 češanj češnjaka
1 jaje
2 dl kiselog vrhnja
1 žlica estragon senfa
1 žlica mješavine začina
Priprema:
Šampinjone očistite, kratko operite, osušite te narežite na tanke ploške. U manjoj zdjelici pomiješajte jaje, papar, 1 dl vrhnja i žlicu senfa.
Na tavi zagrijte maslac te na njemu popržite sitno nasjeckanu slaninu. Dodajte pripremljene šampinjone i žlicu mješavine začina. Dinstajte dok tekućina ne ispari. Uklonite s vatre te ostavite da se malo ohladi pa potom u gljive ulijte smjesu s jajetom i dobro promiješajte.
Kruh narežite na kockice, a češnjak na sitno pa i njih umiješajte u gljive.
List tijesta za savijače premažite s malo rastopljenog maslaca te na njega položite još jedan list. Na njih potom rasporedite trećinu smjese s gljivama i umotajte u savijaču.
Ponovite postupak s ostala četiri lista, tako da na kraju dobijete tri savijače. Položite ih u lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje (ili ste ga premazali s malo ulja). Savijače prelijte s preostalim vrhnjem, koje ste razrijedili s malo mlijeka.
Pecite 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.
RECEPTI
▼
Fritule s jabukama
Sastojci:
250 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 dl jogurta
2 jaja
1 jabuka
šećer za posipanje (u prahu ili kristal)
suncokretovo ulje za prženje
Priprema:
U posudi najprije pomiješajte jaja i jogurt pa dodajte vanilin šećer i dobro izmutite kako bi se šećer otopio. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa tu smjesu postupno dodajte jajima s jogurtom. Ostavite oko 15-ak minuta da odstoji i da se svi sastojci dobro prožmu.
Jabuku ogulite i naribajte na ribež. Prije samog prženja umiješajte naribanu jabuku u smjesu s jajima.
U dubljoj posudi dobro zagrijte ulje (onoliko koliko je potrebno da se fritula čitava uroni u njega). Kada je ulje dovoljno vruće smanjite vatru na srednju jačinu.
Žličicom oblikujte kuglice te ih pažljivo stavite pržiti u vruće ulje. Pržene, zlatnosmeđe fritule vadite mrežicom te ih odložite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće.
Posipajte šećerom i poslužite toplo.
250 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 dl jogurta
2 jaja
1 jabuka
šećer za posipanje (u prahu ili kristal)
suncokretovo ulje za prženje
Priprema:
U posudi najprije pomiješajte jaja i jogurt pa dodajte vanilin šećer i dobro izmutite kako bi se šećer otopio. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa tu smjesu postupno dodajte jajima s jogurtom. Ostavite oko 15-ak minuta da odstoji i da se svi sastojci dobro prožmu.
Jabuku ogulite i naribajte na ribež. Prije samog prženja umiješajte naribanu jabuku u smjesu s jajima.
U dubljoj posudi dobro zagrijte ulje (onoliko koliko je potrebno da se fritula čitava uroni u njega). Kada je ulje dovoljno vruće smanjite vatru na srednju jačinu.
Žličicom oblikujte kuglice te ih pažljivo stavite pržiti u vruće ulje. Pržene, zlatnosmeđe fritule vadite mrežicom te ih odložite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće.
Posipajte šećerom i poslužite toplo.
Krafne (Pokladnice)
Sastojci:
4 žumanjka
30 g šećera
1/4 l mlijeka
1 žlica ruma
svježe iscijeđeni sok limuna
5 žlica ulja
20 g svježeg kvasca, izmrviti
600 g brašna
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje
ulje za prženje
Nadjev:
marmelada po želji
čokoladni namaz
krema od vanilije...
Priprema:
U posudi pjenasto istucite žumanjke i šećer. Dodajte mlako mlijeko, rum, sol, izmrvljeni kvasac i ulje. Dobro promiješajte te ostavite na toplom oko pola sata da odstoji.
Premijesite tijesto te dodajte miješajući dodajte brašno. Izradite glatku smjesu pa je potom razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Kalupom ili većom čašom izrežite krugove.
Odvojite pola krugova te im rubove premažite bjelanjkom, a u sredinu stavite malo željenog nadjeva. Poklopite drugim krugom tijesta i rubove malo pritisnite kako nadjev ne bi mogao iscuriti.
Tako pripremljene krafne ostavite na toplom još oko 20 minuta da odstoje.
