Posip:
70 g oštrog brašna
35 g glatkog brašna
30 g krupnih zobenih pahuljica
90 g šećera
prstohvat soli
85 g hladnog maslaca, narezanog na komadiće
Kolač:
115 g maslaca, sobne temperature
90 g šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
2 velika jaja, sobne temperature
3/4 šalice* oštrog brašna
1/2 šalice glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 1/2 žličica cimeta
2 prstohvata soli
3 žlice mlijeka
4 svježe jabuke, oguljene i narezane na tanke ploške (količina šećera u receptu prilagođena je korištenju nešto slađih jabuka)
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Okrugli kalup za pečenje premažite maslacem i pobrašnite (ili obložite papirom za pečenje).
Posip:
U zdjeli za miksanje pomiješajte dvije vrste brašna, zobene pahuljice, šećer i sol.
U to dodajte hladni maslac narezan na komadiće. Mikserom pomiješajte sastojke u jednoličnu, zrnatu smjesu.
Ako koristite kuhinjski robot i trebate i dalje posudu za miksanje, smjesu pretresite u drugu zdjelu. Ako koristite ručni mikser, ovaj korak preskočite.
Smjesu potom ostavite da se do uporabe hladi u hladnjaku.
Kolač:
U posudi za miksanje pomiješajte maslac sobne temperature sa šećerom. Mikserom izradite pjenastu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije te, miješajući na najmanjoj brzini, umiješajte jedno po jedno jaje.
Dodajte i tri žlice mlijeka.
U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke - dvije vrste brašna, prašak za pecivo, cimet i sol. Postepeno ih mikserom, također na maloj brzini, umiješajte u smjesu s jajima i miješajte dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu masu.
Tako dobivenu smjesu izlijte u ranije pripremljeni kalup i poravnajte. Po površini potom ravnomjerno posložite na ploške narezane jabuke.
Preko jabuka zatim rasporedite ranije pripremljeni i ohlađeni mrvičasti posip.
Pecite u pećnici 60 - 70 minuta tj. dok se površina ravnomjerno ne zarumeni.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prema želji, posipajte šećerom u prahu.