RECEPTI

Muffini s jabukom, bananom i čokoladom (ABC muffins)


Sastojci:
(za oko 12 muffina)

2 jabuke, oguljene i nasjeckane na manje kockice
2 manje banane, zgnječene u pire
200 g čokoladnih kapljica ili nasjeckane čokolade
250 g brašna
1 prašak za pecivo
1 jaje, lagano istučeno
125 ml mlijeka
80  g smeđeg šećera
60 ml suncokretovog ulja
sol

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalupe za muffine namastite.

U većoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko, banane, ulje, sol i šećer. Dodajte brašno koje ste prethodno pomiješali s praškom za pecivo te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte čokoladu i jabuke.

Raspodijelite smjesu u kalupe za muffine i pecite oko pola sata, odnosno dok se kolačići ne podignu, a površina ne postane rumena.



Tjestenina s ricottom i špinatom


Sastojci:

450 g sira ricotta
300 g tjestenine (npr. rotini)
250 g zamrznutog špinata
2 češnja češnjaka, sitno naribana
100 g svježe naribanog parmezana
1 šalica krušnih mrvica
200 ml vrhnja za kuhanje
150 g dimljene šunke, nasjeckane na manje komadiće
2 žlice ulja
500 ml vode
1 ½ žličica mješavine mediteranskih začina (bosiljak, origano, ružmarin, mažuran, timijan)
1 žličica dijon senfa

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Na ulju kratko popržite šunku narezanu na sitne kockice. 

U zdjeli umiješajte ricotta sir, vrhnje za kuhanje, vodu, mediteranske začine i senf. Dodajte otopljeni i procijeđeni špinat, češnjak, nekuhanu tjesteninu i proprženu šunku te dobro promiješajte. Smjesu istresite u vatrostalnu posudu te pecite oko 30 minuta, s tim da tjesteninu jednom promiješajte na pola pečenja, to jest oko petnaeste minute.

U zdjelici pomiješajte krušne mrvice s parmezanom.

Nakon pola sata pečenja, izvadite tjesteninu, posipajte je krušnim mrvicama i parmezanom te vratite u pećnicu da se peče još oko 5 do 7 minuta ili dok površina ne porumeni.

Poslužite toplo.

Topli sendviči s ricottom



Sastojci:

100 g ricotta sira
malo tvrdog sira (npr. podravec ili gouda), narezan na manje kockice
sol, papar
1 manja svježa paprika, narezana na sitne kockice
malo pancete (slanine), narezane na sitne kockice ili uske trakice
češnjak (ribani ili u prahu)
3 žlice vrhnja za kuhanje
1 žlica kiselog vrhnja
malo svježeg peršinovog lista, sitno sjeckanog
kruh


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C.

Pancetu kratko popržite na tavi da porumeni i postane hruskava.

Ricottu istresite u posudu za miješanje, dodajte vrhnje za kuhanje, tvrdi sir, kiselo vrhnje, sol i češnjak te dobro umiješajte. Dodajte pancetu, papriku i svježi peršin. Popaprite te dosolite po potrebi (pazite da ne bude preslano jer i panceta sadrži sol). Promiješajte.

Na šnite kruha rasporedite u debljem sloju pripremljeni nadjev. Posipajte s malo tostiranih sjemenki suncokreta.

Sendviče pecite u pećnici dok se tvrdi sir ne rastopi, a površina sendviča ne poprimi lagano rumenu boju.

Ideja:
Nakon što na kruh rasporedite nadjev, možete ga dodatno posipati i s malo tostiranih sjemenki suncokreta.