U međuvremenu u dubljoj posudi zagrijte ulje. Svaku krafnu pažljivo spustite u duboko vrelo ulje i pržite na umjerenoj temperaturi dok joj donja strana ne porumeni. Potom je okrenite i pustite da se isprži i druga strana. Pečene krafne odložite na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće.
Još vruće krafne posipajte šećerom u prahu.
4 žumanjka
30 g šećera
1/4 l mlijeka
1 žlica ruma
svježe iscijeđeni sok limuna
5 žlica ulja
20 g svježeg kvasca, izmrviti
600 g brašna
prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje
ulje za prženje
Nadjev:
marmelada po želji
čokoladni namaz
krema od vanilije...
Priprema:
U posudi pjenasto istucite žumanjke i šećer. Dodajte mlako mlijeko, rum, sol, izmrvljeni kvasac i ulje. Dobro promiješajte te ostavite na toplom oko pola sata da odstoji.
Premijesite tijesto te dodajte miješajući dodajte brašno. Izradite glatku smjesu pa je potom razvaljajte na debljinu od oko pola centimetra. Kalupom ili većom čašom izrežite krugove.
Odvojite pola krugova te im rubove premažite bjelanjkom, a u sredinu stavite malo željenog nadjeva. Poklopite drugim krugom tijesta i rubove malo pritisnite kako nadjev ne bi mogao iscuriti.
Tako pripremljene krafne ostavite na toplom još oko 20 minuta da odstoje.
U međuvremenu u dubljoj posudi zagrijte ulje. Svaku krafnu pažljivo spustite u duboko vrelo ulje i pržite na umjerenoj temperaturi dok joj donja strana ne porumeni. Potom je okrenite i pustite da se isprži i druga strana. Pečene krafne odložite na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće.
Još vruće krafne posipajte šećerom u prahu.
Slatke kroštule
Sastojci:
3 bjelanjka
6 žumanjaka
4 dag maslaca
0,6 dl ruma
1 dag soli
4 dag šećera
2 vanilin šećera
kora od jedne naranče
kora od jednog limuna
sok od jednog limuna
60 dag glatkog brašna
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Bjelanjke istucite u snijeg. Stalno miješajući, dodajte jedan po jedan žumanjak. Potom dodajte omekšali maslac, rum, sol, šećer, vanilin šećer, naribanu koru naranče i limuna te sok od jednog limuna.
U brašnu napravite udubljenje i u njega dodajte dobivenu smjesu. Umijesite tijesto pa ga podijelite na šest dijelova. Tijesto oblikujte u kuglice, nauljite i ostavite prekriveno 30 minuta. Kuglice provucite kroz stroj za lazanje ili sami razvaljajte tanko tijesto.
Nožem izrežite tanke trake, širine oko 2 cm, dužine oko 10 cm. Svaku traku po sredini zavežite u lagani čvor te pržite u dubokom prethodno uzavrelom ulju dok ne požute. Čim stavite peći kroštule, temperaturu prženja (vatru) smanjite na pola.
Pržene kroštule izvadite na papirnate ubruse kako bi se iscijedio višak masnoće.
Još vruće kroštule posipajte šećerom u prahu.
3 bjelanjka
6 žumanjaka
4 dag maslaca
0,6 dl ruma
1 dag soli
4 dag šećera
2 vanilin šećera
kora od jedne naranče
kora od jednog limuna
sok od jednog limuna
60 dag glatkog brašna
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Bjelanjke istucite u snijeg. Stalno miješajući, dodajte jedan po jedan žumanjak. Potom dodajte omekšali maslac, rum, sol, šećer, vanilin šećer, naribanu koru naranče i limuna te sok od jednog limuna.
U brašnu napravite udubljenje i u njega dodajte dobivenu smjesu. Umijesite tijesto pa ga podijelite na šest dijelova. Tijesto oblikujte u kuglice, nauljite i ostavite prekriveno 30 minuta. Kuglice provucite kroz stroj za lazanje ili sami razvaljajte tanko tijesto.
Nožem izrežite tanke trake, širine oko 2 cm, dužine oko 10 cm. Svaku traku po sredini zavežite u lagani čvor te pržite u dubokom prethodno uzavrelom ulju dok ne požute. Čim stavite peći kroštule, temperaturu prženja (vatru) smanjite na pola.
Pržene kroštule izvadite na papirnate ubruse kako bi se iscijedio višak masnoće.
Još vruće kroštule posipajte šećerom u prahu.