RECEPTI

Irski kolač od jabuka

Sastojci:

Posip:

70 g oštrog brašna
35 g glatkog brašna
30 g krupnih zobenih pahuljica
90 g šećera
prstohvat soli
85 g hladnog maslaca, narezanog na komadiće

Kolač:
115 g maslaca, sobne temperature
90 g šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
2 velika jaja, sobne temperature
3/4 šalice* oštrog brašna 
1/2 šalice glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 1/2 žličica cimeta
2 prstohvata soli
3 žlice mlijeka
4 svježe jabuke, oguljene i narezane na tanke ploške (količina šećera u receptu prilagođena je korištenju nešto slađih jabuka)


Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C.  
Okrugli kalup za pečenje premažite maslacem i pobrašnite (ili obložite papirom za pečenje).

Posip:

U zdjeli za miksanje pomiješajte dvije vrste brašna, zobene pahuljice, šećer i sol. 

U to dodajte hladni maslac narezan na komadiće. Mikserom pomiješajte sastojke u jednoličnu, zrnatu smjesu. 

Ako koristite kuhinjski robot i trebate i dalje posudu za miksanje, smjesu pretresite u drugu zdjelu. Ako koristite ručni mikser, ovaj korak preskočite.

Smjesu potom ostavite da se do uporabe hladi u hladnjaku.


Kolač:

U posudi za miksanje pomiješajte maslac sobne temperature sa šećerom. Mikserom izradite pjenastu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije te, miješajući na najmanjoj brzini, umiješajte jedno po jedno jaje.  
Dodajte i tri žlice mlijeka.   

U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke - dvije vrste brašna, prašak za pecivo, cimet i sol. Postepeno ih mikserom, također na maloj brzini, umiješajte u smjesu s jajima i miješajte dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu masu. 

Tako dobivenu smjesu izlijte u ranije pripremljeni kalup i poravnajte. Po površini potom  ravnomjerno posložite na ploške narezane jabuke. 

Preko jabuka zatim rasporedite ranije pripremljeni i ohlađeni mrvičasti posip. 

Pecite u pećnici 60 - 70 minuta tj. dok se površina ravnomjerno ne zarumeni. 

Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Prema želji, posipajte šećerom u prahu. 




Mramorni kolač

Sastojci: 

1/2 šalice* prirodnog, nezaslađenog kakaa u prahu
1/2 šalice šećera 
1/2 šalice vode
120 g čokolade za kuhanje, izlomljene na kockice


1 šalica mlaćenice (ili: 1 šalica mlijeka +  1 žlica alkoholnog octa)
4 jaja, sobne temperature
2 žličice ekstrakta vanilije


2 šalice oštrog brašna
1 šalica glatkog brašna
1 1/2 šalica šećera
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
3/4 žličice soli
225 g omekšalog maslaca


Za glazuru:
70 g maslaca
1/2 šalice  šećera
1/4 šalice vode
2 žličice ekstrakta vanilije


Priprema:

* 1 šalica = 240 ml

Zagrijte pećnicu na 170°C
Kalup za mramorni kolač tanko premažite maslacem i pobrašnite. 

U manjem lončiću pomiješajte pola šalice prosijanog kakaa, pola šalice šećera i jednako toliko vode pa stavite na laganu vatru i, stalno miješajući, dopustite da smjesa zavri. Potom uklonite s vatre pa umiješajte čokoladu razlomljenu na manje kocke i pustite da se rastopi. Smjesu još jednom promiješajte da postane glatka i jednolična pa ostavite lončić sa strane.

U srednje velikoj zdjeli pjenjačom umutite mlaćenicu (ili mlijeko s octom), 4 jaja i 2 žlice ekstrakta vanilije. Ostavite sa strane. Smjesa će se u međuvremenu zgrudati i to je u redu.

U većoj zdjeli za miksanje prosijte dvije šalice oštrog brašna i šalicu glatkog brašna, dodajte 1 1/2 šalicu šećera, žličicu praška za pecivo, pola žličice sode bikarbone i 3/4 žličice soli. Lagano mikserom promiješajte smjesu pa, također uz miješanje u niskoj brzini, postepeno dodajte kockice omekšalog maslaca. 

Miješajte oko jednu minutu, odnosno dok ne dobijete jednoličnu, zrnatu smjesu. Dok je mikser i dalje na maloj brzini, postepeno smjesi s maslacem dodavajte ranije pripremljenu smjesu s jajima. 

Povećajte potom brzinu na srednje jako i miksajte oko 3 minute, to jest dok smjesa ne postane glatka, svijetla i kremasta.  Prema potrebi, na pola puta zaustavite miješanje paa spatulom skinite smjesu s rubova posude, a potom nastavite miksati.

Od tako dobivene smjese odvojite 2 i pol šalice i prebacite u srednje veliku posudu. U to umiješajte ranije pripremljenu smjesu kakaa i čokolade pa pjenjačom zamiješajte tako da dobijete glatku i jednoličnu masu.

Jednu polovicu od ostatka bijele smjese rasporedite na dno  kalupa za pečenje. Preko nje prelijte tamu smjesu pa završite s preostalom polovinom bijele smjese. Drvenim štapićem ili tankim nožem prijeđite preko površine tako da ju samo lagano, s tek nekoliko poteza zamiješate, čime ćete stvoriti efekt mramora kasnije u presjeku kolača. Smeđa i bijela smjesa i dalje trebaju ostati jasno vidljive i razdvojene, stoga ne pretjerujte s miješanjem.

Tako pripremljeni kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 60 minuta tj. dok zabodeni drveni štapić iz kolača ne izađe potpuno čist. 

U međuvremenu napravite glazuru.
U lončiću pomiješajte 70 g maslaca, 1/2 šalice šećera, 2 žličice ekstrakta vanilije i 1/4 šalice vode. Zakuhajte na laganoj vatri pa kuhajte još oko 1 minutu, dok se sav šećer ne rastopi. 

Pečeni kolač izvadite iz pećnice pa u njemu, dok je još vruć i u kalupu,  po površini drvenim štapićem izbušite oko 40 rupa, do oko 3/4 dubine kolača. Pomoću četkice lagano po izbušenoj površini nanesite polovinu glazure i ostavite oko 10 minuta da kolač upije glazuru.

Potom kolač okrenite naopako i izvadite ga iz kalupa na pladanj za posluživanje. S ostatkom glazure premažite površinu kolača. Kolač potom ostavite barem dva sata, kako bi upio glazuru i ohladio se.

Poslužite kolač samostalno ili uz kuglicu sladoleda od vanilije.




Inspiraciju za recept pronašla sam na Once upon a chef, gdje možete naći i dodatne informacije o pripremi  ovog finog mramornog kolača.